Autor |
Wiadomość | |
|
|
|
Odp: Ciekawostki, opinie, komentarze z kibicowskiej Polski - 08/07/2008 19:32
Płocki sąd uniewinnił w środę policjantów, którym prokuratura zarzucała pobicie 16-letniego kibica stołecznej Legii.
Sprawa dotyczy wydarzeń sprzed trzech lat. W czerwcu 2005 r. na meczu Wisły z Legią pseudokibice z Warszawy stoczyli z policją regularną bitwę. Rzucali w mundurowych kamieniami, drągami, kawałkami betonu. Funkcjonariusze odpowiedzieli pałkami, gazem, strzelali w powietrze z gumowych kul, użyli armatek wodnych.
Rannych zostało 21 policjantów, zniszczono kilkanaście radiowozów i wyposażenie stadionu.
Po rozróbie policjanci zatrzymali trzech kibiców - dwóch dorosłych i 16-latka. Dorosłych sąd grodzki ukarał grzywnami i zakazem wstępu na stadiony. 16-latka oczyszczono z zarzutów. Więcej - chłopak twierdził, że przyjechał na mecz w grupie spokojnych kibiców i że w jego autokarze były także 12-letnie dzieci. Obejrzał spotkanie i skierował się do wyjścia. - Kiedy szedłem w stronę autokaru, dostałem czymś w głowę - relacjonował. - Straciłem przytomność. Gdy się ocknąłem, byłem w zupełnie innym miejscu, pochylali się nade mną policjanci i bili pałkami po całym ciele. Pamiętam wszystko jak przez mgłę, byłem gdzieś wleczony, a potem leżałem skuty na trawniku.
Kibic Legii trafił do szpitala. Potem policjanci zabrali go z powrotem do komendy. - Wrzucili mnie do radiowozu za siedzenie kierowcy - zeznawał. - Najpierw ktoś uderzył mnie w twarz, potem usłyszałem, że wrzucą mnie do Wisły i wypłynę gdzieś przy Włocławku. Potem, gdy wchodziłem już do komendy, było jeszcze jedno uderzenie w kręgosłup. Padłem na podłogę, a policjanci podeszli do mnie i zaczęli mnie kopać.
Rodzice chłopaka dotarli do przypadkowo wykonanych na stadionie zdjęć, na których widać grupę policjantów bijących zakrwawionego 16-latka leżącego na parkingu (na jednej z fotografii dwaj rośli mundurowi siadają na nim). Zawiadomili prokuraturę. Sprawa trafiła ostatecznie do Ciechanowa. Tam powstał akt oskarżenia - przekroczenie uprawnień i pobicie nastolatka zaraz po meczu zarzucono dwóm policjantom z Sochaczewa. Trzeciemu - grożenie młodemu kibicowi. Natomiast winnych kopania w komendzie nie udało się prokuraturze ustalić.
Proces w płockim sądzie rozpoczął się jesienią 2006 r. Policjanci nie przyznali się do winy. Funkcjonariusze z sochaczewskiej komendy podkreślali: - Polecenie zatrzymania chłopaka dostaliśmy od dowódcy. Widzieliśmy, jak 16-latek skakał po samochodach.
- Rzucił kamieniem w naszego przełożonego - dodawał jeden z oskarżonych.
Z relacji obu policjantów wynika, że najpierw biegli za 16-latkiem i krzyczeli, by - jak się wyrazili - "zachowywał się zgodnie z prawem". - Ale on nie stosował się do naszych poleceń - twierdził policjant. - Wtedy uderzyłem go pałką. Chłopak upadł, ale próbował się podnieść, używał wobec nas wulgarnych słów, uderzyłem go więc po raz drugi. W końcu udało się nam go obezwładnić i skuć.
Mundurowy oskarżony o groźby zapewniał natomiast, że z młodym fanem Legii nawet nie rozmawiał.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Odp: Ciekawostki, opinie, komentarze z kibicowskiej Polski - 13/08/2008 09:22
Zatrzymanie gorźnego "bandyty"
Kibice Ruchu Chorzów, z pewnością na długo zapamiętają swój powrót z meczu Zagłębie Sosnowiec – Elana Toruń. W pociągu wiozącym kibiców doszło do bezprawnej policyjnej pacyfikacji. Następnie kolejny pokaz siły, mundurowi pokazali na dworcu głównym w Katowicach oraz dworcu Chorzów - Batory, gdzie na oczach postronnych ludzi bito fanów. Niestety jest to kolejny pokaz siły, jaki zgotowali kibicom „stróże prawa i porządku publicznego”. Rozpylanie gazu w małych przedziałach pociągu, bezprawne okładanie pałkami oraz ciosy pistoletem gładko lufowym to tylko niektóre z praktykowanych w sobotni wieczór „policyjnych zabaw”. Kibice Ruchu Chorzów, postanowili że tej sprawy nie pozostawią bez echa, i winni „stróże prawa” poniosą odpowiedzialność za swoje zachowanie. Serwis
www.niebiescy.pl
na bieżąco informuje o postępach w tej sprawie, przedstawiając nowe dowody (materiały filmowe, relacje świadków).
na stronce niebiescy.pl jest pare filmow z tch zajsc co tam sie dzieje to jest kurwa obóz koncetracyjny :/jest moment jak gazują przedział gdzie są dzieci...
jebane zomo...
STOP katom w niebiskich mundurach
|
Ostatnio edytowany przez: Szymen, 13 sierpnia 2008, 09:31 [1 raz(y)]
|
|
|
|
Odp: Ciekawostki, opinie, komentarze z kibicowskiej Polski - 15/08/2008 02:00
Górnik Zabrze ukarany przez Komisję Ligi
Komisja Ligi nałożyła na klub Górnik Zabrze karę finansową w wysokości trzech tysięcy złotych.
Kara została nałożona za wniesienie i odpalenie przez kibiców Górnika rac świetlnych podczas meczu 1. kolejki Ekstraklasy z Ruchem Chorzów.
Motor Lublin ukarany przez Wydział Dyscypliny
10 tysięcy złotych i jeden mecz bez udziału publiczności w zawieszeniu do 31 marca 2009 roku - to kara nałożona na Motor Lublin przez Wydział Dyscypliny PZPN za ekscesy, jakie miały miejsce 2 sierpnia podczas spotkania z Widzewem Łódź.
- Jest to dla nas dotkliwa kara, gdyż jesteśmy w przededniu przekształceń strukturalnych i wciąż doskwierają nam problemy finansowe. Zdaję sobie sprawę, że kara mogła być bardziej surowa, ale ze zrozumieniem przyjęto jednak argumentację, iż ze strony klubu zrobiliśmy wszystko, co możliwe i co do nas należało, by nie doszło do incydentów - mówi Tomasz Chmura, prezes Motoru.
|
Myślę, że sobie w życiu poradzę bo potrafię kombinować i swoich ideałów nie zdradzę !
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|