Policjanci z Sosnowca zatrzymali dwóch pseudokibiców zagłębiowskiej drużyny, którzy okradli dziecięcą drużynę podczas ich piłkarskiego turnieju. 24-latek z Sosnowca i 20-latek z Dąbrowy Górniczej podczas zawodów ostentacyjnie zdjęli z trybuny flagę klubową drużyny MKS Korona Kielce i zaczęli uciekać.
Obaj mężczyźni trzy razy w tygodniu będą stawiali się w wyznaczonych komisariatach. Taki środek zapobiegawczy wyznaczył im prokurator za kradzież, jakiej dopuścili się w zeszłą niedzielę. W hali widowiskowo-sportowej przy ulicy Żeromskiego młodzi sportowcy rozgrywali wówczas turniej. Na salę wkroczyli wtedy nieproszeni goście. Mężczyźni ostentacyjnie podeszli do klubowej flagi gości z Kielc i zerwali ją z trybun. Zabrali ją ze sobą i zaczęli uciekać.
Jeden z mężczyzn został zatrzymany przez przedstawiciela kieleckiego klubu. Drugiego policjanci zatrzymali w jego mieszkaniu. Obaj mężczyźni odpowiedzą przed sądem. Grozi im do 5 lat więzienia.
Być zwyciężonym i nie ulec to zwycięstwo, zwyciężyć i spocząć na laurach - to klęska.
Odp: temat ogórkowy cz.2 - 19/01/2014 11:34
Szukam darmowej jednorocznej szkoły policealnej w Szczecinie. Ktoś coś doradzi ? Ogólnie jakie tego typu szkoły są u nas ? Na internecie za dużo chaos w wyszukiwania jak dla mnie.
Pogoń to barwy, historia, stadion, klimat - POGOŃ TO MY! || Hala Madrid!
Odp: temat ogórkowy cz.2 - 22/01/2014 18:25
Orientuje się ktoś gdzie najlepiej wymienić okna? Nie muszą być jakieś wypasione, ważne aby były szczelne i nie drogie. Lebo wiem, że to wyższa półka, gdzie można kupić coś za rozsądną cenę? Potrzebne okno narożne- Castorama? Leroy Merlin?
Orientuję w rynku i mogę doradzić. Mogę nie być obiektywny, ale w listopadzie robiłem porównanie ofert, więc trochę wiem .
Odnośnie darmowych szkół, to musisz uważać, bo na rynku reklamuje się wiele szkół jako darmowe, ale jak przychodzi co do czego okazuje się, że są jakieś opłaty. W "ŻAKu" dostajesz do umowy załącznik, który jest gwarancją braku opłat. Jako darmowe reklamuje się też m.in. Cosinus, od 2 dni niby też dołączają taką gwarancję jak ŻAK, ale oni ostatnio zrobili sporo osób w konia i wysłali rachunki za brak frekwencji na zajęciach albo za egzaminy (nie wiem czy w Szczecinie też, tutaj masz jedną z rozmów i umowę gdzie są wymienione opłaty -> http://forumprawne.org/prawo-cywilne/491348-jak-pozbyc-sie-cosinusa.html). Pozostałe szkoły wprowadziły różne opłaty, głównie za brak frekwencji na zajęciach, egzaminy, zaświadczenia itp..
Jednoroczne szkoły są najczęściej płatne, ale np. w Żak-u i Cosinusie masz bezpłatne np. florystę czy opiekunki (trochę damskie kierunki), jest też np. 1,5 roczny Technik BHP.
Szkoły policealne w Szczecinie (te większe)
- CNiB ŻAK (Deptak Bogusława) www.szczecin.zak.edu.pl
- TEB Edukacja (Woj. Polskiego - okolice lodogryfu) (teb.pl) - na pewno mają opłaty za brak frekwencji
- Cosinus (Antosiewicza, koło stoczni) www.cosinus.pl
- Delta (okolice Zamku) www.delta.edu.pl - oficjalnie bezpłatne, ale często dodatkowe opłaty np. za materiały na zajęcia
- AP Edukacja (Woj. Polskiego koło Pl. Zgody) www.profesja.pl - część niby bezpłatna, ale mają opłaty za frekwencję itp.
- CE Zdroje (Os. Zdroje) - płatne
- Plejada (Os. Zdroje) - jak wyżej
Co Ci mogę doradzić, jak się zdecydujesz na jakąś szkołę to pytaj dokładnie o opłaty, czy płacisz: wpisowe, czesne, egzaminy semestralne, egzaminy państwowe, przy rezygnacji, za brak frekwencji, za legitymacje, indeks, zaświadczenie. Tych utytych opłat może być naprawdę sporo, nie pamiętam już która szkoła, ale w listopadzie za brak obecności na 50% zajęć kasowała aż 250 zł/msc..
Jeżeli chcesz zacząć naukę teraz w lutym (trwa rekrutacja zimowa) to wybieraj raczej z tych dużych, ogólnopolskich firm, czyli ŻAK, Cosinus, TEB, AP Edukacja. Dlaczego? Ponieważ w zimę jest mniejsze zainteresowanie i w wielu szkołach nie otwierają kierunków, a nawet jak czasami otworzą z małą liczbą osób to może się okazać, że za pół roku zamkną kierunek bo zostanie was za mało w grupie.
Warto wybrać szkołę, gdzie podpisujesz normalnie umowę, są szkoły z którymi podpisujesz tylko jakiś formularz a o opłatach decyduje regulamin, który wieszają sobie w sekretariacie.
Ostatnio edytowany przez: Paweł85, 27 stycznia 2014, 00:28 [1 raz(y)]
Odp: temat ogórkowy cz.2 - 26/01/2014 09:21
Jaką firmę przeprowadzkową w Szczecinie polecacie. Najlepiej jakby niecennik nie był na godzinę ale od pracy. Sprawa pilna!
Na necie trochę firm znalazłem ale to tylko suche linki...a szukam opinii.
No i koszta przeprowadzki zachęcające ale...mój termin (tj najbliższa sobota) już jest zaklepany A w ten "łikend" muszę się przenieść.
Dzięki za linka.
ps. różnica pomiędzy cenami u nich a w innych takich firmach to około 200-250 zł!
Odp: temat ogórkowy cz.2 - 28/01/2014 16:27
Potrzebuje dla kogoś znaleźć urządzenie do grawerowania w metalu i innym podłożu, takie "amatorskie", (jak kiedyś było w Lidlu ), w cenie 100-200 zł, poleci ktoś coś ?
Pogoń to barwy, historia, stadion, klimat - POGOŃ TO MY! || Hala Madrid!
Orientuje się ktoś gdzie najlepiej wymienić okna? Nie muszą być jakieś wypasione, ważne aby były szczelne i nie drogie. Lebo wiem, że to wyższa półka, gdzie można kupić coś za rozsądną cenę?
Orientuje się ktoś gdzie najlepiej wymienić okna? Nie muszą być jakieś wypasione, ważne aby były szczelne i nie drogie. Lebo wiem, że to wyższa półka, gdzie można kupić coś za rozsądną cenę?
Podbijam
Przyłączam się do pytania.
Może ma ktoś namiary na dobrą firmę która sprzedaje okna wraz z montażem w rozsądnej cenie?
Bo 3000zł za wymianę okna balkonowego nie uśmiecha mi się płacić.
interesuje sie ktos z was gielda?? po kilku dniach wahan, spadkow, lekkich odbic, dzisiaj mielismy kumulacje
Musiała być korekta od lutego 2009 akcje niektórych spółek urosły o 70%-80%, wiec raczej do przewidzenia.
niektorych nawet o 300%. taki bzwbk kosztowal w lutym 60pare zl, niedawno podchodzil pod 200zl, podobnie procentowo przedstawia sie pekao i jeszcze kilka innych bankow. od dawien dawna znawcy korekte zapowiadali i zazwyczaj nie trafiali. ale trzeba przyjac ze luty zawsze do dupy jest. ale niektorzy niezle poplyneli dzisiaj
KGHM w lutym koło 20 złotych kosztował, ostatnio prawie 110 jakoś od października/listopada tak idziemy sobie ani to w górę ani to w dół(trend boczny) a ten dzisiejszy zjazd to nie jest jakiś strasznie duży, bywały większe w sumie tribu posiadacze akcji mało potracili, bo co to jest 4% "papierowej" straty Gorzej mają Ci, którzy grają na kontraktach i mieli obstawione długie pozycje. Kontrakty też poleciały prawie 4% w dół(dokładniej 93 pkt) co oznacza, że na jednym kontrakcie przy długiej pozycji straciłeś 930 złotych, czyli koło 40% depozytu , który wniósł by posiadać kontrakt. Jak można było tyle stracić to również można było tyle zarobić i tak jak dla niektórych spadki to powód do zmartwień tak dla niektórych jest to sytuacja wręcz wskazana. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia
Odkopałem lekko.
'Ambasador', 'tribu', 'z daleka nie widać' gracie na giełdzie? lub ktoś inny?
Podbijam
Przyłączam się do pytania.
Może ma ktoś namiary na dobrą firmę która sprzedaje okna wraz z montażem w rozsądnej cenie?
Bo 3000zł za wymianę okna balkonowego nie uśmiecha mi się płacić.
W Castoramie bylem i ceny nie byly najgorsze ale nie bylo z kom pogadac, jak wyglada sprawa montazu, doradztwo jakies itp...
Odp: temat ogórkowy cz.2 - 31/01/2014 19:04
Panowie kiedys byl konkurs ultras na jakims fan pagu na fejsie. Z tego co pamietam ktos na naszym forum zalatwil lawine glosow od jakis arabow itp. sa jakies grupy, ktore wymieniaja sie takimi glosami? ewentualnie jak to znalezC?
Odp: temat ogórkowy cz.2 - 05/02/2014 19:13
Dzisiaj po przyjściu do domu po sprawdzeniu poczty znalazłem list od firmy Arvato. Okazało się, że to firma windykacyjna, która zajmuje się ściąganiem długów i jestem jej należny ~500 zł. z tytułu ujemnego salda na PayPal.
Jako, że z serwisu PayPal nie korzystam (nie pamiętam nawet czy miałem tam założone konto?) od razu wykonałem telefon do firmy Arvato z pytaniem czy mogą mi wytłumaczyć z czego podchodzi to ujemne saldo i czy mogą mi podać jakieś konkrety.
Pani dość oględnie w szczegóły proponowała zadzwonić do serwisu PayPal poinformowała mnie jedynie, że wiąże się to z transakcją z października 2011 roku.
Po telefonie do polskiego oddziału PayPal (najpierw dział obsługi klienta potem dział windykacyjny) - przedstawiłem swój problem i okazało się, że w październiku 2011 roku na moje konto PayPal (które nawet nie mam pewności czy istniało, nie jestem w stanie sobie przypomieć czy je zakładałem) próbowano dokonać 2 wpłat - 1500 euro (ktoś o angielskim imieniu/nazwisku) oraz 1000 dolarów (Tina ...). Jako, że nie operowałem nigdy przez internet walutami innymi niż PLN od razu wydało mi się to dziwne. PayPal też pomyślał podobnie i dał te wpłaty do weryfikacji po czym zablokował konto. Konto było założone na email pierwsza litera [email protected] (nie pamiętam czy takowe konto nawet posiadałem i dane imię nazwisko), ulica, miasto były poprawne - konto bankowe (4 ostatnie cyfry) się nie zgadzały.
Podobno każda większa wpłata/transakcja na PayPal wiąże się z opłatą, te opłaty w momencie kiedy saldo jest ujemne się zwiększają.
Po dość długiej rozmowie ustaliłem z pracownikiem PayPal, że do poniedziałku/wtorku spróbują wyjaśnić moją sprawę, ale wykazywał telefonicznie dość racjonalne zrozumienie. Potem wykonałem telefon do Arvato i podałem im wytyczne PayPala oraz to, żeby wydłużyć termin ewentualnej spłaty o tydzień.
Pytanie - co teraz?
Czy miał ktoś podobną sytuację?
Płacić te 500 zł. i mieć spokój czy robić coś innego (skonsultować się z kimś?)?
Czy istnieje szansa, że do poniedziałku/wtorku PayPal rozwiąże moją sprawę polubownie (wycofa konieczność płacenia windykacji)?
Czy to sprawa podobna jak ta z Pobieraczkiem czy to już coś bardziej poważnego ze względu na znane podmioty?
Odp: temat ogórkowy cz.2 - 05/02/2014 20:23
Przede wszystkim najpierw napisz prośbę o umorzenie i jakieś swoje uzasadnienie, jak nie umorzą to wtedy kombinuj dlej i szukaj innego rozwiązania.
Forum służy do prezentacji opinii odwiedzających, którzy są w pełni odpowiedzialni za swoje wypowiedzi. Serwis PogonOnLine.pl w żaden sposób nie odpowiada za opinie użytkowników.