Odp: temat ogórkowy cz.2 - 10/04/2010 20:01
Jednym z czynników tej tragedii było zorganizowanie tak ważnego wylotu na ostatnią chwilę (polska delegacja miała się tam pojawić prawie na styk). Zauważcie, że wszyscy którzy znają procedury lądowania (piloci, eksperci lotnictwa) wypowiadali się ze zdziwieniem na temat czterech nieudanych prób posadzenia maszyny w Smoleńsku. Po dwóch pilot ma zasrany obowiązek odpuścić i lecieć do innego najbliższego portu (oddalone o 250 km Moskwa lub Mińsk). Z tym, że lądowanie gdzie indziej oznaczało nieobecność Polaków lub ich 4-5 godzinne spóźnienie. Jestem pewien, że o wypadku zadecydowało "ciśnienie" żeby za wszelką cenę wylądować, bo prezydent musi zdążyć. Czy były jakieś bezpośrednie naciski na pokładzie? Nie wiadomo i pewnie się nie dowiemy. Ale pilota już szybko zdążyli w mediach obsmarować.
Statystycznie gołąb żyje tylko kilka lat (choroby, wypadki i ogólnie "ciężkie życie")
Odp: temat ogórkowy cz.2 - 10/04/2010 20:44
Nie sadze, aby Rosjanie maczali w tym palce, choc i taka opcje wielu rozwaza po cichu w glowie. Raczej sklonil bym sie ku temu, ze pilot mial presje od zalogi samolotu, stad 4 proby podchodzenia do ladowania. Gdyby byl to lot cywilny, np. samolotu pasazerskiego, to juz po 1 probie ladowania zaloga skierowala by samolot na inne lotnisko. Nowszy samolot tez by nie pomogl, drzewa by przeciez nie ominal.
Katastrofa CASY w Miroslawcu niczego nas nie nauczyla.
Jednym z czynników tej tragedii było zorganizowanie tak ważnego wylotu na ostatnią chwilę (polska delegacja miała się tam pojawić prawie na styk). Zauważcie, że wszyscy którzy znają procedury lądowania (piloci, eksperci lotnictwa) wypowiadali się ze zdziwieniem na temat czterech nieudanych prób posadzenia maszyny w Smoleńsku. Po dwóch pilot ma zasrany obowiązek odpuścić i lecieć do innego najbliższego portu (oddalone o 250 km Moskwa lub Mińsk). Z tym, że lądowanie gdzie indziej oznaczało nieobecność Polaków lub ich 4-5 godzinne spóźnienie. Jestem pewien, że o wypadku zadecydowało "ciśnienie" żeby za wszelką cenę wylądować, bo prezydent musi zdążyć. Czy były jakieś bezpośrednie naciski na pokładzie? Nie wiadomo i pewnie się nie dowiemy. Ale pilota już szybko zdążyli w mediach obsmarować.
Zauważ, że docierają sprzeczne informacje. Była mowa o 4 próbach podchodzenia do lądowania (na zdrowy rozum to mało prawdopodobne), później słyszałem w wywiadzie, że samolot krążył nad lotniskiem, ale rozbił się przy pierwszym podejściu, a jeszcze inna wersja mówi o 2 czy 3 podejściach. Być może zaryzykowali, chcieli spróbować wylądować, a nóż się uda, a jeśli nie - to odlatujemy (tak właśnie zrobił Ił rosyjski).
PS. Sprawa decyzji o lądowaniu na tym lotnisku bardzo lekkomyślna.
A w Szczecinie, zapraszamy na zabawe do club 77..
http://www.gs24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20100410/SZCZECIN/344587496
No masakra... Przed chwilą też przechodziłem obok jakiegoś pubu i ze środka słychać było krzyki i śpiewy... Kurwa co za ludzie w tym kraju żyją!
Szacunek dla tych, którzy rozumieją że są sprawy znacznie ważniejsze niż dzienny utarg.
Na wstępie - wielkie dzięki tym którzy byli około 17:30 obok Katedry z barwami lub bez, ale przede wszystkim z dobrą intencją uczczenia pamięci. Dobrze jest widzieć jedność wśród swoich ludzi w obliczu tak wielkiej tragedii, która dotyka nasz kraj i naród, a przede wszystkim wśród ludzi młodych.
Po mszy udaliśmy się na Cmentarz Centralny aby zapalić znicze pod Pomnikiem Ofiar Katyńskich.
Ze zniczy białych i czerwonych ułożyliśmy dwie litery "P" i "S". Litery przełożyliśmy po środku różą białą i czerwoną. Przed rozejściem się odśpiewaliśmy hymn.
Jeszcze raz dla tych wielkie dzięki dla tych którzy byli.
PS! POLSKA!!
zostawiam więzy, wola odzyskała niepodległość
siłę i pewność, jeśli czujesz to chodź ze mną
jak nie zostawiam na którymś przystanku strach
i tych słabych, co marzenia umieją spełnić tylko w snach
Odp: temat ogórkowy cz.2 - 11/04/2010 00:01
Niedawno wróciłem z roboty...czy na jutro jest zaplanowana jakaś zbiórka by uczcić pamięć POLAKÓW...myślę, że wartowało by to uczcić wraz z braćmi "z branży"??
PS. Katedra godzina 18 ??
Odp: temat ogórkowy cz.2 - 11/04/2010 00:22
"Dziś (tj. w sobotę) o 18, mszę św. będzie koncelebrować abp Dzięga. W niedzielę o 18 abp Dzięga będzie też przewodniczył mszy św. w parafii pw. Miłosierdzia Bożego w Szczecinie." To kościół na Niebuszewie, ale pewnie i w innych o tej porze będą prowadzone msze.
A ja mam taka refleksje nad tym wszystkim, że jestem dumny m.in w takich chwilach tragicznych niestety że jestem Polakiem żyje w tym kraju, który nieraz był doświadczany wielkim bólem i cierpieniem, wielokrotnie z róznych stroch chciano nas zniewolić, dotknąć a my jako naród zawsze jesteśmy silni mimo różnych podziałów, sporów potrafimy uszanować tragedie i być zwajemnie dla siebie oparciem, pokazać ze jest w nas siła i mobilizacja. Zwolennikiem śp Kaczyńskiego nigdy nie byłem, ale nie pora teraz na jego ocenę. Z kwestii czasu jednak myślę że warto zostawić po nim te dobre wspomnienie i osiągniecia, które mimo wszystko posiada. Wiele sie teraz mówi o pojednaniu i szczerze bardzo bym chciał żeby ta tragedia miała jakiś głębszy wpływ na całe środowisko przede wszystkim polityczne bo ten jad, wzajemna niechęć do tej pory wszystkich obywateli skutecznie zniechęcała do polityki. Nie wiem czy są to tylko płonne nadzieje ale tak własnie bym chciał, żeby ta ofiara nie poszła na marne.. I jeszcze jedno co do Katynia i Rosji.. To smutne ale może i też jest jakaś nadzieja albo po prostu jestem naiwny.. Ale dziś właśnie przy tej tragedii stało się to o czym wszyscy, którym na sercu leży dobro Polski i nasza historia i prawda marzyli i walczyli..Katyń, jego uroczystości były na ustach całego świata. I może właśnie teraz gdy za rok i przez następne lata wspominać będziemy te obie smutne rocznice, także inni inaczej spojrzą na te wydarzenia i przede wszystkim dla Rosjan będzie to ważny dzień i nie bedą wzruszac ramionami na pytanie o Katyń. To tragiczna ale i symboliczna ofiara, jaką znów płaci cały naród Polski.. To takie moje osobiste przemyślenia.. Jedną osobe sam będę ciepło wspominał. Niech spoczywają w pokoju.
"Balansujcie dopóki się da, a gdy się już nie da, podpalcie świat!" - J. Piłsudski
"Dziś (tj. w sobotę) o 18, mszę św. będzie koncelebrować abp Dzięga. W niedzielę o 18 abp Dzięga będzie też przewodniczył mszy św. w parafii pw. Miłosierdzia Bożego w Szczecinie." To kościół na Niebuszewie, ale pewnie i w innych o tej porze będą prowadzone msze.
A ja mam taka refleksje nad tym wszystkim, że jestem dumny m.in w takich chwilach tragicznych niestety że jestem Polakiem żyje w tym kraju, który nieraz był doświadczany wielkim bólem i cierpieniem, wielokrotnie z róznych stroch chciano nas zniewolić, dotknąć a my jako naród zawsze jesteśmy silni mimo różnych podziałów, sporów potrafimy uszanować tragedie i być zwajemnie dla siebie oparciem, pokazać ze jest w nas siła i mobilizacja. Zwolennikiem śp Kaczyńskiego nigdy nie byłem, ale nie pora teraz na jego ocenę. Z kwestii czasu jednak myślę że warto zostawić po nim te dobre wspomnienie i osiągniecia, które mimo wszystko posiada. Wiele sie teraz mówi o pojednaniu i szczerze bardzo bym chciał żeby ta tragedia miała jakiś głębszy wpływ na całe środowisko przede wszystkim polityczne bo ten jad, wzajemna niechęć do tej pory wszystkich obywateli skutecznie zniechęcała do polityki. Nie wiem czy są to tylko płonne nadzieje ale tak własnie bym chciał, żeby ta ofiara nie poszła na marne.. I jeszcze jedno co do Katynia i Rosji.. To smutne ale może i też jest jakaś nadzieja albo po prostu jestem naiwny.. Ale dziś właśnie przy tej tragedii stało się to o czym wszyscy, którym na sercu leży dobro Polski i nasza historia i prawda marzyli i walczyli..Katyń, jego uroczystości były na ustach całego świata. I może właśnie teraz gdy za rok i przez następne lata wspominać będziemy te obie smutne rocznice, także inni inaczej spojrzą na te wydarzenia i przede wszystkim dla Rosjan będzie to ważny dzień i nie bedą wzruszac ramionami na pytanie o Katyń. To tragiczna ale i symboliczna ofiara, jaką znów płaci cały naród Polski.. To takie moje osobiste przemyślenia.. Jedną osobe sam będę ciepło wspominał. Niech spoczywają w pokoju.
Owszem. Niektorzy debatuja, ze teraz w wypadku konfliktu z innym panstwem nie bylibysmy zdolni do podjecia walki. Wiele osob mowi tez, ze patriotyzm zaginal - jak widac to wszystko jest nie prawda. Takie wydarzenia pokazuja ze Polak Polakowi bratem. Kazda sytuacja kryzysowa to obrazuje.
Dziś wieczorem w Rosji wyemitują "Katyń" Wajdy w telewizji publicznej, więc mają okazję przeciętni Rosjanie lepiej poznać historię i dowiedzieć się jak to było z Polakami w Katyniu.
http://film.wp.pl/idGallery,6481,idPhoto,230292,galeria.html?ticaid=19f82&_ticrsn=5
Odp: Katyń 10.04.2010 - 11/04/2010 13:08
Dodam coś od siebie, odnosnie tragedi. Czy nie uważacie, ze ta tragedia, to pewien znak? Moze "ktos" chciał, aby to było rozglosnione. Moze temu "komus" zalezalo, aby rozglosnic prawde o zbrodni Katynskiej? Gdyby ten wypadek nie mial miejsca, byly by to zwykle obchody, nie rozglosniane na swiecie, a w takiej sytuacji? Caly swiat doslownie sie dowiedzial o Katyniu, bo podczas podawania informacji, o katastrofie, napewno prezenterzy opisywali historie tego miejsca. Przez słowo "ktos", mam na mysli, siły wyzsze. Bardzo prosze, bez komentarzy, typu "katolik sie znalazł" czy coś takiego, nie poprostu mówie to co odczuwam ja po tej tragedi i napewno pare innych osób.
Error nr 1024;
Opis błędu: 1194:
SELECT
s.sesja_uzytkownik,
s.sesja_zalogowany
FROM
forum_sesje as s,
forum_uzytkownicy as u
WHERE
1757983681 - UNIX_TIMESTAMP(sesja_czas) < 180
AND
s.sesja_uzytkownik = u.id
AND
s.sesja_zalogowany = 'tak'
ORDER BY
u.nick ASC
Table 'forum_sesje' is marked as crashed and should be repaired /home/sites/forum.pogononline.pl/include/class.baza.php/36;
!
Error nr 1024;
Opis błędu: 1194: Table 'forum_sesje' is marked as crashed and should be repaired /home/sites/forum.pogononline.pl/include/class.baza.php/50;
Forum służy do prezentacji opinii odwiedzających, którzy są w pełni odpowiedzialni za swoje wypowiedzi. Serwis PogonOnLine.pl w żaden sposób nie odpowiada za opinie użytkowników.