Odp: I liga, komentarze, newsy, wyniki... - 05/11/2009 01:48
Kto wie czy Katowiczanie nie beda naszym najtrudniejszym przeciwnikiem wyjazdowym. Ostatnio niezle sobie radza nawet na wyjazdach, a i u siebie nie przegrali zadnego meczu w tej rundzie. Bedzie ciekawe widowisko. Pogon za wszelka cene bedzie chciala utrzymac te 2 pozycje na wiosne
Kto wie czy Katowiczanie nie beda naszym najtrudniejszym przeciwnikiem wyjazdowym. Ostatnio niezle sobie radza nawet na wyjazdach, a i u siebie nie przegrali zadnego meczu w tej rundzie. Bedzie ciekawe widowisko. Pogon za wszelka cene bedzie chciala utrzymac te 2 pozycje na wiosne
A właśnie, że przegrali jeden mecz i to właśnie w rozegranej ostatnio kolejce. Także jakaś nadzieja na korzystny wynik jest - trzeba tylko zagrać defensywnie i stylem naśladować ogórki z Kluczborka.
Statystycznie gołąb żyje tylko kilka lat (choroby, wypadki i ogólnie "ciężkie życie")
A właśnie, że przegrali jeden mecz i to właśnie w rozegranej ostatnio kolejce. Także jakaś nadzieja na korzystny wynik jest - trzeba tylko zagrać defensywnie i stylem naśladować ogórki z Kluczborka.
W TEJ RUNDZIE to jeszcze nikt nie przegrał
Poza tym szkoda, że ostatnio wygrali bo w tym sezonie się specjalizujemy w zwycięstwach na wyjeździe z drużynami niepokonanymi u siebie
Choć na świecie wiele klubów jest
I może lepsze są i sława większa jest
My w Szczecinie mamy taki klub
Któremu serca oddaliśmy już...
za dluga ta przerwa zimowa jest. koniec stycznia powinni juz grac.
chyba nie na polskich boiskach, a raczej kartofliskach (w większości). I "podgrzewanych murawach" typu mecz Polska - Słowacja na Śląskim ostatnio
Z tego co wiem to runda wiosenna startuje 7 listopada.
Ja kocham Liverpool - Ty kibicujesz Man Utd,
Jestem za Pogonią Szczecin, a Ty za Lechem Poznań
Lubie metal, a Ty kochasz hip-hop, Popierasz PiS, ja wole PO
Mimo to jesteś mi jak brat, bo łączy nas nienawiść do drogówki.
za dluga ta przerwa zimowa jest. koniec stycznia powinni juz grac.
chyba nie na polskich boiskach, a raczej kartofliskach (w większości). I "podgrzewanych murawach" typu mecz Polska - Słowacja na Śląskim ostatnio
Z tego co wiem to runda wiosenna startuje 7 listopada.
Oby w przyszlym sezonie juz takiej madrosci nikt nie wymyslil, bo niczemu to nie sluzy. Dzieki temu wiosna zagramy tylko 6 spotkan ligowych u siebie. Bylismy jedynym zespolem, ktory w rundzie jesiennej zagral 10 z 17 spotkan na wlasnym stadionie. Ze Stilonem bedize to mecz numer 11. Tylko my mielismy uklad gier 10-7 (dom-wyjazd). Pozostale druzyny 9-8 lub 8-9, czyli standardowo. Czy w 18-to zespolowej lidze zawsze ktorys zespol ma tak nietypowy kalendarz jak my tej rundy? W zeszlych sezonach jakos normalniej ten terminarz sie nam ukladal i ciezko mi skojarzyc kto gral 3 mecze z rzedu u siebie lub na wyjezdzie.
Do PZPN-u wpłynęła niekorzystna dla Górnika ekspertyza w tzw. sprawie Ensara Arifovicia. W najbliższy wtorek decyzję ma podjąć Wydział Gier. Zabrzańskiemu klubowi poważnie grożą walkowery!
"Sprawa Arifovicia" trwa od ponad miesiąca. Pod koniec września okazało się, że Bośniak sprowadzony z Jagiellonii, w Górniku niezgodnie z prawem wystąpił w czterech meczach. Górnik w meczach z udziałem Arifovicia zdobył pięć punktów - trzy z Podbeskidziem Bielsko-Biała, po jednym z Flotą Świnoujście i Zniczem Pruszków. Napastnik z Bałkanów zagrał, mimo że Górnik nie załatwił dla niego zgody na pracę w katowickim urzędzie wojewódzkim. Przedstawiciele Podbeskidzia Bielsko-Biała wystąpili do PZPN-u o sprawdzenie całej procedury.
W najbliższy wtorek "sprawa Arifovicia" ma znaleźć wreszcie epilog. Kluczowa może być ekspertyza Śląskiego Urzędu Wojewódzkiego. - Wystąpiliśmy do urzędu z prośbą o odpowiedź na jedno pytanie. Chcemy wiedzieć, czy zezwolenie, które miał Arifović, obowiązywało na terenie całej Polski - mówi Wojciech Jugo, przewodniczący Wydziału Gier PZPN-u. - Mamy swoje stanowisko w tej sprawie, ale chcemy zasięgnąć opinii urzędu wojewódzkiego, bo możemy się mylić - przyznaje Jugo.
W urzędzie wojewódzkim pismo z PZPN-u trafiło do wydziału polityki społecznej, gdzie mieści się oddział ds. legalizacji zatrudnienia cudzoziemców. - Otrzymaliśmy pismo ze związku, zdążyliśmy też już przesłać odpowiedź z powrotem do PZPN-u - mówi Mariusz Dobrzaniecki, kierownik oddziału. Co urząd odpowiedział? - Zezwolenie na pracę wydawane jest dla każdego pracodawcy. Górnik w tym okresie nie miał takiego zezwolenia z ŚUW, więc z naszego punktu widzenia piłkarz grał nielegalnie - twierdzi kierownik Dobrzaniecki.
Na wtorkowym posiedzeniu Wydziału Gier pismo ze Śląska będzie już do dyspozycji. Tego dnia powinna zapaść ostateczna decyzja w kontrowersyjnej sprawie.
Arifović po dłuższej przerwie pojawił się na boisku w niedawnych meczach Górnika z Dolcanem i Widzewem. Teraz już na pewno legalnie. - Klub do nas wystąpił potem o zgodę na pracę i to zostało załatwione. Piłkarz może legalnie pracować w Górniku Zabrze - dodaje kierownik Dobrzaniecki.
W razie straty pięciu punktów Górnik spadłby aż na dziewiąte miejsce! Miałby wtedy 12 punktów straty do Widzewa i 6 do wicelidera Pogoni Szczecin oraz Floty Świnoujście, która zainkasowałaby dwa kolejne "oczka". - Musimy się bronić w tej sprawie. Z tego co wiem, to powinna nas dotyczyć kara administracyjna, nie związkowa. Ewentualne walkowery oznaczałyby, że sprawa awansu do ekstraklasy mocno by się dla nas oddaliła - przyznaje Ryszard Komornicki, szkoleniowiec Górnika.
Całe szczęście że z nami nie grał, a Flota zdobędzie 2 pkt więcej
Ostatnio edytowany przez: kingaps, 6 listopada 2009, 23:27 [2 raz(y)]
Nie wierze w to aby Zabrzańskie lobby nie dało rady odpowiednio "załatwić" tej sprawy.
Myślę, że nie tym razem. PZPN będzie chciał pokazać jak "sprawnie" działa i nawet przed takimi klubami jak Górnik Z. się nie ugina.
Inna sprawa, że gdyby chodziło o Pogoń to byłoby już pozamiatane.
Całe szczęście że z nami nie grał, a Flota zdobędzie 2 pkt więcej
Zbyt piękne żeby było prawdziwe. Niestety Dyzio nie mija się z prawdą pisząc o zabrzańskim "lobby".
Ogólnie to , jesli wierzyć kilku znajomym działaczom Floty, w lidze powstaje coś na kształt spółdzielni. Niektórym klubom wyjątkowo nie pasują w lidze 2 ekipy z zachodnio-pomorskiego - chodzi oczywiście o wydatki związane z organizacją wyjazdów.
Nie wierze w to aby Zabrzańskie lobby nie dało rady odpowiednio "załatwić" tej sprawy.
pewnie to zalatwia. a dlaczego? A pamietacie sprawę Floty i Kazadhiego? Sytuacja była identyczna, brak pozwolenia na pracę. Moim zdaniem, brak takiego zezwolenia powinien skutkowac jedynie kara finansowa dla Gornika, a jesli zawodnik zostal przez PZPN zgloszony do gry to Gornik nie powinien byc karany z tego tytulu. Wiem, ze inna decyjzja (czyli walkowery) bylaby dla Nas korzystna, ale trzeba konczyc z ustawianiem ligi na zielonym stoliku.
Forum służy do prezentacji opinii odwiedzających, którzy są w pełni odpowiedzialni za swoje wypowiedzi. Serwis PogonOnLine.pl w żaden sposób nie odpowiada za opinie użytkowników.