Najpierw sprawdź bezpiecznik/bezpieczniki - to podstawa. A później się będziemy dalej martwić. Jaka bryczka? Prawdopodobnie (choć sporo tych nie działających rzeczy - wszystkie z nich działały przed awarią?) zrobiłeś zwarcie i poszły bezpieczniki/bezpiecznik.
Ostatnio edytowany przez: db1948, 22 maja 2009, 21:51 [1 raz(y)]
Odp: temat ogórkowy cz.2 - 24/05/2009 22:11
pytanie do kogoś z Dobrej. dzisiaj jechalem przez Dobrą drogą na Buk i po lewej stronie jest fajne zadbane boisko do nogi (a za nim jeszcze drugie i duzy plac otoczony plotem obok). czy ono jest ogolnodostepne czy jakby sie tam przyjechalo pokopac to od razu by sie pojawili wypędzacze??
już wszystko przewertowałem, kilka zdjęc do projektu się przydało - nic więcej... chodzi mi głównie o historię, archiwalne zdjęcia, widziałem kiedyś taką stronę, ale za chuja nie mogę jej znaleźć...
potrzebuje wszelkich informacji na temat historii oczyszczalni ścieków w Szczecinie ( Pomorzany ) ,proszę o pomoc ;>
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=305925 radziłbym zacząć od tego, wiele artykułów + odnośniki
już wszystko przewertowałem, kilka zdjęc do projektu się przydało - nic więcej... chodzi mi głównie o historię, archiwalne zdjęcia, widziałem kiedyś taką stronę, ale za chuja nie mogę jej znaleźć...
mi do głowy też przyszedł tylko ten temacik z SSC. Może w Urzędzie Miasta, Książnicy Pomorskiej albo w oczyszczalni maja jakieś materiały?
Odp: temat ogórkowy cz.2 - 25/05/2009 21:42
Radni przegłosowali, że nie wolno raczyć się papierosem na przystankach komunikacji miejskiej (można zaciągać się dymkiem w odległości co najmniej 15 metrów od słupka). Nie wolno palić na Różance, placach zabaw, boiskach, koronie stadionu Pogoni, w amfiteatrze i w miejscach, gdzie odbywają się różnego rodzaju imprezy: zawody sportowe, festyny, koncerty. Organizatorzy imprez będą zobowiązani do wyznaczenia miejsc, gdzie można palić.
Za złamanie zakazu palenia grozi mandat 100 zł. Kto wyrzuci niedopałek na chodnik czy jezdnię, będzie musiał dodatkowo zapłacić 50 zł.
Radni przegłosowali, że nie wolno raczyć się papierosem na przystankach komunikacji miejskiej (można zaciągać się dymkiem w odległości co najmniej 15 metrów od słupka). Nie wolno palić na Różance, placach zabaw, boiskach, koronie stadionu Pogoni, w amfiteatrze i w miejscach, gdzie odbywają się różnego rodzaju imprezy: zawody sportowe, festyny, koncerty. Organizatorzy imprez będą zobowiązani do wyznaczenia miejsc, gdzie można palić.
Za złamanie zakazu palenia grozi mandat 100 zł. Kto wyrzuci niedopałek na chodnik czy jezdnię, będzie musiał dodatkowo zapłacić 50 zł.
nie powiem, o wiele bardziej bym się ucieszył jakby przegłosowali zakaz palenia w klubach, pubach itp. a tak przegłosowali na świeżym powietrzu i zadowoleni z siebie sa...
a ja mam pytanie z innej beczki. od ktorej strony najlepiej na Świdwie dojechac rowerem? i czy tam w ogole jakis dojazd jest? na mapach drogi sie urywaja i nic wiecej nie wiadomo. z gory dzieki za info.
Odp: temat ogórkowy cz.2 - 26/05/2009 01:05
Co do świdwia. Najlepiej to jechać z głębokiego do tanowa. Jeśli trafi się do Tanowa to już droga jest sama w sobie prosta jak drut. Gdy już się jest w tanowie ciągle jedzie się, prosto aż przejedzie się miejscowość i w pewnym momencie po prawiej stronie, będzie droga asfaltowa z drogowskażem: węgorniki 4km i jak wjedzie się w tą drogę[mija się parę willi i konie] to ciągle prosto, mówię serio żadne zakręty i skrzyżowania, na to się nie patrzeć. i już się jest.
Ostatnio edytowany przez: pinki15, 26 maja 2009, 01:10 [1 raz(y)]
"I kneel only to God and I don't see him here"<--Prion Break S02E04
Co do świdwia. Najlepiej to jechać z głębokiego do tanowa. Jeśli trafi się do Tanowa to już droga jest sama w sobie prosta jak drut. Gdy już się jest w tanowie ciągle jedzie się, prosto aż przejedzie się miejscowość i w pewnym momencie po prawiej stronie, będzie droga asfaltowa z drogowskażem: węgorniki 4km i jak wjedzie się w tą drogę[mija się parę willi i konie] to ciągle prosto, mówię serio żadne zakręty i skrzyżowania, na to się nie patrzeć. i już się jest.
Jest jeszcze droga ktora doprowadzi Cie w to miejsce z koniami jadac wookol glebokiego,skrecasz w prawo jadac od bramy w droge na wysokosci przejscia przez kanal melioracyjny i przystanek z laweczkamii i daszkami,ta trasa dla bardziej ambitnych bedzie z 12 kilosow
Odp: temat ogórkowy cz.2 - 26/05/2009 09:12
Dzieki wielkie za pomoc! ostatnio zrobilem sobie wycieczke Mierzyn - Lubieszyn - Dobra - Buk - Stolec - Blankensee - Buk - Dobra - Wołczkowo - Bezrzecze - Mierzyn zatem taka trasa mi nie straszna
Swoją drogą jesli ktos lubi jezdzic na rowerze niech wybierze sie do Stolca. nazwa moze nieciekawa ale sama wies interesujaca. pojechalem tam obadac jezioro a przez przypadek dowiedzialem sie ze jest tam niemiecki palac z XVIII wieku. fajna sprawa Pałac
Dzieki wielkie za pomoc! ostatnio zrobilem sobie wycieczke Mierzyn - Lubieszyn - Dobra - Buk - Stolec - Blankensee - Buk - Dobra - Wołczkowo - Bezrzecze - Mierzyn zatem taka trasa mi nie straszna
Swoją drogą jesli ktos lubi jezdzic na rowerze niech wybierze sie do Stolca. nazwa moze nieciekawa ale sama wies interesujaca. pojechalem tam obadac jezioro a przez przypadek dowiedzialem sie ze jest tam niemiecki palac z XVIII wieku. fajna sprawa Pałac
Ciekawe co tłumacz nazyw tej miejscowości miał na myśli tłumacząć niemieckie stolz (duma) na polskie stolec. Ale to nie koniec kwiatków. Taki Pasewalk po prztłumaczeniu nazywać się: Pozdawiłk :p
Te szare trybuny jeszcze zatętnią granatowo-bordowym rytmem dwudziestu tysięcy serc...
Ciekawe co tłumacz nazyw tej miejscowości miał na myśli tłumacząć niemieckie stolz (duma) na polskie stolec. Ale to nie koniec kwiatków. Taki Pasewalk po prztłumaczeniu nazywać się: Pozdawiłk :p
Ignoranctwo i niewiedza wychodzi u Ciebie. Miejscowości te są o słowiańskim rodowodzie załozone przez słowian połabskich. Przychodząc na te tereny niemcy zniemczyli nazwy dostosowując je do swojego języka. Nazw tych nie trzeba było tłumaczyć tylko przypomnieć ich wcześniejsze słowiańskie wersje. Takim sytuacji w byłym NRD jest bez liku dla przykładu:
Schwerin-Skwierzyna
Wolgast-Wołogoszcz
Prenzlau-Przęcław
Brandenburg-Brenna
Garz-Gardziec
Schwedt-Świecie nad Odrą
Mecklenburg-Mechlin
Spandau-Spędów
Bautzen-Budziszyn
Cottbus-Chociebuż
Przy okazji polecam wybrać się właśnie w okolice Chociebuża, Budziszyna gdzie tabliczki z nazwami miejscowości i ulic są dwujęzyczne po niemiecku i w języku serbów połabskich wrażenia bezcenne.
Pieniądze to nie wszystko.... potrzebne są jeszcze złoto i diamenty.
Odp: temat ogórkowy cz.2 - 26/05/2009 21:48
Poleci ktoś dobrą miejscówę do obejrzenia finału LM ? rok temu była strefa kibica na błoniach ale chyba teraz nie bedzie czegoś podobnego na mieście ?
Forum służy do prezentacji opinii odwiedzających, którzy są w pełni odpowiedzialni za swoje wypowiedzi. Serwis PogonOnLine.pl w żaden sposób nie odpowiada za opinie użytkowników.