"Racja jest jak dupa, każdy ma swoją" "Panie Marszałku a jaki program tej partii? - Najprostszy z możliwych, bić kurwy i złodziei, mości hrabio" J Piłsudski
"W sferze sportowej mam całkowite zaufanie do Grzegorza Smolnego [wiceprezesa Pogoni]. Uważam, że jest jednym z najlepszych dyrektorów sportowych w Polsce."
Odp: Temat dla kierowców - 27/02/2013 14:40Na ul. Powstańców Wielkopolskich za nauką jazdy na wysokości boiska stoją fajfusy ze straży miejskiej ze "śmietniczką" (z tego co się dowiedziałem stoją tam dosyć często) także radzę tam nie dawać " w pędzel"..
Bardzo często można ich spotkać na tym ograniczeniu - 40km/h. Jak ktoś ma dobry wzrok i pamięć do tego miejsca, to jeszcze przed znakiem można wylukać ich samochód
Bo Pogoń szczecińska to jedna rodzina, starszy czy młodszy, piknik czy chuligan!
Stoją stoją , upodobali sobie miejscówkę za "Auto-Szkołą" z racji bliskości szkoły. Stoją najczęsciej w dzień gdy są lekcje, wieczorami rzadziej spotykani.
Moze warto zrobic tak jak w Warszawie i na rondo wstawic swiatla. Przepustowosc wieksza i kazdy wie z jakiego pasa gdzie moze jechac, przez co unika sie jezdzenia jednym pasem wokol calego ronda, co wkurwia mnie niezmiernie (u nas zwlaszcza na Szarych Szeregow) idioci blokuja caly ruch.
Rondo i światła z założenia wzajemnie się wykluczają
Mało jeszcze widziałeś zatem
Napisałem "z założenia", bo zazwyczaj problematyczne skrzyżowania z sygnalizacją świetlną w celu rozładowania korków są zastępowane własnie rondami.
Widzieć widziałem dużo, ale to nic nie zmienia - nie wszystko złote co się świeci Często węzły drogowe są mylone z rondami. Jest kilka prostych przykładów które pomimo tego, że mają w nazwie "rondo" takowym nie są. Dwa z brzegu: Rondo Grunwaldzkie w Krakowie i Rondo Wiatraczna w Warszawie
E: problemem w tej dyskusji może być to, że w przepisach ruchu drogowego nie ma zdefiniowanego pojęcia "rondo". Wg mnie z rondem mamy do czynienia wtedy, gdy przed wjazdem widzimy znak informujący o ruchu okrężnym i ustąp pierwszeństwa. W momencie kiedy wkracza sygnalizacja, mamy już do czynienia ze zwykłym skrzyżowaniem.
Ostatnio edytowany przez: PoGo, 12 marca 2013, 18:01 [1 raz(y)]
Bo Pogoń szczecińska to jedna rodzina, starszy czy młodszy, piknik czy chuligan!
ps i tak jak pisze PoGo uważam, że w przypadku instalacji sygnalizacji na "rondzie"...nie jest to już skrzyżowanie o ruchu okrężnym...(a, że ruch odbywa się po łukach, po okręgu czy też dookoła wyspy to już inna bajka).
Ostatnio edytowany przez: db1948, 12 marca 2013, 19:40 [1 raz(y)]
Odp: Inwestycje w Szczecinie - 13/03/2013 00:06
Nie o nazwe tu chodzi, a o sam schemat. Przeciez moze sie ruch odbywac w sposob okrezny, tylko ze zamiast znakow (w naszym przypadku ustapienie pierwszenstwa) pojawia sie sygnalizacja swietlna.
Nie pamietam jak sie te ronda w Warszawie nazywaly (chyba Dmowskiego i plac Zawiszy), ale generalnie zdawalo to egzamin. Wiadomo, ze korkow w 100% nie da sie wyeliminowac, ale dzieki takiemu rozwiazaniu ruch jest bardziej plynny i trudniej o kolizje mimo wszystko. Chyba, ze tylko mnie wkurwia jak ktos na rondzie zajezdza mi droge, bo akurat z niego zjezdza i nawet nie spojrzy czy na pasie obok ktos jedzie. Nic tylko walic w takiego przyglupa, szkoda, ze to na ogol dzieje sie w godzinach szczytu i do pracy trzeba jechac
Odp: Inwestycje w Szczecinie - 13/03/2013 10:31
To że on (ten przygłup) zjeżdza z wewnętrznego pasa to owszem jest błąd, ale to że Ty jedziesz zewnętrznym pasem dalej niż do 1-szego zjazdu to też jest błąd.
To że on (ten przygłup) zjeżdza z wewnętrznego pasa to owszem jest błąd, ale to że Ty jedziesz zewnętrznym pasem dalej niż do 1-szego zjazdu to też jest błąd.
A jest coś takiego jak rondo(?) Chodzi o kodeks drogowy...chyba występuje tam "skrzyżowanie o ruchu okrężnym"...
Ktore potocznie zwane jest rondem. A wedlug przepisów, przed takim skrzyżowaniem stoi znak C-12. A to, że w zdecydowanej większości przed rondami w Polsce jest również ustąp pierwszeństwa, to już inna para kaloszy.
Zakładając 3 pasy na rondzie:
1) skręt w prawo lub jazda na wprost,
2) skręt w lewo,
3) zawracanie.
Forum służy do prezentacji opinii odwiedzających, którzy są w pełni odpowiedzialni za swoje wypowiedzi. Serwis PogonOnLine.pl w żaden sposób nie odpowiada za opinie użytkowników.