Odp: sPORTOWCY - pytania i odpowiedzi (silownia, sztuki walki) - 08/10/2011 20:05
Czy ktos z forumowiczow chadza na treningi bjj/submission fighting i moglby przy okazji wyjasnic roznice miedzy tymi dwoma dyscyplinami (nie liczac kimon)? Dodatkowo jak wygladaja treningi w przypadku kompletnie zielonych osob, gdzie trenujecie itd. Bede wdzieczny za odpowiedzi.
Odp: sPORTOWCY - pytania i odpowiedzi (silownia, sztuki walki) - 09/10/2011 13:11
Na trening takich mega początkujących weź to co masz, napewno przydadzą się spodenki i sportowa koszulka (jeżeli wybierasz opcje bez kimon) , rękawice i ochraniacze na piszczele. Jeżeli jeszcze nie posiadasz to nic się nie stanie. Na początku znajdź trenera powiedz, że jesteś nowy ( pierwszy trening za darmo ) i on Tobie powie co i jak , na początku będziesz poznawał technike , i treningi mogą wykazać się monotonne , jednak żeby coś osiągnąć trzeba to robić ciągle , sparingów na początku mieć nie będziesz, chyba że zdecydujesz się na Linke lub Top Team, ogólnie zostaną wytłumaczone ci podstawy , poćwiczysz w parach z jakimś kolegą , jeżeli będzie szło dobrze to trafisz do średniozaawansowanej itp. Jeszcze wszystko zależy po co idziesz na treningi , jak po to aby obronić się na ulicy to bardziej polecam Muay Thai lub Kickboxing.
Sprawdź treningi w Berserkersach , sam ocenisz czy jest okej
nie no bez żartów... ani na submission ani na bjj nie używa się rękawic i ochraniaczy...
sf - spodenki i koszulka, bjj - na pierwsze treningi też tak idziesz ale polecam szybko kupić kimono, bo w walce dużo się go używa - choćby do przytrzymania ale też do duszeń itd.;
ogólnie najistotniejsza różnica to taka, że bjj jest w kimonach, a sf bez - czyli nie masz za co złapać, bo za spodenki i koszulkę nie można ciągnąć. trudniej w sf jest na zawodach bo nie ma podziału na pasy i możesz robić od razu dźwignie na nogi(w bjj niskie pasy nie mogą);
a co lepsze? sprawdź co Ci się będzie bardziej podobało. ja wole bjj, bo w sf po pół godziny treningów mata jest całą mokro i ciężko się walczy...
Polecam Berserkerów. Walki masz od razu od pierwszego treningu (oczywiście na początek bardziej pod takim kątem żebyś uczył się przejść i utrzymywania pozycji).
Jak chcesz wiedzieć więcej to pisz na prv.
edit: najlepiej chodzić i na sf i bjj bo się uzupełniają, a masz to w cenie karnetu
Odp: sPORTOWCY - pytania i odpowiedzi (silownia, sztuki walki) - 14/11/2011 20:37
Jako, ze nie chce mi się wertować neta chciałbym się poradzić Was gdzie zapisać dziecko blisko 5 letnie: na boks chyba za małe, na aikido i tym podobne nie chce, po strata czasu, może judo. Co na to radzicie i gdzie w Szczecinie takie coś odnajdę. Ważne by treningi nie były wcześniej niż na 17
Odp: sPORTOWCY - pytania i odpowiedzi (silownia, sztuki walki) - 15/11/2011 12:50
Może karate shotokan? Chodziłem 11 lat do klubu Samuraj i mogę powiedzieć, że gdybym miał gdzieś wysłać swojego bachora to wysłał bym go tam. Dobre przygotowanie do innych sztuk walki, małolaci mają ogólnorozwojówkę i podstawy karate. Samuraj Szczecin
Po prostu proponuję się przejść na trening tej najmłodszej grupy, zobaczyć jak to wygląda i samemu ocenić
Odp: sPORTOWCY - pytania i odpowiedzi (silownia, sztuki walki) - 15/11/2011 13:37
Również nie wysyłałbym Młodego na zajęcia stricte sztuk walki, a właśnie raczej na coś w stylu karate shotokan. Dzieciak dostanie dobre przygotowanie fizyczne, ogólnorozwojówkę i koordynację, a jak podrośnie to zapiszesz go już na coś poważniejszego Tylko żeby znaleźć wymagającego trenera, przy okazji i dyscyplina będzie. Jak byłem mały to rodzice mnie zapisali (w wieku 6 lat) a potem sam wybrałem sobie już co innego, z dobrymi podstawami.
Karate hmmm, generalnie poza uczeniem sie japonskich slow i dyscyplina, dzieciak uczylby sie mnostwa niepotzrebnych postaw
taekwondo to po pierwsze dyscyplina, co dla dziecka jest bardzo wazne, ale jako sama sztuka walki od poczatku jest ukierunkowana na w miare normalna postawe do walki, czyli jak za 12 lat bedzie chcial gdzies pojsc w tym kierunku to nie rozczaruje sie, ze jednak malo mu daja techniki wyniesione przez tyle lat treningu.
No i judo.Super ogolnorozowjowka. Nauczy sie upadac hehe, a wiadomo ze u dzieciakow to dosc wazna umiejetnosc, szczegolnie w szkole podstawowej. Z judo jako podstawa rowniez spokojnie mozna kontynuowac kiedys tam w innych stylach.
Forum służy do prezentacji opinii odwiedzających, którzy są w pełni odpowiedzialni za swoje wypowiedzi. Serwis PogonOnLine.pl w żaden sposób nie odpowiada za opinie użytkowników.