Oczywiście, że że umowy OC mają OWU. I w niejednej z nich są postanowienia odnośnie informowania o wypadku. Pierwszy przykład z rzędu. OWU OC z PZU SA.
Przymierzam sie do zmiany zegarka do biegania zeby byla jasnosc . Jak dotad uzywam Garmin forrunner 205 . Co byscie polecili powiedzmy do 700 zl ? Co do wymagan ...To napewno pomiar pulsu wbudowany w zegarku ,co by szybko po wlaczeniu lapal sygnal gps i nie tracil sygnalu na trasie . Myslalem o Polar m400 ? Z gory dzieki za wszelkie merytoryczne rady
Odp: temat ogórkowy cz.2 - 19/03/2016 23:29
Jesli chodzi Ci o czarne bluzy z kapturem rozpinane z przodu z serii dwunasty zawodnik to na chwile obecna najlepiej zamowic online na stronie stoprocent . Sam chcialem kupic ta bluze w poprzedni weekend w sklepie stoprocent na krzywoustego to nie bylo ani jednej sztuki .Podobno niewiadomo czy jeszcze je kiedys dodstana do sklepu . A tak w ciagu 48 h juz mialem bluze i nawet zalapaplem sie na darmowa dostawe z okazji dnia mezczyzny .
Odp: temat ogórkowy cz.2 - 20/03/2016 14:46
Witam, gdzie w Szczecinie mógłbym zamówić okolicznościowy szalik. Chciałbym kumplowi na wieczór kawalerski taką pamiątkę sprawić ...
Naszą siłą nie jest to że nigdy nie upadliśmy, ale to że po każdym upadku potrafimy się podnieść jeszcze silniejszym Juventus Turyn-historia wielkiej miłości
Pytanko. Będąc w Berlinie spowodowałem niegrożną słuczkę. Wyjeżdzając z parkingu zagapiłem się i przerysowałem bok autobusu. Kierowca wezwał psy itd. Wszystkie papiery miałem OK. Psiarnia chciała, abym zapłacił mandat coś około 120 euro. Nie miałem przy sobie hajsu, ani karty do bankomatu. Pojechaliśmy na komisariat, gdzie ustanowiono dla mnie jakiegoś doręczyciela na terenie Niemiec, z którym mam się skontaktować w sprawie mandatu. Spisali moje wszystkie dane, z telefonem i adresem. Moje pytanie, odzywać się do tego doręcyciela ? Czy olać temat? Jak jest ze ściąganiem takich mandatów na terenie Polski ? Druga sprawa, czy mam zgłaszać do ubezpieczyciela, że miałem kolizję z mojej winy, czy sami się do mnie odezwą jak zgłosi to właściciel autobusu?
Odnośnie odszkodowania,
art. 818 § 1 KC. Umowa ubezpieczenia lub ogólne warunki ubezpieczenia mogą przewidywać, że ubezpieczający ma obowiązek w określonym terminie powiadomić ubezpieczyciela o wypadku.
Sprawdz sobie umowę lub OWU, czy nakładają na Ciebie taki obowiązek.
W tym ubezpieczeniu nie ma OWU, bo warunki określa ustawa o ubezpieczeniach odpowiedzialności cywilnej i ubezpieczeniowym funduszu gwarancyjnym. Nie ma obowiązku, bo to OC, po czasie na pewno informacja przyjdzie do ubezpieczyciela.
Oczywiście, że że umowy OC mają OWU. I w niejednej z nich są postanowienia odnośnie informowania o wypadku. Pierwszy przykład z rzędu. OWU OC z PZU SA.
No i co, że mają, skoro powtarzają zapis ustawy, względnie mogą co najwyżej wprowadzić lepsze warunki, niż te określone w ustawie.
Z oc jest 3 letni okres przedawnienia i w tym terminie należy zgłosić szkodę.
Pytanko. Będąc w Berlinie spowodowałem niegrożną słuczkę. Wyjeżdzając z parkingu zagapiłem się i przerysowałem bok autobusu. Kierowca wezwał psy itd. Wszystkie papiery miałem OK. Psiarnia chciała, abym zapłacił mandat coś około 120 euro. Nie miałem przy sobie hajsu, ani karty do bankomatu. Pojechaliśmy na komisariat, gdzie ustanowiono dla mnie jakiegoś doręczyciela na terenie Niemiec, z którym mam się skontaktować w sprawie mandatu. Spisali moje wszystkie dane, z telefonem i adresem. Moje pytanie, odzywać się do tego doręcyciela ? Czy olać temat? Jak jest ze ściąganiem takich mandatów na terenie Polski ? Druga sprawa, czy mam zgłaszać do ubezpieczyciela, że miałem kolizję z mojej winy, czy sami się do mnie odezwą jak zgłosi to właściciel autobusu?
Odnośnie odszkodowania,
art. 818 § 1 KC. Umowa ubezpieczenia lub ogólne warunki ubezpieczenia mogą przewidywać, że ubezpieczający ma obowiązek w określonym terminie powiadomić ubezpieczyciela o wypadku.
Sprawdz sobie umowę lub OWU, czy nakładają na Ciebie taki obowiązek.
W tym ubezpieczeniu nie ma OWU, bo warunki określa ustawa o ubezpieczeniach odpowiedzialności cywilnej i ubezpieczeniowym funduszu gwarancyjnym. Nie ma obowiązku, bo to OC, po czasie na pewno informacja przyjdzie do ubezpieczyciela.
No i co, że mają, skoro powtarzają zapis ustawy, względnie mogą co najwyżej wprowadzić lepsze warunki, niż te określone w ustawie.
Z oc jest 3 letni okres przedawnienia i w tym terminie należy zgłosić szkodę.
Nie powtarzają zapisu ustawy, tylko stosują. Z ustawy nie wynika obowiązek informowania o wypadku. Daje ubezpieczycielom możliwość wprowadzenia takiego obowiązku do umowy lub OWU. Dlatego, to czy kolega który zadał pytanie ma informować zakład ubezpieczeń, leży w w jego umowie lub w OWU zakładu z którym ma umowę.
Ostatnio edytowany przez: 3l3m3nt, 8 kwietnia 2016, 15:44 [2 raz(y)]
Naszą siłą nie jest to że nigdy nie upadliśmy, ale to że po każdym upadku potrafimy się podnieść jeszcze silniejszym Juventus Turyn-historia wielkiej miłości
Forum służy do prezentacji opinii odwiedzających, którzy są w pełni odpowiedzialni za swoje wypowiedzi. Serwis PogonOnLine.pl w żaden sposób nie odpowiada za opinie użytkowników.