W Urzędzie Miasta odbyły się wstępne negocjacje z firmami zainteresowanymi doradztwem. Rozmawiano z przedstawicielami Deloitte Business Consulting S.A. oraz Investment Support Doradztwo Gospodarcze.
Władze Szczecina planują budowę stadionu na 35 tys. widzów, w standardzie UEFA. Obiekt miałby powstać na lotnisku w Dąbiu. Gmina dysponuje własnym terenem pod budowę stadionu. W budżecie na 2008 r. na przygotowania do budowy stadionu zapisano 5 mln zł.
Odp: Nowy stadion czy modernizacja Twardowski Arena - 22/01/2008 23:17
Makieta za 5 milionów no no .... ja mogę zrobić za 1 milion i na dodatek kolejka będzie po niej jeździć ;-p. Gdyby robiło się tyle bez zbędnego gadania co napisano już o stadionie to pewnie można by było już ze 2 wybudować - ale taka mentalność zamiast robić te głupie debaty z których nic nie wynika - BUDUJMY a potem się chwalmy co to nie my ;-p
Odp: Nowy stadion czy modernizacja Twardowski Arena - 23/01/2008 14:31
Na chwilę obecną nie ma powodów do zbyt wielkiego entuzjazmu. Fakt cieszy, że zostały podjęte jakiekolwiek działania. Ale jeszcze wszystkie przetargi - wyjdzie także w tej firmie to i to nie odpowiada, a w tamtej co innego.itp. W tym roku? . Jeszcze nie tak dawno słyszało się, że nie ma na to pieniędzy i nagle proszę 5 mln?? Jestem strasznym niedowiarkiem Czekamy na konkrety...
Wczoraj w Urzędzie Miasta odbyły się wstępne negocjacje z zainteresowanymi firmami. Po wstępnych negocjacjach uczestnicy postępowania przedstawią ostateczną ofertę. O wyborze firmy doradczej zadecyduje zaproponowana cena oraz przyjęta metodologia. Władze Szczecina planują budowę stadionu na 35 tys. widzów, w standardzie UEFA. Obiekt miałby powstać w południowej części terenu określanego jako "Lotnisko Dąbie".
Miasto jest w trakcie zmian planu zagospodarowania przestrzennego dla tego terenu. Na rok 2008 w budżecie radni zarezerwowali na przygotowania do budowy stadionu 5 milionów złotych.
A ja sobie mysle w ten sposób-kto jeszcze sie łapie na takie newsy?? Komu zależy by pchać ciągle ten temat,który jest mzonką jeszcze większą,niż obiecany meczy reprezentacji na 60-lecie klubu. Jak juz kiedys było wspominane prędzej kaktus na dłoni mi wyrośnie...
'Ludzie, w których może jeszcze tkwi iskierka ludzkości, uczuć ludzkich, opamiętajcie się! Usłyszcie mój krzyk, krzyk szarego, zwyczajnego człowieka, syna narodu, który własną i cudzą wolność ukochał ponad wszystko, ponad własne życie, opamiętajcie się! Jeszcze nie jest za późno!"
Odwagę, bym mógł zmieniać rzeczy, które mogą i powinny być zmienione,
Łagodność, bym akceptował rzeczy, które nie mogą być zmienione i
Mądrość, bym umiał odróżnić jedne rzeczy od drugich.
- W 2009 roku wbijemy pierwszą łopatę na budowie nowego stadionu - obiecuje prezydent Piotr Krzystek. Na razie jednak szuka ekspertów, którzy doradzą mu, jaki to ma być stadion.
Doprowadzenie obecnego stadionu piłkarskiego do standardów wymaganych przez UEFA wymagałoby bardzo dużych pieniędzy. Piotr Krzystek planuje więc wybudowanie nowego obiektu w południowej części lotniska Dąbie. Stadion miałby pomieścić 35 tysięcy widzów, znacznie więcej niż obecny obiekt. W tym roku na budowę nowego stadionu w budżecie miasta przeznaczono 5 mln złotych.
- Zgłaszają się do nas inwestorzy, którzy chcieliby się zająć budową i finansowaniem stadionu - przyznaje Piotr Krzystek. - Musimy jednak wiedzieć, na jaki obiekt nas stać i jak zapewnić jego finansowanie. Chcemy być poważnym partnerem, który ma profesjonalną ofertę.
Miasto szuka w tej chwili firmy, która doradzać będzie przy przygotowaniu oferty budowy stadionu. Zainteresowanie wyraziły dwie: Deloitte Business Consulting i Investment Support Doradztwo Gospodarcze. Zadaniem wybranego doradcy będzie wskazanie, jaki to ma być stadion, ile miejsca w nim mają zajmować pomieszczenia handlowo--usługowe, tak, by do samego obiektu nie trzeba było dużo dokładać oraz wskazać, kto miałby obiektem zarządzać po wybudowaniu.
- Przyspieszamy sprawę stadionu - twierdzi prezydent. - Jednocześnie przygotowujemy plany zagospodarowania przestrzennego. Jestem przekonany, że jeszcze w tym roku będziemy mogli przystąpić do projektowania stadionu. To oznacza, że w połowie 2009 roku będzie można wbić pierwszą łopatę.
Władze Szczecina na razie przewidują, że budowa będzie finansowana z budżetu miasta. Nie wiadomo, czy uda się uzyskać pieniądze z budżetu centralnego, ponieważ Szczecin nie został zakwalifikowany jako jedno z miast goszczących uczestników Euro 2012. Na stadiony piłkarskie nie przysługuje dotacja z Unii Europejskiej.
Odp: Nowy stadion czy modernizacja Twardowski Arena - 24/01/2008 19:03
No ja nie wiem czy to jest dobry pomysł taki mały stadion w Szczecinie budować. Czy nie lepiej by było zbudować większy z myślą o np. o meczach międzynarodowych. Nasz region słynie z tego, że kibiców jest u nas bardzo dużo i przydałby się większy, a jak już się zbuduje na 35tys. to ciężko będzie go powiększać itp. Moim zdaniem położenie na Dąbiu to dobry pomysł.
No ja nie wiem czy to jest dobry pomysł taki mały stadion w Szczecinie budować. Czy nie lepiej by było zbudować większy z myślą o np. o meczach międzynarodowych. Nasz region słynie z tego, że kibiców jest u nas bardzo dużo i przydałby się większy, a jak już się zbuduje na 35tys. to ciężko będzie go powiększać itp. Moim zdaniem położenie na Dąbiu to dobry pomysł.
juz po wyborach a ty wciąż w cuda wierzysz? jakie mecze reprezentacyjne?? z takim lobby? jak dostaniemy mecz raz na dwa,trzy lata z jakimś ogórkiem to będzie dobrze. a co do kwestii stadionu-jak wbiją tą łopate w celu wybudowania-gdziekowiek-czy to będzie Dąbie czy Siadło Górne zaczne sie rozglądać za nasionami kaktusa. Poprostu nie wierze w ten stadion i chyba nikt i nic mnie nie przekona. A dywagacja czy będzie to 35 tysięcznik czy Maracana to tylko fantastyka i jak ktoś ma na to ochote może sie jeszcze łapać na tą bajeczke
'Ludzie, w których może jeszcze tkwi iskierka ludzkości, uczuć ludzkich, opamiętajcie się! Usłyszcie mój krzyk, krzyk szarego, zwyczajnego człowieka, syna narodu, który własną i cudzą wolność ukochał ponad wszystko, ponad własne życie, opamiętajcie się! Jeszcze nie jest za późno!"
Odwagę, bym mógł zmieniać rzeczy, które mogą i powinny być zmienione,
Łagodność, bym akceptował rzeczy, które nie mogą być zmienione i
Mądrość, bym umiał odróżnić jedne rzeczy od drugich.
juz po wyborach a ty wciąż w cuda wierzysz? jakie mecze reprezentacyjne?? z takim lobby? jak dostaniemy mecz raz na dwa,trzy lata z jakimś ogórkiem to będzie dobrze. a co do kwestii stadionu-jak wbiją tą łopate w celu wybudowania-gdziekowiek-czy to będzie Dąbie czy Siadło Górne zaczne sie rozglądać za nasionami kaktusa. Poprostu nie wierze w ten stadion i chyba nikt i nic mnie nie przekona. A dywagacja czy będzie to 35 tysięcznik czy Maracana to tylko fantastyka i jak ktoś ma na to ochote może sie jeszcze łapać na tą bajeczke
Nie wiem, moze faktycznie stac nas tylko na 35tysieczny stadion. Jednak moim zdaniem dla Szczecina stadion minimum przyzwoitosci to 50tys. Mniejszy to wstyd budowac.
Nie wiem, moze faktycznie stac nas tylko na 35tysieczny stadion. Jednak moim zdaniem dla Szczecina stadion minimum przyzwoitosci to 50tys. Mniejszy to wstyd budowac.
Chyba nie budujemy stadionu głównie z myślą o reprezentacji, a szczerze wątpię żeby stadion o pojemności 50 tys. pękał co mecz w szwach, szczególnie kiedy przyjdzie grać z jakimś słabszym przeciwnikiem lub Pogoń będzie miała zniżkę formy - to dopiero będzie ' nieprzyzwoity ' widok, 1/5 stadionu zapełniona.
Ze swojej strony również bardzo sceptycznie podchodzę do budowy stadionu, poczekam aż zaczną coś robić wtedy uwierzę, że naprawdę zabierają się za niego.
a to ciekawe.. zaden absolutnie zaden mecz ligowy nigdy nie przyciagnie na Pogon 50 tys ludzi, chyba jedynie final Pucharu UEFA czy LM (ale predzej w Rosji bedzie demokracja i abstynencja) ew koncert megagwiazdy swiatowego formatu z wejsciowkami za 20 zl i darmowa beczka piwa
Odp: Nowy stadion czy modernizacja Twardowski Arena - 25/01/2008 18:06
No nie wiem... Za Bekdasa przychodzilo ponad 20tys. chociaz bilety tanie nie byly a stadion np. sposob wejscia na niego bardzo zniechecal (tlok, dlugie kolejki itp.) wiec jezeli Pogon gralaby o najwyzsze miejsca i stadion zachecalby ludzi to 50tys na trybunach wcale by mnie nie dziwilo
Odp: Nowy stadion czy modernizacja Twardowski Arena - 25/01/2008 18:10
Perspektywa walki o mistrzostwo Polski jest dość daleka jak na razie, a nawet jeśli byłaby ona realna to według mnie zbyt dużo w Szczecinie tzw. ' kibiców sukcesu ' i myślę, że nawet stadion o pojemności 35 tys. miałby problemy z zapełnieniem nawet w połowie w meczach o których pisałem wyżej (ze słabszymi rywalami, czy przy zniżce formy Portowców).
Perspektywa walki o mistrzostwo Polski jest dość daleka jak na razie, a nawet jeśli byłaby ona realna to według mnie zbyt dużo w Szczecinie tzw. ' kibiców sukcesu ' i myślę, że nawet stadion o pojemności 35 tys. miałby problemy z zapełnieniem nawet w połowie w meczach o których pisałem wyżej (ze słabszymi rywalami, czy przy zniżce formy Portowców).
Pamietaj o tym ze stadion buduje sie na jakies 50 czy 100 lat. Nie uwazasz ze budowac stadion trzeba z mysla o meczach przyciagajacych duzo kibicow, a nie mozna wychodzic z zalozenia ze Pogon bedzie grala slabo, to nie ma sensu duzego stadionu robic. Stadion nie musi byc zawsze wypelniony.
Pamietaj o tym ze stadion buduje sie na jakies 50 czy 100 lat. Nie uwazasz ze budowac stadion trzeba z mysla o meczach przyciagajacych duzo kibicow, a nie mozna wychodzic z zalozenia ze Pogon bedzie grala slabo, to nie ma sensu duzego stadionu robic. Stadion nie musi byc zawsze wypelniony.
Tak, ale budowa stadionu na 50 tys. osób jest jednak przesadą. Nasza liga nigdy nie będzie porównywalna do Premiership, Pimera Division, Serie A czy Budesligi. A drużyny grające na poziomie tych lig są w stanie zapełnić tak duży stadion. Patrząc na nasze warunki, to uważam, że liczbę 50 tys. osób na meczu można osiągnąć tylko w 2 przypadkach:
1. mecz o mistrzostwo Polski (oczywiście POGONI)
2. mecz kadry z atrakcyjnym przeciwnikiem o jakąś konkretną stawkę.
W przeciwnym razie stadion będzie świecił pustkami. A jaka płynie przyjemność z chodzenia na świecący pustkami stadion wiemy aż za dobrze...
"MY PORTOWCY, MY PORTOWCY NASZ CHARAKTER SIŁĄ JEST!!!"
Po pierwsze to nowoczesny stadion buduję się pod kątem wykorzystania wielu alternatywnych rozwiązań jego użyteczności. Mało który obiekt, może być samowystarczalny jedynie przez pryzmat piłki nożnej bądź jakiejkolwiek innej dziedziny sportu. Co w dalszym ciągu nie zmienia postaci rzeczy 35 tyś. to optymalny rozmiar na jak na możliwości Szczecina.
Wszyscy co nam źle życzyli, mówili byśmy skończyli
to w tej chwili zobaczyli jak bardzo się pomylili
Forum służy do prezentacji opinii odwiedzających, którzy są w pełni odpowiedzialni za swoje wypowiedzi. Serwis PogonOnLine.pl w żaden sposób nie odpowiada za opinie użytkowników.