Autor
Wiadomość
   Pogoń Szczecin -> Nowy stadion czy modernizacja Twardowski Arena << początek   < poprzednia   l   następna >   ostatnia >>     idź na dół   
Cywil
Kibic
IP: zapisany
Na forum od 7299 dni

Odp: Nowy stadion czy modernizacja Twardowski Arena - 23/07/2007 00:47

Rosa napisał:  

Cywil napisał:  

kibic83 napisał:  
dla mnie stadion w szczecinie jest tylko i będzie jeden p[rzy twardowskiego tam jest cała tradycja i w ogóle :)

I jak niby ma w tym mieście nastąpić postęp jak ludzie mają takie podejście. Podobne wypowiedzi były przy wyburzaniu 'grzybka' . Ze sentyment i takie tam farmazony. Dziurawe drogi też należy zostawić ze względu na tradycje i sentyment? Ja osobiście w pełni zgadzam się z tym co napisał narodowiec.

jak nasz stadion traktujesz na równi z "dziurawą drogą" to gratuluje

Nie traktuje na równi ale uważam, że budowa nowego stadionu w Dąbiu niesie ze sobą bardzo wiele korzyści (wymienionych wcześniej) i modernizowanie starego obiektu ze względu na sentyment czy nawet tradycje jest głupotą i marnowaniem pieniędzy. A co do tej dziurawej drogi to bardziej chodziło mi o "grzybka" który ma (miał) dla mnie mniej więcej tę samą wartość co dziury w jezdni. Być może napisałem to dość niefortunnie.

IS
Kibic
Na forum od 7108 dni

Odp: Nowy stadion czy modernizacja Twardowski Arena - 23/07/2007 03:20
Będzie to troche offtop, ale napisać musze.

To może pewien paradoks ale wydaje mi się że budowa stadionu na Dąbiu da jeszcze inne możliwości rozwoju miasta, przede wszystkim jego powrót do Odry od której obecnie odwrócony jest plecami. Popatrzcie oprócz dziewanny, statków Quens, a za chwile wodolotu nic nie kursuje po odrze. W Gdańsku, Krakowie radni wpadli na znakomity pomysł uruchomienia tramwajów wodnych. W Gdańsku pływają one wożąc turystów i przede wszystkim ludzi z Trojmiasta na Hel. W Szczecinie coś takiego jak tramwaj wodny funkcjonowało przed wojną. Żeby dzis coś takiego uruchomić potrzebne by były miejsca gdzie taki tramwaj może sobie popłynąć. Czyli naturalne się wydaje że jest to całe nabrzeże nad Odrą i Regalicą w celach czysto turystycznych, ale także plaża w Dąbiu. Jednak motorem takiej inwestycji byłby jednak Stadion na Dąbiu - kto z was by się nie chciał przepłynąć tramwajem wodnym na Dąbie a potem dojść kilkadziesiąt metrów z kapcia. Ja bym chciał. Szczecin ma bardzo duży potencjał, tylko jak wszyscy wiecie nie jest to odpowiednio wykorzystane. Ktoś słusznie przytoczył przykład grzybka nad którym ludzie rozpaczają i powiem wam że jest to przykre, bo taki przykład dobitnie pokazuje jak ludziom brakuje innego podejścia, myślenia kreatywnego. Nie jest to może ich wina do końca, bo władze miasta które następowały po Stopyrze raczej nic nie robiły aby nasz Szczecin był przyjazny ludziom.

To nie jest tylko przykład grzybka. Bylem na debacie o magii szczecina zorganizowanej obok plastyka na którą przybyło ponad 100 osób. Generalnie wszyscy wygłaszali peany na temat tego miasta dopóki w dyskusje nie wszedł jeden z dziennikarzy Gazety Wyborczej i powiem wam że to co mówił w 100% się z tym zgadzałem - chyba pierwszy raz się zgadzałem z kimś z GW. Opowiadał o festiwalu artystów ulicy który był ostatnio zorganizowany w Szczecinie. Cześć ludzi podobno nie wiedziala w ogóle co się dzieje, doszło do incydentów gdzie ci artyści zostali skopani - przykre prawda. Pójdżmy dalej, czy waszym zdaniem toi toie które stoją sobie dumnie w parku kasprowicza nie świadczą o zaściankowości tego miasta? Kto je postawił, kto zepsuł estetyke tego miejsca, kto jest taki głupi? To nie wszystko, jedna z piosenkarek która przyjechała do szczecina a na której koncerty w całej europie przychodzi nawet po 70 tyś ludzi musiała się poczuć dziwnie gdy w Szczecinie grała koncert ...przed 70 osobami (słownie siedemdzisięcioma).

Po wtóre brak Szczecinowi pijaru. W czasie regat to się troche zmieniło, bo Szczecin jest reklamowany w całej polsce i to dosłownie wszędzie co bardzo cieszy i trzeba za to jak najbardziej pochwalić władze miasta. Weźmy jednak pod uwage inne rzeczy. Gdy jesteśmy w poznaniu na autobusach są mniej więcej tego typu treści: "kasujcie bilety dzięki wam mamy nowy tabor komunikacyjny" (aż miło kasować bilet gdy się czyta coś takiego), w Wrocławiu "wracajcie do nas z Anglii my wam damy pracę" (az miło przyjezdzac do mista które się rozwija i daje prace), świetnie także wypromował się ostatnio Kraków przez tą reklame z Syrenką warszawską, Kopernikiem i Neptunem (aż miło tam pojechać i się zabawić). Szczecinowi tutaj sporo brakuje do tych miast.

Generalnie niema co gdybać. Poblem tego miasta to tak naprawdę także ludzie którzy wybierają Mariana Jurczyka którego najbardziej udaną inwestycją jest altana na jego działce oraz 5 patoli w plecy za wypowiedzenie umów. Poblem tego miasta to także ludzie którzy wypowiadają się w ten sposób "jak dla mnie można zrobić lekki lifting wysokiej i łuku (wyrówanieni schodów, likwidacja płotów, później zadaszenie) a niską... faktyczcnie zbudować od nowa... przy czwartej już pełna swoboda..." ( chociaż z propozycją SKM się w pełni zgadzam przedstawioną przez tą osobę).

A więc jako szczecinianie powinniśmy myśleć o wiele bardziej kreatywnie niż przeciętny poznaniak, czy krakus. Samemu angażować się w inicjatywy społeczne, interesować się kulturą w końcu poznawać inne miasta i patrzeć jak się rozwijają. Jak nie wykreujemy nowego społeczeństwa to i sama rozbudowa szczecina, nowego stadiony, filharmonii, muzeum morskiego itd nie pomoże.

Troche nie na temat, ale takie mam przemyślenia. A tym co mówią o tradycji (co nie wątpie jest ważne) i że stadion musi być koniecznie na Twardowskiego, doradzam większa swobodę myślenia i dopuszczania do siebie innych faktów ;) .

PS. Oczywiście powrót do Odry o którym napisalem na początku zależy od wielu innych czyników: jak zabudowane bulwary na śródodrzu, centra kultury także na śródodrzu i miejsca wypoczynku. To tak gwoli wyjaśnienia żeby ktoś nie pomyślal że tylko od tramwajów wodnych uzależniam w swoim zdaniu powrót szczecina do Odry.

Ostatnio edytowany przez: IS, 23 lipca 2007, 03:28 [1 raz(y)]

wiktorek
Kibic
Na forum od 6556 dni

Odp: Nowy stadion czy modernizacja Twardowski Arena - 27/07/2007 14:54
eh nowy stadion powinien mieścić z 40 tys ludzi byc stadionem olimpijskim ( tzw okrogłym w kształcie cyfry "0") być cały zadaszony mieć oświetlenie 2900 lx. podgrzewaną murawe z 500 miejsc dla reporterów, parking na ok 6 tys samochodów osprzet do nagłasninia i kamere telewizyjnych, telebin 8x6m i znajdowac sie gdziec w centrum lub na pomorzanach . Takie jets moje zdanie

Flaga Pogoni race Flaga Pogoni race Flaga Pogoni

We are the champions We are the champions We are the champions

"Szczecin moim miastem, Pogoń moim życiem"
Zen
Kibic
Na forum od 7089 dni

Odp: Nowy stadion czy modernizacja Twardowski Arena - 27/07/2007 14:58
dziwny jest ten świat..

Metyl
Kibic
Na forum od 6631 dni

Odp: Nowy stadion czy modernizacja Twardowski Arena - 27/07/2007 15:01

wiktorek napisał:  
eh nowy stadion powinien mieścić z 40 tys ludzi byc stadionem olimpijskim ( tzw okrogłym w kształcie cyfry "0") być cały zadaszony mieć oświetlenie 2900 lx. podgrzewaną murawe z 500 miejsc dla reporterów, parking na ok 6 tys samochodów osprzet do nagłasninia i kamere telewizyjnych, telebin 8x6m i znajdowac sie gdziec w centrum lub na pomorzanach . Takie jets moje zdanie

Flaga Pogoni race Flaga Pogoni race Flaga Pogoni

We are the champions We are the champions We are the champions

Daj mi prosze numer do swojego dilera :)

.Krzysiek
Kibic
Na forum od 7513 dni

Odp: Nowy stadion czy modernizacja Twardowski Arena - 27/07/2007 15:02

wiktorek napisał:  
(...)tzw okrogłym w kształcie cyfry "0")(...)

Na chuj nam bieżnia?!

ch.
Kibic
Na forum od 8221 dni

**

Odp: Nowy stadion czy modernizacja Twardowski Arena - 27/07/2007 17:39
Trwa remont trybun przy "dwójce" - Co, jak i kiedy [Zobacz film]

Ron
Kibic
Na forum od 7094 dni

Odp: Nowy stadion czy modernizacja Twardowski Arena - 27/07/2007 18:30

Metyl napisał:  

Daj mi prosze numer do swojego dilera :)

Miejsce ćpunów jest w obozach pracy. Oczywiscie do niczego nie piję..

Na forum od 6553 dni

a co z nowym stadionem - 30/08/2007 17:16
ktos wie cos na temat kiedy ruszy budowa nowego stadionu?...

PAFCIO
Kibic
Na forum od 6484 dni

Odp: a co z nowym stadionem - 30/08/2007 17:36
"Za rok, może dwa..."
"Czterdzieści lat minęło, jak jeden dzień..."

Stargard Szczeciński kibicuje Pogoni Szczecin!!!
Czy wygrywasz, czy nie, Ja i tak kocham Cię! Bo najlepsza w Polsce jest: Pogoń Szczecin MKS!!!
tttttt
Kibic
Na forum od 7207 dni

Odp: a co z nowym stadionem - 30/08/2007 17:37
A jakaś budowa ma w ogóle ruszyć? ;P

LEOnek
Kibic
Na forum od 7035 dni

Odp: a co z nowym stadionem - 30/08/2007 17:38

TurzyN napisał:  
A jakaś budowa ma w ogóle ruszyć? ;P

kolejny market

Zawsze pod prąd - bo z prądem płyną gówna.
tribu
Kibic
Na forum od 7682 dni

*

Odp: a co z nowym stadionem - 30/08/2007 17:43

si napisał:  

jak dla mnie to na dzien dzisiejszy jest duzo wazniejszych rzeczy do zrobienia w naszym miescie niz budowa stadionu.

100% PD
Plum
Kibic
Na forum od 7616 dni

Odp: Nowy stadion czy modernizacja Twardowski Arena - 30/08/2007 18:27

tribu napisał:  

si napisał:  

jak dla mnie to na dzien dzisiejszy jest duzo wazniejszych rzeczy do zrobienia w naszym miescie niz budowa stadionu.

Teraz miasto ma mówić o budowie stadionu? wybory samorządowe daleko więc i z takimi obietnicami sie wstrzymują... pozatym pewnie z punktu widzenia miasta lepiej jest poczekać, aż Pogoń awansuje do I (po reforemie) ligi, gdy trzeb się będzie martwić o licencje, choć wtedy może już być trochę późno.

Te szare trybuny jeszcze zatętnią granatowo-bordowym rytmem dwudziestu tysięcy serc...
ROJ
Kibic
Na forum od 7203 dni

Odp: Nowy stadion czy modernizacja Twardowski Arena - 31/08/2007 00:43
Dlaczego uważasz, ze są ważniejsze sprawy niż budowa stadionu. Mozna dyskutować czy stadion jest najważniejszy, ale nie podoba mi się myślenie załatajmy dziurę w chodniku. O tym, ze załatamy dziurę nikt sie nie dowie,a za te same pieniądze można zrobić coś o czym się mówi i co wpływa na wizerunek miasta.
Jest kilka tego przykładów np. Różanka kosztowała tyle co łatanie dziur na Gumieńcach. Ja wolę Różankę bo przynajmniej mozna pokazać ja gościom i jest to coś orginalnego. Tak samo regaty co z tego, ze za ich koszt mozna było wybudować jakąś drogę -to była bardzo dobra inwestycja i pewnie większość to potwierdzi.Nie tylko dlatego, ze jestem kibicem nie tylko uważam, że stadion jest potrzebny ale w tej chwili jest niezbędny miastu.
Jak Szczecin ma się liczyć w kraju (nie tylko piłkarska, ale i gospodarczo) jego nie wybudowanie w ciągu 4 lat sprowadzi nas do 2 ligi miast.
Pomimo tego, że dużo u nas malkontentów w tej chwili jesteśmy na miejscu 5-6 i wolę iść w górę niż spadać.
Tak przy okazji Narodowiec jak się z tobą mozna skontaktować.
Stadion jest niezbędny

dewu
Kibic
Na forum od 7147 dni

Odp: Nowy stadion czy modernizacja Twardowski Arena - 31/08/2007 00:57
Znajac nasze wladze miasta gowno z tego wyjdzie...bo to Polska,nie elegancja Francja...!

W oczach społeczeństwa za dużo we mnie szaleństwa, bo nie mam tolerancji dla pedalstwa i kurestwa!
tribu
Kibic
Na forum od 7682 dni

*

Odp: Nowy stadion czy modernizacja Twardowski Arena - 31/08/2007 10:52

ROJ napisał:  
Jak Szczecin ma się liczyć w kraju (nie tylko piłkarska, ale i gospodarczo) jego nie wybudowanie w ciągu 4 lat sprowadzi nas do 2 ligi miast.

nie wiem czy zauwazyles ale Szczecin juz od daaaaaaaaawna jest traktowany jako miasto drugiej kategorii.
co do wazniejszych wydatkow to moge wymieniac dlugo: remont Struga, Ku Sloncu, ktore sa jednymi z glownych ulic naszego miasta a sa w tak tragicznym stanie ze wiecej na nich łat niz asfaltu wlasciwego (w przypadku Ku Sloncu kostki brukowej z wiecznie zapadajacymi sie studzienkami kanalizacyjnymi).
jezeli chcialbys jakiejs spektakularnej inwestycji to prosze bardzo: aquapark lub chociaz basen z prawdziwego zdarzenia. to jest kpina zeby takie duze miasto nie mialo wodnego parku rozrywki. takie Gryfino ma a u nas jakos ni chuja. nawet paru porzadnych basenow nie ma. przez wakacje bylem wychowawca na obozach zeglarskich w Mysliborzu. pare razy odwiedzilismy ich basen. 6 torow (w tym jeden zmontowany na plytko dla dzieci), 25 metrow, na plytkim chyba 1,6m, w najglebszym miejscu 4m. do tego trybuny, "jakuza", zajebiste szatnie z szafkami zamykanymi na klucz, mnóstwem suszarek itp itd. wszystko w idealnym stanie. i teraz najlepsze: wjazd 3,5zl. w karnecie 3zl(a u nas ile?). a u nas co? w sp51 basen dla dzieci, na pomorzanach kiedys bylem to szatnia jest taka ze moga Cie wyjebac ze wszystkiego i nawet tego nie zauwazysz. na SDSie nie bylem, za daleko, to sie nie wypowiadam. to samo z odkrytymi plywalniami. nie wszyscy ludzie maja urlop zeby spierdzielic gdzies w wakacje. a tu nawet porzadnego kapieliska nie ma. jak sie przeprowadzalem do Szczecina na poczatku lat 90tych to na Pogoni dzialalo kapielisko i pamietam ze w czasie wakacji zawsze tam full ludzi bylo. a teraz w basenie rosnie trawa... pozostalo nam smierdzace Glebokie gdzie jest malo wody w wodzie i Dziewoklicz na temat ktorego nie bede sie w ogole wypowiadal.
moim zdaniem planujac inwestycje powinno brac sie dobro ogolu. stadion jest potrzebny, nie zaprzeczam, ale wydaje mi sie ze chyba wiecej osob bedzie korzystac z aquaparku i kapielisk niz chodzic na mecze?? zwlaszcza ze znaczna czesc "kibicow" jest jak choragiewki na wietrze. sa sukcesy-sa kibice, nie ma sukcesow-jest to co widzielismy ostatnio.
jeszcze pare slow na temat hali widowiskowo-sportowej. co z tego ze bedziemy mogli organizowac mecze reprezentacji siatkarzy skoro, poki ktos porzadny nie zainwestuje w szczecinski sport, hala bedzie przez wiekszosc czasu swiecic pustkami. tam byly 2 opcje, hala na bodaj ze 5tys bez mozliwosci robienia LŚ bo za mala i druga opcja wieksza. Chodze od czasu do czasu na mecze "Piaściarek" i widze jaka jest na nich frekwencja. takze przy opcji wiekszej bedziemy mieli raz na ruski rok reprezentacje i przez wiekszosc czasu obiekt wykorzystany w 5-10%. no chyba ze odwalimy sobie drugi spodek i zaczniemy zapraszac do naszego miasta gwiazdy typu U2 czy Metallica;) przy takiego typu inwestycjach trzeba rozwazyc wszystkie "za" i "przeciw" a znajac zycie wladze miasta jak zwykle zrobia wszystko na wariata. a i oczywiscie w przetargu najtansza oferta;) masz tu dobry przyklad jak "dobrego" wykonawce wybrali do robienia ronda na Ku Sloncu-Derdowskiego. pierdola sie z nim juz prawie rok i do skonczenia robot wykonczeniowych jeszcze daleka droga. jak mieli zrobic torowisko do 1 listopada to zapierdalali po 24godziny na dobe - sam widzialem. a teraz banda lujow parkowych jawnie sie opierdala z robota.
dobra koniec mojego lamentowania, wiekszosci rzeczy ktore mialem do przekazania nie napisalem bo zapomnialem w trakcie plodzenia tego posta:) pozdrawiam

100% PD
dewu
Kibic
Na forum od 7147 dni

Odp: Nowy stadion czy modernizacja Twardowski Arena - 31/08/2007 12:54
Jak w Szczecinie będzie nowy stadion, to może i Euro 2012 stanie się realne? Przypominamy o obietnicach władz i terminach.

Organizacja Euro 2012 w Polsce jest to coraz mniej pewna. Przybywa wątpliwości, czy zdążymy wybudować stadiony i potrzebną infrastrukturę. W ostatnich dniach prasa znowu rozpisywała się na temat bałaganu organizacyjnego i niemrawego tempa działań. We Wrocławiu po czterech miesiącach pracy ze stanowiska zrezygnował szef biura organizacyjnego mistrzostw. Dziennikarze nazwali jego rezygnację "ucieczką z tonącego okrętu" i "euro-kapitulacją". W Gdańsku nikt się nie zgłosił do przetargu na firmę konsultingową, która nadzorowałaby przygotowania do Euro. W stolicy zamiast robotników uwijających się przy budowie na razie uwijają się Azjaci, nielegalnie handlujący na Stadionie Dziesięciolecia. Na liście rezerwowej miast jest Kraków i Chorzów, gdzie też niewiele się dzieje. Na listę chciałaby jeszcze wskoczyć Łódź, a nawet... Lublin. Oba miasta poza dobrymi chęciami i deklaracjami lokalnych polityków nie mają się czym pochwalić.

W sytuacji zastoju i braku inicjatywy coraz głośniej mówi się o tym, że prawa do organizacji mogą zostać Polsce odebrane. Byłaby to niewątpliwie gigantyczna kompromitacja naszego kraju na arenie międzynarodowej...

A co ze Szczecinem? Lokalne władze we właściwym czasie przespały sprawę, co jest w niemałym stopniu zasługą byłego prezydenta Mariana Jurczyka. Nowy prezydent Piotr Krzystek próbuje odrabiać zaległości, jednak czyni to niemrawo. Tak naprawdę w Szczecinie nie widać mobilizacji środowiska wokół tego pomysłu – prawdopodobnie szczecińskim elitom brakuje wiary w powodzenie tej sprawy. Ogromny sukces Tall Ships Races, którego skala przerosła wyobraźnię wszystkich, nie został w żaden sposób wykorzystany dla promowania idei mistrzostw w Szczecinie. Nawiasem mówiąc nie został wykorzystany dla nagłośnienia żadnej idei, która mogłaby podnieść jakość wizerunku miasta choćby o szczebel. A że nie jest z tym wizerunkiem dobrze, przekonywać nie trzeba.

Faktem jest jednak, że władze naszego miasta poczyniły pewne zobowiązania względem kibiców. Szczecin zamierza ubiegać się o organizację meczów piłkarskich mistrzostw Europy – zapewnił o tym prezydent Krzystek. Żeby ta idea miała jakikolwiek sens potrzebujemy rzecz jasna stadionu na miarę Europy. Taki stadion ma powstać w Dąbiu, na terenie lotniska Aeroklubu Szczecińskiego, a pomieści ok. 35 tysięcy widzów.

Przypomnijmy terminy. Do końca roku 2007 ma powstać plan zagospodarowania terenu lotniska. Prace budowlane według planu ruszą jesienią 2008 r. Zakończenie budowy przewidziano na jesień 2010 roku. Mając stadion i kilka innych atutów (bliskość granicy i Skandynawii) możliwe, że wskoczylibyśmy na jakiś "plan awaryjny".

Tak wyglądają deklaracje władz miasta. Póki co cierpliwie czekamy, ale zapowiadamy już dzisiaj, że jako serwis kibiców Pogoni Szczecin będziemy uporczywie przypominać o terminach i obietnicach. Zastanawialiśmy się nawet nad wprowadzeniem licznika, przybliżającego nas dzień po dniu do daty oddania nowego stadionu. Możliwe że wrócimy do tego pomysłu.

żródło. Pogon.v.pl

Ostatnio edytowany przez: dewu, 31 sierpnia 2007, 13:36 [2 raz(y)]

W oczach społeczeństwa za dużo we mnie szaleństwa, bo nie mam tolerancji dla pedalstwa i kurestwa!
Pgn.
Kibic
Na forum od 6790 dni

*

Odp: Nowy stadion czy modernizacja Twardowski Arena - 31/08/2007 13:05

dewu napisał:  
Jak w Szczecinie będzie nowy stadion, to może i Euro 2012 stanie się realne? Przypominamy o obietnicach władz i terminach.

Organizacja Euro 2012 w Polsce jest to coraz mniej pewna. Przybywa wątpliwości, czy zdążymy wybudować stadiony i potrzebną infrastrukturę. W ostatnich dniach prasa znowu rozpisywała się na temat bałaganu organizacyjnego i niemrawego tempa działań. We Wrocławiu po czterech miesiącach pracy ze stanowiska zrezygnował szef biura organizacyjnego mistrzostw. Dziennikarze nazwali jego rezygnację "ucieczką z tonącego okrętu" i "euro-kapitulacją". W Gdańsku nikt się nie zgłosił do przetargu na firmę konsultingową, która nadzorowałaby przygotowania do Euro. W stolicy zamiast robotników uwijających się przy budowie na razie uwijają się Azjaci, nielegalnie handlujący na Stadionie Dziesięciolecia. Na liście rezerwowej miast jest Kraków i Chorzów, gdzie też niewiele się dzieje. Na listę chciałaby jeszcze wskoczyć Łódź, a nawet... Lublin. Oba miasta poza dobrymi chęciami i deklaracjami lokalnych polityków nie mają się czym pochwalić.

W sytuacji zastoju i braku inicjatywy coraz głośniej mówi się o tym, że prawa do organizacji mogą zostać Polsce odebrane. Byłaby to niewątpliwie gigantyczna kompromitacja naszego kraju na arenie międzynarodowej...

A co ze Szczecinem? Lokalne władze we właściwym czasie przespały sprawę, co jest w niemałym stopniu zasługą byłego prezydenta Mariana Jurczyka. Nowy prezydent Piotr Krzystek próbuje odrabiać zaległości, jednak czyni to niemrawo. Tak naprawdę w Szczecinie nie widać mobilizacji środowiska wokół tego pomysłu – prawdopodobnie szczecińskim elitom brakuje wiary w powodzenie tej sprawy. Ogromny sukces Tall Ships Races, którego skala przerosła wyobraźnię wszystkich, nie został w żaden sposób wykorzystany dla promowania idei mistrzostw w Szczecinie. Nawiasem mówiąc nie został wykorzystany dla nagłośnienia żadnej idei, która mogłaby podnieść jakość wizerunku miasta choćby o szczebel. A że nie jest z tym wizerunkiem dobrze, przekonywać nie trzeba.

Faktem jest jednak, że władze naszego miasta poczyniły pewne zobowiązania względem kibiców. Szczecin zamierza ubiegać się o organizację meczów piłkarskich mistrzostw Europy – zapewnił o tym prezydent Krzystek. Żeby ta idea miała jakikolwiek sens potrzebujemy rzecz jasna stadionu na miarę Europy. Taki stadion ma powstać w Dąbiu, na terenie lotniska Aeroklubu Szczecińskiego, a pomieści ok. 35 tysięcy widzów.

Przypomnijmy terminy. Do końca roku 2007 ma powstać plan zagospodarowania terenu lotniska. Prace budowlane według planu ruszą jesienią 2008 r. Zakończenie budowy przewidziano na jesień 2010 roku. Mając stadion i kilka innych atutów (bliskość granicy i Skandynawii) możliwe, że wskoczylibyśmy na jakiś "plan awaryjny".

Tak wyglądają deklaracje władz miasta. Póki co cierpliwie czekamy, ale zapowiadamy już dzisiaj, że jako serwis kibiców Pogoni Szczecin będziemy uporczywie przypominać o terminach i obietnicach. Zastanawialiśmy się nawet nad wprowadzeniem licznika, przybliżającego nas dzień po dniu do daty oddania nowego stadionu. Możliwe że wrócimy do tego pomysłu.

Może podałbyś źródło z kąd to przekopiowałeś...

IS
Kibic
Na forum od 7108 dni

Odp: Nowy stadion czy modernizacja Twardowski Arena - 28/10/2007 20:47
Ciekawa rozmowa z arch. Grzegorzem Ferberem

Cytat:  
Gdzie powinien stanąć nowy stadion?

Ferber: Dąbie? Nie. Lepsza Cukrowa

Rozmowa z Grzegorzem Ferberem

Prezydent Szczecina Piotr Krzystek już rok temu, podczas kampanii wyborczej, zapowiedział budowę nowego stadionu w pobliżu lotniska Dąbie. Obiekt ma być gotowy jeszcze przed Euro 2012. Stadion przy ul. Twardowskiego ma zostać zlikwidowany, a teren na którym stoi sprzedany pod budownictwo mieszkaniowe i usługi. O opinię w tej sprawie zapytaliśmy szczecińskiego architekta Grzegorza Ferbera.

Marcin Nieradka: Władze Szczecina forsują pomysł budowy nowego stadionu obok lotniska Dąbie. Czy to najlepsze miejsce na tę inwestycję? Grzegorz Ferber: Ten pomysł ma swoje plusy i minusy. Jeden z najważniejszych to fakt, że plan miejscowy tego obszaru jest w tym momencie dość zaawansowany, a więc można się spodziewać możliwości szybkiego wszczęcia procesów inwestycyjnych. Poza tym, teren przewidziany pod budowę stadionu jest własnością miasta, więc nie trzeba dokonywać tutaj długotrwałych wywłaszczeń lub wykupów. I nam także ta właśnie lokalizacja wydawała się sensowna. Zdecydowanym minusem są niekorzystne warunki gruntowe. Wydaje się, że lepiej byłoby te tereny przeznaczyć pod inne inwestycje, bo wtedy na pewno urośnie cena gruntów. Miasto mogłoby mieć z tego bardzo duże wpływy.

Wielu ludzi uważa, że stadion na prawobrzeżu nie będzie żył, że oprócz meczów rozgrywanych raz na dwa tygodnie nic tam nie będzie się działo. - Nowoczesny stadion powinien być traktowany jako centrum sportowe, rozrywkowe i rekreacyjne. Tylko wtedy będzie tętnił życiem. W proponowanej lokalizacji można się spodziewać problemów z wprowadzeniem wymienionych funkcji. Jeśli obiekt ma spełniać najwyższe standardy, to powinien on być obsługiwany przez bardzo duży zespół parkingowy. Na Dąbiu nie będzie mowy o budowie parkingów podziemnych, więc miejsca dla samochodów zajmą znaczną część bardzo cennego i wypromowanego terenu. W związku z tym na budowę boisk pomocniczych, innych atrakcji, czy np. centrów handlowych, może zostać niewiele miejsca.

Wydaje się, że lepszą lokalizacją stadionu byłoby jednak lewobrzeże. Dobrze by było, gdyby ten obiekt spełniał rolę ponadregionalną, wykorzystywał swoją bliskość do niemieckiej granicy. Przecież za zachodnią stroną granicy jest spora pustka, jeśli chodzi o takie obiekty. Po co więc budować stadion po drugiej stronie Odry i oddalać go od Szczecina?

Może lepszy byłby wariant przebudowy obecnego stadionu? - Raczej nie, choć jeszcze gorsze byłoby wybudowanie tam wielkiego centrum handlowego. Przypominam, że taki pomysł został zaprezentowany jeszcze dwa, trzy lata temu. Oczywiście, można byłoby stary obiekt przebudowywać, ale na jego miejscu powstałby stadion zdecydowanie niewystarczający Szczecinowi. Nie mówiąc już o trudnych do rozwiązania problemach komunikacyjnych czy też lokalizacji tego typu obiektu na Pogodnie, nie biorąc pod uwagę charakteru tej dzielnicy miasta.

A gdyby pan mógł zaproponować lokalizację? - Może warto by się zastanowić na przykład nad regionem ul. Cukrowej. To lokalizacja bliska wyjazdowi z miasta, ale zawsze to lewobrzeże. Po pierwsze byłoby blisko do niemieckiej granicy, co po wejściu do strefy Schengen mogłoby przynosić wielkie korzyści. Byłaby to inwestycja, która mogłaby wykorzystać zapotrzebowanie całego makroregionu. Po drugie, nie wypchnęlibyśmy stadionu za daleko od serca miasta. Po trzecie, lewobrzeże byłoby jeszcze bardziej atrakcyjne i aktywne. Po czwarte, byłoby to bardziej sensowne jeśli chodzi o dostępność i eliminowałoby konieczność przeprawy dużej liczby ludzi w krótkim czasie przez Odrę.

Możliwe jest, że stadion na Dąbiu powstanie do 2011 r.? - To pierwsza lokalizacja, która wydawała się sensowna i bezproblemowa, ale ja bym się nad nią jeszcze poważnie zastanowił. Jeśli chodzi o datę, to cuda się zdarzają, ale tak szczerze, to w ukończenie obiektu w roku 2011 nie wierzę. Aby zdążyć do tego czasu, już w przyszłym roku musielibyśmy mieć zakończone wszystkie sprawy jeśli chodzi o plany budowy. Tymczasem projekt w najbardziej optymalnych warunkach zostanie skończony w 2009 r. Nie znam przypadku, by gdziekolwiek wybudowano stadion o jakim marzymy w dwa lata.

- 1  - 2  - 3  - 4  - 5  - 6  - 7  - 8  - 9  - 10  - 11  - 12  - 13  - 14  - 15  - 16  - 17  - 18  - 19  - 20  - 21  - 22  - 23  - 24  - 25  - 26  - 27  - 28  - 29  - 30  - 31  - 32  - 33  - 34  - 35  - 36  - 37  - 38  - 39  - 40  - 41  - 42  - 43  - 44  - 45  - 

idź do góry   
  Użytkownicy on-line: 0 - Rekord: 102 - 06/04/2010 21:51

Nie jesteś zalogowany. Możesz czytać forum, jednak aby napisać wiadomość lub zmienić ustawienia musisz się zalogować.
 l: h:

czas wykonania skryptu: 0.08 s. | wersja forum: 2.0-dev [historia]

regulamin | ostrzeżenia użytkowników
Forum służy do prezentacji opinii odwiedzających, którzy są w pełni odpowiedzialni za swoje wypowiedzi.
Serwis PogonOnLine.pl w żaden sposób nie odpowiada za opinie użytkowników.

© Pogoń On-Line 2000-2005