Odp: temat ogórkowy cz.2 - 16/12/2010 09:52
Pilnie szukam jakis prognoz rynkowych na przyszly rok. CHodzi glownie o "rynek codziennych zakupow" czyli spozywka i podstawowe przemyslowe rzeczy. Nigdzie nie moge czegos takiego znalezc....moze ktos by cos potrafil znalezc?
Odp: temat ogórkowy cz.2 - 16/12/2010 12:06
Wie ktoś jak wygląda u nas sprawa z naborem na rachmistrzów dla Spisu Powszechnego 2011 ? W niektórych miastach było już info, u nas na stronie UM cisza (choć ponoć można się zgłaszać, takie słyszałem plotki). Wie ktoś ile w ogóle można zarobić ? I czy opłaca się, tzn. w stosunku do tego ile jest pracy i ile czasu trzeba poświęcić ?
PS: I pytanie inne choć powiązane.. dostając rentę rodzinną można w ten sposób "dorobić" ?
Pogoń to barwy, historia, stadion, klimat - POGOŃ TO MY! || Hala Madrid!
Odp: temat ogórkowy cz.2 - 16/12/2010 19:50
Kaes a co potrzebujesz z tego pythona? Co prawda rok tego na oczy nie widziałem ale z programowaniem nie miałem nigdy problemów więc może będę w stanie pomóc.
Mam punkt do zrobienia z wyszukiwaniem pracowników. Wszystko mam zrobione, cały kod, muszę tylko zrobić coś takiego - kiedy wpiszę nazwisko, numer id, pensje, stanowisko błędną, której nie ma w bazie ma mi wyskoczyć wyjątek jakiś... Robiąc to przez except ValueError, co chwile wyskakuje mi syntax ; // zrobiłem to przez else : print "teskt" to niby działa, ale wydaje mi sie, że nie oto chodziło tej typiarze, a to program zaliczeniowy dodatkowo ; //
Wie ktoś jak wygląda u nas sprawa z naborem na rachmistrzów dla Spisu Powszechnego 2011 ? W niektórych miastach było już info, u nas na stronie UM cisza (choć ponoć można się zgłaszać, takie słyszałem plotki). Wie ktoś ile w ogóle można zarobić ? I czy opłaca się, tzn. w stosunku do tego ile jest pracy i ile czasu trzeba poświęcić ?
PS: I pytanie inne choć powiązane.. dostając rentę rodzinną można w ten sposób "dorobić" ?
Odpowiem na P.S. Możesz śmiało dorabiać mając rentę rodzinną. W teorii jest tak, że powinieneś do ZUS-u zanieść oświadczenie, że zamierzasz podjąć pracę, która przyniesie takie zarobki, które nie wpłyną na zmniejszenie renty. Takie pisemko masz na stronie ZUS-u. Ile możesz dorobić? Jeżeli przychód z działalności zarobkowej jest niższy od 70 proc. przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia ogłoszonego przez prezesa GUS tj. obecnie coś koło 3 tyś, ZUS wypłaca rentę w pełnej wysokości. Świadczenie podlega zmniejszeniu wówczas, gdy osiągany przychód przekracza tę kwotę, ale jest niższy od 130 proc. przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia. Zmniejszenie równe jest kwocie przekroczenia pierwszego progu zarobkowego, ale nie może być wyższe niż maksymalna kwota zmniejszenia ustalona dla renty w danym okresie. Od 1 marca 2008 roku wynosi ona 374,22 zł. Coś mogło się w tym czasie zmienić. Teraz pytanie co się stanie jak nie zgłosisz tego ZUS-owi? Jeśli pracowałeś i zarabiałeś mniej niż kwotę konieczną do zmniejszenia renty to nie dostaniesz zwrotu podatku jaki by Ci się należał.
Te szare trybuny jeszcze zatętnią granatowo-bordowym rytmem dwudziestu tysięcy serc...
Mam skończoną bazę danych. Mam punkt do zrobienia z wyszukiwaniem pracowników. Wszystko mam zrobione, cały kod, muszę tylko zrobić coś takiego - kiedy wpiszę nazwisko, numer id, pensje, stanowisko błędną, której nie ma w bazie ma mi wyskoczyć wyjątek jakiś... Robiąc to przez except ValueError, co chwile wyskakuje mi syntax ; // zrobiłem to przez else : print "teskt" to niby działa, ale wydaje mi sie, że nie oto chodziło tej typiarze, a to program zaliczeniowy dodatkowo ; //
kolejna z wielu bardzo przydatnych i zyciowych rzeczy z wneizu
Odp: temat ogórkowy cz.2 - 16/12/2010 23:31
Jest ktoś może w posiadaniu odcinków "serialu" z BBC "London Live" (program muzyczny), konkretnie chodzi mi o pare odcinków z drugiego sezonu ?
Mam skończoną bazę danych. Mam punkt do zrobienia z wyszukiwaniem pracowników. Wszystko mam zrobione, cały kod, muszę tylko zrobić coś takiego - kiedy wpiszę nazwisko, numer id, pensje, stanowisko błędną, której nie ma w bazie ma mi wyskoczyć wyjątek jakiś... Robiąc to przez except ValueError, co chwile wyskakuje mi syntax ; // zrobiłem to przez else : print "teskt" to niby działa, ale wydaje mi sie, że nie oto chodziło tej typiarze, a to program zaliczeniowy dodatkowo ; //
kolejna z wielu bardzo przydatnych i zyciowych rzeczy z wneizu
Nie no akurat to, że uczy się podstaw programowania na kierunku z 'Informatyka' w nazwie jest raczej na miejscu. Zaryzykowałbym stwierdzenie, ze powinno być tego więcej kosztem wszystkiego związanego z panią Sz.
Odp: temat ogórkowy cz.2 - 18/12/2010 13:29
Mam laptopa tylko z wyjściem VGA (chyba też zwanym D-Sub) i chciałbym go podłączyć do telewizora LCD. Mam też kabel, z jednej strony 'czincze", z drugiej strony końcówka "okrągła" czyli nie pasująca do VGA. Czy są jakieś przejściówki czy lepiej kupić w ogóle nowy kabel - jaki ?
Rozumiem że w tym przypadku żadne kombinacje z hdmi (końcówki, przejściówki) nie wchodzą w grę ?
Pogoń to barwy, historia, stadion, klimat - POGOŃ TO MY! || Hala Madrid!
Nie no akurat to, że uczy się podstaw programowania na kierunku z 'Informatyka' w nazwie jest raczej na miejscu. Zaryzykowałbym stwierdzenie, ze powinno być tego więcej kosztem wszystkiego związanego z panią Sz.
wcale nie neguje tego, bardziej chodzi mi o poziom tej informatyki na univie na kierunkach z informatyka w nazwie z rzeczy ktore mialem na iie przydaly mi sie tylko bardziej zawile rzeczy robione w excelu no i zabawa we flashu. reszty mogloby nie byc i wiele by sie nie stracilo
Mam laptopa tylko z wyjściem VGA (chyba też zwanym D-Sub) i chciałbym go podłączyć do telewizora LCD. Mam też kabel, z jednej strony 'czincze", z drugiej strony końcówka "okrągła" czyli nie pasująca do VGA. Czy są jakieś przejściówki czy lepiej kupić w ogóle nowy kabel - jaki ?
Rozumiem że w tym przypadku żadne kombinacje z hdmi (końcówki, przejściówki) nie wchodzą w grę ?
Przejsciowki na HDMI to sciema, jak nie masz wejsc HDMI to nie kupujesz nic co ma w nazwie HDMI. VGA to inaczj D-Sub(czyli analogowe wejscie). Kable najlepiej podejrzec w Media Markt, bo rodzajow jest od groma i wychodza coraz to lepsze "perelki", lub pogoogluj troche
Forum służy do prezentacji opinii odwiedzających, którzy są w pełni odpowiedzialni za swoje wypowiedzi. Serwis PogonOnLine.pl w żaden sposób nie odpowiada za opinie użytkowników.