Odp: Euro 2012 - Pogon w rezerwie... :-) - 08/11/2005 14:11
Chyba warto by odswierzyc temat bo dzisiaj komitet UEFA na Malcie zadecydowal ze tylko 3 kandydatury beda sie juz ubiegac o organizacje mistrostw europy w 2012 roku. znalezloi sie wsrod nich Włochy, Chorwacja z Węgrami i ... POLSKA z UKRAINĄ. mysle ze juz jest to duzy krok w tym kierunku. teraz wiele zalezec bedzie od nowych wladz naszego kraju co one zrobiom w tym kierunku bo bez ich pomocy stadiony, drogi i hotele same sie nie wybuduja. a wiec.... DO BOJU POLSKO!!
Odp: Euro 2012 - Pogon w rezerwie... :-) - 08/11/2005 15:16
O czym my mówimy, nie ma żadnych szans na organizacje...niestety..Takie państwo...tylko Ukraina nas troche podciąga Same chęci i słowa niewystarczą. Jedynym plusem jak już ktoś wspomniał to jakaś kasa na stadiony (ale też pewnie niewielka...) A szanse oceniam w takiej kolejności:
Chorwacja&Węgry
Włochy
Polska&Ukraina
P.S: Pozsostaje liczyć na cud
Pogoń to barwy, historia, stadion, klimat - POGOŃ TO MY! || Hala Madrid!
Odp: Euro 2012 - Pogon w rezerwie... :-) - 08/11/2005 17:21
to jest nierealne bysmy my zostali Organizatorami, te stadiony i tereny wokol stadionow nie nie nie......
ja daje najwieksze szanse Wlochom - 65%
Wegry & Chrowacja - 30&
Polska & Ukraina - 5%
Pozdrawiam
PS: choc nie powiem ze cuda czasem sie zdarzaja......
Jeśli historia mogłaby nas czegokolwiek nauczyć, to niewątpliwie tego, że żaden naród nie stworzył wyższej cywilizacji bez poszanowania prawa do posiadania własności prywatnej
Ludwig von Mises
Obawaim sie ze wiele osob odpowiadajacych za organizowanie ME tez tak pomysli ze nie mamy szans i dupa z tego bedzie a szkoda bo monza powalczyc !! ...
Odp: Euro 2012 - Pogon w rezerwie... :-) - 08/11/2005 19:56
Szczerze to ja bym dał Włochom 85 %.Oni mają na każdym kroku nowy duży rozbudowany stadion.A Polska??Stadion w Chorzowie , który może i jest duży ale niezbyt nowoczesny , Poznań no w miare ale i tak musiałby o te 20 tys. się powiększyć.I każdy stadion musiałby być zmodernizowany a co najważniejszy powiększony o conajmiej 30 tys siedzeń. No bo jak wyobrażamy sobie ME na stadionie w GrodziskuNIe mamy szans.Włochy Włochy i jeszce raz Włochy.
A po co Włochom znów impreza Oni tylko zarobią bo mają juz całą potrzebną infrastrukturę a np. Polska&Ukraina i Węgry&Chorwacja niedość, że by zarobiły(chyba) to by sobie zrobili infrastrukturę(stadiony, hotele, autostrady, lotniska itp.)
Dla mnie przyznanie Włochom to byłby totalny bezsens...
Odp: Euro 2012 - Pogon w rezerwie... :-) - 08/11/2005 21:41
Dlaczego Wlochom? Bo oni sa gwarantem udanych mistrzostw - ja np. nie wierze ze do 2012 zostanie wykonana choc polowa pracy ktora zostala wykonana w Portugalii, a tam mieli tej pracy mniej bo infrastuktura tak fatalna nie byla wiec az strach o efekt koncowy i kompromitacje. Nasza kandydatura to w tym momencie zakrawa na farse, Wegrom i Chorwatom tez nie wroze sukcesow. Niewykluczone ze tak mialo byc - Wlosi mieli zostac organizatorem, a do finalu awansowali debiutanci zeby nie bylo podejrzen o dyskryminacje biedniejszych i slabszych a takze by Wlosi mieli latwiejszych rywali.
Ale to są same minusy .
Nie ma gwarancji, że taka impreza wypali bo skąd mamy miec doswiadczenia.
Nie organizowalismy żadnego finału jakichkolwiek rozgrywek.
Nie dadza kasy krajowi w którym korupcja jest chlebem powszednim.
Ne ma kasy dosłownie na nic.
Ale może dzięki temu parę stadionów wybudują.
[...] i przyszedł Pan i spojrzał
na prace naszą,
i był zadowolony,
a gdy spytał o zarobki nasze,
usiadł i zapłakał [...]
Czytałem dzisiaj w GW, że we Włoszech boją się burd kibiców, a u nas w porównaniu z nimi jest spokonie
Prawda jest taka, że we Włoszech stadiony także nie są najnowsze, niektóre z lat 80', niektóre z 90' ale wiadomo jak wygląda nasza sytuacja a jak ich chociażby z finansami i infrastrukturą
Włosi zaangażowali w te wstępne projekty ofert ok. 20 mln. Euro- widać, że im na tym zależy.
pchela- co Ty piszesz że ME w Grodzisku, przecież ewentualne stadiony zostały już wybrane... mianowicie Warszawa,Gdańsk,Wrocław,Chorzów +2 rezerwowe: Poznań i Kraków...
Możemy sobie pogadać, ale wg. mnie i tak z tego nic nie wyjdzie, daje naszej kandydaturze jakieś 10%.
Szczerze to ja bym dał Włochom 85 %.Oni mają na każdym kroku nowy duży rozbudowany stadion.A Polska??Stadion w Chorzowie , który może i jest duży ale niezbyt nowoczesny , Poznań no w miare ale i tak musiałby o te 20 tys. się powiększyć.I każdy stadion musiałby być zmodernizowany a co najważniejszy powiększony o conajmiej 30 tys siedzeń. No bo jak wyobrażamy sobie ME na stadionie w GrodziskuNIe mamy szans.Włochy Włochy i jeszce raz Włochy.
A po co Włochom znów impreza Oni tylko zarobią bo mają juz całą potrzebną infrastrukturę a np. Polska&Ukraina i Węgry&Chorwacja niedość, że by zarobiły(chyba) to by sobie zrobili infrastrukturę(stadiony, hotele, autostrady, lotniska itp.)
Dla mnie przyznanie Włochom to byłby totalny bezsens...
Czytałem dzisiaj w GW, że we Włoszech boją się burd kibiców, a u nas w porównaniu z nimi jest spokonie
Prawda jest taka, że we Włoszech stadiony także nie są najnowsze, niektóre z lat 80', niektóre z 90' ale wiadomo jak wygląda nasza sytuacja a jak ich chociażby z finansami i infrastrukturą
Włosi zaangażowali w te wstępne projekty ofert ok. 20 mln. Euro- widać, że im na tym zależy.
pchela- co Ty piszesz że ME w Grodzisku, przecież ewentualne stadiony zostały już wybrane... mianowicie Warszawa,Gdańsk,Wrocław,Chorzów +2 rezerwowe: Poznań i Kraków...
Możemy sobie pogadać, ale wg. mnie i tak z tego nic nie wyjdzie, daje naszej kandydaturze jakieś 10%.
Racja z tym GRodziskiem , no ale podałem taki przykład hehe.
Ja powiem tak : w sumie jakby nie patrzyć mamy sporo atutów, których nie mają Włochy mianowicie :
- głównym z nich brak takiej wielkiej imprezy w naszym regionie w ostatnich kilkunastu latach
- nigdy takiej imprezy nie przeprowadzaliśmy, tak jak Ukraina ( Włochy dwukrotnie organizowały ME i raz MŚ )
- UEFA preferuje kraje, którym mozna pomóc. Przykład : zorganiazowanie ME w Portugalii, która wygrała m.in. z Hiszpanią.
Ale to są same minusy .
Nie ma gwarancji, że taka impreza wypali bo skąd mamy miec doswiadczenia.
Nie organizowalismy żadnego finału jakichkolwiek rozgrywek.
Nie dadza kasy krajowi w którym korupcja jest chlebem powszednim.
Ne ma kasy dosłownie na nic.
Ale może dzięki temu parę stadionów wybudują.
Korupcja myślisz jest tylko w Polsce ?
Natomiast co do doświadczenia to niby jak mamy je nabyć ? Przeciez zawsze musi byc ten pierwszy raz.
Zreszta jezeli myślano by tylko takimi kategoriami co powyżej, to imprezy takiej rangi byłyby tylko imprezami ''elitowymi'', a tego chyba
Odp: Euro 2012 - Pogon w rezerwie... :-) - 17/04/2007 21:49
Tez tak dzisiaj rozmyslalem i wydaje mi sie ze Wegry z Chorwacja maja realne szanse na przyznanie im tych ME,zeby nie afera korupcyjna to Wlosi byliby pewnym kandydatem a tak szanse ich oceniam na jakies 20 %...
no oczywiscie gdzies tam jakis optymizm w glowce sie klebi ale patrzac realnie to raczej nie mamy wiekszych szans
Ostatnio edytowany przez: 1973, 17 kwietnia 2007, 21:55 [1 raz(y)]
w sumie to zobaczymy. jestem za i przeciw. troche. chociaz. jak bedą u nas bede sie cieszyc. ale juz wiem ze bedzie problem z biletami... pewnie tak jak na MŚ w Niemczech... z 70% z puli biletów dla Polski idzie do PZPN i decydentów, reszta losowanie. A pewnie bedzie jescze, że połowa z tych 30% dla kibiców dostanie puste koperty. itp itd. Albo bede kupowac od araba np. w warszawie bilet na polskie nazwisko.. kto wie co bedzie.. taka jest władza...:/ aby dla siebie jak najwiecej...
Obym się mylił. i ta czystka co jest w PZPN miała jakieś pozytywne skutki.
Forum służy do prezentacji opinii odwiedzających, którzy są w pełni odpowiedzialni za swoje wypowiedzi. Serwis PogonOnLine.pl w żaden sposób nie odpowiada za opinie użytkowników.