Ciekawe, że ilość kibiców rośnie niby dwukrotnie po powstaniu nowego stadionu. Mi się zdaję, że wiekszy wpływ na ilość kibiców na trybunach ma jakość gry drużyny i cele o jakie gra (czołówka ligi, środek, utrzymanie, w ekstraklasie, I lidze itd.).
Ciekawe, że ilość kibiców rośnie niby dwukrotnie po powstaniu nowego stadionu. Mi się zdaję, że wiekszy wpływ na ilość kibiców na trybunach ma jakość gry drużyny i cele o jakie gra (czołówka ligi, środek, utrzymanie, w ekstraklasie, I lidze itd.).
Odp: Stadion Miejski w Szczecinie - 20/12/2009 00:03
Tylko , że na Pogoni było już ponad 30 tysięcy kibiców, na Koronie nie.
25 tysięcy ok, ale pod warunkiem, że da się go szybko i tanio rozbudować o te 5-10 tysięcy.
Odp: Stadion Miejski w Szczecinie - 20/12/2009 01:21
I co z tego że było 30 tys?
Przy szacowaniu wzrostu publiki na nowym stadionie jest ona bazowana na średniej frekfencji w tym wypadku z ostatnich 3 sezonów(6200 osób na mecz) jednak biorąc pod uwagę średnio z kilkunastu lat jest już to 12.000.
DeszczH zawsze leje,DeszczH nigdy nie pada!
Bądź szybszy od Cienia i twardszy od kamienia,na drodze wojownika łatwego losu nie ma!
Odp: Stadion Miejski w Szczecinie - 20/12/2009 03:18
Jak dla mnie to 25 tys. starczy. Wole mega wypełniony stadion i zabijanie sie ludzi o bilety, niz przeliczenie sie w kwestii pojemnosci. No i koniecznie jednopoziomowe trybuny blisko boiska
Tylko , że na Pogoni było już ponad 30 tysięcy kibiców, na Koronie nie.
25 tysięcy ok, ale pod warunkiem, że da się go szybko i tanio rozbudować o te 5-10 tysięcy.
zapomnijcie o jakiejkolwiek rozbudowie. jest to argument zeby zatkac usta tym, ktorzy beda niezadowoleni z pojemnosci stadionu. nawet jak politycy wybiorą tę opcję to poczekamy jeszcze z 30 lat zanim rozbudują stadion. uwazam, ze albo od razu budowac na 30-35k, albo dac sobie spokoj z prowizorkami. skoro jednym z argumentow jest ten, ze stadion sie nie zapelni to po co gdansk, wroclaw i poznan buduja obiekty na ponad 40k? jak nasz sie nie zapelni to ich tym bardziej, a jednak buduja. stadion o pojemnosci co najmniej 30k dla takiego miasta jak Szczecin jest granica przyzwoitosci.
Jak dla mnie to 25 tys. starczy. Wole mega wypełniony stadion i zabijanie sie ludzi o bilety, niz przeliczenie sie w kwestii pojemnosci. No i koniecznie jednopoziomowe trybuny blisko boiska
A ja bym wolał duży stadion, który mieściłby chętnych ludzi nawet na hitowych meczach Pogoni, a także był gotów na przyjęcie np. 40tys. kibiców gdyby zagościła do nas reprezentacja w jakimś meczu eliminacji ME czy MŚ.
A ja bym wolał duży stadion, który mieściłby chętnych ludzi nawet na hitowych meczach Pogoni, a także był gotów na przyjęcie np. 40tys. kibiców gdyby zagościła do nas reprezentacja w jakimś meczu eliminacji ME czy MŚ.
Janeczek dużo ludzi by wolało żeby było fajnie, ale niestety tak się nie da. Reprezentacji długo w Szczecinie nie uświadczysz, bo do grania będą mieli swój przepiękny (zbudowany za miliard PLNów) stadion narodowy w stolicy. Warto przemyśleć priorytety - klub czy repra. Uważam, że 35-40 tysięcy to gruba przesada i w obecnej sytuacji ekonomicznej regionu nie uda się nam zapełnić takiego kolosa. To nie te czasy co za Begdasa, kiedy zakłady pracy masowo refundowały swoim pracownikom bilety i karnety, a na mecze z Legią przychodziło się 4 godziny wcześniej, żeby mieć miejscówkę. O latach 70-80 tych nie ma co się rozpisywać, bo to historia - 90% tamtych kibiców na stadionie się już się nigdy nie pojawi (z wiekiem zmienili zainteresowania, nie żyją lub po prostu omijają stadiony z daleka). Fakt, obecne w Szczecinie i okolicach jest jakiś potencjał kibicowski, ale nawet gra o najwyższe ligowe cele już tak ludzi nie jara (bo szczerze czymże jest ta nasza ligowa szarzyzna?). 25 tysięcy nam styknie po wsze czasy, a na koncerty Lady Pank i zjazdy Jehowych ludzi można dodatkowo wpuścić na przykrytą matami murawę. Jak będziemy mieli parcie na jakieś super-ambitne projekty to nigdy nie zostaną zrealizowane - zawsze będzie jakieś "ale".
Statystycznie gołąb żyje tylko kilka lat (choroby, wypadki i ogólnie "ciężkie życie")
w Leningradzie dało się jakoś zbudować, a u nas się nie da?
Taka dygresja-świetne zdjęcie. Jak ja żałuje,oglądając zdjęcia przedwojennego Szczecina,że po naszych bulwarach pozostały tylko wspomnienia A pseudoprezydent (swoją drogą od zarania nie mamy szczęścia do włodarzy) wymyslił sobie widok na Odre i wyburzył teatr i mase budynków,by w przyszłości powstało coś takiego jak Trasa Zamkowa (oczywiście nazwana imieniem pomysłodawcy). Do dziś kopiemy sie w czoło i nie mamy pomysłu na zagospodarowanie tego terenu,a podzamcze jest karykaturą samą dla siebie. Cholerny żal.
'Ludzie, w których może jeszcze tkwi iskierka ludzkości, uczuć ludzkich, opamiętajcie się! Usłyszcie mój krzyk, krzyk szarego, zwyczajnego człowieka, syna narodu, który własną i cudzą wolność ukochał ponad wszystko, ponad własne życie, opamiętajcie się! Jeszcze nie jest za późno!"
Odwagę, bym mógł zmieniać rzeczy, które mogą i powinny być zmienione,
Łagodność, bym akceptował rzeczy, które nie mogą być zmienione i
Mądrość, bym umiał odróżnić jedne rzeczy od drugich.
Janeczek dużo ludzi by wolało żeby było fajnie, ale niestety tak się nie da. Reprezentacji długo w Szczecinie nie uświadczysz, bo do grania będą mieli swój przepiękny (zbudowany za miliard PLNów) stadion narodowy w stolicy. Warto przemyśleć priorytety - klub czy repra. Uważam, że 35-40 tysięcy to gruba przesada i w obecnej sytuacji ekonomicznej regionu nie uda się nam zapełnić takiego kolosa. To nie te czasy co za Begdasa, kiedy zakłady pracy masowo refundowały swoim pracownikom bilety i karnety, a na mecze z Legią przychodziło się 4 godziny wcześniej, żeby mieć miejscówkę. O latach 70-80 tych nie ma co się rozpisywać, bo to historia - 90% tamtych kibiców na stadionie się już się nigdy nie pojawi (z wiekiem zmienili zainteresowania, nie żyją lub po prostu omijają stadiony z daleka). Fakt, obecne w Szczecinie i okolicach jest jakiś potencjał kibicowski, ale nawet gra o najwyższe ligowe cele już tak ludzi nie jara (bo szczerze czymże jest ta nasza ligowa szarzyzna?). 25 tysięcy nam styknie po wsze czasy, a na koncerty Lady Pank i zjazdy Jehowych ludzi można dodatkowo wpuścić na przykrytą matami murawę. Jak będziemy mieli parcie na jakieś super-ambitne projekty to nigdy nie zostaną zrealizowane - zawsze będzie jakieś "ale".
W Szczecinie styka maksymalnie 30 tysięcznik i to i tak będzie za duży. Rzekłem.
'Ludzie, w których może jeszcze tkwi iskierka ludzkości, uczuć ludzkich, opamiętajcie się! Usłyszcie mój krzyk, krzyk szarego, zwyczajnego człowieka, syna narodu, który własną i cudzą wolność ukochał ponad wszystko, ponad własne życie, opamiętajcie się! Jeszcze nie jest za późno!"
Odwagę, bym mógł zmieniać rzeczy, które mogą i powinny być zmienione,
Łagodność, bym akceptował rzeczy, które nie mogą być zmienione i
Mądrość, bym umiał odróżnić jedne rzeczy od drugich.
Odp: Stadion Miejski w Szczecinie - 20/12/2009 13:36
Śmieszą mnie trochę takie dyskusję. Miasto rzuciło jakieś hasło i wszyscy się spierają. Teraz dopiero zastanawiamy się nad pojemnością? Pan prezydent obiecywał że w 2010 to cacko będzie gotowe. 25, 30, czy 40 tys? To jakaś mistyfikacja, rozmowa o rzeczach z kosmosu. Te problemy to tylko próba odwleczenia tematu i początek kampanii prezydenckiej. Przecież w przyszłym roku wybory...
Śmieszą mnie trochę takie dyskusję. Miasto rzuciło jakieś hasło i wszyscy się spierają. Teraz dopiero zastanawiamy się nad pojemnością? Pan prezydent obiecywał że w 2010 to cacko będzie gotowe. 25, 30, czy 40 tys? To jakaś mistyfikacja, rozmowa o rzeczach z kosmosu. Te problemy to tylko próba odwleczenia tematu i początek kampanii prezydenckiej. Przecież w przyszłym roku wybory...
Adaś spokojnie, my tutaj tylko tak sobie debatujemy "co by było gdyby" oczywiście bez spinki a to że nowego stadionu nie będzie w Szczecinie przez najbliższe 5-10 lat to już wiemy
Statystycznie gołąb żyje tylko kilka lat (choroby, wypadki i ogólnie "ciężkie życie")
Odp: Stadion Miejski w Szczecinie - 20/12/2009 14:39
To ma być inwestycja na długie lata, "wizytówka Szczecina" więc chyba warto dążyć do tego aby stadion był większy niż 25 tyś..
na dzień dzisiejszy wystarczyłby w zupełności, ale Pogoń to klub z ambicjami a Szczecin to duże miasto, jeśli ma się rozwijać trzeba stawiać wysokie cele, aby mógł konkurować z Gdańskiem ,Wrocławiem itp
A tam, za bardzo wybiegasz w przyszlosc. Reprezentacja, eliminacje MŚ i ME? Daj spokoj
Ja zaluje, ze przy obecnej frekwencji nie mamy stadionu na 10 tys. Nie ma gorszego widoku niz puste trybuny.
Odp: Stadion Miejski w Szczecinie - 20/12/2009 14:56
Stadion piłkarski w Szczecinie nie powinien mieć więcej niż 25 tysięcy pojemności. Przede wszystkim koszty... Im większa pojemność tym koszty rosną w postępie geometrycznym. No i długość budowy wtedy drastycznie wzrasta. Stadion na 20 tysięcy widzów ma swoje niezaprzeczalne zalety - łatwiej go zapełnić (a to fajny widok), może wciąż być wielofunkcyjny (czyt. koncerty mogą być grane na murawie, wtedy zmieści się spokojnie 40 tysięcy widzów), a przede wszystkim nie będzie sprawiał molocha wybudowanego gdzieś na pustkowiu Czego wymagam od nowego obiektu? W przerwie meczu chcę wejść z sektora, zejść piętro niżej i kupić ciepłego kebaba oraz coś do picia Poza tym nowy stadion ma być estetyczny nie tylko na zewnątrz ale i wewnątrz, gdzie będzie sala z pamiątkami i historią klubu, siedziba władz, szatnie, pomieszczenia gospodarcze, kible, kafejki itd.
Ale nowy stadion to wciąż marzenia ściętej głowy. Nowe projekty z zapachem kiełbasy wyborczej... gdzieś to już widziałem.
Ha ha ha, he he, ho-ho, uh, uh, ha-ha, ha...And I thought my jokes were bad...
Forum służy do prezentacji opinii odwiedzających, którzy są w pełni odpowiedzialni za swoje wypowiedzi. Serwis PogonOnLine.pl w żaden sposób nie odpowiada za opinie użytkowników.