aparaty cyfrowe - 02/09/2005 16:59
no to tak: mam zamiar kupić sobie aparcik, ale za bardzo się nie orientuję w tym temacie, więc parę pytań:
1. Może ktoś coś doradzić odnośnie Canon Powershot A95? i czy to dobrze, że (akurat w tym modelu) "monitorek jest wysuwany", a nie na wierzchu? patrząc na to z logiki mogą być + (ekranik się nie zarysuje) ale i - (można urwać tą część). Jak jest naprawdę?
2. Jakie parametry powinien mieć dobry aparacik?
3. Gdzie jest duży wybór (oprócz MediaMarkt)?
Wiem tylko, że koszt powinien się zamknąć w kwocie 1000-1400zł (wraz z dodtakową pamięcią 256MB, ładowarką itp). Proszę nie wklejać linków, gdzie aparatów będzie w chuj, bo się pogubię oraz nie rozmywać tematu, bo zależy mi na szybkim zakupie.
Tak, więc jak ktoś się dobrze zna lub posiada jakiś sprawdzony sprzęt to niech zapoda tu info.
Odp: aparaty cyfrowe - 02/09/2005 17:17
jak dla mnie to teraz za 600zl juz mozna dobry aparat kupic + karta pamieci dodatkowa. ja jakos pol roku temu albo jeszcze dawniej kupilem sobie sony dscp72 z 3,2mln pixeli i jestem z niego zadowolony bardzo. jezeli nie robisz jakichs zajebiscie profesjonalnych zdjec to nie ma sensu np 5mln brac bo i tak w takiej rozdzialce zdjec nie bedziesz robil bo to beda kobyly straszne i malo wejdzie na karte pamieci. ja robie caly czas w 2mln i to chyba jest 1200x800 albo cos kolo tego. i zdjecia dobre wychodza i duzo na 256mb karte ich sie miesci bo cos kolo 250 (a jak robisz zdjecia vga 640x480 to ponad 1000 wchodzi). a taki ekranik chowany jak piszesz to dobra rzecz bo to rozne sytuacje sie zdazaja i mozna zarysowac albo peknie niechcacy i wtedy kupa. a co do zlamania go to mi sie wydaje ze sa takie modele ze sie wyjmuje ekranik, obkreca i odwrocony na miejsce wklada
aha zapomnialem dodac: nie ma sensu wydawac kupe kasy na jakies nowe cudo bo ono i tak za pol roku juz stare bedzie moj kosztowal cos kolo 1000 zl + za karte 200 chyba a teraz tak ceny polecialy ze moze jest wart polowe tego. takze radze Ci kupic cos takiego za rozsądna cene a i w mediamarktcie czesto promocje sa i mozna fajny aparacik za nieduze pieniadze dostac.
jak cos to podbijaj na gg. jak bede to moge Ci doradzic jeszcze
Ostatnio edytowany przez: tribu, 2 września 2005, 17:29 [1 raz(y)]
Odp: aparaty cyfrowe - 02/09/2005 17:48
To wszystko zalezy jakie ma byc przeznaczenie aparatu. Czy chcesz wykonywac duzo fotek w ruchu, czy chcesz miec mozliwosc tworzenia filmikow, czy bedzie Ci potrzebny duzy zoom i takie tam. Mysle ze lepiej doplacic 200zl i kupic porzadny aparat niz pozniej zalowac, ze nie moge zrobic tego i tego.
Mozesz sprawic sobie aparat Konica Minolta Dimage Z20, ktory bardzo chwali sobie moj kumpel.
ponadto mozna robic na nim filmiki z glosem ( sredniej jakosci ale sa)
kosztuje ok 500-600 zl
jestem z niego bardzo zadowolony i jezeli nie potrzebujesz robic profesjonalnych zdjec to tak iw zupelnosci Ci wystarczy
A95 to dobry aparat w tej klasie. "Wysuwany monitorek" - wysuwasz wtedy kiedy potrzebujesz (np stoisz w tlumie kibicow ustawiasz sobie monitorek i podnosisz aparat do gory i pstrykasz i widzisz co robisz - nie powinno sie nic urwac).
A95 ma wszystko co trzeba (w tej klasie cenowej).
Generalnie kupowanie w MM nie jest zalecane.
Polecam zakup tutaj: http://www.fotoraj.pl W chwili obecnej do 10 wrzesnia maja przerwe urlopowa. Gosciu jest sprawdzony. Ceny niezle.
Odp: aparaty cyfrowe - 02/09/2005 20:13
ja mam i polecam Kodaka Easy Share LS633- 3.1 mega pixela, dalem za neigo w czerwcu 699zl no i karta 99 (256), aparacik robi dobre fotki i go polecam
...Wiele Serc, Jedno Bicie, Pogoń Szczecin Ponad Życie...
Tez mam ten aparat i wcale nie jestem zadowolony. Zdjecia w ruchu kompletnie nie wychodza, nie ma szans zeby dobrze je wykonac. Poza tym brakuje wizjera optycznego i aparat jest zbyt automatyczny (nie mozna samemu ustawic czasu otwarcia migawki, a takze przeslony i ostrosci). Ten aparat jest teraz bardzo popularny, bo jest na niego mnostwo promocji we wszystkich sklepach i rzeczywiscie za taka cene to jest dobry interes. Ale lepiej dorzucic te kilkaset zlotych niz kupowac Samsunga A400.
Odp: aparaty cyfrowe - 03/09/2005 11:56
Tak sie sklada ze jestem posiadaczem P.S.A95 takze mimo iz nabylem go niedawno(kupiony pod koniec maja) to o jakies uwagi moge sie pokusic.
ad.1 obracany panel;ogolnie dobra i bardzo praktyczna opcja np.gdy chcemy cyknac sobie fote na tle jakiegos obiektu samemu ewentualnie z "fruzia",ztym ze w pewnych sytuacjach gdy chcemy objac wiekszy krajobraz naokolo to niestety ale pomoc osob trzecich jest niezbedna,mimo wszystko duzy + a co do urwania tej czesci to robiac fotki najczesciej obracam go o 180 stopni i wciskam spowrotem,moim zdaniem szanse na "znokautoanie" wyswietlacza sa raczej znikome.
ad.2 jesli chodzi o parametry dobrego aparatu to mysle ze PS A95 go spelnia,oczywiscie w tym przedziale cenowym,dalbym tutaj malego - za filmiki;w 640x480 tylko do 30 sekund a w 320x240 do 3 minut ale to tylko aparat
ad.3 oprocz media(takze sporo osob odradzalo mi kupno tam aparatu)spory wybor jest np. w "fotojokerze"(carrefour na Boh.Warszawy),ja swoj sprzecik zakupilem w"sferisie"("tesco"),taki maly punkt ze sprzetem komputerowym,lcdki i wlasnie aparaty.
Kupujac go w maju dalem za niego 1169 plnow,pamiec 256mb 79 plnow,ladowarka z bateriami(sztuk 4) 99 plnow takze zamknalem sie w kwocie 1350 plnow,teraz bedzie napewno tanszy bo sprzet caly czas tanieje. Podsumowujac krotko; po zrobieniu ponad 300 fotek jestem bardzo zadowolony i moge smialo polecic to cudo. Gdybys chcial pare fotek zrobionych tym aparatem to moge podeslac meilem,ewentualnie wkleic na forum. Zycze udanego zakupu
Odp: aparaty cyfrowe - 03/10/2005 11:31
Zamierzam kupić aparat SONY DSC T-3. Niezłe parametry, bardzo fajny wygląd, małe gabaryty, cena w sklepie internetowym ok.Pln 1000.
Ma ktoś może taki aparacik i może coś o nim powiedzieć?
Czy może lepiej kupić DSC T-1 (droższy)?
Słabo się znam na aparatach tak więc będę wdzięczny za wszelkie info. Pozdro
Odp: aparaty cyfrowe - 28/12/2005 14:09
Ja posiadam :
Olimpicus ( nie wiem jak to sie pisze ale chyba wiadomo o co chodzi ) C-765
Aparat rewelacja ! cena ok. 1100zł
Odp: aparaty cyfrowe - 28/08/2010 20:21
jaki format będzie najlepszy by dać zdjęcia cyfrowe do standardowego wywołania?
gdzie są obecnie jakieś promocję (przy ilości ok 100 sztuk) w sprawdzonych miejscach ?
Forum służy do prezentacji opinii odwiedzających, którzy są w pełni odpowiedzialni za swoje wypowiedzi. Serwis PogonOnLine.pl w żaden sposób nie odpowiada za opinie użytkowników.