Jeśli historia mogłaby nas czegokolwiek nauczyć, to niewątpliwie tego, że żaden naród nie stworzył wyższej cywilizacji bez poszanowania prawa do posiadania własności prywatnej
Ludwig von Mises
Odp: temat ogórkowy cz.2 - 12/02/2010 16:00
Chce kupic TV, nie mam zielonego pojecia na co patrzec przy zakupie plazma/LCD, jaki kontrast itd. cena do 2.000zl najlepiej w naszym Media Markt, ktos cos poleci/doradzi?
Chce kupic TV, nie mam zielonego pojecia na co patrzec przy zakupie plazma/LCD, jaki kontrast itd. cena do 2.000zl najlepiej w naszym Media Markt, ktos cos poleci/doradzi?
ilość herców mi się wydaje, że to dość istotny parametr. aha i nie polecał bym media, tylko poszukać gdzieś w necie. przy dobrzym zakręceniu się możesz z netu znaleść tlewizor za 2000, który w media może kosztować np 3000. co prawda ktoś może powiedzieć ze z zakupami przez interneto to nigdy nic nie wiadomo, ale np moja mamuśka zajebisty biznes z sharpem aquos'em zrobiła. nawet pół roku po zakupie z netu, w sklepach ten TV kosztował więcej.
pzdr!
Ostatnio na forum Legii chłopaki gadali o wyborze TV
Zwracaj uwagę na ilość herców - najnowsze modele mają nawet po 200, takie optymalne na dziś dzień to 100 lub 60 jeśli zależy Ci na niskiej cenie. Kontrast też jest ważny ale w opisach zwykle producenci podają kontrast dynamiczny co jest przekłamaniem bo kontrast ten jest wynikiem przeprowadzonym w idealnych warunkach, niemniej kontrast w nowszych modelach to już powyżej 1mln:1.
Plazma - zużywa więcej prądu, ale odbiera lepiej telewizję (lepsze odwzorowanie kolorów), w starszych modelach występują zjawiska wypalonych pikseli.
LCD - zużywa mniej prądu, ale odbiera nieco gorzej sygnał telewizyjny.
Są też nowe telewizory LED które zużywają najmniej energii, mają najlepszy obraz i wyglądają ekstra ale są znacznie droższe od 2 wyżej wymienionych.
W cenie którą podałeś dostałbyś np. Sony Bravia 32 (LCD) cale czy niezły 32 calowy Panasonic (Plazma) - polecam szukać TV w sklepach Euro AGD - cenowo znacznie korzystniej niż w Media Martk.
Odp: temat ogórkowy cz.2 - 12/02/2010 17:14
Plazmy - oferują najlepsze skalowanie, odwzorowanie barw, lepiej oddają przejścia kolorów i zużywają mniej prądu średnio niż LCD, kolega wyżej jest w grubym błędzie, ale wierze, że wynika to z niedoczytania. Plazma potrzebuje więcej prądu przy jej odpaleniu, LCD mniej i dlatego jest stereotyp. Lecz jeżeli oba monitory popracują przez godzinę, miej prądu zje Plazma. I w nowych modelach PDP nie ma możliwości wypalania pikseli. Co prawda są one drogie. Ale im większa plazma tym tańsza, 50" HD Ready kosztuja 3000 zł, a w LCD 40" HD Ready 3400 zl....
Aha i nie kupuj FULL HD, jest on używany na razie tylko przez Blue Ray i jakiś inny nośnik. HD Ready jest najlepsze do oglądania programów telewizyjnych oraz filmów na zwykłych DVD.
Plazmy - oferują najlepsze skalowanie, odwzorowanie barw, lepiej oddają przejścia kolorów i zużywają mniej prądu średnio niż LCD, kolega wyżej jest w grubym błędzie, ale wierze, że wynika to z niedoczytania. Plazma potrzebuje więcej prądu przy jej odpaleniu, LCD mniej i dlatego jest stereotyp. Lecz jeżeli oba monitory popracują przez godzinę, miej prądu zje Plazma. I w nowych modelach PDP nie ma możliwości wypalania pikseli. Co prawda są one drogie. Ale im większa plazma tym tańsza, 50" HD Ready kosztuja 3000 zł, a w LCD 40" HD Ready 3400 zl....
Aha i nie kupuj FULL HD, jest on używany na razie tylko przez Blue Ray i jakiś inny nośnik. HD Ready jest najlepsze do oglądania programów telewizyjnych oraz filmów na zwykłych DVD.
w plazmach podaje się maksymalny pobór mocy który jest tylko wtedy gdy cała matryca świeci na biały kolor (podobne zachowanie jak w ledach). I co racja, przy odpalaniu zużywają więcej - potrzebne jest odpowiednie 'rozgrzanie'
Powyżej 42 cali warto zainwestować w fullHD bo różnica jest już widoczna przy oglądaniu, ale..
warto też sie zastanowić nad rozmiarem telewizora (zalezy w jakiej odleglosci ogladasz).
Ostatnio byl LCD LG Full HD 42' za 1999 w gazetce Media, ale niestety nie pamietam modelu...
A jak jest z ledami ktore dopiero wchodza? Bo obraz jest niesamowity...
(na przykładzie Samsunga) Najmniejsze zużycie energii, bardzo wysoki kontrast, głęboka czerń, sporo fajnych multimedialnych gadżetów (odtwarzanie divxów przez usb, internet @ tv, biblioteka we flashu), bardzo fajnie estetycznie wygląda (3 cm grubości) - z tym że są dość drogie 32 calowe kosztują odpowiednio 6 seria około 3.5 tys., 7 seria ok. 4.5 tys zł.
Forum służy do prezentacji opinii odwiedzających, którzy są w pełni odpowiedzialni za swoje wypowiedzi. Serwis PogonOnLine.pl w żaden sposób nie odpowiada za opinie użytkowników.