Reforma powoduje, że walka o mistrza i utrzymanie będzie toczyła się do 37. kolejki. Goniące zespoły będą miały 7 meczów, żeby zagrać na maksa. Strata punktowa zmniejszy się o połowę. Żeby mieć coś zagwarantowane przewaga musiałaby wynosić ze 20 punktów. Tyle to Legia ma przewagi nad nami, 13. zespołem ekstraklasy. Można mówić, że podział jest niesprawiedliwy, ale ryzyko, że przypadkowy zespół (np. Śląsk w zeszłym) wygra ligę znacznie się ograniczy. Krótkotrwałe załamanie formy będzie można nadrobić po sezonie zasadniczym. Drużyny "środka" nie będą mogły odpuszczać. Gdyby zmiany dotyczyły obecnego sezonu, mając na uwadze obecną sytuację, Pogoń byłaby głównym kandydatem do spadku. Argumenty pomysłodawców do mnie trafiają. A do klubów ma trafić dodatkowa kasa. Same plusy.
Odp: Ekstraklasa-komentarze, newsy,wyniki... - 05/04/2013 17:06
Z Twojej wypowiedzi wynika, że jak sie zajmie 7 miejsce i przegra wszystko w mistrzowskiej, a ze spadkowej będą wygrywać, to można spaść jeszcze niżej. A to nie jest czasem tak, że sezon zasadniczy się kończy i drużyna z grupy mistrzowskiej nawet jak wszystko przegra to się utrzyma? Bo walka o spadek będzie się toczyć w grupie spadkowej. Bo po tym co mówisz można wywnioskować że jeżeli między 1 a 9 miejscem jest 6 punktów różnicy co w ekstraklasie jest realne, to lepiej być 9 w spadkowej i wygrać wszystko ze słabszymi i zdobyć mistrza kraju, niż być w mistrzowskiej w której jakiś mecz na pewno się przegra. Wydaje mi się, że się mylisz, ale jeżeli nie mam racji to niech mi ktoś to wytłumaczy, bo powinno być tak że grupa mistrzowska ma zapewnione utrzymanie
edit: Czyli tak jak myślałem, dzieki
Ostatnio edytowany przez: Owczarek, 5 kwietnia 2013, 17:29 [1 raz(y)]
Z Twojej wypowiedzi wynika, że jak sie zajmie 7 miejsce i przegra wszystko w mistrzowskiej, a ze spadkowej będą wygrywać, to można spaść jeszcze niżej. A to nie jest czasem tak, że sezon zasadniczy się kończy i drużyna z grupy mistrzowskiej nawet jak wszystko przegra to się utrzyma? Bo walka o spadek będzie się toczyć w grupie spadkowej. Bo po tym co mówisz można wywnioskować że jeżeli między 1 a 9 miejscem jest 6 punktów różnicy co w ekstraklasie jest realne, to lepiej być 9 w spadkowej i wygrać wszystko ze słabszymi i zdobyć mistrza kraju, niż być w mistrzowskiej w której jakiś mecz na pewno się przegra. Wydaje mi się, że się mylisz, ale jeżeli nie mam racji to niech mi ktoś to wytłumaczy, bo powinno być tak że grupa mistrzowska ma zapewnione utrzymanie
Spadek tylko z grupy spadkowej. W mistrzowskiej można wszystko przegrać i tak się utrzymasz
edit: Czyli tak jak myślałem, dzieki
To oczywista oczywistość. Z jakiegoś powodu te grupy się nazywają "mistrzowska" i "spadkowa". Nie zrozumiałeś mnie. Mimo że mam jak najgorsze zdanie o bagnie zwanym "ekstraklasą", to jednak uważam, że po przepołowieniu tabeli 8. drużyna będzie miała ambicje walki o mistrza, bo różnica punktów się zmniejszy o połowę. Wiadomo mogą się zadowolić się utrzymaniem. Dlaczego po 20 kolejkach taka Jagiellonia ma wyjebane? Wiadomo, że podium nie jest dla niej, a spadek jej nie grozi (13 punktów nad GKS-em).W tym wypadku będą grać do końca, by różnica między nimi a drużynami była jak najmniejsza. Dzielenie punktów będzie swoistą premią dla słabszych. Można mówić, że to nie fair w stosunku do zespołów z wypracowaną przewagą. Lepszych będzie to tylko mobilizować. Rekompensatą będzie korzystniejszy terminarz. W ich przypadku jeszcze raz będą musieli udowodnić wyższość. Jeśli tego nie zrobią, to znaczy, że są chuja warci.
'Ludzie, w których może jeszcze tkwi iskierka ludzkości, uczuć ludzkich, opamiętajcie się! Usłyszcie mój krzyk, krzyk szarego, zwyczajnego człowieka, syna narodu, który własną i cudzą wolność ukochał ponad wszystko, ponad własne życie, opamiętajcie się! Jeszcze nie jest za późno!"
Odwagę, bym mógł zmieniać rzeczy, które mogą i powinny być zmienione,
Łagodność, bym akceptował rzeczy, które nie mogą być zmienione i
Mądrość, bym umiał odróżnić jedne rzeczy od drugich.
Wy naprawdę sie dziwicie tym wynikom? rzekomo nic dwa razy sie nie zdarza, ale historia też lubi sie powtarzać. Mozna zrobić sondę czy będzie de ja wu i Pekowski bis?
bez przesady. Ktoś naszym kopaczom nie pozwala strzelać? sedziowie wypaczaja wyniki naszych meczów? Akurat w tej rundzie nie walą takich baboli na naszą niekorzyść więc stopowałbym z twierdzeniem, że wszyscy przeciwko Pogoni ;]
Jeśli historia mogłaby nas czegokolwiek nauczyć, to niewątpliwie tego, że żaden naród nie stworzył wyższej cywilizacji bez poszanowania prawa do posiadania własności prywatnej
Ludwig von Mises
Forum służy do prezentacji opinii odwiedzających, którzy są w pełni odpowiedzialni za swoje wypowiedzi. Serwis PogonOnLine.pl w żaden sposób nie odpowiada za opinie użytkowników.