Jeśli historia mogłaby nas czegokolwiek nauczyć, to niewątpliwie tego, że żaden naród nie stworzył wyższej cywilizacji bez poszanowania prawa do posiadania własności prywatnej
Ludwig von Mises
Odp: Topic o polityce? - 15/04/2010 22:15
Jaka wizyta, taki zamach, bo z 30 metrów nie trafić w samochód to trzeba ślepego snajpera
Zgadnijcie kto o kim wypowiada te żałosne zdanie??
Siła Płynie Z Krwią , Duma Razem Z Nią ->Duma Pomorza
G.S.:"(...) Panie marszałku, rozpocznijmy od wczorajszego incydentu w
Gruzji – strzały podczas przejazdu prezydentów Kaczyńskiego i prezydenta
Saakaszwilego. Co to było, pana zdaniem? Zamach, prowokacja czy zbieg
okoliczności po prostu?
B.K.: Wie pan, jeżeli zamach, to powiedziałbym: jaka wizyta, taki
zamach, no bo z 30 metrów nie trafić w samochód, to trzeba ślepego snajpera.
Więc raczej wygląda to na coś bardzo niepoważnego, a przykrego, bo
stawiającego polskiego prezydenta w dosyć niezręcznej sytuacji i prowokująca
sytuacja do niedobrych wypowiedzi, no bo takie szybkie oskarżenie strony
rosyjskiej, nie wiadomo na podstawie jakich przesłanek, niewątpliwie ma,
będzie miało swój wpływ na sytuację polityczną w relacjach między Polską a
Rosją. Na razie są same właściwie znaki zapytania, dziwne zjawiska w postaci
wysyłania – przez Gruzinów podkreślam – samochodu z dziennikarzami na początek
kolumny w trakcie przejazdu, który nie był planowany, brak oficera BOR–u przy
polskim prezydencie, brak liczącej się ochrony w momencie oddanych strzałów.
No, wie pan, sam byłem trochę ćwiczony na okoliczność ewentualnego zamachu
jako minister obrony narodowej, wiem, że w sytuacji jakiegokolwiek zagrożenia
to osoba chroniona jest po prostu albo wciskana do samochodu i samochód
natychmiast odjeżdża, albo jest rzucana na ziemię i na niej się kładą
oficerowie ochrony. A tutaj widać zdjęcia, gdzie obaj prezydenci stoją,
rozmawiają, zdaje się, że jeden się uśmiecha. No, tysiąc znaków zapytania(...)"
Ostatnio edytowany przez: Sz., 15 kwietnia 2010, 22:34 [1 raz(y)]
Odp: Topic o polityce? - 15/04/2010 22:44
Jak on był taki "cwiczony" i dzień czy dwa dni po akcji z Gruzji "profesjonalnie" zdiagnozował całą sytuację to może wyjaśniłby wszystkie niejasności związane z katastrofą w Smoleńsku?
Chyba Bronek był w Moskwie "cwiczony" bo tam też już po pół godziny było wiadomo że winę za tragedie ponoszą Polscy piloci i innej wersji nawet nikt nie brał pod uwagę.
Cóż , tym razem jednak "zamach" się udał więc marszałek nic komentować nie musi. Ważniejsze sa teczki w IPN-ie ,przejęcie Kancelari Prezydenckiej i dokumenty w BBN-ie. No i oczywiście przeszukanie domu śp. Wassermana aby wyczyścić wszystkie papiery dotyczące komisji hazardowej.Tym teraz ma zaprzątnięta głowe.
Odp: Topic o polityce? - 15/04/2010 22:51
Masz mu za złe, ze przestrzegał konstytucji? Była jasna wiadomość, że nikt nie przeżył i nie wiem, skąd wytrzasnąłeś to pół godziny, jakieś wiarygodne źródło?
Nikt oprócz durnej prasy nie zwalił winy na pilotów, chyba każdy albo prawie każdy polityk w tym Komorowski mówił, że trzeba się wstrzymać z osądami do czasu wyjaśnienia przyczyn katastrofy.
Widzę, że spisek nadal istnieje, jakoś jak pis bezprawnie wywiózł teczki do BBNu To było cacy.
P. S W porównaniu z takim bożyszczem tłumów jak Wielkie eM na pewno.
Nie płacz już z ta konstytucją , przecież oczywiste jest że marszałek obejmuje obowiązki prezydenta i ja w to nie wnikam.Faktem jednak jest że przestraszony Komorowski wykonał skok na IPN , BBN oraz powołał nowego szefa Kancelarii Prezydenckiej już w sobotę o godz.16 , gdzie nie było to konieczne gdyż obowiązki mógł pełnić zastępca .
Czytaj proszę uważnie. Miłem na myśli że pół godziny po tragedi poszło info o winie pilotów! Może trwało to ciut dłużej ale czy mam wiarygodne zródło? Pózniej zerknę na gazeta.pl lub tvn.pl to może coś znajdę specjalnie dla ciebie bo wiem że tylko im ufasz.
No widzisz , po tej sytuacji w Gruzji jakoś jeszcze nie wyjaśniono przyczyn "zamachu" a "wycwiczony" Bronek już wiedział wszystko i chętnie dzielił się swoimi "spostrzeżeniami" w radiu! Mało tego , pozwolił sobie nawet jak to napisałeś ... na "ironię" . Widzisz , dla ciebie to ironia , dla mnie zwykła złosliwość , tudzież cynizm.
Masz jakieś wiarygodne info?
Miło ze tak uważasz , ale tak naprawde to ja jestem bardzo skromny chłopak. Już nie raz proponowałem ci aby zapoznac się na żywo.
Szkoda że za kazdym razem odmawiasz. I czemu nick zmieniłeś Maryno droga?
Od listopada Olszewski odmawia wpuszczenia kontroli do komisji weryfikacyjnej WSI. Doniesienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa złożył szef kontrwywiadu wojskowego
Kontrwywiad podejrzewa, że dokumenty komisji weryfikacyjnej, której Olszewski szefuje, mogły być bezprawnie kopiowane. W zawiadomieniu szefa SKW płk. Grzegorza Reszki jest mowa o nadużyciu funkcji przez funkcjonariusza publicznego (czyli Olszewskiego) na szkodę interesu publicznego.
Informację o tym, że twarde dyski z komputerów komisji weryfikacyjnej mogły być kopiowane, otrzymał szef MON Bogdan Klich w listopadzie, kilka godzin po zaprzysiężeniu na ministra. Właśnie wtedy zakończyła się trwająca pięć dni przeprowadzka komisji weryfikacyjnej z siedziby Służby Kontrwywiadu Wojskowego do Biura Bezpieczeństwa Narodowego przy Kancelarii Prezydenta.
Konflikt wziął się stąd, że komisja formalnie podlega SKW i premierowi, ale jej szefa - Jana Olszewskiego - mianował przed zaprzysiężeniem rządu PO wywodzący się z PiS prezydent Lech Kaczyński. I to Olszewski zdecydował o wywiezieniu dokumentów do Kancelarii Prezydenta, którego jest doradcą.
- Warunki pracy w siedzibie SKW nie gwarantowały, że ja mógłbym ponosić pełną odpowiedzialność za prace komisji. Nie będąc pracownikiem SKW, byłbym tam osobą niemile widzianą - tłumaczył Olszewski motywy przewiezienia dokumentów komisji weryfikacyjnej z MON do BBN.
Odwrócone kamery
SKW ma też problem z ustaleniem dokładnej liczby i rodzaju wywiezionych dokumentów. Olszewski nie umiał powiedzieć, ile dokumentów zostało przewiezionych. - Nie mamy nawet informacji, kto brał udział w wywożeniu materiałów. Myśleliśmy, że proces wywożenia będzie utrwalony na taśmach kamer przemysłowych w siedzibie SKW. Okazało się jednak, że na czas wywózki ktoś odwrócił obiektywy kamer do ściany - relacjonuje nasz rozmówca z SKW.
Kiedy kopiowano dokumenty?
Niezależnie od tego, gdzie komisja weryfikacyjna ma siedzibę, podlega szefowi SKW.
Dlatego 20 grudnia Reszka przesłał do Olszewskiego pismo z informacją, że chce przeprowadzić kontrolę w tajnej kancelarii, w której są przechowywane dokumenty komisji. Chodziło o sprawdzenie, jak są zabezpieczone i chronione. I czy nie są bezprawnie kopiowane.
Bo gdy minister Klich zapytał jeszcze w listopadzie ówczesnego - mianowanego jeszcze przez rząd PiS, szefa SKW płk. Andrzeja Kowalskiego czy dokumenty komisji weryfikacyjnej były kopiowane, dostał notatkę z wymijającą odpowiedzią: "Nie były kopiowane w tygodniu, w którym przeprowadzała się komisja", czyli między 13 a 17 listopada. Takie sformułowanie oznaczało, że do kopiowania mogło dojść przed przeprowadzką.
Ale nowy szef SKW nie mógł skontrolować komisji, bo Olszewski na kontrolę się nie zgodził. 27 grudnia odpisał płk. Reszce, że odmawia zgody na przeprowadzenie kontroli tajnej kancelarii w BBN. I właśnie ta odmowa Olszewskiego to jeden z argumentów przeciwko niemu, jakie znalazły się w zawiadomieniu do prokuratury płk. Reszki.
14 stycznia szef SKW przesłał do Olszewskiego kolejne pismo: tym razem poinformował go, że wymienia funkcjonariuszy SKW, którzy zajmowali się aktami komisji weryfikacyjnej w tajnej kancelarii. Już następnego dnia szef komisji weryfikacyjnej odpisał, że się na tę wymianę nie zgadza. Szef SKW uznał, że w ten sposób Olszewski po raz drugi przekroczył swoje uprawnienia.
Dodam, że po oddaniu dokumentów okazało się, że wielu brakuje. Ponad to, przeprowadza odbywała się w nocy.
Zmieniłem, byś mógł wspiąć się na wyżyny swej spostrzegawczości, gratulacje! Możesz zostać detektywem, albo jakimś kontrolerem w BBN.
Ostatnio edytowany przez: Sz., 16 kwietnia 2010, 00:00 [3 raz(y)]
Odp: Topic o polityce? - 16/04/2010 00:12
7 kwietnia leciał z Tuskiem ten sam pilot który 10 tego zginał w katrastrofie. Lecieli jednaki wojskową CASĄ a nie Tupolewem.
Co ciekawe w żadnych mainstreamowych mediach nie znajdziesz na ten temat informacji. Raczej nie bez przyczyny.
Ostatnio edytowany przez: eM, 16 kwietnia 2010, 00:35 [4 raz(y)]
Odp: Topic o polityce? - 16/04/2010 00:48
Więc co jest tą przyczyną, Tusk wiedział o katastrofie już 7.04? Przecież ta informacja nie może mu raczej w żaden sposób zaszkodzić.
Po 1. Olszewski i tak wcześniej przez cały czas urzędowania w SKW miał dostęp do tych dokumentów , więc jakie to ma znaczenie że przewiózl je do siedziby BBN-u? Nie wiem czy wiesz ale materiały o które się rozchodzi dotyczyły wielu nieprawidłowosci finansowo-gospodarczych do których dochodziło w Polsce , zarówno za czasów SLD jak i obecnie rządzących. Stąd tez tyle szumu w twojej gazietce która starała się uniemozliwić wyjaśnienia wielu spraw.Wychodzi więc na to że Olszewski dbał o interesy kraju.
Komorowski natomiast , jako osoba skompromitowana działalnością w MON , z premedytacją wykorzystął zaistniała sytuacje aby zrobić skok na Kancelarie Prezydenta i przejąć obciązający go raport z liwkidacji WSI.Przypomnę ci że jeszcze niedawno Bronek negocjował kupno tegoż raportu z osobą o której wiedział ( jako były minister obrony ) ze współpracuje z ruskim wywiadem. Widzisz różnicę?
Po 2. Jeśli Olszewski zrobił coś bezprawnie to podaj mi jakieś "wiarygodne zródło" mówiące o wyroku sądowym którym został on skazany.
Widzisz , własnie nie mam pojęcia co jest przyczyną , ale może ty wiesz dlaczego taka cisza w mediach panuje na temat samolotu którym Tusk 7 kwietnia leciał do Smoleńska?
Ostatnio edytowany przez: eM, 16 kwietnia 2010, 01:34 [5 raz(y)]
Odp: Topic o polityce? - 16/04/2010 01:12
Myslalem, ze wiekszych idiotyzmow niz klotnie o miejsce pochowku nie da sie wymyslec w tych okolicznosciach. Czytajac tematy dot. tego zdarzenia zmieniam zdanie. Teorii spiskowych nie powstydzilby sie autor dobrych ksiazek sensacyjnych, aczkolwiek trudno o jakies sensowne wytlumaczenie po co i dlaczego ktos mialby to robic w taki sposob?
Odp: Topic o polityce? - 16/04/2010 10:08
eM - miales racje...PO juz zawlaszcza sobie wladze. Tak, Komorowski zapewne ma prawo podpisac ale tym samym jasno widac jakie sa priorytety tego rzadu. Skoro juz prezydent Kaczynski 'nie przeszkadza' to czemu nie zajma sie wypelnianiem obiecanek ktore mialy polepszyc zycie obywatelom...sluzba zdrowia, budowa drog itp. Jak widac sztandarowym projektem tego rzadu jest zapewnienie im samym bezkarnosci wobec prawa, nachapanie sie i zawlaszczenie wladzy. Jesli Komorowski wygra wybory to szykuje sie nam totalitarka w wydaniu Donka.
Forum służy do prezentacji opinii odwiedzających, którzy są w pełni odpowiedzialni za swoje wypowiedzi. Serwis PogonOnLine.pl w żaden sposób nie odpowiada za opinie użytkowników.