A to ciekawe rzeczy nam tu opowiadasz, bo tak się składa, że w sezonie 2013/2014 Radek był jednym z najlepszych bramkarzy w Ekstraklasie (powołanie do reprezentacji, 2 miejsce na gali ekstraklasy itp.). Jeśli fakty nie pasują do teorii, tym gorzej dla faktów?
Nie lubisz Radka, Twoja sprawa, ale szanujmy się i nie stosuj tu marnych chwytów rodem z wybiórczej...
Obaj są wystawieni na listę transferową, toteż nie mogą gnić w mieszkaniach z piwkiem w łapie i się zapuszczać, czekając na transfer - klub im płaci, to nakazał treningi by pozostali w formie. A dlaczego nie są dokoptowani do pierwszego składu? Bo wiedząc, że opuszczą klub przy pierwszej lepszej okazji, o motywację do rzetelnej pracy na maksa będzie ciężko, a i atmosferę mogą psuć (świadomie bądź nieświadomie).
Klub uznał, iż stosunek jakości wykonywanej pracy do zarobków jest nieakceptowalny, toteż zdecydował się zakończyć współpracę w typowy dla piłkarskiego środowiska sposób. Nie ma co do tego dorabiać ideologii.
Odp: Wzmocnienia i osłabienia Pogoni w przerwie letniej 15/16 - 15/07/2015 12:15
Ja uwazam, ze zmiany sa potrzebne w Pogoni, tylko mam sporo obaw co do jakosci nowych twarzy i calej druzyny po takowych roszadach. Aka i Janota to w mojej ocenie podobni zawodnicy, moga odpalic albo zmarnowac swoj potencjal, troche bez sensu odsuwac Janote od skladu zamiast sie z nim dogadac i byc moze sprowadzic na ziemie, bo i tak wyglada na to, ze bedzie na liscie plac. Dla mnie patrzac z zewnatrz to ten ruch jest nieporozumieniem.
Od momentu wejscia Mroczka i Smolnego do Pogoni slyszymy, ze druzyna jest budowana na lata. Po wejsciu do ekstraklasy mielismy budowac mocna druzyne. No i teraz chyba sie komus wizja zmienila albo rzeczywistosc wyprostowala. Bez powazniejszego inwestora bedzie ciezko, bez wynikow bedzie ciezko na trybunach, bez normalnego stadionu bedzie ciezko o inwestora. To moglo przejsc w 90 latach gdy nie bylo internetu i tak latwego dostepu do innych rozrywek. Smolnego juz nie ma. Mroczek fantazjuje w wywiadach, zdarza mu sie klamac, moim zdaniem facet jak Rogalski osiagnal top swoich mozliwosci. Plus, ze przynajmniej oficjalnie nie zadluza Pogoni, mam nadzieje ze nieoficjalnie nie jest zle. Powoli w Polsce od jakiegos czasu rosnie tez cisnienie na zakrecanie kurkow przez miasta. Taki ruch moglby pograzyc Pogon. Nie wiem jaki jest realny plan na zrobienie nastepnego kroku w Pogoni, ale obawiam sie ze takowego nie ma. Jest kilka klubow w Polsce, ktore ten krok robia, lub zrobia w najblizszym czasie. Pozostaje pocieszyc sie ze jest 16 miejsc w ekstraklasie i ktos tam musi grac.
Wg. wczoraj ogłoszonego raportu "Piłkarska Liga Finansowa" Pogoń w 2014 r. miała przychody w wysokości 21,6 mln, co stawiało ją na piątym miejscu w lidze. Skoro jest tak dobrze, to dlaczego jest tak źle?
Koszty przewyższają przychody. Za ostatni sezon klub zanotował stratę (-20%), co jest i tak stratą dużo mniejszą patrząc na ostatnie kilka lat. W Ekstraklasie tylko 7 klubów kończy sezon z zyskiem (i to niewielkim).
Najgorsze dla mnie jest jednak to, ze u pilkarzy wzrost wymagan finansowych nie idzie w parze ze wzrostem umiejetnosci.
Nie mam zadnych informacji ile zarabial taki Golla, ale zakladam, ze skoro tak bardzo chcial isc na Zachod to musial miec calkiem spore wymagania.
A przeciez tak naprawde ile on rozegral dobrych meczy na poziomie Ekstraklasy?
Przeczypilem sie akurat do Golli, nic do niego nie mam, mysle ze to dotyczy wielu "mlodych"
Panowe i Panie, ja wiem czym jest dochód, przychód, koszt, zysk i strata. Ale ciągle słyszymy, jak jest dobrze, jak klub jest dobrze prowadzony, nawet dziś prezes zakomunikował:
Jesteśmy modelowym przykładem stosunku płac w odniesieniu do całego budżetu.
A te raporty pokazują jednak coś innego....
chyba jednak nie wiesz.
Wskaźnik ten akurat jest na dobrym poziomie i te raporty to pokazują. Po prostu są inne koszty, których pobieżny raport nie ujął. Chociażby odsetki od pożyczek, które nawet jeśli nie są płacone to są kapitalizowane i obciążaja wynik finansowy okresu (+ są niepodatkowe...)
Jeśli historia mogłaby nas czegokolwiek nauczyć, to niewątpliwie tego, że żaden naród nie stworzył wyższej cywilizacji bez poszanowania prawa do posiadania własności prywatnej
Ludwig von Mises
Odp: Wzmocnienia i osłabienia Pogoni w przerwie letniej 15/16 - 15/07/2015 21:57
Cena gdzieś się tam wśród dziennikarzy przewijała. Tak czy inaczej jesteśmy do przodu bo za pół roku odszedłby za darmo. Zrobiliśmy interes na konflikcie tego zawodnika z Legią, która w przeciwieństwie do nas dostała znacznie, znacznie mniejsza kwotę.
Forum służy do prezentacji opinii odwiedzających, którzy są w pełni odpowiedzialni za swoje wypowiedzi. Serwis PogonOnLine.pl w żaden sposób nie odpowiada za opinie użytkowników.