To może Ci pomogę, bo akurat mnie interesują pewni autorzy: Forsyth, Archer, Łysiak, Cat-Mackiewicz, Grzesiuk, Tyrmand, wszystkie książki, które wyszły spod "pióra" IPNu, Płużański, Jasienica, Komuda, Pilipiuk, Davies, Dumas, Hugo, Puzo. - jak coś masz z tego zestawu, to wstępnie możesz zarezerwować dla mnie. Natomiast czekam też na tę listę od Ciebie, bo na szybko pisałem i być może kogoś pominąłem.
Odp: temat ogórkowy cz.2 - 20/05/2013 10:32
to ja się włączę posiadam z wymienionych autorow Forsyth: Dzień Szakala, Diabelska Alternatywa, Czwarty Protokół, Negocjator Grzesiuk: Na marginesie życia
Jeśli historia mogłaby nas czegokolwiek nauczyć, to niewątpliwie tego, że żaden naród nie stworzył wyższej cywilizacji bez poszanowania prawa do posiadania własności prywatnej Ludwig von Mises
Odp: temat ogórkowy cz.2 - 20/05/2013 19:38
Haha, nie - 'wiosenne' porządki książki już przeczytane więc leżą i się kurzą, a te gry co oferuje też już nie gram, więc też nie ma co ich trzymać.
Odp: temat ogórkowy cz.2 - 20/05/2013 20:53
A Ja z takim pytaniem. Pracował ktoś z was może lub zna kogoś kto pracował na promach np. do Szwecji? Chodzi mi konkretnie o to czy do takiej pracy trzeba przejść jakieś badania i jeśli tak to jakie konkretnie. Z góry dziękówka za odp.
Odp: temat ogórkowy cz.2 - 20/05/2013 21:23
A co Ci nie pasuje z tą cenę? To jest na PS3 - na Allegro i innych serwisach chodzi po 70-80 zł. i więcej - moja wersja jest w stanie praktycznie idealnym bo pograłem parę razy.
A Ja z takim pytaniem. Pracował ktoś z was może lub zna kogoś kto pracował na promach np. do Szwecji? Chodzi mi konkretnie o to czy do takiej pracy trzeba przejść jakieś badania i jeśli tak to jakie konkretnie. Z góry dziękówka za odp.
Kolego jeśli chodzi o Unity Line to tylko dobre plecy w PŻMie dadzą Ci przepustkę do pracy na promach.
Kolego jeśli chodzi o Unity Line to tylko dobre plecy w PŻMie dadzą Ci przepustkę do pracy na promach.
Ale czy mógłby ktoś w końcu konkretnie odpowiedzieć na pytanie o badania ;]
zależy od wykonywanej pracy jako boy hotelowy to potrzebny standard jak przy każdej pracy + szkolenie p.poż i pierwsze pomocy (choć nie zawsze). Przy pracy mechanik/nawigator to mogę tylko podać przykład jak odbywają się praktyki w AM, potrzebna książeczka żeglarska. Badania może wykonać uprawniony lekarz medycyny pracy badania powinny obejmować (badania krwi i moczu, wzroku [jest jakaś tam dopuszczalna wada chyba -0,5] i słuchu, prześwietlenia klatki, czasami neurologa, badania na zawartość alkoholu i narkotyków to nie w PŻM ) Generalnie polecam stronę seaman
Dlaczego jak już? I czy możesz sie wypowiedziec w kwestii badań?
Co do badań nie powiem Ci nic, bo po prostu nie wiem. A dlaczego nie? Osoba, która spędziła 3/4 swojego życia na morzu i mogąca przejść na promy mi wyjaśniła mniej więcej jak to wygląda. Gówniana atmosfera, w cale nie taki duży hajs jak się wydaje, straszny zapierdol itd. (chyba, że rajcuje Cię sprzątanie obrzyganych albo obsranych kabin ) itd.
Zamiast promów to już lepiej chyba iść na marynarza do PŻMu, 1500E, 4(czasem 5) miesięcy/ na 2, trochę świata można zwiedzić. Też ciężka robota, ale jakbym miał wybierać to zdecydowanie to.
Co by nie mówić, to jedno i drugie do najlżejszych zajęć nie należy.
W PKO jest teraz opcja, ze placisz 15zl na miesiac i zadnych dodatkowych kosztow nie masz. Wydaje mi sie to dobra opcja.
W Alior Syncu masz wszystko za friko, lacznie ze wszystkimi bankomatami, karta itd. zadnych oplat.15 zl miesiecznie to akurat jedno wielkie zdzierstwo.
Forum służy do prezentacji opinii odwiedzających, którzy są w pełni odpowiedzialni za swoje wypowiedzi. Serwis PogonOnLine.pl w żaden sposób nie odpowiada za opinie użytkowników.