Odp: temat ogórkowy cz.2 - 24/01/2010 20:01
A no pewnie da mi to, ze miedzy miedzy mna a sasiadami z gory jest na tyle cienki strop(tak to sie chyba nazywa ), ze slychac kazde ich stapniecie po podlodze o rozmowach, czy tv nie wspomne. A, ze nie chce byc upierdliwym sasiadem to musze to rozwiazac w jakis inny sposob
Odp: temat ogórkowy cz.2 - 24/01/2010 20:47
Pierwsze co mi do głowy przyszło to myślałem, że chcesz dać piankę by głośniej muzę puszczać... spytałem się tylko o sufit bo ja mam ten problem również ze ścianą... niby nowe budownictwo ale widać jak na dłoni, że to co było kiedyś budowane robiono to lepiej. Mieszkałem 18 lat w bloku w Szczecinie w takim typowym 4 piętrowcu i szczerze powiedziawszy nie słyszałem co sąsiedzi robili a tutaj... jak ktoś planuję kupić mieszkanie w nowym budownictwie to warto zwrócić uwagę na ten ważny "detal"
Odp: temat ogórkowy cz.2 - 24/01/2010 21:32
Znowu podam przyklad Wilna, tam w pubach nie mozna palic, a w pewna deszczowa srode w pubach pelno Litwinow, kazdy na papierosa wychodzil przed klub i tym sposobem kazdy byl zadowolony. Co do szkodliwosci papierosow to moj dziadek udusil sie przez papierosy, palil 30 lat.
nade mna masz jeszcze przewage w tym, ze rozumiesz to co napisales, a ja nie za bardzo obydwaj nie palimy ale mi ktos obiektywność zabrał i nie oddał??
podbijam bo gdzies w naszej dyskusji sie ten watek zagubil.
ciii... nie prowokuj, bo On już zaczął o kaskach na rower
samochody, oc, alkohol, ekologia, głód na świecie, sex oralny, kaski na rower. tej wojny nie wygramy tribu
Problem jest tylko w tym, że u Was jest nienawiść do papierosów i do palących. No-może niechęć. Ja jestem bardziej obiektywny z racji że sam nie pale. I tu mam nad Wami przewage
nade mna masz jeszcze przewage w tym, ze rozumiesz to co napisales, a ja nie za bardzo obydwaj nie palimy ale mi ktos obiektywność zabrał i nie oddał??
ciii... nie prowokuj, bo On już zaczął o kaskach na rower
samochody, oc, alkohol, ekologia, głód na świecie, sex oralny, kaski na rower. tej wojny nie wygramy tribu
że jak? wojny? no z takim zgranym tandemem nie mam żadnych szans jeśli nie wiesz już o co mi chodzi ,to nie mam pytań.
ja nie lubię różu,będę forował by zlikwidować ten kolor <prowokator> tolerancji zycze,i wyzbycia sie tej nikotynowej traumy.
'Ludzie, w których może jeszcze tkwi iskierka ludzkości, uczuć ludzkich, opamiętajcie się! Usłyszcie mój krzyk, krzyk szarego, zwyczajnego człowieka, syna narodu, który własną i cudzą wolność ukochał ponad wszystko, ponad własne życie, opamiętajcie się! Jeszcze nie jest za późno!"
Odwagę, bym mógł zmieniać rzeczy, które mogą i powinny być zmienione,
Łagodność, bym akceptował rzeczy, które nie mogą być zmienione i
Mądrość, bym umiał odróżnić jedne rzeczy od drugich.
chodzi mi jedynie o to, że przyzwyczajenia/nałogi/upodobania z których jedne nie mają wpływu na otoczenie, a inne, jak palenie papierosów - mają, stawiasz na równi. a ja od początku staram się Ciebie przekonać, że znaku równości za ch. nie da się tam postawić.
pozdro
Odp: temat ogórkowy cz.2 - 24/01/2010 23:14
Pewnie, ze nie powinno byc zakazow!
Ktos tu o przewadze swojej pisal bo nie pali. Ja mam inna przewage, palilem, obecnie nie pale. Zazwyczaj Ci co rzucili sa najwiekszymi przeciwnikami, ale nie ja.
Znam wiec punkt widzenia obu stron i moge stwierdzic, ze ciezej palaczowi nie palic niz niepalacemu wachac
Jezeli mowimy o zdrowiu to w zimie tez nie jest zbyt zdrowe wychodzenie przed lokal aby zapalic- a za kazdym razem nie bedzie sie chcialo komus ubierac.
Jak komus przeszkadza dym to niech idzie do lokalu dla niepalacych czy restauracji na piwo
Swoja droga jest taki loka w miesciel gdzie jest calkowity zakaz palenia?
A no pewnie da mi to, ze miedzy miedzy mna a sasiadami z gory jest na tyle cienki strop(tak to sie chyba nazywa ), ze slychac kazde ich stapniecie po podlodze o rozmowach, czy tv nie wspomne. A, ze nie chce byc upierdliwym sasiadem to musze to rozwiazac w jakis inny sposob
pianke mozesz zabudowac - moim zdaniem najlepszym rozwiazaniem bylby sufit podwieszany - jak polozysz pianke pozostaje kwestia kabli ze swiatlem itp, jak poprowadzisz je od nowa odpadnie problem zrywania pianki w razie jakiejs awarii. Pozostaje jeszcze kwestia czy za przenoszenie dzwiekow odpowiedzialny jest tylko sufit, a nie np. piony kanalizacyjne - w moim mieszkaniu dzwieki od sasiadow wlasnie one przewodza.
Swoja droga jest taki loka w miesciel gdzie jest calkowity zakaz palenia?
problem w tym, ze osoby niepalace nie moga sie wybrac na impreze z taka opcja jak piszesz bo takiego lokalu w Szczecinie nie ma, albo sie skutecznie ukrywa
co do wychodzenia na mroz i palenia to na pewno nie jest to bardziej niezdrowe niz wdychanie dymu palisz -> męcz się na dworze
ja nie lubię różu,będę forował by zlikwidować ten kolor <prowokator> tolerancji zycze,i wyzbycia sie tej nikotynowej traumy.
ktos tu chyba nie jest w stanie rozroznic rzeczy ktore zwisaja osobom trzecim (vide róż czy seks oralny) od tych ktore im przeszkadzaja i szkodza. i podawanie takich przykladow jest wyraznym znakiem tego ze sie nie posiada konkretnych i wartosciowych argumentow w ogole na fajki od wielu lat jest przyzwolenie, jesli np sobie siedze na laweczce i jaram to dlaczego nie moge sie piwa napic na tej samej lawce?? nikogo przeciez dymem z browara nie zatruje ani chyba nikogo tym nie zgorsze? a piwoszy sie skutecznie tepi, tak samo powinno byc z dymiacymi smrodami jak dla mnie eot pozdro!
Pozostaje jeszcze kwestia czy za przenoszenie dzwiekow odpowiedzialny jest tylko sufit, a nie np. piony kanalizacyjne - w moim mieszkaniu dzwieki od sasiadow wlasnie one przewodza.
piony wentylacyjne tez robia swoje. takie problemy akustyczne to nie tylko w nowym budownictwie sa. ja mieszkam w 18letnim bloku i slysze jak sasiadka 2 pietra wyzej drze ryja na corke. skutecznym sposobem na wyciszenie mieszkania sa pojemniczki po jajkach co do samej izolacji to dobrze by bylo jakby miedzy sufitem a pianka byla lekka przerwa, to tez troche pomaga. proponuje podejsc do ciastoramy czy gdzies i sie doradzic specjalisty, zeby pozniej nie wyszlo ze mieszkanie sie obnizy o 15 czy 20cm.
Dobra a teraz z troche innej beczki...Mam zamiar zamontowac sobie na suficie pianke wygluszajaca...orientuje sie ktos, czy moglbym ja jeszcze jakos dodatkowo zabudowac(gips etc.)?
A jaką konkretnie piankę chcesz zastosować?
Niestety, skuteczne wyciszenie stropu możliwe jest tylko od strony podłogi u sąsiada. Dźwięki materiałowe czyli pochodzące bezpośrednio z drgań konstrukcji w wyniku chodzenia, uderzeń można skutecznie wyeliminować przez ułożenie podłogi pływającej z warstwą izolacji akustycznej, a więc u sąsiada (co jest raczej niemożliwe).
Pewną poprawę wytłumienia dźwięków powietrznych (rozmowa, muzyka) umożliwi montaż sufitu na elastycznych łącznikach z izolacja z wełny mineralnej. Obniży to pomieszczenie o co najmniej 5 - 7 cm (a pamiętaj, że wysokość pomieszczenia nie powinna być mniejsza niż 2,50 m).
Odp: temat ogórkowy cz.2 - 25/01/2010 16:36
pytanie do informatykow. musze zrobic pare takich diagramow jak w tym linku na gorze klik. da sie to w excelu zrobic zeby podobnie wygladalo? bo sie mecze wykresami punktowymi
Ostatnio edytowany przez: tribu, 25 stycznia 2010, 16:51 [1 raz(y)]
Odp: temat ogórkowy cz.2 - 25/01/2010 17:24
o właśnie tribu-o to sciganie wszystkich i za wszystko jest tym kluczem. i o możliwość dokonania wyboru a także dyskryminacje. skoro palaczom zabroni sie wszędzie palić to nie jest dyskryminacja? dlatego jak jest z tym taki problem to proste-zlikwidować. fajki to tylko jeden z przykładów. akutrat padło na mnie i na was że sobie o tym gaworzymy. argumentów i przykładów padło mnóstwo i nie chce już ich powielać. dlatego dałem ten dziwny przykład z "różem" ile z nas ma radykalne podejscie do gejów i murzynów? przecież nic nam nie zrobili. a jednak sie ich ściga. a dlaczego? profilaktycznie,bo kiedyś tym zagrożeniem mogą być.
Dlaczego nie lubie różu? jakoś drażni moje oko i przez ten kolor mogła byc ofiara smiertelna na drodze. Być może niewinna
wszystko sie łączy moi drodzy. fajki szkodzą bezpośrednio a taki alkohol posrednio. zastanówcie się.
Ostatnio edytowany przez: anathema, 25 stycznia 2010, 17:32 [2 raz(y)]
'Ludzie, w których może jeszcze tkwi iskierka ludzkości, uczuć ludzkich, opamiętajcie się! Usłyszcie mój krzyk, krzyk szarego, zwyczajnego człowieka, syna narodu, który własną i cudzą wolność ukochał ponad wszystko, ponad własne życie, opamiętajcie się! Jeszcze nie jest za późno!"
Odwagę, bym mógł zmieniać rzeczy, które mogą i powinny być zmienione,
Łagodność, bym akceptował rzeczy, które nie mogą być zmienione i
Mądrość, bym umiał odróżnić jedne rzeczy od drugich.
Niestety, skuteczne wyciszenie stropu możliwe jest tylko od strony podłogi u sąsiada. Dźwięki materiałowe czyli pochodzące bezpośrednio z drgań konstrukcji w wyniku chodzenia, uderzeń można skutecznie wyeliminować przez ułożenie podłogi pływającej z warstwą izolacji akustycznej, a więc u sąsiada (co jest raczej niemożliwe).
Pewną poprawę wytłumienia dźwięków powietrznych (rozmowa, muzyka) umożliwi montaż sufitu na elastycznych łącznikach z izolacja z wełny mineralnej. Obniży to pomieszczenie o co najmniej 5 - 7 cm (a pamiętaj, że wysokość pomieszczenia nie powinna być mniejsza niż 2,50 m).
Chcialem zastosowac pianke taka, co sie w studiach nagraniowych stosuje...Co do welny to wyobraz sobie, ze zostalo to juz zastosowane (dobrze, ze wczesniej mieszkalem u gory ja)...a da sie ja zamontowac do gory nogami?Da to cos?
Odp: temat ogórkowy cz.2 - 26/01/2010 13:24
Orientujecie sie moze gdzie w Szczecinie mozna kupic (najlepiej tanio ) alufelgi? Interesowalyby mnie najlepiej oryginaly do Peugeota.
Odp: temat ogórkowy cz.2 - 26/01/2010 17:20
Był ktoś na skokach w Zakopanem w tym roku chodzi mi o tytuły piosenek np taniec co miał cztery ruchy (m.in kaczuchy ruch i taki jak w łożkuhehe),albo uuu i odpiwidz A pozdrawiam
Forum służy do prezentacji opinii odwiedzających, którzy są w pełni odpowiedzialni za swoje wypowiedzi. Serwis PogonOnLine.pl w żaden sposób nie odpowiada za opinie użytkowników.