Odp: Występy Pogoni w ekstraklasie - 02/03/2016 22:59
Przez takie nastawienie od lat ciułamy się gdzieś w środkach tabeli bez okazji walki o najwyższe cele czy miejsca pucharowe.
Zadowalamy się bylejakością i przeciętnymi wynikami, przez co potem nie jesteśmy przygotowani na ewentualny dobry wynik sportowy.
W tym sezonie mamy niebywałą okazję, żeby o coś powalczyć - szczególnie, że Piast, Cracovia grają gorzej niż jesienią, a Legia, Lech nie są drużynami, na widok których drżą wszystkim kolana. Zamiast wykorzystać sytuację i ich straty punktowe to mamy się zadowolić jednym punktem po jałowym meczu? Wolne żarty, remis można przyjąć do wiadomości kiedy jest wywalczony na murawie - piłkarze pod koniec meczu słaniają się na nogach, a dzisiaj to wyglądało jak mecz towarzyski, dwóch drużyn które nie chcą sobie zrobić krzywdy.
Pisał to na pewno w kontekście ilości remisów w tym sezonie (12, idziemy na jakiś rekord ligi?). Zdecydowanie lepiej z matematycznego punktu widzenia jest przegrać 5 meczów, ale 4 wygrać niż 9 zremisować (12pkt > 9 pkt). Kto w dalszej perspektywie czasu będzie się jarał naszą serią bez porażek, jaki ma ona sens w momencie jak nic specjalnego tak naprawdę nam nie daje? Remis ok, ale po walce w meczu gdzie nie można wygrać (np. na trudnych terenach).
Odp: Występy Pogoni w ekstraklasie - 02/03/2016 23:00
Z takim graniem, to zaraz śladu nie będzie po dobrym miejscu i przewadze. Owszem, może nie jesteśmy potęgą, ale chyba warto wykorzystać to co już osiągnęliśmy i jak jest okazja powalczyć o coś więcej, a nie zadowolić się aktualnym stanem. Ostatnie trzy mecze to słabizna, gdzie na dobrą sprawę nie pokazaliśmy nic ciekawego pod bramką rywala.
p.s do końca rundy 5 meczów (w tym Legia, cracovia czy Zagłębie), a później przypominam, że punkty dzielimy na pół. Cieszy, że dziś jesteśmy w czołówce, ale tak jak napisałem, jest szansa na więcej, a idąc klasycznym minimalizmem skończymy na ósmym miejscu w grupie mistrzowskiej z niedosytem.
Słyszałem kroki Boga, życie jest kruche
Mam złotą proporcję między umysłem a duchem
Wersów plecak, tysiące w zeszycie
Oślepiam blaskiem, jestem słońcem w zenicie
Odp: Występy Pogoni w ekstraklasie - 02/03/2016 23:01
To teraz powiew optymizmu: Mamy mniej straconych bramek niż rozegranych łącznie meczów jako jedyni w Ekstraklasie i mamy najmniej straconych bramek, najmniej razy doznawaliśmy też porażki. To tyle z pozytywów.
I co po tym miejscu jak graja jedno wielkie gówno, to nie jest futbol to jest GÓWNO. Rzygać się chce od ogladania tego czegoś. Zarabiaja kupe kasy więc mają zapierdalać i grać o zwycięstwo a nie o jakieś zjebane remisy.
No i to tyle z pozytywow. Moglby ktos z dziennikarzy czy ludzi udzielajacych sie w mediach zapytac Czeslawa czy ma jakis plan na poprawe gry? czy moze juz do konca sezonu bedziemy ogladac rownie pasjonujace pojedynki jak ten dzisiejszy?
4 miejsce i 4 tysiace na trybunach? Jak najbardziej realne....
Zdecydowanie lepiej z matematycznego punktu widzenia jest przegrać 5 meczów, ale 4 wygrać niż 9 zremisować (12pkt > 9 pkt).
To nie takie proste. W tym wypadku przeciwnicy zdobywają aż 15 punktów a my 12. W przypadku remisów i my i przeciwnicy mamy po 9 punktów.
Przez podział punktów różnica między wygraną a remisem to efektywnie tylko 1 punkt.
Do tego po podziale sprawa jeszcze bardziej się komplikuje:
12 punktów po podziale oznacza 6
9 punktów po podziale oznacza 5 przy czym kilka punktów mniej dostają też przeciwnicy
Widać tutaj bezsens tego systemu rozgrywek...
Reasumując moim zdaniem z matematycznego punktu widzenia lepiej jest jednak 9 meczów zremisować
Z punktu widzenia kibica jednak lepiej jest grać otwarty futbol i ryzykować te porażki.
Odp: Występy Pogoni w ekstraklasie - 02/03/2016 23:16
My potrafimy wiele zrozumieć.... Ale taki styl i takie przechodzenie Koło meczu mi nie pasuje. Jeden celny strzał, 4 niecelne na 90minut to troche malo. Jak by zarabiali 1500 na rękę to ok, a nie takie kokosy psia jego Mać.
Ta liga jest jebnieta - mamy najmniej porażek, najmniej straconych bramek i ... jedyna drużyna, która nie przegrała wiosną.
U takiej Niecieczy widać pomysł gry, u nas laga i tyle.
Odp: Występy Pogoni w ekstraklasie - 02/03/2016 23:18
Przecież nasz Czesio cały czas powtarza, że chodzi im tylko o odbębnienie ósemki i granie kolejnych sparingów po podziale na grupy. Kolejne 5 remisów jestem przekonany, że nam to zapewni...
To pocieszaj się dalej tą grą , zaangażowaniem , na pewno na tych fundamentach zbudujemy wspaniałą drużynę.
Powiedz tym którzy pojechali na zywo oglądać to "widowisko" na drugi koniec Polski w środku tygodnia, że im sie w dupach poprzewracalo
Chca ogladac wiecej niz 1 celny strzal na mecz i wiecej walki na boisku. Naprawde wielkie wymagania kurwa
To niech idą na futsal, tam jest dużo strzałów. Albo lepiej - do cyrku, tam jest efektownie. Nikt nikomu nie każe jeździć i nikt nie robi nikomu (oprócz siebie) przyjemności tym, że pojechał.
Jeżeli piłkarze odpuściliby mecz, to można żałować kibiców. Taktyka była jaka była i tyle.
Dzięki Gradus za te wyliczenia. Nigdy w ten sposób nie analizowałem korzyści wynikających z remisów
To pocieszaj się dalej tą grą , zaangażowaniem , na pewno na tych fundamentach zbudujemy wspaniałą drużynę.
Powiedz tym którzy pojechali na zywo oglądać to "widowisko" na drugi koniec Polski w środku tygodnia, że im sie w dupach poprzewracalo
Chca ogladac wiecej niz 1 celny strzal na mecz i wiecej walki na boisku. Naprawde wielkie wymagania kurwa
To niech idą na futsal, tam jest dużo strzałów. Albo lepiej - do cyrku, tam jest efektownie. Nikt nikomu nie każe jeździć i nikt nie robi nikomu (oprócz siebie) przyjemności tym, że pojechał.
Jeżeli piłkarze odpuściliby mecz, to można żałować kibiców. Taktyka była jaka była i tyle.
Dzięki Gradus za te wyliczenia. Nigdy w ten sposób nie analizowałem korzyści wynikających z remisów
No widzisz, jesli piszesz ze komus sie gdzies przewraca bo oczekuje strzalow na bramke czyli najbardziej oczywistej rzeczy to chyba masz jakis problem z interpretacją tego sportu
a. dla mnie taka gra to odpuszczenie meczu
b. zadna taktyka nie mowi o tym ze nie wolno strzelac na bramke
c. jesli jest taka taktyka, to my faktycznie chyba znowu zajmiemy 7 miejsce. Wedlug ciebie jednak kibicom sie cos poprzestawialo bo licza na wiecej. ok.
Te wyliczenia są trochę bez sensu bo generalnie trudno z góry rozstrzygnąć czy lepiej 9 meczów zremisować czy 5 wygrać i 4 przegrać. To będzie mocno zależało od układu tabeli.
Zwycięstwa przed podziałem są ważne w kwestii bycia lub niebycia w pierwszej 8. To już mamy praktycznie zapewnione. Także teraz remisy pod względem punktowym nie są aż takie złe.
Forum służy do prezentacji opinii odwiedzających, którzy są w pełni odpowiedzialni za swoje wypowiedzi. Serwis PogonOnLine.pl w żaden sposób nie odpowiada za opinie użytkowników.