Odp: www.StadiondlaSzczecina.pl - 28/05/2011 10:25
kijevo, nie ma znaczenia jakie są w tymwypadku pobudki. Jeżeli można cos ugrac to trzeba to wykorzystywać. Bo jak czytam niektóre posty politykierów z forum, to widzę że w imię walki z Tuskiem a często też w imię poparcia dojścia do władzy PiSu cieszyłoby ich to, żeby się stadion w Szczecinie nigdy nie wybudował. To głupota. Ja popierałem Litwińskiego głównie dlatego, że dawał wieksze szanse na ruszenie z tematem stadionu. Teraz też mnie interesuje ta sprawa. To że się będzie w Szczecinie budowała obwodnica czy inne drogi, filharmonia i hala było wiadomo niezaleznie od tego kto tu będzie rządził w tej kadencji. Mnie interesuje popychanie do przodu sprawy budowy stadionu. Nie ma dla mnie znaczenia czy ktos to wspiera przy okazji kampanii czy innej. Trzeba naciskać na Krzystka i zmuszać go do jakis ruchów. Mroczek mówi o tym z sensem. Jak bedzie możliwość budowy, to wszystkie prace wstepne muszą być wykonane. inaczej kolejny czas koninktury który prędzej czy później przyjdzie zmarnotrawimy na dyskusje typu Dąbie czy Twardowskiego i gówno z tego bedzie.
Przyznam że kompletnie nie znam tematu.
Dziś tylko zobaczyłem przetarg na wykonanie dokumentacji drugiej trybuny i się chciałem czegoś więcej dowiedzieć.
... ja się będę opierdalał niech się wszystko dzieje samo...
Miasto Łódź przeznaczyło dodatkowe 128 mln zł na budowę stadionu MOSiR przy al. Unii, na którym swoje mecze rozgrywa ŁKS.
Radni podczas środowej sesji podjęli temat zmian w budżecie. Jedna z głównych kwestii dotyczyła zwiększenia dofinansowania na stadion przy al. Unii. Koszt obiektu o pojemności 16,5 tysiąca miejsc ma wynieść około 160 mln zł. Plany władz miasta przewidują także budowę obok stadionu małej hali dla trzech tysięcy widzów.
Miasto Łódź przeznaczyło dodatkowe 128 mln zł na budowę stadionu MOSiR przy al. Unii, na którym swoje mecze rozgrywa ŁKS.
Radni podczas środowej sesji podjęli temat zmian w budżecie. Jedna z głównych kwestii dotyczyła zwiększenia dofinansowania na stadion przy al. Unii. Koszt obiektu o pojemności 16,5 tysiąca miejsc ma wynieść około 160 mln zł. Plany władz miasta przewidują także budowę obok stadionu małej hali dla trzech tysięcy widzów.
Co ciekawe, w Łodzi dwa lata temu wybudowano Atlas Arenę(halę na ponad 10 000 ludzi) za ponad 300 mln złotych. W mieście prowadzone też są inwestycje infrastrukturalne i jakoś da radę to wszystko pogodzić, tak jest wszędzie... W-wa, Kraków, Poznań, Wrocław, Gdańsk i wiele innych miast...
Ps. Świeża fotka z Gdańska...(koszt PGE Areny to jakieś 600-700 mln złotych, a przecież tam postawiono także na granicy Gdańska i Sopotu Ergo Arenę za też koło 250-300 mln złotych - co prawda podzielono się jakoś kosztami z Sopotem, jednak jak widać da radę. Ale czekajcie... pewnie w takim Gdańsku z powodu stadionu ni uja remontują ani kilometra drogi, żadnych inwestycji w kulturę czy oświatę zapewne nie ma, bo przecież da rak radę... )
ale do stadionów na ojro czasem nie dorzucało się państwo ?
Ile Państwo może się dorzucić na bank nie były to jakieś porażające kwoty liczone w dziesiątkach milionów złotych. Państwo jedynie finansuje w całości Stadion Narodowy.
Ps. Koszt PGE Areny to 671 mln złotych, a dotacja rządowa podobno wynosi 144 mln złotych, nawet po odjęciu dotacji sam Gdańsk wybuli ponad 500 mln złotych na stadion...
Ostatnio edytowany przez: Ambasador, 2 czerwca 2011, 00:01 [1 raz(y)]
Ile Państwo może się dorzucić na bank nie były to jakieś porażające kwoty liczone w dziesiątkach milionów złotych. Państwo jedynie finansuje w całości Stadion Narodowy.
Ps. Koszt PGE Areny to 671 mln złotych, a dotacja rządowa podobno wynosi 144 mln złotych, nawet po odjęciu dotacji sam Gdańsk wybuli ponad 500 mln złotych na stadion...
I co przeciętny człowiek wie o Gdańsku? Jest morze i jest jeden z najnowocześniejszych stadionów, arena Euro 2012. Co człowiek wie o Wrocławiu? Stadion, Adamek będzie tam walczył. Poznań? Koziołki, stadion, Sting tam koncertował. To takie proste przykłady, ktoś kto nie musi się w ogóle interesować piłką, na pewno kojarzy któryś z tych faktów. Ile takie nowoczesne stadiony dają możliwości...
Co przeciętny człowiek wie o Szczecinie? Chyba to, że leży... nad morzem lub bardzo blisko morza. Nawet ludzie dokładnie nie wiedzą, gdzie Szczecin leży, a wymienić jakieś atrakcje? Kto będzie się interesował chujową halą, filharmonią czy kolejnymi biurowcami? Nic w tym mieście tak naprawdę nie zachęca do wyjścia z domu i wydania gdzieś pieniędzy w wolnym czasie. Oczywiście poza jakimś piwem, no i tą nieliczna garstka ludzi, która chodzi obecnie na mecze. A tak mając stadion, to co 2 tygodnie 20 tysięcy ludzi, a może więcej, poszłoby na mecz.Ciekawe ile ludzi w miesiącu będzie odwiedzało filharmonię i halę czy co tam się jeszcze buduje?
I co przeciętny człowiek wie o Gdańsku? Jest morze i jest jeden z najnowocześniejszych stadionów, arena Euro 2012. Co człowiek wie o Wrocławiu? Stadion, Adamek będzie tam walczył. Poznań? Koziołki, stadion, Sting tam koncertował. To takie proste przykłady, ktoś kto nie musi się w ogóle interesować piłką, na pewno kojarzy któryś z tych faktów. Ile takie nowoczesne stadiony dają możliwości...
Co przeciętny człowiek wie o Szczecinie? Chyba to, że leży... nad morzem lub bardzo blisko morza. Nawet ludzie dokładnie nie wiedzą, gdzie Szczecin leży, a wymienić jakieś atrakcje? Kto będzie się interesował chujową halą, filharmonią czy kolejnymi biurowcami? Nic w tym mieście tak naprawdę nie zachęca do wyjścia z domu i wydania gdzieś pieniędzy w wolnym czasie. Oczywiście poza jakimś piwem, no i tą nieliczna garstka ludzi, która chodzi obecnie na mecze. A tak mając stadion, to co 2 tygodnie 20 tysięcy ludzi, a może więcej, poszłoby na mecz.Ciekawe ile ludzi w miesiącu będzie odwiedzało filharmonię i halę czy co tam się jeszcze buduje?
Wysnuwasz trochę zbyt daleko idące wnioski i lekko uogólniasz. Ja osobiście nie neguję powstawania Nowej Filharmonii Szczecińskiej, bo trzeba także inwestować w kulturę i oświatę. Trzeba inwestować w każdą dziedzinę życia. Pamiętaj, że samo wybudowanie stadionu to jedno, a mądre zarządzanie to drugie - patrząc na ruchy ludzi z góry można być skrajnym pesymistą, bo nie wiadomo kto byłby operatorem naszego stadionu. Natomiast neguję to, iż buduję się halę na ledwo 5 000 ludzi z przestarzałym projektem i... ani grosza hala ta nie będzie dofinansowana z budżetu Państwa czy przez Marszałka Województwa. Toruń buduję podobną gabarytowo i pojemnościową halę, a Miasto Toruń wyda na nią jakieś 30-40 mln złotych, reszta z dofinansowań, a koszt hali oscyluje koło 120-130 mln złotych. U nas lekką ręką podejmują decyzję, że budujemy sami... Jestem pewien, że gdyby zliczyć wszystkie takie sytuacje, gdzie, a to straciliśmy dotację, a to nie ubiegali się o dofinansowanie, to na sam projekt stadionu by spokojnie starczyło, jak nie więcej...
Ps. To nie miasto buduje biurowce, a inwestorzy prywatni, tak więc nijak ma to się do porównywania
W Gdańsku położyli trawę na starą ziemie ? Jeśli tak to kolejne miliony podatnika wyrzucone w błoto.
W Gdańsku z tego co się orientuje, podłoże wymieniali. Druga sprawa, stwierdzenie," miliony podatnika" też trochę nad wyrost(nie wiem jakiego podatnika miałeś na myśli) bo za samą eksploatację obiektu, w tym także murawy to będzie odpowiedzialna pewnie miejska spółka, i "bulić" będą za mieszkańcy Gdańska, albo może operator stadionu(nie znam dokładnie zakresu obowiązków operatora w Gdańsku).
Ps. Wiem, wiem, ale np. ja też jestem podatnikiem heh
Ostatnio edytowany przez: Ambasador, 2 czerwca 2011, 11:52 [2 raz(y)]
W Gdańsku położyli trawę na starą ziemie ? Jeśli tak to kolejne miliony podatnika wyrzucone w błoto.
W Gdańsku z tego co się orientuje, podłoże wymieniali. Druga sprawa, stwierdzenie," miliony podatnika" też trochę nad wyrost(nie wiem jakiego podatnika miałeś na myśli) bo za samą eksploatację obiektu, w tym także murawy to będzie odpowiedzialna pewnie miejska spółka, i "bulić" będą za mieszkańcy Gdańska, albo może operator stadionu(nie znam dokładnie zakresu obowiązków operatora w Gdańsku).
biorąc pod uwagę, że po wejściu Włoch do strefy € ceny wzrosły prawie dwukrotnie - sprawdzone doświadczalnie na własnej skórze - to ciekawie ile ten stadion powinien kosztować normalnie - bez ich € i naszego Euro 2012...
Ostatnio edytowany przez: Poinformowany, 8 czerwca 2011, 21:46 [2 raz(y)]
Odp: www.StadiondlaSzczecina.pl - 10/06/2011 14:57
Na czwartkowym posiedzeniu komisji sportu radni postanowili złożyć wniosek, by miasto wygospodarowało milion na działania związane z budową nowego stadionu. Głosowanie nad budżetem ma się odbyć 20 czerwca.
" Pogoń jest potęgą ludzi z charakterem bo nie siła lecz charakter daje nam przewagę "
Forum służy do prezentacji opinii odwiedzających, którzy są w pełni odpowiedzialni za swoje wypowiedzi. Serwis PogonOnLine.pl w żaden sposób nie odpowiada za opinie użytkowników.