Paliwo po 5zł? - 16/05/2007 13:46
Ceny benzyny coraz mocniej uderzają kierowców po kieszeni Na przełomie lipca i sierpnia najbardziej popularna benzyna eurosuper 95 ma kosztować 4,60 zł.
Niestety, na tym może się nie skończyć. Jest też bardzo prawdopodobne, że tankowanie w obleganych przez turystów kurortach okaże się jeszcze droższe.
Jak wszyscy doskonale wiemy wzraz ze wzrostem paliwa rosną ceny towarów i usług. JUz teraz benzyna w Polsce jest jandą z droższych na terenie Uni Europejskiej.Znaczna czesc ceny paliwa stanowi akcyza i podatek drogowy...tylko na co idą te pieniądze bo jaki jest stan polskich ulic wszyscy doskonale wiemy...
'Ludzie, w których może jeszcze tkwi iskierka ludzkości, uczuć ludzkich, opamiętajcie się! Usłyszcie mój krzyk, krzyk szarego, zwyczajnego człowieka, syna narodu, który własną i cudzą wolność ukochał ponad wszystko, ponad własne życie, opamiętajcie się! Jeszcze nie jest za późno!"
Odwagę, bym mógł zmieniać rzeczy, które mogą i powinny być zmienione,
Łagodność, bym akceptował rzeczy, które nie mogą być zmienione i
Mądrość, bym umiał odróżnić jedne rzeczy od drugich.
płace ida do góry haha..o 5-10 zł to nie rekompensuje.w takiej austrii czy irlandi wacha stoi po ok 1 euro łatwo wiec przeliczyc...a wiekszosc towarow nie tylko rtv czy agd w niemczech ale takze spozywka jest o wiele tansza niz u nas...tylko w tym problem ze zarabiaja 6 razy wiecej. i to jest własnie tanie panstwo Kaczynskich z hybrydą biurokratyczną na czele...a juz nie wspomne o kulejącej słuzbie zdrowa,edukacji,koleii...
Te problemy ze służbą zdrowia, edukacja itd., nawarstwiają sie z biegiem lat. Każdy rząd ma z tym problem. I tak chyba zawsze bedzię. Inna sprawa, że Kaczyńscy nie mają zadnego konkretnego pomysłu na prowadzenie państwa. Tylko się lustrują (ma to plusy i minusy) A podatki może obniża,ale pod koniec kadencji. Aby mieli chwyt wyborczy. Do tego bedą sie chwalic jak bezrobocie się zmniejszyło. (wiadomo, że to nie ich zasługa. Wszystko dzięki EU do, której Polacy wyjechali szukać pracy.) Mam nadzieje że nie dacie sie oszukać i nie wybierzecie tych oszołomów
a wracając do PALIWA. to na wakacje zawsze jest droższa. W okresie zimowym to były ludzkie ceny. Listopadzie i Grudniu tankowałem miejscami za 3,60 teraz taka cena jest wykluczona.I bedzie puki nie zmniejsza podadków w benzynie, bo same podatki podbijają cene ponad 2 krotnie.
co z tego ze place ida w gore - jak wszystko inne tez
płace ida do góry haha..o 5-10 zł to nie rekompensuje.w takiej austrii czy irlandi wacha stoi po ok 1 euro łatwo wiec przeliczyc...a wiekszosc towarow nie tylko rtv czy agd w niemczech ale takze spozywka jest o wiele tansza niz u nas...tylko w tym problem ze zarabiaja 6 razy wiecej. i to jest własnie tanie panstwo Kaczynskich z hybrydą biurokratyczną na czele...a juz nie wspomne o kulejącej słuzbie zdrowa,edukacji,koleii...
Te problemy ze służbą zdrowia, edukacja itd., nawarstwiają sie z biegiem lat. Każdy rząd ma z tym problem. I tak chyba zawsze bedzię. Inna sprawa, że Kaczyńscy nie mają zadnego konkretnego pomysłu na prowadzenie państwa. Tylko się lustrują (ma to plusy i minusy) A podatki może obniża,ale pod koniec kadencji. Aby mieli chwyt wyborczy. Do tego bedą sie chwalic jak bezrobocie się zmniejszyło. (wiadomo, że to nie ich zasługa. Wszystko dzięki EU do, której Polacy wyjechali szukać pracy.) Mam nadzieje że nie dacie sie oszukać i nie wybierzecie tych oszołomów
a wracając do PALIWA. to na wakacje zawsze jest droższa. W okresie zimowym to były ludzkie ceny. Listopadzie i Grudniu tankowałem miejscami za 3,60 teraz taka cena jest wykluczona.I bedzie puki nie zmniejsza podadków w benzynie, bo same podatki podbijają cene ponad 2 krotnie.
dlatego jestem jak najbardziej za prywatyzacje molochów typu pkp i edukacji czy służby zdrowia tez..a nie składki które nie wiadomo na co tak naprawde idą.no ja równiez z rożewieniem wspominam czasy w styczniu wacha za 3,55...a akcyza 30 gr na dzien dobry w tym roku,pozniej ropa wzrasta. ale czy tak naprawde,skoro w usa za baryłke płaci sie $3.20 .ceny w Polsce to juz nawet unijne nie są a zarobki jak na Białorusi
'Ludzie, w których może jeszcze tkwi iskierka ludzkości, uczuć ludzkich, opamiętajcie się! Usłyszcie mój krzyk, krzyk szarego, zwyczajnego człowieka, syna narodu, który własną i cudzą wolność ukochał ponad wszystko, ponad własne życie, opamiętajcie się! Jeszcze nie jest za późno!"
Odp: Paliwo po 5zł? - 16/05/2007 21:34
Podatki podatkami ale jakie kosmiczne marże naliczają sobie koncerny...
Ropa tak bardzo nie drożeje, a transport odbywa się dieslami więc wszystko nie powinno drożeć, choć wiemy że każdy będzie wykorzystywał okazję aby więcej zarobić...
Tak ogólnie jak przejeżdżam koło stacji i patrzę na galopujące ceny to mnie k... bierze.
prywatne szkoły ogólnie rzec biorąc...same prywatne
masz 13 lat czy też może jesteś starszy ale nadal nie wyrosłeś z radykalnego liberalizmu? taka mała rada: czas sie obudzic i przestac snic utopijne wizje ;]
widze, ze włączył sie tobie zgubny instynkt elitaryzmu. darmowa edukacja stanowi pewien fundament, który mam nadzieje nigdy nie zostanie podmyty. kazdy człowiek powinien miec szanse do równego startu- a jak wykorzysta dana mu szanse to juz jego sprawa. rodziców sie nie wybiera wiec czemu z gory ktos nie posiadajacy zamoznych zywicieli ma zasilic szeregi lumpenproletariatu?
osobna kwestia to studia wyzsze.....
Mam nadzieje że nie dacie sie oszukać i nie wybierzecie tych oszołomów
tak jakby w polsce jakies ugrupowanie nei bylo pelne oszolomow
taka mała ciekawostka- w kwietniu nie uchwalono zadnej ustawy ktora byla przewidziana w procesie legislacyjnym ( wg Gazety Prawnej ;] )
Jeśli historia mogłaby nas czegokolwiek nauczyć, to niewątpliwie tego, że żaden naród nie stworzył wyższej cywilizacji bez poszanowania prawa do posiadania własności prywatnej
Ludwig von Mises
Odp: Paliwo po 5zł? - 17/05/2007 21:17
Nie tylko paliwo idzie z góre jak dziś poszedłem do kiosku i się dowiedziałem że fajki podrożały o 55gr to się przeraziłem.
masz 13 lat czy też może jesteś starszy ale nadal nie wyrosłeś z radykalnego liberalizmu? taka mała rada: czas sie obudzic i przestac snic utopijne wizje ;]
widze, ze włączył sie tobie zgubny instynkt elitaryzmu. darmowa edukacja stanowi pewien fundament, który mam nadzieje nigdy nie zostanie podmyty. kazdy człowiek powinien miec szanse do równego startu- a jak wykorzysta dana mu szanse to juz jego sprawa. rodziców sie nie wybiera wiec czemu z gory ktos nie posiadajacy zamoznych zywicieli ma zasilic szeregi lumpenproletariatu?
osobna kwestia to studia wyzsze.....
Mam nadzieje że nie dacie sie oszukać i nie wybierzecie tych oszołomów
tak jakby w polsce jakies ugrupowanie nei bylo pelne oszolomow
taka mała ciekawostka- w kwietniu nie uchwalono zadnej ustawy ktora byla przewidziana w procesie legislacyjnym ( wg Gazety Prawnej ;] )
rozumiem,ale czy juz teraz nie ma podziału na lepszych-bogatszych i gorszych? zejdz na ziemie,idealisto.idąc twoim tokiem wyślenia najlepiej wrocic do minionej epoki i wszystkim po równo. nalezy pamietac ze co jest panstwowe to niczyje dlatego wszedzie jest taka kicha.nauczyciele strajkuja,poziom ekukacji jest taki sobie etc. to samo tyczy sie innych dziedzin zycia. oczywiscia kwestia opłat przy duzej konkurencji nie musiała by bys taka duza jak ci sie wydaje...pozdrawiam
Odp: Paliwo po 5zł? - 18/05/2007 11:27
W ciągu kilku tygodni nawet o złotówkę może zdrożeć piwo, może to być dopiero początek podwyżek. Wszystko przez rosnące ceny chmielu i słodu.
no kurwa co jeszcze? prąd,gaz,paliwo,papierosy, teraz piwo kurwa tanie panstwo kaczynskich..jebał to pies czas wyjechac do normalnego kraju gdzie sie zarabia z 6 razy wiecej a wszystko jest tansze..kurwa króliki doswiadczalne z nas robią ile to wytrzymamy w tych warunkach-i dziwia sie ze jest niz demograficzny skoro w kraju jest Pogoń za pieniądzem ludzie nie mają czasu na rodzine.pojebany kraj może czas wziąść sie za nasze głodowe pensje? ale gdzie tam dopoki nie bedzie rebeli to tylko bedą nas kroić a tak wogóle to widze u sas to euro 2012 jak swiania niego-bedzie obciach jak 150.problem kto zaspiewa hymn albo jaka maskotka.wszystko to takie pojebane
rozumiem,ale czy juz teraz nie ma podziału na lepszych-bogatszych i gorszych?
jest, ale wytlumacz mi czemu od samego urodzenia potomkowie mniej zamoznych maja byc pozbawieni edukacji co doprowadzi do tego, ze beda mogli praktycznie wykonywac jedynie prace fizyczna?
zejdz na ziemie,idealisto.
raczej realista. w kraju o tak niskim PKB per capita platna edukacja? mega brecht. moze od razu stworzymy ustawowo uprzywilejowana warstwe ludzi majętnych ich dzieci( i tych bardzo kasiastych- z ktorych spora czesc wzbogaciła sie na wałkach tudzież na dobrych kontaktach pzprowskim apratem), a reszta neich bedzie tepym motlochem do pracy na roli i w fabrykach przez takie debilne myslenie jak twoje 150 lat temu marks napisal "manifest" i kapitał. a jakie tego byly skutki mielismy sie okazcje przekonac na wlasnej skorze przez 44 lata.
idąc twoim tokiem wyślenia najlepiej wrocic do minionej epoki i wszystkim po równo
nie wiem jak sie ima postulat darmowej edukacji (nie mowie tu o studiach wyzszych) do systemu nakazowo-rozdzielczego? wiekszosc liberałów też opowiada sie za tym (nie liczac radykalnych idiotów)
oczywiscia kwestia opłat przy duzej konkurencji nie musiała by bys taka duza jak ci sie wydaje
akurat wiem dosyć na ten temat, pewnie wiecej na ten temat wiec mnie nie probuj uczyc ;p zreszta nic nie pisalem tutaj o kwotach za edukacje. ale nasz kraj po prostu jeszcze przez kilkadzieiat lat nie bedzie gotowy na płatna edukacje( pewnie nalezyysz do tych oszolomow któzy widzać w gazecie,ze srednia placa u nas wynosi 2,5 tys w to wiezy) , bo nie mozna z góry kogos dyskriminowac (i tak wiadomo ze ci co maja kase maja lepiej- korki kursy itp).
nalezy pamietac ze co jest panstwowe to niczyje dlatego wszedzie jest taka kicha
oczywiscie, ale niektóre sektory powiinny pozostac panstwowe (co nie przeczy temu ze nei moga istniej prywatne szkoly, szpitale itp- mozesz sobie je wybrac, jak tak bardzo przeszkadza ci marny poziom edukacji ;] tylko rposze nie uzywaj argumentu ze przeciez placisz podatki ). moze od razu sprywatyzujemy wojsko,i policje, abw, agencje wywiadu (sadze ze chetnie ruscy by wykupili pakiet wiekszosciowy) bo przeciez tak beznadziejnie dzialaja
Jeśli historia mogłaby nas czegokolwiek nauczyć, to niewątpliwie tego, że żaden naród nie stworzył wyższej cywilizacji bez poszanowania prawa do posiadania własności prywatnej
Ludwig von Mises
rozumiem,ale czy juz teraz nie ma podziału na lepszych-bogatszych i gorszych?
jest, ale wytlumacz mi czemu od samego urodzenia potomkowie mniej zamoznych maja byc pozbawieni edukacji co doprowadzi do tego, ze beda mogli praktycznie wykonywac jedynie prace fizyczna?
zejdz na ziemie,idealisto.
raczej realista. w kraju o tak niskim PKB per capita platna edukacja? mega brecht. moze od razu stworzymy ustawowo uprzywilejowana warstwe ludzi majętnych ich dzieci( i tych bardzo kasiastych- z ktorych spora czesc wzbogaciła sie na wałkach tudzież na dobrych kontaktach pzprowskim apratem), a reszta neich bedzie tepym motlochem do pracy na roli i w fabrykach przez takie debilne myslenie jak twoje 150 lat temu marks napisal "manifest" i kapitał. a jakie tego byly skutki mielismy sie okazcje przekonac na wlasnej skorze przez 44 lata.
idąc twoim tokiem wyślenia najlepiej wrocic do minionej epoki i wszystkim po równo
nie wiem jak sie ima postulat darmowej edukacji (nie mowie tu o studiach wyzszych) do systemu nakazowo-rozdzielczego? wiekszosc liberałów też opowiada sie za tym (nie liczac radykalnych idiotów)
oczywiscia kwestia opłat przy duzej konkurencji nie musiała by bys taka duza jak ci sie wydaje
akurat wiem dosyć na ten temat, pewnie wiecej na ten temat wiec mnie nie probuj uczyc ;p zreszta nic nie pisalem tutaj o kwotach za edukacje. ale nasz kraj po prostu jeszcze przez kilkadzieiat lat nie bedzie gotowy na płatna edukacje( pewnie nalezyysz do tych oszolomow któzy widzać w gazecie,ze srednia placa u nas wynosi 2,5 tys w to wiezy) , bo nie mozna z góry kogos dyskriminowac (i tak wiadomo ze ci co maja kase maja lepiej- korki kursy itp).
nalezy pamietac ze co jest panstwowe to niczyje dlatego wszedzie jest taka kicha
oczywiscie, ale niektóre sektory powiinny pozostac panstwowe (co nie przeczy temu ze nei moga istniej prywatne szkoly, szpitale itp- mozesz sobie je wybrac, jak tak bardzo przeszkadza ci marny poziom edukacji ;] tylko rposze nie uzywaj argumentu ze przeciez placisz podatki ). moze od razu sprywatyzujemy wojsko,i policje, abw, agencje wywiadu (sadze ze chetnie ruscy by wykupili pakiet wiekszosciowy) bo przeciez tak beznadziejnie dzialaja
nie bede szczegółowo ci odpowiadał na twoje riposty,wiec tylko oględnie. sam jestem po studiach i to juz jakieś ładne pare latek(oczywiscie nie chcwale sie bo nie ma czym teraz kazdy oszołom jak che to może to miec i wcale to nie musi być wyznacznikiem wiedzy a tym bardziej inteligencji) wiec tez conieco sie orientuje jaka jest nasz system nauczania i twierdze ze należy go zmodyfikować i to bardzo namiętnie-wiecej praktyki mniej teori to przede wszystkim. człowiek tak nabytą "wiedze" to moze conajwyżej sprzedawac kolegom przy piwie,co zaradniejsi oczywiscie idą po najmniejszej lini oporu aby zaliczyć 3* z.pewnie masz racje ze pewna czesc sektoru powinna zostac panstwowa,ale powinno sie ją otoczyć kompetentnymi dobrze opłacanymi belferami którzy jak zauważyłes do pensji nie beda musileli sobie dorabiac na boku,tym samym mniej sie przykładac do swojej pracy. o podatkach nic mi nie mów bo krew mnie zalewa-widząc to wrzucanie w wielką czarną dziure bez dna. np podatki drogowe a jaki jest stan naszych dróg wszyscy wiemy. podobnie ma sie rzecz zeszpitalami-spójrzmy na stan majątkowy niektórych lekarzy. z pensji tego nie mają to logiczne..ale są też tacy "mniej zaradni" którzy sie starają ,zalezy im na zdrowiu pacjentów,przysięga hipokratesa to priorytet. dlaczego ci ludzie aby godnie zarabiac muszą robic za murzynów? dalego mamy to co mamy migracje na potęge (oczywiscie wszelkie obopy informują o wielkim spadku bezrobocia bawi mnie to niesamowicie) a o statystyce sredniej pensji to mnie rozbawiłes doskonale wiem jak to liczone-wg zasady-sąsiad ma dwa auta ja żadnego to średnio mamy po aucie.wierz mi że na nią nie patrze bo to jest zamglone,aby mydlic oczy ludziom.reasumując,jak widzimy z takim ministrem zdrowia,ztakim ministrem pracy czy z takim ministrem edukacji nie widze szans na poprawde,ale licze za za kilka lat bedziemy pisac o samych realnych liczbach oczywiscie w samych superlatywach
Odp: Paliwo po 5zł? - 18/05/2007 18:56
nom Anathema z twym ostatnim postem sei zgadzam, tylko zeby to nastapilo to nasi politycy musza brac odpowiedzialnosc za to co robia, a do polityki ida by polepszyc stan kraju, a nie po to zeby samemu sie nachapac i rodzinkom zalatwic posady w PFRON'ach, a kolesiom z partii i ipnu w radaach energetycznych itp.
fajki dobrze ze drozeja - moze mniej dzieciakow bedzie palic...
o jakei ciekawe rozumowanie- zaostrzyc ogranieczenie predkosci- mniej ludzi zginie, podniesc akcyze na alkohol-mniej alkoholikow bedzie, podniesc ceny zywnosci- mniej grubasow, bardzo podniesc ceny energii- wolniejszy efekt cieplarniany ale po co podnosic ceny, mozna przeciez od razu zakazac wszystkiego . jak dzieciaki pala fajki to juz ich problem i ich rodzicow.
a z prywatna edukacja - platne studia jak najbardziej ZA
dokładnie, tylko trzebaby wprowadzic jakis dobry system kredytow. wreszcie studia stalyby sie czyms konkretnym a nie tylko przedluzeniem mlodosci ;]
Ludwig von Mises
Odp: Paliwo po 5zł? - 18/05/2007 20:05
zobacz sobie jaka jest polityka wobec fajek na zachodzie - przyklad irladnia - 20stki malboro za 7.60 ... od maja zlikwidowali 10tki...
fajki pojda w gore to nieuniknione i bardzo dobrze
Error nr 1024;
Opis błędu: 1194:
SELECT
s.sesja_uzytkownik,
s.sesja_zalogowany
FROM
forum_sesje as s,
forum_uzytkownicy as u
WHERE
1757977233 - UNIX_TIMESTAMP(sesja_czas) < 180
AND
s.sesja_uzytkownik = u.id
AND
s.sesja_zalogowany = 'tak'
ORDER BY
u.nick ASC
Table 'forum_sesje' is marked as crashed and should be repaired /home/sites/forum.pogononline.pl/include/class.baza.php/36;
!
Error nr 1024;
Opis błędu: 1194: Table 'forum_sesje' is marked as crashed and should be repaired /home/sites/forum.pogononline.pl/include/class.baza.php/50;
Forum służy do prezentacji opinii odwiedzających, którzy są w pełni odpowiedzialni za swoje wypowiedzi. Serwis PogonOnLine.pl w żaden sposób nie odpowiada za opinie użytkowników.