Odp: Wzmocnienia i osłabienia Pogoni w przerwie letniej 10/11 - 27/05/2010 13:28
Wczoraj Pogoń straciła matematyczne szanse na awans myślę że już można rozpocząć temat kogo byście widzieli w Pogoni a z kim Pogoń powinna się rozstać? (chodzi mi o realne wzmocnienia a nie jakieś z kosmosu.) Napiszcie jakie są wasze typy, sugestie.
To może ja zacznę jeśli chodzi o napastników to można by się zainteresować:
a jeśli chodzi o pomocnika to moglibyśmy się postarać o zawodnika Sandecji Nowy Sącz byłego kolegę Darka Zawadzkiego a mianowicie środkowego pomocnika Dariusza Gawęckiego.
PS. Myślę że zawodników Sandecji będzie najtrudniej pozyskać bo mając taki skład będą walczyli w przyszłym sezonie o awans do Ekstraklasy.
A ja tylko powtórzę swoje słowa z zimy - jak najszybciej pozbyć się Prędoty, bo kasę ciągnie, a pożytku z niego nie będzie. Koniecznie trzeba ściągnąć solidnego napastnika, Dziuba też już nie podoła. Tak samo zamiast blokować karierę takiemu Rydzakowi, Ropiejce lepiej pozbyć się ich i niech kopią w niższych ligach, szkoda chłopaków.
Potrzebni: tak jak wyżej, awaryjnie solidny napastnik (poszukać w II lidze, nie brakuje skutecznych napadziorów, brać na testy i sprawdzać), poza tym mimo, że odejdzie Koman, nie wiem czy jest sens sprowadzać pomocnika - jako defensywny mamy kapitalnego w tym sezonie Maćka Mysiaka i ewentualnie młodego Mandrysza, a swoją szansę może wreszcie otrzyma Zawadzki. Co do obrony jestem spokojny o Nowaka, tak samo o Hrymowicza i Jaruna. Jakoś w przypadku tego drugiego wydaje mi się, że powróci do dobrej gry, potencjał chłop ma. Zupełnie inna sytuacja jest na lewej stronie obrony - Petrik jest za słaby na walkę o ekstraklasę i moim zdaniem jak grał, to zawsze był jednym z najsłabszych graczy na boisku. Woźniak natomiast przeplata dobre mecze bardzo kiepskimi, a przy walce o taką stawkę jest to niedopuszczalne.
A co do obsady bramki - wiadomo Pyskaty na zmiennika również idealny.
EDYTA: zapomniałbym, pożegnać Wróbla i jak najszybciej Petasza.
Ostatnio edytowany przez: RC, 27 maja 2010, 16:40 [1 raz(y)]
Wątpie zeby ci napastnicy zapewnili nam chociaz po 10 bramek,no moze Koczon. Jest Olo, Klatt bedzie zdrowy a oni maja potencjal zeby pyknac w sezonie gdzies po 13 bramek. Do tego Miki. Mysle ze nalezy dac szanse Dziubie. Niech przepracuje okres przygotowawczy,jak w rundzie jesiennej nie wypali to zegnamy. Pogon powinna pozegnac sie z Ropiejką. Chlopak nawet na lawke sie nie lapie. Co do Predoty to podobnie jak z Dziubą. Wywalic Rydzaka-tez na ławke sie nie lapie, Wróbla-poza poczatkiem sezonu to ławka,ale z drugiej stronny solidny zmiennik rowniez na prawa strone obrony,jak ktos dobry na obrone sie znajdzie to baj. Petrik-jak znajdziemy dobrego lewego obronce to zegnamy jak nie to niech zostanie. W srodku jest Mysiak,Mandrysz,Pietruszka,Zawadzki,Koman,Bojarski. Mysle ze tu nie trzeba wzmocnien. Dac szanse sie rozegrac Zawadzkiemu. Koman adios do Bielska. Skrzydla sa mocne.Prawe: Rogalski,Wólkiewicz. Lewe: Petasz i tez Pietruszka. Jakos nie widze miejsca dla Parzego chociaz go lubie i ma u mnie szacunek.
" Pogoń jest potęgą ludzi z charakterem bo nie siła lecz charakter daje nam przewagę "
Odp: Wzmocnienia i osłabienia Pogoni w przerwie letniej 10/11 - 27/05/2010 17:29
Skoro już planujemy przyszły sezon to też postanowiłem pospekulować i poanalizować trochę.Jeśli chodzi o bramkarzy tu nie trzeba żadnych zmian,mamy silną jedynkę a Pyskaty idealnie pasuje jako zmiennik.Prawa obrona mamy Nowaka,zrezygnować z Wróbla i poszukać wyróżniającego się z 1 ligi prawego obrońcy.Na środku mamy Hrymowicza i ja bym na stałe przesunął Mysiaka,w obwodzie zostałby Jarun.Najtrudniej znaleść lewego obrońce,Petrik do rozwiązania kontraktu i szukać kogoś innego(Lumir Sedlaczek?).W pomocy na prawej jest Rogalski,Wólkiewicz i spokojnie może grać Bojarski,więc tu nie ma problemu.Na środku dać wreszcie szansę Zawadzkiemu na rozegranie i ściągnąłbym Kwieka do pary.Lewa pomoc pięknie by było mieć Kolendowicza,ale czy to realne?Wtenczas można pozbyć się Petasza a w obwodzie jest Pietruszka.Atak to cofnięty Olo i wysunięty Klatt lub Miki.Co do napastników tych co kolega wyżej wymienił to każdego o dupe potłuc na czele z Aleksandrem.Pogoń to inna piłka i szczególnie w ataku potrzebny jest ktoś kto bardziej wyróżni się niż grajek,któremu pół bramki wyszło w Płocku czy Bielsku nie umniejszając nikomu.Jeśli chodzi o Parzego to idealnie pasuje jako zmiennik na każdą stronę pomocy i grzechem byłoby go się pozbywać.
Ostatnio edytowany przez: szpadel*, 27 maja 2010, 17:37 [1 raz(y)]
Odp: Wzmocnienia i osłabienia Pogoni w przerwie letniej 10/11 - 27/05/2010 17:40
Może Waldemar Sobota ? Tylko, że nim zainteresowany jest Górnik Zabrze więc może być ciężko.Kubowicz z Floty. Z tego co wiem to gra tam jako lewy obrońca. Napastnik- Chałas ze Znicza. Z jego kupnem nie byloby problemow bo Znicz spadł do 2 ligi. Pytanie tylko w jakiej jest formie po kontuzji.
" Pogoń jest potęgą ludzi z charakterem bo nie siła lecz charakter daje nam przewagę "
Odp: Wzmocnienia i osłabienia Pogoni w przerwie letniej 10/11 - 27/05/2010 18:01
Moim zdaniem nie ma sensu sciagac nie wiadomo jakiej ilosci zawodnikow z naszej ligi wyroznijacych sie lepiej postarac sie o jakies 2 w miare mocne,ograne nazwiska w ekstraklasie które dźwigna od razu drużyne Korona wystawiła na liste transferową miedzy innymi Michała Zielińskiego i Kuzere warto zainteresowac sie nimi
Zieliński...napastnik z ekstraklasy, który nie strzela bramek. Za takiego to ja dziękuje. 9 bramek w ekstraklasie przez 4 lata...
Zieliński to nie jest typowy napastnik, śledziłem jego występy w Polonii Bytom - grał jako cofnięty napastnik, często nawet jako rozgrywający, do napastnika było mu daleko. Rolę wysuniętego pełnił tam zawsze Podstawek. W Koronie miał mocnych rywali do gry w przodzie (Edi - grający typowo na pozycji Zielińskiego, Gajtkowski, Tataj czy nawet młody Gawęcki).
Swoją drogą właśnie Gawęckim warto byłoby sie zainteresować.
Zieliński...napastnik z ekstraklasy, który nie strzela bramek. Za takiego to ja dziękuje. 9 bramek w ekstraklasie przez 4 lata...
Zaproponuj swoich kandydatów w takim razie Frankowski,Chinyama,Lewandowski ?
Nie...proponuje Pato, Toressa i Davida Ville ale ten chyba nie przyjdzie bo z Barca kontrakt podpisal Tak poważnie mowiac to jest Olo,Klatt,Miki,Dziuba,Predota,Ropiejko.Ropiejke tylko wywalic i juz wole zostawic Prędote niz brac Zielińskiego. Moi kandydaci: Chałas, Gikiewicz.
Ostatnio edytowany przez: majster007, 27 maja 2010, 19:03 [1 raz(y)]
Zieliński to nie jest typowy napastnik, śledziłem jego występy w Polonii Bytom - grał jako cofnięty napastnik, często nawet jako rozgrywający, do napastnika było mu daleko. Rolę wysuniętego pełnił tam zawsze Podstawek. W Koronie miał mocnych rywali do gry w przodzie (Edi - grający typowo na pozycji Zielińskiego, Gajtkowski, Tataj czy nawet młody Gawęcki).
Swoją drogą właśnie Gawęckim warto byłoby sie zainteresować.
Cofniętego napastnika nam nie potrzeba...jest Olo i Bojar. Wiec tak czy siak dla mnie Zieliński odpada
Zaproponuj swoich kandydatów w takim razie Frankowski,Chinyama,Lewandowski ?
Wspomniany Chałas, Leśniewski (prawo pierwokupu ma Lech), Hajduk - w Ekstraklasie nikogo ciekawego w naszym zasięgu nie widać, w I lidze z napastnikami też krucho, także może warto poszukać trochę niżej...Zresztą Miki, Klatt, Olo i Bojar spokojnie na I ligę wystarczą.
W takim sosnowcu marnują się Pietrzak i Kłus. Wolny jest Fonfara, który w tamtym roku podczas leczenia się w Szczecinie pozytywnie mówił o możliwości gry w Pogoni. Wolną rękę mają sprawdzeni już w I lidze Mączyński i Burliga. W Katowicach jest Napierała, Cholerzyński, Hołota...
Opcji jest sporo, ale pierwsze decyzje zapadną pewnie po zakończeniu sezonu. Oby ktoś ciekawy jeszcze był wtedy do wzięcia
Moskalewicz jako cofniety napastnik to niewypal, pokazala to ta runda. Gikiewicz nierealny. Powiedzial, ze chce grac w ekstraklasie.
To zalezy tez jakim system Pogoń bedzie grala. Jak 4-4-2 to Olo na 100% bedzie w ataku a jak 4-5-1 to...ja juz nie wiem...Klatt,Olo,Miki? A cofniety Bojar?Mysle ze jak mamy tylu napastnikow to jednak 4-4-2 ale znowu Bojar na lawie.Mi sie wydaje ze Mandrysz dopasowuje taktyke do zawodnikow. Wyjatkiem mecze z Ruchem i Jaga gdzie trzeba bylo zagescic srodek pola. Jak kontuzjowani byli/są Dziuba,Predota,Klatt,Ropiejko sie nie nadaje to zostal Olo,Miki i Bojar...wiec zmiana taktyki. Gikiewiczem interesuje sie Zagłebie Lubin wiec faktycznie to chyba marzenie. Tak patrzec to nie ma kogo.
Moskalewicz jako cofniety napastnik to niewypal, pokazala to ta runda. Gikiewicz nierealny. Powiedzial, ze chce grac w ekstraklasie.
To zalezy tez jakim system Pogoń bedzie grala. Jak 4-4-2 to Olo na 100% bedzie w ataku a jak 4-5-1 to...ja juz nie wiem...Klatt,Olo,Miki? A cofniety Bojar?Mysle ze jak mamy tylu napastnikow to jednak 4-4-2 ale znowu Bojar na lawie.Mi sie wydaje ze Mandrysz dopasowuje taktyke do zawodnikow. Wyjatkiem mecze z Ruchem i Jaga gdzie trzeba bylo zagescic srodek pola. Jak kontuzjowani byli/są Dziuba,Predota,Klatt,Ropiejko sie nie nadaje to zostal Olo,Miki i Bojar...wiec zmiana taktyki. Gikiewiczem interesuje sie Zagłebie Lubin wiec faktycznie to chyba marzenie. Tak patrzec to nie ma kogo.
Młody Gawęcki z Korony mając 19 lat strzelił w 1 lidze dwa lata temu 8 bramek (tylko w 8 meczach w pierwszym składzie). W ekstraklasie zbyt dużo nie zagrał, ale słychać było wiele pozytywnych opinii o tym chłopaku. Może warto spróbować.
Poza tym warto rozejrzeć się po strzelcach drugiej ligi - jest kilku ciekawych zawodników.
Ostatnio edytowany przez: RC, 27 maja 2010, 19:30 [1 raz(y)]
Forum służy do prezentacji opinii odwiedzających, którzy są w pełni odpowiedzialni za swoje wypowiedzi. Serwis PogonOnLine.pl w żaden sposób nie odpowiada za opinie użytkowników.