Przebudowa to nierealny plan wg. mnie bo tu nie chodzi tylko o trybuny ale także cała infrastrukturę(wyjscia,chodniki,parkingi itp)
Mówisz żeby dobudować nową trybunę i drugi łuk, a co ze starym łukiem chcesz nadal mieć stadion z trybunami 30 metrów za bramką i schodami gdzie stopnie mają pół metra?To samo się tyczy trybuny wysokiej gdzie też trzeba ją zmodernizować a cholera wie co pod nią się znajduje i czy by jakaś niespodzianka nie wstrzymała prac na jakiś czas.Tak więc modernizacja to słaby pomysł bo teraz może coś zrobią na "odpierdol się" typu budynek vip i będziemy czekali kolejne lata na zrobienie czegokolwiek na stadionie.
DeszczH zawsze leje,DeszczH nigdy nie pada!
Bądź szybszy od Cienia i twardszy od kamienia,na drodze wojownika łatwego losu nie ma!
Na modernizację obecnego stadionu nie ma możliwości pozyskania pieniędzy ze środków Unii Europejskiej, dlatego już dawno zapadła "decyzja" o tym iż w Szczecinie powstanie nowy obiekt. Jak wygląda realizacja owego planu wszyscy doskonale wiemy..
Bo Pogoń szczecińska to jedna rodzina, starszy czy młodszy, piknik czy chuligan!
Odp: Stadion Miejski w Szczecinie - 28/11/2009 23:15
Milo sie ogladalo mecz Zaglebie - Lech. Stadionik fajny, zapelniony, z dobra akustyka i miejscem na flagi. Nawet jesli mecz nie jest najlepszy, to idzie wytrzymac transmisje z Lubina czy Kielc ze wzgledu na ladny stadion. Obiekty w Lubinie i Kielcach w sam raz jak na mozliwosci tych miast.
Szczecin niestety zostanie daleko w tyle. Realna data wybudowania stadionu u nas to 2013-2014. Nam wystarczy stadion na 25-30 tys. I tak ciezko bedzie nam go zapelnic w calosci, chyba ze Pogon bedzie walczyc o najwyzsze cele w lidze. Taka pojemnosc uwazam za idealna. Nawet jesli bedize chodzic 15-20 tys ludzi - a wierze ze przy rozsadnych cenach biletow i dobrej grze - juz milo bedzie to wygladac.
Odp: Stadion Miejski w Szczecinie - 29/11/2009 13:46
a ja sie bede dalej upieral ze nam jest potrzebny stadion na conajmniej te 33500 co bylo w projekcie euro2012 i nadal wisi w klubie na korytarzu takie duze miasto jak nasze potrzebuje takiej pojemnosci,nawet jakby na przecietnych meczach sie zapelnial w polowie tylko-trzeba myslec przyszlosciowo-wiadomo to nie liga zachodnia ze na kazdym meczu bedzie komplet,ale na waznych meczach,przede wszystkim dobrych kibicowsko-napewno,na szczescie do extraklasy wracaja kluby z potencjalem kibicowskim jak my a to gwarantuje emocje i co za tym idzie duze zainteresowanie-pozdro
Odp: Stadion Miejski w Szczecinie - 29/11/2009 15:44
To jest masakra co u nas dzieje się z nowym stadionem.Od początku Piotr K. mówił,że priorytetem jest stadion dla Pogoni,mija cała kadencja a gościu już nawet nie mówię o lokalizacji czy projekcie,on nawet nie wie jaką pojemność ma mieć.Wystarczy chwila by pomyśleć,jakie jest zapotrzebowanie na piłkę w mieście,jakie perspektywy ma Pogoń i ile ludzi ludzi chodziło jak były wyniki.Na ten śmieszny mecz OE udało się prawie cały stadion zapełnić a ten mówi,czy sens jest budować duży obiekt.Ja nie wiem,czy się śmiać czy płakać.
Odp: Stadion Miejski w Szczecinie - 30/11/2009 11:09
niedługo wybory i K. myśli ze znowu go wybiorą. Ostatnio oglądałem na tvp3 Szczecin wywiad z nim i co on nie opowiadał, ile punktów ze swoich wyborczych założeń zrealizował, albo jest w trakcie realizacji. o stadionie nie wspomniał oczywiście. pozatym to mowil o wszystkim a tak naprawdę nic z tego nie wynikało... Ja czuje się oszukany mineły 3 lata a my nawet zadnej ekspertyzy nie mamy, nic kompletnie. cala piłkarska polska nam ucieka ze stadionami. i jak teraz będą wybory to pójdę i wole zagłosować na "wujka Władka" z partii X, byle nie na K.... mam cichą nadzieje ze grono ludzi którzy czują sie podobnie jak ja zrobi to samo!!! K. juz dziękujemy...!!
Odp: Stadion Miejski w Szczecinie - 30/11/2009 15:29
Nie łudźmy się że Krzystek nie wygra najbliższych wyborów , a wygra z prostej przyczyny . Nie ma żadnych kontrkandydatów , chyba że wystartuje Arłukowicz z ramienia lewicy . Mówiło się w kuluarach że PiS wystawi Brudzińskiego ale jest to bardzo wątpliwie , natomiast kandydaturę Jacyny Witt pozostawię bez komentarza .... reszta potencjalnych kandydatów się nie liczy , więc chcąc nie chcąc szykujmy się na kolejne lata z Krzystkiem ;]
Odp: Stadion Miejski w Szczecinie - 30/11/2009 16:24
Tak to jest jak sie wierzy w słowa politykom. Ze stadionem nie dość że nic nie ruszyło,to jeszcze cofneliśmy sie o lata świetlne,z prostego powodu-dzis nawet nie wiemy gdzie mamy go budować. "Całe życie" forsowało sie koncepcje dąbia,utopijnie rzecz jasna,dziś sie z tej myśli skrycie wycofując. Ja mysle że to co jest czynione dotychczas,to prosty proces-na odczepnego,aby tylko spełnić wymogi licencyjne i sądze że poprzestaniemy z tym na długie lata. A plan" nowy stadion" będzie na kolejne lata kiełbaską wyborczą poszczególnych kandydatów.
Więc łudźmy sie miło i kolorowo o realizacji tak samo realnej jak floatnig garden 3041. Pomarzyć piękna rzecz i nic nie kosztuje.
ps-Krzystek będzie mogł liczyć na reelekcje jasnej przyczyny-brak kandydatów. Przyjdzie nowy,wrzuci plany poprzednika do szuflady i połowa kadencji upłynie na owym sprzątaniu i obsadzaniu stanowisk swoimi ludźmi. A potem gadka że miał za mało czasu. Nie liczmy że nasze miasto będzie mieć lepszą kandydature aniżeli wspomniany Krzystek. Bo hipotetyczne Jacyna Witt,Piechota,Brudziński,Zaremba czy Wieczorek większej różnicy nie robią.
Ostatnio edytowany przez: nowa od nowa, 30 listopada 2009, 16:29 [1 raz(y)]
Odp: Stadion Miejski w Szczecinie - 02/12/2009 21:15
Masakra skoro jest tak dobrze, to, dlaczego jest tak źle? Pani Jacyna-Witt to chyba robi sobie przymiarki do kampanii wyborczej. Jaki był cel spotkania? albo jestem głupi albo tego nie rozumiem.
W najbliższych kilkunastu latach stadion u Nas nie powstanie. A zresztą, po co Nam stadion? Przecież trzeba mieć drużynę, która będzie na nim grała. Trzeba mieć konkretnego sponsora, który nie szczędzi grosza,w końcu trzema grać w mocnej lidze. Nawet w Szczecinie, aby był komplet na stadionie, który ma 30 tyś miejsc trzeba grać o najwyższe cele. Obecnie to mrzonki a tak na marginesie to NIGDZIE na zachodzie nie powstają stadiony miejskie jest to relikt PRL'u gdzie wszystko było "państwowe". Obecnie Valencia jako miasto nie dokłada w ogóle do budowy obiektu dla Valenci CF. I budowa od kwietnia stoi w miejscu. Arsenal postawił swój obiekt bez udziału miasta Londyn. Barcelona modernizować będzie Camp Nou ze własnych środków.. Miasto powinno pomagać, ale Pogoń Szczecin jest prywatnym podmiotem, jest własnością takiego albo innego właściciela. Na pewno koszt takiego stadionu w zależności od projektu, pojemności, funkcjonalności waha się od 100 do 250 mil EURO chodź pewnie i te sumy to wróżenie z fusów. Oczywistością jest to, że nie całą sumę wykłada miasto, ale z Totalizatora Sportowego czy min. sportu, dostać można część środków. Jednak pamiętajmy My nie współorganizujemy EURO 2012, dlatego będziemy stali w kolejce po pieniądze na szarym końcu kolejki. UE też nie da tak Miastu Szczecin kasy w ciemno trzeba mieć plany, projekty i to musi być plan bez lipy. Kredytu Naszemu magistratowi to nie wiem, kto da jak Szczecin jest już baaaardzo zadłużony. Dlatego jak nie patrząc dupa z tyłu.
A co do kredytów, w październiku pojawiła się informacja, iż Szczecin dostanie 300 mln kredytu z Banku Rozwoju Rady Europy. Więc nie przesadzaj, nie jest tak źle jak piszesz.
Bo Pogoń szczecińska to jedna rodzina, starszy czy młodszy, piknik czy chuligan!
Odp: Stadion Miejski w Szczecinie - 03/12/2009 01:46
Rudi po za Wielką Brytanią (i tu też pomagaja tylko, że w inny sposób) i dosłownie jednostkowymi przykladami w innych krajach wszędzie stadiony w UE buduja samorządy (miast, regionów) lub rzady. Tak samo jest prawie w całym świecie nawet w USA gdzie niby wszystko jest za prywatne pieniadze standardem jest dokładanie pieniedzy samorzadowych do budowy obiektów.
Jeżeli nie wiesz to nie siej fermentu informacja nawet oficjalna na temat budowy stadionu Walencji jest taka, że wstrzymano budowę ze wzgledu na światowy kryzys i związany z tym stan finansów miasta. W Walencji miasto gratis przekazło przygotowany teren pod budowę tzn. przesiedliło z jednego kwartału miasta mieszkańców, wyburzyło domy i z góry wykupiło używanie obiektu na wiele lat na inne imprezy. Nie ma na zapłatę tej ostatniej pozycji i dlatego wstrzymano na rok budowę. Po za tym to region Walencji jest poręczycielem pożyczki dla klubu.Jak to jest za naszą zachodnią granicą to każdy widzi, nie ma stadionu który w jakiejś formie nie były dofinansowany (a 90% w całości). We Francji, Włoszech, Benaluxie, Gracji, Turcji i cała Skandynawia to już praktycznie bez wyjątku kasa rządowa i samorzadowa.
Także mylisz sie, ze na zachodzie tak sie buduje; jak juz to tak sie buduje na wschodzie (Donieck, Kazań, Moskwa). Teraz tylko trzeba wybrać czy my ze wschodu czy z zachodu.
Zwracasz uwagę gościowu, że pisze nieprawdę a Ty również czasami się z nią mijasz. Oto przykład jak buduje się stadion w Szwecji. Nowy stadion narodowy
A teraz do wszystkich tych co piszą, że stadion w Dąbiu to złe wyjście bo:
- teren jest podmokły - jak widać oni mogą w Wa wie mogą to i u nas się uda (oczywiście pod warunkiem, że zaczną )
- zła lokalizacja - uważam, że najlepsza z możliwych. Doskonała komunikacja !, teren do zagospodarowania wokół stadionu (pozostawiam sprawę własnościową)
- historia klubu itp. tyle klubów o bardziej uznanej marce zmieniało siedzibę, że to żaden argument
A teraz tekst właściwy - źródło GW Stołeczna 2007-12-13
Taki projekt to temat do dyskusji. Jak wielkość (wg mnie max 30 tyś), jak go sfinansować, jak zagospodarować otoczenie itp.
Ja kocham Liverpool - Ty kibicujesz Man Utd,
Jestem za Pogonią Szczecin, a Ty za Lechem Poznań
Lubie metal, a Ty kochasz hip-hop, Popierasz PiS, ja wole PO
Mimo to jesteś mi jak brat, bo łączy nas nienawiść do drogówki.
wiadomo, mozna wybudowac stadion na srodku oceanu, tylko chodzi o koszta, palowanie tak podmoklych terenow itp to jest po 1 koszt, po 2 czas budowy.
moim zdaniem prosciej by bylo wybudowac taki stadion w rejonach auchan (przeclaw/kolbaskowo), duzo wolnej przestrzeni, teren utwardzony, jedyne co to usprawnic komunikacje na mecze jakies dodatkowe autobusy, linia tramwajowa (ktora tez jak mnie pamiec nie myli Krzystek obiecywal w te rejony) itp, i mysle ze wyszlo by taniej. a budowe mozna bylo zaczac juz dawno a nie tracic czasu na badanie terenu i rozkminki czy tam czy jednak nie tam, a moze jednak odnawiac stadion na Twardowskiego...
Gdyby Krzystek naprawde chcial to w mojej opinii ten jego plan o stadionie w 2011 roku mialby o niebo wieksze szanse powodzenia gdyby wlasnie tam chcial budowac, a tak to po prostu widac, ze ma to gdzies tylko chcial pozyskac glosy kibicow.
"Racja jest jak dupa, każdy ma swoją" "Panie Marszałku a jaki program tej partii? - Najprostszy z możliwych, bić kurwy i złodziei, mości hrabio" J Piłsudski
"W sferze sportowej mam całkowite zaufanie do Grzegorza Smolnego [wiceprezesa Pogoni]. Uważam, że jest jednym z najlepszych dyrektorów sportowych w Polsce."
Forum służy do prezentacji opinii odwiedzających, którzy są w pełni odpowiedzialni za swoje wypowiedzi. Serwis PogonOnLine.pl w żaden sposób nie odpowiada za opinie użytkowników.