Odp: Komunikacja w Szczecinie - 02/02/2009 17:08
Widziałem dziś tego neoplana normalnie kursuje już na lini 52 lecz nie został przemalowany na barwy floating co mnie trochę zdziwiło . Solarisa widziałem w piątek na linii A , dla mnie solarisy nie są takie złe tylko wkurwia mnie to ze już są pomazane przez tą bandę gamoni typu tomasz czy chuj wie co .
Osobiście wołałbym aby do Szczecina tramwaje dostarczyła Pesa niz Solaris tym bardziej ze Solaris jeszcze zadnego tramwaju nie wyprodukowal wiec cos czuje ze jakies niedociagnieca beda.
Ostatnio edytowany przez: Slim, 2 lutego 2009, 19:20 [1 raz(y)]
Odp: Komunikacja w Szczecinie - 02/02/2009 19:24
Pierwszy egzemplarz Tramino (od Solarisa) stanie na torach w wakacje 2009 a pierwsze egzemplarze seryjne przewiduje dostarczyć w święta w grudniu 2009.
Z moich obserwacji ze w tych Neoplanach nie ma zadnego uchylnego okna wiec w cieple dni klima musi dzialac bo bedzien ie wyrobka, a do tego ze autobusy pomalowane jakis bazgrolami to mozan sie naprawde wkur... tylko mnie zastanawia po jaka cholere oni matuje te kamery w autobusach i tramwajach??
Kamery są głównie do odstraszenia , kierowca rzadko zwraca uwagę czy ktoś nie maluje etc .
Mam nadzieje że jakaś kurwa malująca lub drapiąca szyby wpadnie i zapłaci grube tysie ...
Dodam ze te kamery zamotnowae w autobusach i tramwaja maja mozliwoac nagrywania obrazow ale cos mi sie zdaje ze malo kto to stosuje.
kolega slusznie zauwazyl,ale nie sa one tam przypadkowo...
Wszedzie jetes obserwowany albo masz miec takie wrazenie ,iinwigilowany a na koniec jeszcze powiedza ci ze to dla twojego bezpieczenstwa :[
Dodam ze te kamery zamotnowae w autobusach i tramwaja maja mozliwoac nagrywania obrazow ale cos mi sie zdaje ze malo kto to stosuje.
Hmm, ale nie wiem czy ktoś jeszcze pamięta o głośnej sprawie (ccała Polska o niej słyszała) jak rok temu szczeciński tramwajarz wywiesił zdjęcie (pochodzące z monitoringu) osoby która pomazała szyby, więc jednak jak widać kamery działają i jak się chce to można dopilnować takich rzeczy - problem jedynie leży w mentalności kierowców lub tych którzy sprawdzają lub nie sprawdzają zapisow kamer.
Po drugie jeśli tak będzie nadal szło odnawianie taboru komunikacyjnego to w ciągu 5 lat nawet będzie to całkiem przyzwoicie wyglądało ...no oczywiście o ile ludzie będą szanować te autobusy.
Teraz tylko czekam na kartę miejską którą mam nadzieję, że w ciągu max 2 lat uda się wprowadzić, a jak nie to nadal jesteśmy wtedy w 3 świecie za innymi dużymi miastami polski .
Ostatnio edytowany przez: IS, 3 lutego 2009, 00:18 [2 raz(y)]
Hmm, ale nie wiem czy ktoś jeszcze pamięta o głośnej sprawie (ccała Polska o niej słyszała) jak rok temu szczeciński tramwajarz wywiesił zdjęcie (pochodzące z monitoringu) osoby która pomazała szyby, więc jednak jak widać kamery działają i jak się chce to można dopilnować takich rzeczy - problem jedynie leży w mentalności kierowców lub tych którzy sprawdzają lub nie sprawdzają zapisow kamer.
Po drugie jeśli tak będzie nadal szło odnawianie taboru komunikacyjnego to w ciągu 5 lat nawet będzie to całkiem przyzwoicie wyglądało ...no oczywiście o ile ludzie będą szanować te autobusy.
Teraz tylko czekam na kartę miejską którą mam nadzieję, że w ciągu max 2 lat uda się wprowadzić, a jak nie to nadal jesteśmy wtedy w 3 świecie za innymi dużymi miastami polski .
Ciekawe czy beda wylapywac tych co żuli z autobusow wypierdalaja
Szczecińskie projekty są na liście indykatywnej Programu Operacyjnego "Infrastruktura i Środowisko". Zwiększa to szanse na dofinansowanie inwestycji komunikacyjnych w Szczecinie.
Trzy projekty dotyczące inwestycji w szczecińską komunikację tramwajową znalazły się na zaktualizowanej liście projektów kluczowych Programów: Infrastruktura i Środowisko, Innowacyjna Gospodarka oraz Rozwój Polski Wschodniej.
Projekty te mają szansę na otrzymanie dofinansowania ze środków unijnych bez konieczności udziału w konkursie.
- Celem obecnej (i ewentualnie następnych) aktualizacji jest przegląd stanu przygotowań projektów. W przypadku niedotrzymania terminów dotyczących kompletowania niezbędnej dokumentacji, projekt może zostać usunięty z listy, zaś na jego miejscu może znaleźć się inny, bądź też przypisane środki mogą być uwolnione na postępowania konkursowe - czytamy na stronie Ministerstwa Rozwoju Regionalnego.
Dofinansowanie wyniesie 50 % kosztów inwestycji. Drugą połowę z około 700 mln zł zapewnić musi miasto.
Projekty zgłoszone przez miasto Szczecin dotyczą :
- modernizacji wybranych torowisk w mieście - około 223 mln zł
- zakupu 30 niskopodłogowych tramwajów - około 242 mln zł
- budowy 4 z 6,5 km trasy Szczecińskiego Szybkiego Tramwaju - około 220 mln zł.
Na liście indykatywnej tego samego programu znalazł się też duży projekt dotyczący infrastruktury drogowej: Modernizacja dostępu drogowego do Portu w Szczecinie - 184 mln. Pod tą nazwą kryje się m.in gruntowna przebudowa ulicy Struga.
Najprawdopodobniej jest to już ostateczna wersja dokumentu i o kluczowe dla Szczecina inwestycje nie musimy się już martwić.
4,5 mln zł za plany obwodnicy Szczecina
Konferencja prasowa samorządowców dotycząca zachodniej obwodnicy Szczecina.
Około 4,5 mln zł pochłonie studium wykonalności zachodniej obwodnicy Szczecina. Pieniądze pochodzą z budżetów Urzędu Marszałkowskiego, a także Szczecina, Goleniowa, Polic i powiatu polickiego.
Obecnie trwa procedura, która wyłoni wykonawcę studium. Do przetargu stanęło pięciu oferentów.
- Ponad 40-kilometrowy odcinek pobiegnie przez gminy Goleniów, Police, Dobra i Kołbaskowo - powiedział marszałek województwa Władysław Husejko.
Prezydent Szczecina Piotr Krzystek podkreślał, że dzięki obwodnicy wiele terenów stanie się dostępnych dla inwestorów i rozwiąże wiele problemów komunikacyjnych. Zdaniem burmistrza Polic Władysława Diakuna w czerwcu 2010 roku studium zostanie uchwalone, co umożliwi realizację inwestycji w poszczególnych gminach. Budowa obwodnicy zachodniej Szczecina powinna ruszyć mniej więcej za 4 lata
Ciekawe czy beda wylapywac tych co żuli z autobusow wypierdalaja
Myślę że nadal nie zrozumiałeś kontekstu tamtej sytuacji i mojej wypowiedzi sprzed paru stron I dla Twojej informacji: nie jestem człowiekiem agresywnym
Jest szansa na unijną dotacjęJest szansa na unijną dotację
Z dniem 30 stycznia 2009 na listę projektów indywidualnych dla "Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko 2007-2013" wpisane zostały trzy bardzo ważne dla Szczecina inwestycje.
1) Projekt zakupu 30 niskopodłogowych wagonów tramwajowych opiewający na sumę 242 miliony złotych (dofinansowanie 121 mln).
) Budowa "Szczecińskiego Szybkiego Tramwaju" na odcinku Basen Górniczy - Turkusowa (3,9 km) - 240 milionów złotych (dofinansowanie 106 mln).
3) Remont torowisk tramwajowych na terenie miasta Szczecina - 222 miliony złotych (dofinansowanie 111 mln).
Gdy tylko miasto złoży wykonane projekty, pieniądze przyznane zostaną poza konkursem.
Akurat mieszkam w mieście, gdzie są autobusy z kamerami i zapewniam Cię, że w przypadku grubych przegięć kierowcy raz, ze wzywaja psiarnię, a dwa nagrania sa materiałem dowodowym.
"MY PORTOWCY, MY PORTOWCY NASZ CHARAKTER SIŁĄ JEST!!!"
Akurat mieszkam w mieście, gdzie są autobusy z kamerami i zapewniam Cię, że w przypadku grubych przegięć kierowcy raz, ze wzywaja psiarnię, a dwa nagrania sa materiałem dowodowym.
Przegięc kierowcy? Co masz na myśli? Ja się tylko spotkałem z sytuacjami, gdzie to właśnie pasażerowie przesadzali (picie alkoholu, agresywne zachowanie lub też palenie haszu w autobusie) i wtedy była wzywana policja, która już czekała na nich na odpowiednim przystanku.
Forum służy do prezentacji opinii odwiedzających, którzy są w pełni odpowiedzialni za swoje wypowiedzi. Serwis PogonOnLine.pl w żaden sposób nie odpowiada za opinie użytkowników.