Autor
Wiadomość
   Pogoń Szczecin -> "pogrzeb" << początek   < poprzednia   l   następna >   ostatnia >>     idź na dół   
pit26
Kibic
IP: zapisany
Na forum od 8286 dni

"pogrzeb" - 23/05/2003 20:13
Felieton Kazimierza Jordana z dzisiejszego, magazynowego wydania „Kuriera Szczecińskiego”

Pół miasta

Za tydzień w sobotę, Pogoń rozegra swój ostatni mecz w ekstraklasie przed własną publicznością. Nastał czas pożegnań.
W poprzednich sytuacjach, kiedy Pogoń wypadała z I ligi, było to dla niej bodźcem mobilizujacym i po krótkim czasie wracała do krajowej elity. Teraz na taką sytuację zupełnie się nie zanosi, wręcz odwrotnie. Klub przytłoczony potężnymi długami, nieudolnością zarządzania, uwikłany w niepotrzebne spory z władzami miasta (tak samo władze miasta uwikłane), a jeszcze zmienność kadr powoduje, ze już naprawdę nie wiadomo dla kogo ostatnie pasmo niepowodzeń, mogłoby być mobilizujące.

Pożegnamy się z ekstraklasą na długo, bardzo długo. Nie widać realnego scenariusza, który w ciągu choćby pięciu lat przywróciłby Szczecinowi trwałe miejsce w krajowym futbolu. SSA Pogoń przedstawia sobą finansową i organizacyjną ruinę. Działaniom władz miasta przyświeca jeden cel, wyślizgać się jakoś od odpowiedzialności (przepraszam za ten kolokwializm, ale jego poziom adekwatny jest do opisywanych działań)
Regionalni działacze piłkarscy pozostają w konflikcie i bardziej interesują ich własne kariery publiczne aniżeli przyszłość zachodniopomorskiego futbolu. Kibice podejmują idealistyczną inicjatywę odnowienia Pogoni własnym sumptem, ale już na wstępie grzęzną w proceduralnych zawiłościach, których nie szczędzą im osobnicy usiłujący na „starej” Pogoni jeszcze coś ugrać.

Pozostaje zawiedziona publiczność miasta. Ta już dawno przestała przychodzić na mecze, w ogóle się nimi interesować. Poczuła się całą sytuacją zawiedziona i upokorzona. Utrata Pogoni to nie jest wydarzenie, które należałoby rozpatrywać w kategoriach tylko sportowych. Przez wiele powojennych lat właśnie poprzez Pogoń tworzyło się wśród mieszkańców miasta poczucie wspólnoty. Można (i trzeba) żałować, że Szczecin nie był w stanie wykształcić w sobie innych liczących się w kraju wartości. Ale dla społeczności miasta, nie mającej tu żadnego poczucia trwałości istnienia, poczucia ciągłości historycznej – chociaż tyle się liczyło. Motocykl Junak tak długiej kariery nie zrobił, statki tak samo jak u nas w Gdańsku i Gdyni budowano, krajowej klasy artyści po krótkim pobycie wywiewali stąd do Warszawy czy innych zacniejszych ośrodków. Hasło „SZCZECIN – MIASTEM ZIELENI” dość szybko się zdezaktualizowało. Nie brzmi to imponująco, ale tylko z Pogoni mieszkańcy miasta mogli być dumni. Nie było innych dokonań Szczecina liczących się w kraju. Po latach nadeszły protesty robotnicze z lat 1970 i 1980, ale niezależnie od ich rzeczywistego charakteru, przedstawiane i zapamiętane zostały jako swoiste uzupełnienie wydarzeń w Trójmieście. Jako oznaka solidarności stoczniowców, a nie udział mieszkańców Szczecina w kształtowaniu historii Polski, bohaterski zryw społeczeństwa przeciw wynaturzeniom ówczesnej władzy.

A teraz przychodzi nam pożegnać się z Pogonią. Naprawdę na długo. Przyszłość rysuje się mgliście i nie widać tu podstaw do optymizmu. Warto więc zapytać: jak możemy się pożegnać?
Owszem, zapewne tak się stanie, że na ostatni występ w ekstraklasie przyjdzie za tydzień garstka zagorzałych kibiców, wykrzykujących na dzień dobry idiotyczne obelgi pod adresem przeciwnika. Mecz się odbędzie i nie pozostanie nic wartego zapamiętania.

Ale mogłoby tak się zdarzyć, że ten ostatni raz przyjdzie na Pogoń całe miasto. A jak nie całe, chociaż pół.
Tak być powinno. Ten ostatni raz przy pełnych trybunach. Smutne pożegnanie i manifestacja przywiązania do gasnącego symbolu. Przecież to już nieważne, co Pogoń zrobi ze Szczakowianka lub odwrotnie. Ważne, że jako mieszkańcy miasta mamy ostatnia okazję, by pokazać, jak istotne znaczenie miało dla nas to, co właśnie tracimy.
Na pogrzeby się przychodzi, odkładając na bok wszelkie urazy czy inne ciekawsze zajęcia. Przez tyle lat cieszyliśmy się Pogonią, wyprawmy jej należyte pożegnanie ...

---------------------------
co o tym myslicie?
czy jest to mozliwe?
ja na tym meczu bede napewno i postaram sie zaciagnac ze soba jak najwiecej kumpli........

Vi kommer sammen!
Danske liv... Odense...
piges
Kibic
Na forum od 8695 dni

Odp: - 23/05/2003 20:42
Zawsze jest możliwe. Myślę że to się należy Wyrobkowi i chłopakom którzy teraz na koniec dają z siebie wszystko. Dodatkowo prponowałbym przemarsz na koniec sezonu po mieście w milczeniu z trumną symbolizującą upadek Pogońi.

Pozdrawiam

spiewracaZAWSZE I TYLKO POGOŃracaspiew
Lu Dex
Kibic
Na forum od 8424 dni

Odp: - 23/05/2003 20:42
Powinno przyjsc 20 tysiecy ludzi!!!!Abysmy ten mecz zapamietali tak jak mecz z LEgia czy Wisla za Bekdasa jak by lFULL!

Wiara i nadzieja trwaja w nas do końca.
Tylko ogień wybacza nam winy
Pszczółek
Kibic
Na forum od 8281 dni

**

Odp: - 23/05/2003 20:54
Wg mnie to właśnie jutro w Poznaniu i na Szczowiance okaże się kto jest prawdziwym kibicem Pogoni. Niestety mnie nie będzie na Szczowiance bo muszę jechać do domu, ale za to będę na meczu z Lechem, mam nadzieje, że mi wybaczycie.

Fan Club Kamień Pomorski
AP Gryf Kamień Pomorski
inblu
Kibic
Na forum od 8309 dni

**

Odp: - 23/05/2003 21:13
W 100% zgadzam się z wami !!!

POGOŃ MISTRZEM JESZCZE BĘDZIE

Goleniów z Pogonią
PF
Kibic
Na forum od 8454 dni

**

Odp: - 23/05/2003 21:24
A moim zdaniem kto jest prawdziwym kibicem Pogoni, powinien pokazać się na ostatnim meczu ... w Chorzowie ! ! !
Jak ktoś zorganizuje wyjazd to chętnie pojade!!!!!!!!!!!

POLICCY FANATYCY
fenster
Kibic
Na forum od 8582 dni

Odp: - 23/05/2003 22:49
bardzo smutne i przygnębiające-oby nie w 100% prawdziwe.Ta wątpliwość rodzi się u mnie z nadzieji której nie mogę się wyzbyć,nadzieji że to jeszcze nie koniec,że znajdą się ludzie którzy w swojej wytrwałości odbudują ruiny.
Moja nadzieja dotyczy również tego że ci którzy świadomie dla własnych prywatnych celów dokonali dzieła zniszczenia nie zaznają spokoju!!.
Dziś wszyscy wieszamy psy na Gondora.Może i słusznie ale to nie on doprowadził do dzisiejszej sytuacji.Pogoń chodż nie była potentatem to jednak dopuki miała giełdę samochodową wiązała koniec z końcem na pierwszoligowym poziomie.Mogła by mieć ją po dzień dzisiejszy ,niekoniecznie na terenie wokół stadionu ale nie ma.DLACZEGO? Bo ktoś wyczół że z tego są niezłe profity więc korzystając ze swoich możliwości ją po prostu ukradł .Upadek SYMBOLU TEGO MIASTA TO DZIEŁO DOSŁOWNIE KILKU LUDZI KTÓRYCH NAZWISKA SĄ ZNANE OD LAT!!!! SKŁADAM IM GORĄCE ,,PODZIĘKOWANIA" ZA DOKONANIE MORDERSTWA Z PREMEDYTACJĄ .OBY KRAWAT NA ICH SZYI ZACISNĄŁ SIĘ KTÓREGOŚ RAZU Z PODWÓJNĄ SIŁĄ!!

Obrazek jpg wstawiony na forum
brodaONE
Kibic
Na forum od 8537 dni

**

Odp: - 23/05/2003 22:56
Panowie nie mozna moowic, ze kto jest kibicem ten jedzie do Chorzowa czy do Poznania, prawdziwy kibic to ten, ktory nosi Pogon w sercu, ktory kocha stadion przy twardowskiego i ktory jak Pogon umiera nie odwraca sie od niej:(
Smutna to chwila dla nas wszystkich i naprawde niewazne jest to jak kto sie pozegna z Pogonia kazdy zrobi to na swooj sposoob ja bede na meczu w Szczecinie, Ty Sebol pojedziesz do Chorzowa jeszcze inni zrobia to w Poznaniu..
Czuje sie tak jak by ktos zabral mi 11 lat zycia:(
Ciekawi mnie jak te mendy spojza w oczy Panu Florianowi Krygierowi i innym....nam kibicom:( [Ostatnio edytowane przez brodaONE: 2003-05-23 23:02]

ch.
Kibic
Na forum od 8477 dni

**

Odp: - 23/05/2003 23:52
brodaONE - nic dodac nic ując - dobrze to napisałeś

adas|MKS
Kibic
Na forum od 8297 dni

Odp: - 25/05/2003 10:58
Jak porarzka z pyrusami ma zachecic ludzi do przyjscia na mecz ze Szczakowianka, ale mam nadzieje ze... [Ostatnio edytowane przez adam_mks: 2003-05-25 11:06]

Jestem paprykarzem i się tego nie wstydzę!!
One_of_Them
Kibic
Na forum od 8511 dni

**

Odp: - 27/05/2003 00:53
Już chyba na to za późno, ale ładnie wyglądałby transparent na płocie, adresowany do grabarzy Pogoni z napisem "BÓG WYBACZA, KIBICE NIGDY".

Najprawdziwszy Piknik
Helmut
Moderator*
Na forum od 8283 dni

Odp: - 27/05/2003 11:29
Brawo za pomysł z transparentem!!! Powinien się pojawić!

Stoi przed nami ogrom zadań. To nasze wspólne brzemię, ale i porywające wyzwanie...
valeron
Kibic
Na forum od 8452 dni

Odp: - 27/05/2003 16:21
Nie zgadzam sie z pigesem. Chlpoaki wcale nie daja z siebie wszystkiego. W meczu z lechem wogole nie istnieli a lech wcale mocny nie jest i nie zagral dobrego meczu... Tu nie chodzio o to ze Ci ludzie sie nie nadaja do ekstraklasy. Przeciez nawet druzyny czwartoligowe nie przegrywaja w takich wymiarach jak Pogoń z druzynami z ekstraklasy. Dla mnie cos jest nie tak... pzdr

Pink Floyd - The Biggest Band On The World
Pogon Szczecin - The Biggest Club On The World
 - 1  - 

!
   Error nr 1024;    Opis błędu: 1194: SELECT s.sesja_uzytkownik, s.sesja_zalogowany FROM forum_sesje as s, forum_uzytkownicy as u WHERE 1769042809 - UNIX_TIMESTAMP(sesja_czas) < 180 AND s.sesja_uzytkownik = u.id AND s.sesja_zalogowany = 'tak' ORDER BY u.nick ASC
Table 'forum_sesje' is marked as crashed and should be repaired
/home/sites/forum.pogononline.pl/include/class.baza.php/36
;

!
   Error nr 1024;    Opis błędu: 1194: Table 'forum_sesje' is marked as crashed and should be repaired
/home/sites/forum.pogononline.pl/include/class.baza.php/50
;

idź do góry   
  Użytkownicy on-line: 0 - Rekord: 102 - 06/04/2010 21:51

Nie jesteś zalogowany. Możesz czytać forum, jednak aby napisać wiadomość lub zmienić ustawienia musisz się zalogować.
 l: h:

czas wykonania skryptu: 0.1 s. | wersja forum: 2.0-dev [historia]

regulamin | ostrzeżenia użytkowników
Forum służy do prezentacji opinii odwiedzających, którzy są w pełni odpowiedzialni za swoje wypowiedzi.
Serwis PogonOnLine.pl w żaden sposób nie odpowiada za opinie użytkowników.

© Pogoń On-Line 2000-2005