Odp: Topic o polityce? - 01/05/2004 10:31
Polska zgodziła się na połączenie systemu dróg Niemiec i Czech. Po 13 latach sporów rząd zgodził się na budowę łącznika drogowego między Niemcami a Czechami na styku trzech państw. Droga jest króciutka, kilka kilometrów, za to ma kolosalne znaczenie: ograniczy znaczenie szczecińskiego portu na rzecz portów niemieckich.
Podczas sobotnich uroczystości akcesyjnych we wschodnioniemieckim Zittau premierzy Polski, Niemiec i Czech wbiją symboliczną łopatę pod budowę drogi łączącej Zittau z czeskim Hradkiem nad Nisou. Droga o długości 4,5 km połączona z dwoma nowymi przejściami granicznymi będzie przebiegać przez region wciśnięty między Niemcy i Czechy zwany workiem żytawskim.
Te kilka kilometrów drogi otworzy połączenie między czeską Pragą a portami w północnych Niemczech, w tym z Rostockiem. Dzięki temu może stać się częścią omijającej Polskę gigantycznej arterii komunikacyjnej między południem Europy a Niemcami. Więcej: może również stać się odcinkiem nowej "Drogi Jedwabnej" - tworzonego już wielkiego szlaku dla szybko zwiększającego się transportu towarów między Europą a Azją, gdzie błyskawicznie rozwijają się kolosalne gospodarki Chin i Indii.
źródło gazeta.pl
jak zwykle wszystko co sie dzieje omija Szczecin ,kolejny znakomity przyklad jak Szczecinowi przydaloby sie lobby a tak pozatym widac jak daleko uciekli nam pod wzgledem gospodarczym czesi
Ps. A tak notabene to jestesmy juz w Unii ,jako ze do czeskiej granicy mam 1,5 km i w zwiazku z wejsciem do unii niedawny limit wwozu do Polski 0,5 L piwa na glowe zwiekszyl sie do 110 L na glowe i jestem z tego bardzo happy
"My wszyscy wolimy zginąć, walcząc, aniżeli żyć na klęczkach." - gen. Anders
Odp: Topic o polityce? - 16/05/2004 13:00
Upadla pierwsza proba zrobienia z M.Belki premiera. Teraz pewnie z wybranego przez parlament premiera tez nic nie bedzie. Potem kwasior znowu powola Belke i to bedzie ostatnia szansa na unikniecie wczesniejszych wyborow. Dla mnie Belka jeste chyba najbardziej kompetentnym czlowiekiem na lewicy. Ma sporo niezlych pomyslow i spore powazanie w swiecie polityki a przede wszytkim w swiecie ekonomistow. Nie musze mowic co bedzie jesli przepadnie w 3 glosowaniu. Wybory w sierpniu, a wiadomo sierpien => wakacje => ludzie nie bede tlumnie glosowac. Najbardziej na tym zyska samooobrona ze swoim wiejskim elektoratem ktora na wakacje zadko kiedy sie wybiera. Czarny scenariusz => samoobrona 30% poparcie i koalicja z jakims LPR czy PSL i uciekac z kraju rodacy. Mam nadzieje ze te wszystkie PIS, PO i SDPL popra Belke w 3 glosowaniu i wybory troche sie odwloka i poparcie dla leppera spadnie( jesli dobrze sie zacznie dziac w kraju(nadzieja zwiazana z UE) to lepper bedzie tracil poparcie).
PS. Jak nie to wszyscy uprawnieni w sierpniu do urn i glosowac na wszystko poza samoobrona i LPR, juz nawet na UPR
Odp: Topic o polityce? - 27/05/2004 13:18
No może uda się reaktywować.
Słuchajcie ludziska. 13 czerwca są wybory do Parlamentu Europejskiego. Jestem ciekawy ilu z Was wybiera się na nie i na jaką parię oddacie głos?
Ja zagłosuję na SDPL, lista nr 8.
A tak przy okazji to w sobotę na Deptaku Bogusława mają być Szczecińskie prawybory. warto przyjść bo zapowiedzieli się T. Nałecz i "ulubiona postać z kreskówek" Andrew Wieśmin Lepper :nosmilie:
[Ostatnio edytowane przez mp: 2004-05-27 13:19] [Ostatnio edytowane przez mp: 2004-05-27 13:20]
Odp: Topic o polityce? - 27/05/2004 13:27
a ja pojde glosowac na UW
PS. pojde o ile dam rade wrocic z Republiki Czeskiej ,bo niby ostatni nocleg mamy z piatku na sobote 12 czerwca ale powroty bywaja dlugiee ,ale wypadaloby zaglosowac ,byleby leppieriady nie bylo w europejskim parlamencie
Odp: Topic o polityce? - 27/05/2004 20:51> No może uda się reaktywować. Słuchajcie ludziska. 13 czerwca są wybory do > Parlamentu Europejskiego. Jestem ciekawy ilu z Was wybiera się na nie i na jaką > parię oddacie głos? Ja zagłosuję na SDPL, lista nr 8.
he, jak to mowia, statek tonie szczury uciekaja pierwsze
A tak przy okazji to w > sobotę na Deptaku Bogusława mają być Szczecińskie prawybory. warto przyjść bo > zapowiedzieli się T. Nałecz i "ulubiona postać z kreskówek" Andrew Wieśmin > Lepper :nosmilie:
mamy wziac sprzet?
Srbijo - Izvinjavamo se za našu prodajnu kurevsku vladu
Szczecinska Brac
"Ale któż ze zwykłych ludzi pomyślałby, że to właśnie ci stadionowi chuligani i bandyci w szalikach jako pierwsi poszliby walczyć za Ojczyznę, gdyby taka przyszła potrzeba? To właśnie ludzie cechujący się tak wielkim patriotyzmem broniliby kraju..."-JKM
Odp: Topic o polityce? - 27/05/2004 21:14
Ja jestem członkiem PO ale akurat w Wawie PO wystawiło kiepską listę więc raczej nie zagłosuje na własną partię.
Mam znajomych którzy w Wawie startują z różnych list i jeszcze nie wiem na kogo będe gosował...
Czarna e(L)ka w kółeczku się mieni!!!
Visca el Barca!!!
Odp: Topic o polityce? - 28/05/2004 07:31> Ja jestem członkiem PO ale akurat w Wawie PO wystawiło kiepską listę więc > raczej nie zagłosuje na własną partię. Mam znajomych którzy w Wawie startują z > różnych list i jeszcze nie wiem na kogo będe gosował...
Odp: Topic o polityce? - 28/05/2004 20:30
Świeże info - jako raport Komisji Śledczej w sprawie afry Rywina przeszedł jako ten zwycięski z 6 zgłoszonych do wyboru raport Zbigniewa Ziobry. Teraz pozostaje trylko głosowanie za lub przeciw! [Ostatnio edytowane przez Hanki: 2004-05-28 20:31]
I > o to chodzi. Wreszcie ludzie zaczeli glosowac na nazwiska a nie na partie
hehe ,nie wiem kogo na liste wystawila samoobrona ,ale musial byc to ktos calkiem calkiem skoro mieli spore poparcie )
PS a co do glosowania na nazwiska to to ujdzie tylko w wyborach do europarlametnu, w wyborach do polskiego parlamentu bierze udzial zbyt wielu politykow ktorych ludzie wogole nie kojarza, spowodowone jest to po czescie liczba miejsc w sejmie jak i z drugiej strony niestety kupowania miejsc na listach wyborczych w czym specjalizuje sie jedna taka partia ...
Odp: Topic o polityce? - 21/05/2005 22:24
Chyyba ludzie przestali sie interesować polityką. Moim zdaniem (ja mam takie odczucie), że panuje znudzenie polityka i politykami i wszystkimi sprawami z nia zwiazanymi.
Co do wyborów to czas najwyższy ... Ciekawi mnie co Kwach będzie robił jak nie będzie prezydentem ?? Może do jakieś partii wstąpii ,jak już to wydaję mi się że będzie to PD , a nie SLD czy inne SDPL.
Forum służy do prezentacji opinii odwiedzających, którzy są w pełni odpowiedzialni za swoje wypowiedzi. Serwis PogonOnLine.pl w żaden sposób nie odpowiada za opinie użytkowników.