Autor
Wiadomość
   Hyde Park -> Wspomnienia... << początek   < poprzednia   l   następna >   ostatnia >>     idź na dół   
chrisxx
Kibic
IP: zapisany
Na forum od 8479 dni

Odp: Wspomnienia... - 25/04/2008 23:30

malcoolm napisał:  
a jakie były Wasze 1 komputery ?

ja miałem commodore 64 :D to były czasy.. grałem z tatą w pierwszy dzień do 3 w nocy w jedną wyścigówkę :D aaa... Detective, Rick Dangerous, Bruce Lee ... ach te gry ;))

Timex 2048, całe 48kB RAM :D Potem przyszła komunia i c64, następnie amiga, pc486, a dalej już takiej frajdy nie było... ;) Niepokonaną grą było Sensible Soccer, w którą można było grać godzinami.

KANGUR_Marek
Kibic
Na forum od 8150 dni

*

Odp: Wspomnienia... - 26/04/2008 01:09
Pamiętam nartki robione z gumy którą były pokryte porecze w blokach. Spisywaly sie na śniegu rewelacyjnie. Jednej zimy potrafiły zniknąć poręcze we wszystkich blokach w okolicy. Zjeżdżało sie też na plastikowych tackach zajebanych ze sklepu mięsnego.

W Pogońi za światem, w świecie bez Pogoni
N.
Kibic
Na forum od 6528 dni

Odp: Wspomnienia... - 26/04/2008 08:32
Ja pamiętam jak sprzedawano jeszcze takie lody Koral "soplik" smakowały jak cukierki owocowe a kosztowały tylko 45gr, no i oczywiście lody Bambino, które żarłem co nie miara, a tata zwykle jeszcze w ciepłe dni przywoził po pracy do domu lody kręcone z automatu :D. A żeby zagrać w piłe na boisku trzeba było być przed wszystkimi żebyś mógł się doprosić by zagrać ze starszymi. Pamiętam, że nikt nie siedział w chacie, a ten kto nie miał zbytnio zdolności do grania w piłe wychodził na rower, obijał piłkę tenisową rakietą o ścianę lub grał w kosza czy jeszcze inni w palanta. Tym którzy wtedy chodzili na Pogoń wszyscy zazdrościli, a zarazem marzyli by pójść na mecz bo nie dla wszystkich było to możliwe (wtedy mecze wywoływały euforie, radość i satysfakcje, że wspierało się dopingiem Dumę Pomorza, ale to zamierzchłe czasy). To były piękne dni.

PS
1973
Kibic
Na forum od 7699 dni

*

Odp: Wspomnienia... - 26/04/2008 09:55
W podstawówce na topie były też rurki miedziane (długość dowolna :D ) oczywiście oklejone plasteliną pośrodku,nauczyciele jak kogoś przyłapali na gorącym uczynku od razu następowała konfiskata tego rewelacyjnego gadżetu...
...przypomniało mi się jeszcze jak graliśmy w jedynki kto wpuścił dziesięć bramek to następował wymiar kary a były to zazwyczaj strzały piłką w dupsko,oj bolało nieraz :D

Ostatnio edytowany przez: 1973, 26 kwietnia 2008, 10:04 [1 raz(y)]

Pit.
Kibic
Na forum od 7913 dni

Odp: Wspomnienia... - 26/04/2008 11:39

Pogoniarz73 napisał:  

...przypomniało mi się jeszcze jak graliśmy w jedynki kto wpuścił dziesięć bramek to następował wymiar kary a były to zazwyczaj strzały piłką w dupsko,oj bolało nieraz :D

dokładnie:) U nas to się nazywało "21", po 21 punktach była kara, od 12 niekasowane;p (czyli jak ktoś nie trafił w bramke i bramkarz miał poniżej 12 to zerowało mu się konto, a ten kto nie trafił to wchodził). No i bramki: z główki za 2 (i główka ratuje), od słupka za 6, od poprzeczki za 12 itd... coś pięknego:)

"...satysfakcja jest chwilowa - trwa moment, bo za chwilę będziesz chciał to zrobić jeszcze lepiej ziomek. Jeśli nie, to nie rozwiniesz się...'
kaktus
Kibic
Na forum od 7453 dni

Odp: Wspomnienia... - 26/04/2008 12:13

Pit. napisał:  

Pogoniarz73 napisał:  

dokładnie:) U nas to się nazywało "21", po 21 punktach była kara, od 12 niekasowane;p (czyli jak ktoś nie trafił w bramke i bramkarz miał poniżej 12 to zerowało mu się konto, a ten kto nie trafił to wchodził). No i bramki: z główki za 2 (i główka ratuje), od słupka za 6, od poprzeczki za 12 itd... coś pięknego:)

Ta na kopane w dupę ostatnio z WNEiZ u poszliśmy grupka i graliśmy na boisko treningowym Pogoni w 1 na kopane achh .. :) coś pięknego :)

monter
Kibic
Na forum od 7692 dni

Odp: Wspomnienia... - 26/04/2008 14:58

lub_czasopisma napisał:  

aa i bym zapomniał megasuper plakaty które kupiłem na kolonii w Toruniu, przeboje kinowe tamtych lat rambo,predator etc :P

Miałem te same !! W Szczecinie kupowało się je w sklepie fonograficznym na Jagiellońskiej obok Ekierki. Oprócz hitów kinowych były popularne plakaty z małpami w różnych sytuacjach życiowych :)))
Pamiętacie piłeczki kauczukowe?

MKS Pogoń Szczecin Polska
Kuba L.
Kibic
Na forum od 7403 dni

Odp: Wspomnienia... - 26/04/2008 16:21
Wczoraj leciał na tvn Amerykański Ninja, okazało sie ze wciąż szczegółowo pamiętam sceny walki ;)
Dobrze, ze nie puszczają Klasztoru Szaolin i jego wariacji :P

Trybik w machinie zwanej Pogonią.
AMS
Kibic
Na forum od 7550 dni

Odp: Wspomnienia... - 26/04/2008 19:04

Pogoniarz73 napisał:  
Widzę że o zabawie w strzelanego nikt dotychczas nie wspomniał a przecież była "kozacka" zabawa; pól dnia ganiania po laskach i innych zagajnikach,kolana pozdzierane itp.
...a po południu naturalnie piłeczka... jak jestem przy piłce to może wspomnę słowem jak wybieraliśmy składy; dwie osoby (oczywiście te najwazniejsze z poszczególnych ekip ;) ) trzymały się za ręce,następnie rozkręcając się puszczały odskakujac na jakąś tam odległość,następnie tiptopkami szło się aż pierwszy nadepnął drugiemu na nogę :) jakoś specjalnie nie zauważyłem żeby dzieciaki w dzisiejszych czasach gdziekolwiek praktykowały ten sam system...
Odnośnie słodyczy przypomniało mi się iż był taki prostokątny baton,nazywał się chyba "murzynek" czy jakoś tak... to był dopiero rarytas :D
Przed Sylwestrem ganiało się pod "medicusa" po kapiszony a przede wszystkim po korki ;)
Ktoś tam wspominał o butach z diodami na tylnej części buta; to były naturalnie La Geary (la dżery się wymawiało)...
...a teraz dziady przyznać się kto zapierdalał w dekatyzach :D

Ok ja dziad sie przyznaje ze latalem w dekatyzach:):) ale zeby tylko ja, kurwa cala ulica i to w takich samych, smiech na sali i pamietam ze moj kolezka jeszcze do nedawna jakies 2 lata temu zapitalal w tych samych co wtedy kupil,chyba mu sie na dupie rozwalily i dopiero wyrzucil:):):)
A wstawal ktos rano w sobote bodajrze po dziennik ludowy zeby miec plakat albo po zarzewie ??
No i teraz hit jak wchodzila do kina Seksmisja co sie nakabinowalem zeby wejsc i z kim starszym jak kiedys na Pogon i slynne pytanie "moge z panem wejsc"nie dalo rady wiec wpadlem na pomysl zeby sobie na czarno zafarbowac brwi zebym wygladal starzej i chuj to dalo:):):) nie wpuscili

A ja i tak wierzyc nie przestane...
monter
Kibic
Na forum od 7692 dni

Odp: Wspomnienia... - 26/04/2008 19:06
Po w/w tytuły nie, ale kupowało się Przegląd Sportowy z 1-dniowym opóźnieniem i te pierwsze skarby kibica.. :)

MKS Pogoń Szczecin Polska
malcoolm
Ultraoptymista
Na forum od 7954 dni

Odp: Wspomnienia... - 26/04/2008 19:16
a pamiętacie takie pismo MEGA STAR :D ? hehe

Szczecin Blog - strona o Szczecinie
Uśmiechnij się - jesteś w Szczecinie
Szczecin Blog na Twitterze
Bengoro
Kibic
Na forum od 6563 dni

Odp: Wspomnienia... - 26/04/2008 20:21

malcoolm napisał:  

Co dali po rundzie jesiennej sezonu 2000/2001 Mega plakat Pogoni a gwiazdą na niej był Brasilia?
A ktoś wspominał o pegasusie i graniu w Mario, Contrę?

Ojczyzna – to wielki zbiorowy obowiązek.

FC Kamień Pomorski
Ligowiec.net Team
Slim
Kibic
Na forum od 8262 dni

Odp: Wspomnienia... - 26/04/2008 21:05

Bengoro napisał:  

malcoolm napisał:  

Co dali po rundzie jesiennej sezonu 2000/2001 Mega plakat Pogoni a gwiazdą na niej był Brasilia?

ja dobrze pamietam te gry :) swego pegazusa dostalem pod choinkei do tego najlepsza pilke nozna jaka mogla byc na pegaza a byla nia gol 3 normlanie giera jakich malo

Bengoro
Kibic
Na forum od 6563 dni

Odp: Wspomnienia... - 26/04/2008 21:29

Slim napisał:  

ja dobrze pamietam te gry :) swego pegazusa dostalem pod choinkei do tego najlepsza pilke nozna jaka mogla byc na pegaza a byla nia gol 3 normlanie giera jakich malo

A kaczki i dziki zachód na pistolet to była jazda, a jak w kaczuszkę nie trafiłeś to pies się nabijał,
potem zaczęły wychodzić co raz to inne gierki, ale pegasus to pegasus :]

Ojczyzna – to wielki zbiorowy obowiązek.

FC Kamień Pomorski
Ligowiec.net Team
Sampaio
Kibic
Na forum od 8015 dni

*

Odp: Wspomnienia... - 26/04/2008 22:42
pamiętam jak kupowało się takie plastikowe/szklane rurki, obklejało się je kawałkiem plasteliny z ktorej potem robiło się malutkie kuleczki i dmuchało sie nimi tj. strzelało z tej rurki - oj nie raz dostałem po nogach a nawet po twarzy od kolesia któremu sam pożyczałem plastelinę :)

a pamiętacie takie dziwactwa jak:
- zbieranie znaczków pocztowych (dla dzisiejszych dzieciaków trudne do wymówienia słowo - filatelistyka)
- granie nożykiem w państwa (wyznaczało sie okrąg i kazdemu przypadała jakaś część, a potem wbijało się noż w czyjąś część i kroiło jego posiadłości i dołączało do swoich)
- zbieranie kolorowych szkiełek, patyków o dziwnym kształcie, kolorowych papierków i innych rożnych śmieci z podwórka
- robienie ludzików z zapałek, kasztanów i żołędzi
- rzucanie puszek pod jadące samochody, układanie korków na szynach tramwajowych :D
- chodzenie po drzewach (sąsiedzi często nas gonili a człowiek jak wszedł na drzewo tak siedział tam godzinami)
- pierwsze zabawy z walkie-talkie (zawsze najstarszy z nas zabierał krótkofalówke i przez nią gadał a reszta gównażerii cieszyła michę że moga przy tym być)
- sprawdzanie we wszystkich okolicznych samochodach ile km/h mają na liczniku ;P
- zabawy w budce telefonicznej i wydzwanianie do nielicznych wtedy jeszcze agencji towarzyskich :D
- wypalanie olbrzymią soczewką napisów na drewnianych ławkach
- chodzenie po dachach śmietników, klatek schodowych i budynków
- albo konkursy kto piłką zrobi więcej podbić - zaczynało sie od 1 kapki, potem nastepny robił 2, a kolejny 3 i tak aż do skuchy

Oj łezka aż się w oku kręci na myśl o tym... a tych dzisiejszych dzieciaków - jak ktoś już wcześniej powiedział - żal, bo na pewno nie będa mieli takich wspomnień jak my

Aaa i jeszcze jedno - mimo, że mieszkałem w rejonie w którym oprócz betonów było trochę zieleni to nie pamiętam, żeby chodniki czy trawniki były wtedy tak bardzo osrane jak dziś. Wtedy nie trzeba było patrzec pod nogi

Ostatnio edytowany przez: Sampaio, 26 kwietnia 2008, 22:47 [1 raz(y)]

Statystycznie gołąb żyje tylko kilka lat (choroby, wypadki i ogólnie "ciężkie życie")
Niebuszewiak
Kibic
Na forum od 7649 dni

Odp: Wspomnienia... - 26/04/2008 22:55

Sampaio napisał:  
- sprawdzanie we wszystkich okolicznych samochodach ile km/h mają na liczniku ;P

Oprócz tego spisywanie numerów rejestracyjnych i marek samochodów :)
A co do Pegasusów to na tej stronie są gry i emulatory:
http://www.mypegasus.civ.pl/ Miłego grania ;)

Zawsze Pogoń Szczecin MKS.
TradycjaZobowiązuje!
Moderator**
Na forum od 7274 dni

Odp: Wspomnienia... - 26/04/2008 23:00

Slim napisał:  

Bengoro napisał:  

malcoolm napisał:  

hehe a ja w szafie do dzisiaj mam pegasusa i jeszcze z jakies 40 roznych gierek:P tylko ze z tego co pamietam nie jest on do konca sprawny:( standardowo pady zawodzą i juz nie chciał wszystkich gierek czytać. model ten jest chyba pierwszym modelem jaki byl, pozniejsze przypominały console nintendo:P

1948 - 2018 i dalej! historia bez końca!
malcoolm
Ultraoptymista
Na forum od 7954 dni

Odp: Wspomnienia... - 26/04/2008 23:11
a taka gra z Amigi EKSPERYMENT DELFIN ?

albo z PC - TAJEMNICA STATUETKI?

Szczecin Blog - strona o Szczecinie
Uśmiechnij się - jesteś w Szczecinie
Szczecin Blog na Twitterze
HardcoreCitySzczecin
Kibic
Na forum od 7530 dni

**

Odp: Wspomnienia... - 26/04/2008 23:16
I pierwsze w dzieciństwie wina: Lloyd i Hortensja...smaczne, chyba dziś podobnych berbeluch niema, ale w tym czasie te dwa to klasyka win, prawie jak górna półka :P
Po pietrwszym pijaństwie własnie tym gatunkiem wraz kolesien udaliśmy się na jakiś sparing Pogoni. z tego co pamiętam z jakąś duńską drużyną...luzi na stadionie łaącznie 16 sztuk.
Z butów to jeszce szała na żerowiaste (nawat nie wiem czy dobrze pisałem) Reebooki..wow z pompką, a potem szcyt marzen czyli Pumy dysk system... miałem takie zimowe za kosztkę, chyba jako jjedyny w Szczecine, bo matula z Niemiec przywioazla..tylko lipa bo szybko żyłaki poszły

https://www.facebook.com/HardcoreCitySzczecin
kiko
Kibic
Na forum od 6909 dni

*

Odp: Wspomnienia... - 27/04/2008 00:25

Cytat:  
a pamiętacie takie dziwactwa jak:
- granie nożykiem w państwa (wyznaczało sie okrąg i kazdemu przypadała jakaś część, a potem wbijało się noż w czyjąś część i kroiło jego posiadłości i dołączało do swoich)
- robienie ludzików z zapałek, kasztanów i żołędzi
- chodzenie po drzewach (sąsiedzi często nas gonili a człowiek jak wszedł na drzewo tak siedział tam godzinami)
- wypalanie olbrzymią soczewką napisów na drewnianych ławkach
- chodzenie po dachach śmietników, klatek schodowych i budynków
- albo konkursy kto piłką zrobi więcej podbić - zaczynało sie od 1 kapki, potem nastepny robił 2, a kolejny 3 i tak aż do skuchy

Oooo tak te zabawy też w dzieciństwie się przerabiało :) Z zakamarków pamięci wygrzebałem jeszcze, że graliśmy w palanta (zawsze długo trwały poszukiwania deski, gałęzi lub czegokolwiek co robiła za kij :D), gra w kwadrata - pole podzielone na 4 cześci, wspomniane wyżej kapsle. Największą popularnością cieszyły się mecze z innymi dzielnicami, blok na blok czy klasa na klasa w podstawówce. Co to były za pojedynki, zbierało się najlepsze ekipy, ustalało miejsce i czas i grało do upadłego :) Piękne czasy...

- 1  - 2  - 3  - 4  - 5  - 6  - 7  - 8  - 9  - 10  - 11  - 12  - 13  - 

!
   Error nr 1024;    Opis błędu: 1194: SELECT s.sesja_uzytkownik, s.sesja_zalogowany FROM forum_sesje as s, forum_uzytkownicy as u WHERE 1757983680 - UNIX_TIMESTAMP(sesja_czas) < 180 AND s.sesja_uzytkownik = u.id AND s.sesja_zalogowany = 'tak' ORDER BY u.nick ASC
Table 'forum_sesje' is marked as crashed and should be repaired
/home/sites/forum.pogononline.pl/include/class.baza.php/36
;

!
   Error nr 1024;    Opis błędu: 1194: Table 'forum_sesje' is marked as crashed and should be repaired
/home/sites/forum.pogononline.pl/include/class.baza.php/50
;

idź do góry   
  Użytkownicy on-line: 0 - Rekord: 102 - 06/04/2010 21:51

Nie jesteś zalogowany. Możesz czytać forum, jednak aby napisać wiadomość lub zmienić ustawienia musisz się zalogować.
 l: h:

czas wykonania skryptu: 0.05 s. | wersja forum: 2.0-dev [historia]

regulamin | ostrzeżenia użytkowników
Forum służy do prezentacji opinii odwiedzających, którzy są w pełni odpowiedzialni za swoje wypowiedzi.
Serwis PogonOnLine.pl w żaden sposób nie odpowiada za opinie użytkowników.

© Pogoń On-Line 2000-2005