ja pierwsze co robie na managerze to przegladam zespol juniorow. No i grajac Pogonia przenioslem do 1 skladu Daniela Wolkiewicza, chlopak robi u mnie furore napier... bramki jak glupi Wystepuje tez w kadrze Polski do lat 19 i tam tez bardzo dobrze sobie radzi
Co do samego FM 10 to na plus grafika, dla mnie przejrzysta, osobiście bardziej wole taki układ. Niepotrzebne niektóre bajery takie jak np: konferencja. Ale ogólnie pozytywnie.
Pogoń to barwy, historia, stadion, klimat - POGOŃ TO MY! || Hala Madrid!
Jak zauważysz Pogoń nie ma dobrych środkowych pomocników - tak naprawdę niema ich w ogóle. Ja gram skrzydłowymi czyli szybka piłka na skrzydło na lewej stronie do Petasza ( skrzydłowy z zaznaczeniem na schodzenie dośrodka i oddawanie strzałow prawie z każdej pozycji - ewentualna zmiana Rydzak) a na prawej stronie do Rogalskiego lub Pietruszki ( obaj mają podobne staty chociaż Pietruszka jest bardziej skrzydłowym a Rogal bocznym pomocnikiem a to dwie różne sprawy ) a póżniej wrzutka w pole karne - najgorzej że Pogoń nie ma wysokiego napastnika dobrze grającego głową a fundusz transferowy równa się 0 więc nie ma szans na zakupy jakiekolwiek ( chyba że wypożyczenie lub trafi się jakis cienil bez kontraktu) ja obchodze to tak że każe im grać po ziemi czyli płaskie dośrodkowania .
W ofensywie Miki ma pewne miejsce i w zależności z jakim przeciwnikiem gramy i jaka taktyka to wystawiam albo Kowala który jest najszybszy ( wtedy gram na ogól z kontry - mecze wyjazdowe) lub pozostała trójkę napadziorów w zależności od kontuzji lub widzimisię ;-p
Ofensywny pomocnik to oczywiście Olo mający za zadanie dogrywanie prostopadłych piłek do napastników (lub podczas wyjazdów wspomaga też linię defensywy)a defensywny pomocnik to Koman. Obrona czwórka w linii i z grą na spalone z kryciem 1-1 z podstawowym Mysiakiem który przy stałych fragmentach wchodzi z głebi pola (strzelił juz 4 bramy )
Jutro popróbuje innego ustawienia jeszcze bardziej ofenywnego bo jak na razie za wielu bramek nie strzelam ale tez za wielu nie tracę .
Odp: Football Manager 2007 - 2010! - 31/10/2009 18:55
LEOnek gram podobną taktyką jednak u mnie gorzej ze szczegółami. I rzeczywiście trudno o dobrego napastnika mimo, że jest kilku to u mnie wyróżnia się jedynie Miki. Trzeba szukać jakiś za darmo.
PS: A może zapiszesz swoją taktykę i się pochwalisz ?
Pogoń to barwy, historia, stadion, klimat - POGOŃ TO MY! || Hala Madrid!
Odp: Football Manager 2007 - 2010! - 31/10/2009 20:39
No to moja kolej. Po rozegraniu 1 sezonu Pogonią jestem zajebiście zadowolony wicemistrzostwo w całkiem niezłym stylu chociaż, można było się pokusić o czempiona ale trudno się mówi. Transfery to głównie zawodnicy z polskiej młodzieżówki za darmo + Dawid Plizga - 12 meczy 13 bramek z tego 4 wsadził KSG.
No i na uwage zasługuje Lebedyński, na starcie chłopaczek warty 140.000 ojro zostaje od tak królem strzelców A najbardziej to mnie wkurwił ten bug na PP, że się nie grało (mimo zainstalowanego patcha)...
Ostatnio edytowany przez: nara, 31 października 2009, 20:47 [3 raz(y)]
LEOnek gram podobną taktyką jednak u mnie gorzej ze szczegółami. I rzeczywiście trudno o dobrego napastnika mimo, że jest kilku to u mnie wyróżnia się jedynie Miki. Trzeba szukać jakiś za darmo.
PS: A może zapiszesz swoją taktykę i się pochwalisz ?
Z napastników godny polecenia jest Bośniak Hadis Zubanovic. Ma 31 lat, ale u mnie wymiata. Ma pewne miejsce w napadzie i do niego dorzucam Lebedyńskiego, Kowala lub Dziubę.
Co do taktyki, to zgadzam się z Leonkiem. Też gram ustawieniem 4-4-2 Diament, z Komanem jako rozgrywającym i Olem jako ofensywnym pomocnikiem. Taktyka ogólnie ofensywna, ale to też oczywiście zależy od przeciwnika. Na razie dopiero początek sezonu, ale po 5 kolejkach jestem liderem (bilans spotkań 4-1-0, bilans bramek 13-5). Warto kazać Petaszowi i Moskalewiczowi uderzać często z daleka, to przynosi efekty. Środkowi obrońcy (Wróbel, Mysiak lub Hrymowicz) powinni wchodzić w pole karne przeciwnika przy rzutach rożnych - wszyscy są wysocy i nieźle grają głową.
Pytanie: Jaką dokładnie pozycję (po lewej czy prawej) i zadanie ma u was Lebedyński? Wszyscy mówicie, że wyróżnia się w ataku. U mnie jak na razie najważniejszym napastnikiem jest Zubanovic, a drugiego napastnika wymieniam. Ale skoro wszyscy mówicie, że Lebedyński rządzi to może postawię na niego.
Jeszcze jedna rada ode mnie: Pogoń gra dużo lepiej gdy ustawi się styl podań na "bezpośredni" (tak się to nazywa? używam hiszpańskiej wersji FM; w każdym razie nie krótkie podania).
A propos jeszcze hiszpańskiej wersji językowej: Czy w wersji polskiej KSZO też nazywa się Ceramika, a Podbeskidzie - Ceramed?
Ostatnio edytowany przez: Muzzy, 2 listopada 2009, 10:59 [2 raz(y)]
Forum służy do prezentacji opinii odwiedzających, którzy są w pełni odpowiedzialni za swoje wypowiedzi. Serwis PogonOnLine.pl w żaden sposób nie odpowiada za opinie użytkowników.