Ostatnio edytowany przez: avelyn, 19 kwietnia 2008, 23:26 [1 raz(y)]
Jeśli historia mogłaby nas czegokolwiek nauczyć, to niewątpliwie tego, że żaden naród nie stworzył wyższej cywilizacji bez poszanowania prawa do posiadania własności prywatnej
Ludwig von Mises
Odp: The most visionary city in Europe - 19/04/2008 23:30
Coraz mniej zaczyna mi sie podobac z tym herbem. To moze byc logo albo marka ale nie herb. Herb to tradycja a nie jakis kwadracik przypominajacy znaczek pocztowy. Ktos tu sie za bardzo rozpedzil. A przy okazji na granatowym tle gryf wyglada dumniej .
Srbijo - Izvinjavamo se za našu prodajnu kurevsku vladu
Szczecinska Brac
"Ale któż ze zwykłych ludzi pomyślałby, że to właśnie ci stadionowi chuligani i bandyci w szalikach jako pierwsi poszliby walczyć za Ojczyznę, gdyby taka przyszła potrzeba? To właśnie ludzie cechujący się tak wielkim patriotyzmem broniliby kraju..."-JKM
Ja w tym temacie powiem tylko, że to niebiesko czerwone z białą kreską nie jest i nie będzie herbem Szczecina, niektórzy za bardzo chcą wskoczyć w XXI wiek, ale nieco za późno zaczęto te marne starania, lepiej niech wybudują nowy stadion, a nie pierdolą o ogródkach.
dzieki stadionow nie bedzie ci sie lepiej zylo.
Funkcja , którą sprawuje miasto to nie poprawa zycia tylko ułatwienie życia .
a do czego prowadzi ulatwienie? do poprawy . dobra, koniec z korwinowskim bełkotem.
z poczatku myslalem, tak jak wiekszosc forumowiczow, ze nowy gryf jest tylko logiem (wraz z stsjetin ;]), ale ze ma zastapic tradycyjne szczecinski herb?!?!?
Jeśli historia mogłaby nas czegokolwiek nauczyć, to niewątpliwie tego, że żaden naród nie stworzył wyższej cywilizacji bez poszanowania prawa do posiadania własności prywatnej
Ludwig von Mises
Jednym z podstawowych zadań Komisji Heraldycznej, określonych w art. 2a ust. 3 pkt 1) ustawy o odznakach i mundurach, jest opiniowanie wzorów insygniów i symboli jednostek samorządu terytorialnego. Zgodnie z art. 3 ustawy jednostki samorządu terytorialnego mogą ustanawiać, w drodze uchwały organu stanowiącego danej jednostki, własne herby, flagi, emblematy oraz insygnia i inne symbole. Podkreślenia wymaga, że ustawodawca zobowiązał jednostki samorządu terytorialnego do ustanawiania powyższych symboli w zgodzie z zasadami heraldyki i weksylologii. W tym celu na jednostki samorządu terytorialnego został nałożony obowiązek wystąpienia o opinię do ministra właściwego do spraw administracji publicznej, przy którym działa Komisja Heraldyczna jako jego organ opiniodawczo-doradczy. Opinia powinna być wydana w terminie 3 miesięcy od złożenia wniosku o jej wydanie.
W związku z powyższym należy wskazać, że w przypadku podjęcia przez jednostkę samorządu terytorialnego czynności zmierzających do uchwalenia własnych herbów, flag czy innych symboli powinien zostać zachowany poniższy tryb postępowania:
Opracowania projektu (wzoru) symbolu (wraz z uzasadnieniem historyczno-heraldycznym).
Przedstawienie ministrowi właściwemu do spraw administracji publicznej wzoru (projektu) symbolu do zaopiniowania,
Minister właściwy do spraw administracji publicznej przedstawia przesłany wzór (projekt) symbolu do opinii Komisji Heraldycznej,
Komisja Heraldyczna przedstawia ministrowi właściwemu do spraw administracji publicznej opinię dotyczącą zgodności nadesłanego wzoru (projektu) symbolu z zasadami heraldyki, weksylologii i miejscową tradycją historyczną,
Minister właściwy do spraw administracji publicznej przedstawia opinię jednostce samorządu terytorialnego w terminie 3 miesięcy od dnia otrzymania wniosku,
Organ stanowiący jednostki samorządu terytorialnego podejmuje uchwałę w sprawie przyjęcia symbolu po otrzymaniu opinii ministra właściwego do spraw administracji publicznej.
Czy ten nowy herb przeszedł tę procedurę. Czy została podjęta przez radę miasta uchwała w sprawie przyjęcia nowego symbolu? Jeśli tak to jest to nowy herb miasta jeśli nie to niestety, żadne zaklinania rzeczywistości nie pomogą.
Pieniądze to nie wszystko.... potrzebne są jeszcze złoto i diamenty.
Do całkowitego obrazu sytuacji warto dodać, że Niemcy intensywnie modernizują kanał Odra-Havela, w Nederfinow powstaje nowa podnośnia dla barek, co zwiększy możliwość wykorzystania np budowanego terminalu kontenerowego. Aż żal, że w dalszym ciągu Odra nie jest żeglowna cały rok i nic się w tym kierunku nie robi. Może warto rozruszać Związek Gmin Odrzańskich (o ile jeszcze istnieje) w celu lobowania, na rzecz rozwoju, żeglugi na Odrze. Marzy mi się by ta rzeka była choć w połowie wykorzystana do żaglugi jak Ren czy Maas w Holandii. Nie chodzi tylko o ruch towarowy, ale także turystyczny w żegludze śródlądowej.
Pieniądze to nie wszystko.... potrzebne są jeszcze złoto i diamenty.
proszę dziadka, dziadek pozwoli jak Wy mogliście wszystko tak spierdolić !!
Cytat z wywiadu audio:
Ja powiem tak... Spotykamy się z wieloma tekstami, które nie są spójne z zasadami interpunkcyjnymi czy ortograficznymi... my nie chcemy się popisywać językiem polskim przy budowaniu marki... więc nie wszystko musi być zgodne z regułami... nie każdy jest ekspertem polonistą
Sorry co on pier... ! miałem wrażenie, że słucham Jurczyka
- Nie mam pojęcia co to jest. Kod językowy? My chyba używamy innego, prostszego... - zastanawia się Jonathan, informatyk z USA. Zgadując na podstawie znanego mu transkryptu przeczytał: dżeczesin.
Alex, pracownik firmy elektronicznej z Kanady był kiedyś w Szczecinie.
- Mniej więcej wiem jak to się wymawia - mówi. - Ale na podstawie kodu, nigdy bym nie zgadł. My się tego nie uczymy. Może Europejczycy? Chyba lepiej by było umieścić plik dźwiękowy z wymową zamiast tego kodu?
- No zupełnie nie wiem... Suzusin? - zastanawia się Aiko, inżynier z Japonii. Podobne kłopoty ma Akira, jej rodak.
- Siszeczesin? Uczyłem się kiedyś podobnego kodu gdy byłem na wymianie studentów w Ameryce, ale teraz nie wiem... - mówi.
Odp: The most visionary city in Europe - 10/05/2008 17:43
Szczecin jest otwarty na.... brud i smród
jak ktos jeszcze nie wie to to jest "jeziorko" Słoneczne w dniu dzisiejszym. szkoda ze za pomoca tych zdjec nie moge wam ukazac zapachu unoszacego sie nad tym czyms i w calej okolicy...
(nie bedacych w temacie informuje ze taka sytuacja to nie wybryk dzisiejszego dnia. takie cos plywa po tym scieku bardzo czesto od wielu lat)
... lecz nie patrze na przeszkody i fałszywość gnoji, przeciwność losu boli - my idziemy ku swej woli ... tatatadam! || głos pokolenia - cios ogłupienia, hołd potępienia, mord zrozumienia ||
Szczecin jest otwarty na.... brud i smród
(...)
jak ktos jeszcze nie wie to to jest "jeziorko" Słoneczne w dniu dzisiejszym. szkoda ze za pomoca tych zdjec nie moge wam ukazac zapachu unoszacego sie nad tym czyms i w calej okolicy...
(nie bedacych w temacie informuje ze taka sytuacja to nie wybryk dzisiejszego dnia. takie cos plywa po tym scieku bardzo czesto od wielu lat)
Niestety mialem tam okazję przechodzić ostatnio...zapach powala z nóg. Nie polecam nawet największemu wrogowi wizyty tam
A nie było jakiś planów, przetargów itp. na oczyszczanie tego? pamiętam że MM jakiś czas temu coś o tym pisało
taaaa byla nawet wizja zagospodarowania tego terenu, no ale oczywiscie wszystko rozwija sie bo iscie szczecinsku
malcoolm- widac inzynierowie w usa i japonii to banda gamoni, skoro nie umieja fonetycznie przeczytac, jak oni se uczyli jezykow obcych?
Ludwig von Mises
A nie było jakiś planów, przetargów itp. na oczyszczanie tego? pamiętam że MM jakiś czas temu coś o tym pisało
plany byly odkad przy tym scieku mieszkam czyli od 1992 roku a moze i nawet wczesniej cos planowali - tego nie wiem. wladze miasta wola wydac kase na jakies urojone plany za nie wiadomo ile lat niz przeznaczyc pieniadze na cos co jest wg mnie konieczne. no chyba ze chca zeby ludzie przechodzacy obok jeziorka mieli "niezapomniane wrazenia" btw to 2050 w wizji miasta to jest rok w ktorym rozpisza przetargi na te wszystkie rzeczy??
edit: a teraz mi sie przypomnialo. jakos w okolicach 2000roku albo i wczesniej "oczyszczali" to jeziorko. usypali w polowie tame i oczyscili czesc z ktorej woda calkowicie splynela. syfu jaki tam byl sie nie da opisac i ten smrod co teraz jest to nic. wracajac do tematu po usypaniu tamy robole tak sie ochoczo do pracy wzieli ze po drugiej stronie tamy wody uzbieralo sie tyle ze ludziom zaczelo dzialki zalewac wiec ktos przyszedl i to rozkopal i na tym oczyszczanie sie skonczylo. pozniej jeszcze raz cos kombinowali, zjazdy porobili, jakas droge z plyt przez jeziorko zeby koparki mogly wjechac ale to tez byl jednorazowy wybryk natury. jak na moje to najpierw trzeba odciac doplyw tego gowna wszelkiego splywajacego a pozniej dopiero mozna sie zabrac za oczyszczanie bo tak to jest robota debili.
co do zagospodarowania to mi sie cos obilo o uszy ze byl inwestor ktory chcial tereny wokol ogarnac (ogrodki piwne, sciezki rowerowe, place zabaw itp) ale chcial zeby miasto sprzatnelo jeziorko. po tym warunku wspolpraca sie zakonczyla. ile w tym prawdy - nie wiem.
Ostatnio edytowany przez: tribu, 11 maja 2008, 10:00 [1 raz(y)]
Error nr 1024;
Opis błędu: 1194:
SELECT
s.sesja_uzytkownik,
s.sesja_zalogowany
FROM
forum_sesje as s,
forum_uzytkownicy as u
WHERE
1757977120 - UNIX_TIMESTAMP(sesja_czas) < 180
AND
s.sesja_uzytkownik = u.id
AND
s.sesja_zalogowany = 'tak'
ORDER BY
u.nick ASC
Table 'forum_sesje' is marked as crashed and should be repaired /home/sites/forum.pogononline.pl/include/class.baza.php/36;
!
Error nr 1024;
Opis błędu: 1194: Table 'forum_sesje' is marked as crashed and should be repaired /home/sites/forum.pogononline.pl/include/class.baza.php/50;
Forum służy do prezentacji opinii odwiedzających, którzy są w pełni odpowiedzialni za swoje wypowiedzi. Serwis PogonOnLine.pl w żaden sposób nie odpowiada za opinie użytkowników.