Odp: Ciekawostki, opinie, komentarze z kibicowskiej Polski i Świata - 19/12/2010 15:05
Najlepszą choreografią rundy jesiennej wg polskich ultrasów została oprawa Nieznanych Sprawców z meczu Legia Warszawa - ADO Den Haag. Pozycja ta pozostawiła daleko w tyle wszystkie inne, wygrywając ranking z prawie 400 punktową przewagą. Zdobyła 958 punktów na 1000 możliwych, co jest rekordem w historii głosowań na Choreo Rundy! Na zwycięską prezentację składała się sektorówka z twarzą Jezusa, kartony w 61 odcieniach, race oraz transparenty tworzące hasło "Boże Chroń Fanatyków".
Na drugim miejscu z 572 pkt uplasowała się rajska prezentacja Korony Kielce z meczu z Jagiellonią Białystok. Na sektorówce z drzewem oprócz jabłka wisiała piłka nożna, a na transparencie z diabłem, wężem i czaszką znalazło się hasło "Daj się skusić tak jak my, przecież to tylko piłka nożna". Za tło natomiast posłużyły materiałowe płachty w barwach klubu.
Trzecie miejsce to także dzieło Ultrasów'04 z Korony Kielce. Oprawa z meczu z Zagłębiem Lubin zdobyła 524 pkt. "Na sektorówce, rozłożonej na dolnym sektorze znajdują się cztery postacie symbolizujące ewolucje kibica oraz korona z promieniami nad rozłożoną książką. Po bokach dwa gryfy. Na górnym sektorze trzymetrowy transparent z hasłem: "W naszej opowieści wszystko ma swój porządek - Korona to koniec, rozwinięcie i początek”, resztę wypełniamy sreberkami."
W TOP30 minionej rundy znalazły się cztery oprawy Korony Kielce (2, 3, 18, 23) i Lecha Poznań (7, 15, 25, 27), trzy Legii Warszawa (1,6,21) i Widzewa Łódź (5, 9, 22), dwie Jagiellonii Białystok (4, 19), Górnika Zabrze (13, 14) i Lechii Gdańsk (17,30) oraz po jednej Wisły Kraków (8 ), GKS Katowice (10), Polonii Bytom (11), Zagłębia Sosnowiec (12), ŁKS Łódź (16), GKS Tychy (20), Cracovii Kraków (24), Zagłębia Lubin (26), Odry Wodzisław (2 i Arki Gdynia (29).
W głosowaniu udział wzięło 112 osób z 32 różnych klubów. Ich podział przedstawia się następująco:
16 głosów - Korona Kielce
14 głosów - Legia Warszawa
8 głosów - Jagiellonia Białystok, Zagłębie Sosnowiec
7 głosów - Śląsk Wrocław
5 głosów - Lech Poznań, Lechia Gdańsk, GKS Katowice
4 głosy - Pogoń Szczecin
3 głosy - GKS Tychy, Polonia Bytom
2 głosy - Cracovia Kraków, Hetman Zamość, Ruch Radzionków, Odra Opole, Górnik Zabrze, ŁKS Łomża, Stal Rzeszów, Wisłoka Dębica, Ruch Chorzów, Siarka Tarnobrzeg, Zagłębie Lubin, Motor Lublin
1 głos - Wisła Płock, KSZO Ostrowiec, Unia Tarnów, ŁKS Łódź, Ruch Wysokie Mazowieckie, Górnik Łęczna, Arka Gdynia, Radomiak Radom
Oto pełne wyniki głosowania:
1. Boże chroń fanatyków - Legia Warszawa - 958 pkt
Napisał GazWybTrójmiasto
"Czy to na pewno dobry pomysł?", "Nie wstydzisz się, że będą cię postrzegać jako kibola?", "Co powiedzą sąsiedzi?", "Co będzie, gdy pojedziesz do Gdyni?" - od napisania pierwszego felietonu takich pytań usłyszałem już dziesiątki.
W pierwszej chwili nie wiedziałem, jak reagować: śmiać się, złościć, płakać, czy może tłumaczyć?
Jednak gdy bliżej się zastanowić to taki obraz kibica jest niestety kształtowany przez media, a te często alarmują o "mrożących krew w żyłach" ustawkach, wybitej szybie w tramwaju czy cudownej diecie z surowego mięsa, która ma wzbudzać dziką agresję.
Nie mam teraz zamiaru polemizować z tymi rewelacjami, przekonywać, że gdy się chce to z igły łatwo można zrobić widły. Ciekawi mnie bardziej, czy ktoś z Państwa słyszał również o organizacji wakacyjnych wyjazdów dla dzieci z domów dziecka, o zbiórkach na rzecz hospicjów, o świątecznych paczkach dla ubogich rodzin, pomocy powodzianom, czy akcjach oddawania krwi? Wszystkie powyższe łączy jeden aspekt, za nimi także stoją te "straszne hordy chuliganów w szalikach".
Ciekawi mnie także reakcja wielu spośród Państwa gdybyście się dowiedzieli, że lekarz do którego udajecie się, gdy jesteście chorzy, adwokat, który służy pomocą, gdy macie problem prawny, czy przemiły ojciec trójki dzieci z mieszkania obok, że wszyscy oni w weekend ubierają szaliki, wychodzą z domu i... stają się częścią tej "przerażającej kibolskiej bandy".
Dlatego moja odpowiedz na powyższe pytania zawsze będzie taka sama: jestem dumny, że należę do grupy, w której nie jest ważny status społeczny, zasobność portfela czy poziom wykształcenia.
Tu liczą się często zapomniane w dzisiejszym świecie wartości takie jak przyjaźń, braterstwo, honor, zaufanie, a jeden może liczyć na drugiego w każdej sytuacji życiowej.
Korzystając z okazji chciałbym życzyć wszystkim kibicom (a tym w biało-zielonych barwach w szczególności) szczęśliwego Nowego Roku!
Taka ciekawostka, trochę to dziwne, że akurat ta gazeta przedstawia kibiców w pozytywnym świetle.
Podczas spotkania hojekowego Djurgĺrden-Tamara kibicowska grupa gospodarzy Järnkaminerna obchodziła swoje 30-lecie:
Dnia 4 I br. zmarł Coen Moulijn-legenda Feyenoordu Rotterdam.
Grający w latach 1955-1972 był legendą-symbolem klubu z którym święcił największe triumfy (min. 5-krotne mistrzostwo Holandii, 2-krotnie Puchar),oraz pozostał w nim kiedy klub popadał w tarapaty, przez co zyskał ogromny szacunek i popularność wśród nie tylko kibiców ale i zwykłych mieszkańców Rotterdamu.
Wieczorem 4I w okolicy pomnika Moulijna zebrało się ponad 1000 osób aby oddać mu hołd.
Dzień później podczas meczu ze Spartą R. minutą ciszy oraz płonącymi racami uczczono pamięć o jego osobie.
Dzisiejszy dzień jest dniem przełomowym. Kilka ekip (Ruch Chorzów, BKS Bielsko-Biała, GKS Jastrzębie, GKS Katowice, GKS Tychy, Górnik Zabrze, Odra Wodzisław Śląski, Piast Gliwice, Pogoń Szczecin FC Jaworzno, Polonia Bytom i Zagłębie Sosnowiec) podpisało między sobą pakt o nie używanie sprzętu. Można rzec - w końcu chłopaki !
https://www.facebook.com/ekipakryzys/ Grupa turystyczna mocno powiązana z FCWK - POGOŃ SZCZECIN
Forum służy do prezentacji opinii odwiedzających, którzy są w pełni odpowiedzialni za swoje wypowiedzi. Serwis PogonOnLine.pl w żaden sposób nie odpowiada za opinie użytkowników.