Bardziej chyba chodzi o słowo "Tower" niż "Hanza". Faktem jest, że nie szanujemy w Polsce ojczystego języka i przyjmujemy niestety coraz częściej obcojęzyczne zwroty do mowy. Tylko po co?
Odp: Inwestycje w Szczecinie - 19/09/2011 09:52
"Tower" jest powszechnie używane na całym świecie (Od Kanady po Emiraty) i nie ma w tym nic zdrożnego - to ułatwienie dla turystów, inwestorów. Bardzo dobrze, że z tych 3 słów w nazwie, aż dwie mają wartość historyczną lub patriotyczną Mogło być przecież Hanza Tower Schtethin czy jakoś tak...
Ha ha ha, he he, ho-ho, uh, uh, ha-ha, ha...And I thought my jokes were bad...
Odp: Inwestycje w Szczecinie - 19/09/2011 19:15
Widzę że tylko Radziu wiedział co miałem na myśli... malcoolm dziękuję za definicję Hanzy ale nie było to potrzebne gdyż jest mi ona znana.
ejay z trójczłonowej nazwy jak dla mnie to tylko jedna część czyli Hanza jest historyczna,o Wojciechowskim nawet nie będę się wypowiadał.
Poza tym tak się zawsze zastanawiam a kto kurwa za granicą myśli o ułatwieniach itp. dla turystów z Polski?! Nikt...poza tym podejrzewam że większość turystów http://wypoczynek.turystyka.pl przybywających do nas ma w głębokim poważaniu czy budynek ma w nazwie "tałer", "building","flojting ariena" czy cholera wie co jeszcze.
Ostatnio edytowany przez: 1973, 2 października 2014, 10:05 [4 raz(y)]
a czy polski jest międzynarodowym językiem? widzę czepianie się na silę. Nazwa przednia i budynek też niczego sobie, chociaż mógłby mieć tak ze 120 metrów ;] byłoby więcej niż obecnie najbardziej reprezentatywny poznański biurowiec ( w części hotel).
Jeśli historia mogłaby nas czegokolwiek nauczyć, to niewątpliwie tego, że żaden naród nie stworzył wyższej cywilizacji bez poszanowania prawa do posiadania własności prywatnej
Ludwig von Mises
Odp: Inwestycje w Szczecinie - 20/09/2011 16:15
...polski nie jest międzynarodowym językiem tutaj naturalnie się zgodzę...może i czepiam się (taka moja zaleta )
ale na pewno nie na siłę; irytuje mnie ostatnimi czasy (może tak już przychodzi z wiekiem..) nagminne nazywanie czegokolwiek popadnie nazwami zagranicznymi bądź nie związanymi z naszym krajem czy regionem itp. itd. Sam budynek robi wrażenie i tego oczywiście nie neguję.
malcoolm tak gwoli ścisłości zapewne prędzej za granicą znajdziesz informację w języku rosyjskim aniżeli polskim.
Ja kocham Liverpool - Ty kibicujesz Man Utd,
Jestem za Pogonią Szczecin, a Ty za Lechem Poznań
Lubie metal, a Ty kochasz hip-hop, Popierasz PiS, ja wole PO
Mimo to jesteś mi jak brat, bo łączy nas nienawiść do drogówki.
Odp: Inwestycje w Szczecinie - 30/09/2011 14:09
Warto przeczytać, mimo że artykuł sponsorowany. Liczby nie kłamią, zresztą wystarczy wyjść do centrum (i nie tylko), by zobaczyć ile się dzieje
Forum służy do prezentacji opinii odwiedzających, którzy są w pełni odpowiedzialni za swoje wypowiedzi. Serwis PogonOnLine.pl w żaden sposób nie odpowiada za opinie użytkowników.