Autor
Wiadomość
   Hyde Park -> The most visionary city in Europe << początek   < poprzednia   l   następna >   ostatnia >>     idź na dół   
IS
Kibic
IP: zapisany
Na forum od 7235 dni

Odp: The most visionary city in Europe - 18/04/2008 17:19

malcoolm napisał:  

Cytat:  
Miasto zamawia gadżety promocyjne

Piłki plażowe, kredki, wiatraczki na patyczkach, a także koszulki, drewniane puzzle i latarki posłużą do promocji Szczecina.

Po poniedziałkowej prezentacji wizji rozwoju miasta oraz nowego logo i barw promocyjnych przyszedł czas na wymianę materiałów promocyjnych. Miasto ogłosiło właśnie przetarg na ich dostawę. - Wszystkie gadżety będą nawiązywać do Szczecina "pływającego ogrodu" - zapowiada Robert Grabowski z Biura Promocji i Informacji.

Materiały promocyjne m.in. zielone i niebieskie baloniki, zegary na biurko, kubki termiczne i koszulki, mają być gotowe pod koniec maja. Natomiast na premierę nowej wizji rozwoju Szczecina władze miasta przygotowały opaski na rękę z wbudowanym pendrive'm i drewniane długopisy, mające się kojarzyć z ekologią.

Za 92fm Radio Szczecin

Hmm. Ja myślę że miasto mogłoby podpisać umowę też z jakąś firmą produkującą/rozlewającą napoje energetyczne oraz wodę mineralną. Coś na zasadzie tego jak zrobił to Lech Poznań :)

Napoje Lecha

Marka Szczecina jako zielonego miasta nad woda bardzo pasuje do tego aby również w ten sposób się promować. W sumie wiadomo że i sama Pogoń mogłaby w ten sposób się zacząć promować.

Olaf
Kibic
Na forum od 8351 dni

Odp: The most visionary city in Europe - 18/04/2008 17:28

IS napisał:  
Wypraszasz sobie żebym dywagował, czy coś rozumiesz, a czego nie rozumiesz, ale niestety nadal nie rozumiesz. Przecież wszystko Ci wytłumaczyłem. Trochę to dla mnie zadziwiające, że masz problemy z odróżnieniem herbu miasta, który pojawia się na oficjalnych dokumentach, który jest znakiem heraldycznym (ma tarczę oraz godło) od loga które nie jest znakiem heraldycznym, ale może zawierać w sobie to czego w herbie nie możesz przedstawić, czyli np. hasło promocyjne i element graficzny korelujący z tym hasłem.

Co do herbu:
Współcześnie upraszcza i unowocześnia się herby miast i nie jest to żadna nowość, bo robi się to przynajmniej co kilkadziesiąt lat "dopasowując" je do epoki jaka w tej chwili panuje, ale jednocześnie nieuciekając od historii i wcześniejszej tradycji heraldycznej miasta. Akurat właśnie teraz przyszedł czas na to, aby Szczecin zmienił swój 18 wieczny herb miasta na bardziej uproszczony i zapamiętywalny i te "dopasowanie" nie polega na tym że chcemy na ślepo podąrzać z tym duchem czasów tylko że idziemy w kierunku takiej wizji właściwie podzielonej w czasie, która polega na tym że chcemy być skuteczni. To uproszczenie herbu w celach m.in. marketingowych nazywa się coraz częściej ascezą graficzną. Jeśli co do tego się sprzeczamy to źle się dzieje że niektórzy mieszkańcy tego miasta nie rozumieją sensu i korzyści tego co dziś jest najbardziej istotne w reklamie i promocji miasta, czyli prostota.

Po wtóre tak uproszczony herb tworzy dziś profesjonalne wrażenie o całej aglomeracji której ten herb jest symbolem. Tym właśnie wyróżnia się na tle konkurencji innych miast.

To jest herb miasta:

Obrazek jpg wstawiony na forum

Właśnie kto ma problemy z rozróżnieniem loga od herbu miasta. W Twoim pojęciu to synonimy. Podajesz wykładnie co jest herbem, a co nie jest, po czym uparcie nazywasz logo herbem. Z drugiej strony cyt z oficjalnej strony miasta "14 kwietnia Piotr Krzystek, Prezydent Szczecina, zaprezentował logo Szczecina. Nowe logo nawiązuje do herbu miasta." Chyba sam jeden wierzysz, że to nieheraldyczne coś, może imitować herb miasta.

IS napisał:  
Dobra już bez przysady. Piszesz bez sensu o jakiś kampaniach wyborczych, że sa tylko same wizje. Ja widze jakiś postęp jednak i myślę że w tym roku i 2009 jak się rozpoczną te inwestycje które sa zaplanowane to będziesz już trochę inaczej mówił. W Półtora roku bo takich rządach Maryjana który zostawił po sobie spaloną ziemię i jeszcze problemy z inwestorami którzy się domagają odszkodowań krytykować obecnego prezydenta że niema manny z nieba to jakaś przesada. Poczekamy, zobaczymy. Ja jestem dobrej myśli.

Pożyjemy zobaczymy:) Kiedy przejdziemy ze słów do konkretów.

Pieniądze to nie wszystko.... potrzebne są jeszcze złoto i diamenty.
IS
Kibic
Na forum od 7235 dni

Odp: The most visionary city in Europe - 18/04/2008 17:48

Olaf napisał:  

IS napisał:  
Wypraszasz sobie żebym dywagował, czy coś rozumiesz, a czego nie rozumiesz, ale niestety nadal nie rozumiesz. Przecież wszystko Ci wytłumaczyłem. Trochę to dla mnie zadziwiające, że masz problemy z odróżnieniem herbu miasta, który pojawia się na oficjalnych dokumentach, który jest znakiem heraldycznym (ma tarczę oraz godło) od loga które nie jest znakiem heraldycznym, ale może zawierać w sobie to czego w herbie nie możesz przedstawić, czyli np. hasło promocyjne i element graficzny korelujący z tym hasłem.

Co do herbu:
Współcześnie upraszcza i unowocześnia się herby miast i nie jest to żadna nowość, bo robi się to przynajmniej co kilkadziesiąt lat "dopasowując" je do epoki jaka w tej chwili panuje, ale jednocześnie nieuciekając od historii i wcześniejszej tradycji heraldycznej miasta. Akurat właśnie teraz przyszedł czas na to, aby Szczecin zmienił swój 18 wieczny herb miasta na bardziej uproszczony i zapamiętywalny i te "dopasowanie" nie polega na tym że chcemy na ślepo podąrzać z tym duchem czasów tylko że idziemy w kierunku takiej wizji właściwie podzielonej w czasie, która polega na tym że chcemy być skuteczni. To uproszczenie herbu w celach m.in. marketingowych nazywa się coraz częściej ascezą graficzną. Jeśli co do tego się sprzeczamy to źle się dzieje że niektórzy mieszkańcy tego miasta nie rozumieją sensu i korzyści tego co dziś jest najbardziej istotne w reklamie i promocji miasta, czyli prostota.

Po wtóre tak uproszczony herb tworzy dziś profesjonalne wrażenie o całej aglomeracji której ten herb jest symbolem. Tym właśnie wyróżnia się na tle konkurencji innych miast.

To jest herb miasta:

Właśnie kto ma problemy z rozróżnieniem loga od herbu miasta. W Twoim pojęciu to synonimy. Podajesz wykładnie co jest herbem, a co nie jest, po czym uparcie nazywasz logo herbem. Z drugiej strony cyt z oficjalnej strony miasta "14 kwietnia Piotr Krzystek, Prezydent Szczecina, zaprezentował logo Szczecina. Nowe logo nawiązuje do herbu miasta." Chyba sam jeden wierzysz, że to nieheraldyczne coś, może imitować herb miasta.

Ty to specjalnie piszesz? bo jestem opanowany, ale powtarzanie sie zaczyna mnie irytować :)
Mamy nowy uproszczony Herb miasta który zawsze będzie herbem i nigdy nie będzie logiem jeśli ktos tak twierdzi (np prezydent) to się bardzo myli nie tylko co do fachowej terminologii, ale także co do znaczenia herbu.

Nawiasem pisząc ludzie mają małą wiedze co do tego co jest herbem, co logiem, a co w końcu logotypem. Dlatego często mnie strzela jak ktoś na herb Pogoni z jej władz mówi logotyp hihi - ale to tak na marginesie tylko wspominam.

Dodatkowo zostało zaprojektowane logo z zapisem fonetycznym i logo już nie jest herbem miasta.

Dyskusja na ten temat nie wydaje mi się jakoś istotna. Nie wynajduj rzeczy których nie napisałem, bo logo herbem nigdzie nie nazwałem.

Jeszcze raz dla Twojej informacji.

To jest herb a nie logo: Herb jest symbolem jednostki samorządowej.

a To jest logo a nie herb. Logo jest natomiast elementem całej strategii promocyjnej miasta. Zawiera lapidarne w treści hasło, które odwołuje się do atutów miejsca.

Widzisz zasadnicza różnicę?

...a różnica jest o tyle większa bo nie wszędzie możesz stosować logo Szczecina, bo nie wszedzie wypada je stosować, natomiast co innego herb. Herb stosujemy głównie na listownikach, wizytówkach podczas uroczystości, świąt i rocznic miejskich i to herb zachowuje pierwszeństwo w wszystkich tych wydarzeniach podczas ważnych uroczystości.

Logo (ale również herb jako twarzyszacy obok tego loga z zapisem fonetycznym) natomiast może być stosowane bardziej podczas uroczystości, ale o charakterze imprez typu "Dni morza" itd.
Żeby bardziej ci to zobrazowac jeszcze. Loga nie wypada stosować np podczas uroczystości upamiętniających pionierów Szczecina na cmentarzu Centralnym. Wypada stosować je jedynie podczas imprez masowych plus na tych uroczystościach które się beda do tego nadawały.

Ps. Przy okazji odkryłem w wikipedii poważny błąd pod hasłem logo gdzie gwiazdki z flagi UE nazywa się logiem, podczas gdy to jest tylko flaga UE plus gwiazdki wykorzystywane na sztandarach i pieczęciach, służące co prawda jako element loga ale innych instytucji UE ale logiem samym w sobie nie są, bo logo i jednocześnie logotyp UE to haslo "Together" zaprojektowane rzez studenta ASP Poznań który tym projektem zajął pierwsze miejsce w międzynarodowym konkursie na logo UE.

Ostatnio edytowany przez: IS, 18 kwietnia 2008, 19:54 [12 raz(y)]

IS
Kibic
Na forum od 7235 dni

Odp: The most visionary city in Europe - 18/04/2008 19:16

Cytat:  
Aktualności
Szczecin przyszłości to Floating Garden

Nowa wizja Szczecina jest rewolucją w rozwoju miasta. Szczecin odwraca się w stronę wody, ekologii i zamierza połączyć w sobie zalety metropolii i miejsca wygodnego do życia.

14 kwietnia Piotr Krzystek, Prezydent Szczecina, zaprezentował logo Szczecina. Nowe logo nawiązuje do herbu miasta.
Dzień wcześniej projekt nowej wizji miasta obejrzeli pracownicy Urzędu Miasta, a 15 kwietnia odbywa się prezentacja dla uczniów szczecińskich szkól oraz mieszkańców Szczecina.
Głównym tematem prezentacji było jednak nie logo, tylko wizja rozwoju miasta do 2050 roku oraz osobny symbol, który będzie towarzyszył projektowi. Szczecin 2050 Floating Garden jest wizualizacją wizji. Inspiracją do symbolu stał się zapis miasta w IPA, międzynarodowym alfabecie fonetycznym.

Miasto powinno na swoich stronach poprawić błąd. Herb to nie logo. Jeśli obecny 18 wieczny herb Szczecina ma być zastąpiony to nie może być zastąpiony logiem, bo nie będzie na to zgody Polskiego Towarzystwa Heraldycznego. Ciekawe kto to pisał w ogóle hihi. Porażająca niekompetencja :) Po drugie właściwego loga czyli tego w zapisie fonetycznym nie nazywa się osobnym symbolem - w ogóle co to za określenie. Naprawdę ktoś z urzedników się nieźle popisał :)

Abstrahując już od tej dyskusji dzis ukazały się nowe wizualizacje tego jak np mają wyglądać tablice z nazwami ulic na prawobrzeżu a jak na lewobrzeżu.

http://miasta.gazeta.pl/szczecin/51,34939,5131093.html?i=3

Prawobrzeże ma kolor zielony, a lewobrzeze ma kolor niebieski. Fajnie to nawet wygląda :)

Ostatnio edytowany przez: IS, 18 kwietnia 2008, 19:50 [1 raz(y)]

mastah86
Kibic
Na forum od 6408 dni

Odp: The most visionary city in Europe - 18/04/2008 19:54

PoGo napisał:  
Jurczyk nic nie robił - źle. Krzystek zaczął działać - źle. Coście Wy zrobili dla miasta, że z taką namiętnością piętnujecie każde kolejne działanie?

brawa :) masz racje, kazdy potrafi tylko krytykowac a sam nie ma zadnego pomyslu jak usprawnic Nasze miasto...czy naprawde nie widzicie tego ze po raz pierwszy od 2002 roku ktos przedstawil jakis pomysl na rozwoj Szczecina (ujednolicony z jasno postawionymi celami)?? w miescie w koncu cos drgnelo, a czy sie uda to pokaze czas. dla mnie wazne jest ze ktos nareszcie sprobuje wypromowac Szczecin i im szybciej mieszkancy zaakceptuja ten pomysl i zaczna go wspierac tym predzej uda sie osiagnac zamierzony cel.

Ból przemija, chwała pozostaje!

Szczecin - niezwykłe miasto, niezwykła historia
Kumaty Piknik
Kibic
Na forum od 8068 dni

Odp: The most visionary city in Europe - 18/04/2008 21:10
No dzis widziałem już całkiem biały autobus 61 , wyglądał tak jakby miał być malowany już w nowy deseń , który muszę przyznać robi na mnie dobre wrażenie .

Co do całej tej prezentacji i promocji , to dziękujmy Bogu , że cos w tym miescie zaczyna się ruszać...

ArP
Kibic
Na forum od 8157 dni

Odp: The most visionary city in Europe - 19/04/2008 00:03

Gracjan napisał:  
No dzis widziałem już całkiem biały autobus 61 , wyglądał tak jakby miał być malowany już w nowy deseń , który muszę przyznać robi na mnie dobre wrażenie .

Co do całej tej prezentacji i promocji , to dziękujmy Bogu , że cos w tym miescie zaczyna się ruszać...

dokładnie, niezależnie od tego jaka opcja polityczna jest u władzy, każdy w miarę "ogarnięty" pomysł na rozwój naszego miasta powinien być popierany, to miasto potrzebuje zmian, musi się coś w końcu ruszyć, ch.. z malkonentami którym nic nigdy nie pasuje

Pogoń Szczecin MKS!
malcoolm
Ultraoptymista
Na forum od 7953 dni

Odp: The most visionary city in Europe - 19/04/2008 00:55

Szczecin Blog - strona o Szczecinie
Uśmiechnij się - jesteś w Szczecinie
Szczecin Blog na Twitterze
AlterEgo
Kibic
Na forum od 8104 dni

Odp: The most visionary city in Europe - 19/04/2008 08:31

IS napisał:  

Ty to specjalnie piszesz? bo jestem opanowany, ale powtarzanie sie zaczyna mnie irytować :)
Mamy nowy uproszczony Herb miasta który zawsze będzie herbem i nigdy nie będzie logiem jeśli ktos tak twierdzi (np prezydent) to się bardzo myli nie tylko co do fachowej terminologii, ale także co do znaczenia herbu.

A mnie się wydaje, że Ty jesteś osobiście zaangażowany w ten (moim zdaniem żałosny) projekt.

Jeżeli upierasz się żeby to "niebiesko-czerwone coś, z białym czymś" nazywać herbem, to może jeszcze wymyśl "nowoczesne godło" zastępujące orła w koronie.
Proponuję pójść dalej i zastąpić biało-czerwona flagę, na przykład nowoczesnym "różem".

A tak na serio: skąd w tym niby-herbie wziął się kolor biały, który w ogóle w barwach miasta nie występuje, to ja nie wiem.

Pozdrawiam miłośników pływajacych ogrodów.

Obrazek gif wstawiony na forum
AlterEgo
Kibic
Na forum od 8104 dni

Odp: The most visionary city in Europe - 19/04/2008 08:43
I tak jeszcze dla przypomnienia (może już gdzieś wcześniej było, a e nie zauważyłem) za WIKIPEDIĄ:

"Herb miejski – charakterystyczny znak miejskiej wspólnoty samorządowej skonstruowany na wzór znaku terytorialnego według określonych reguł heraldycznych. W Polsce herby miast mogą być tworzone zgodnie z ustawą z dn. 21 grudnia 1978r. o odznakach i mundurach, a sposoby jego wykorzystania zastrzega statut miejski"

AlterEgo
Kibic
Na forum od 8104 dni

Odp: The most visionary city in Europe - 19/04/2008 09:28
To NIE jest herb miasta:

TO JEST I BęDZIE HERB MIASTA SZCZECIN

malcoolm
Ultraoptymista
Na forum od 7953 dni

Odp: The most visionary city in Europe - 19/04/2008 10:21

Cytat:  
A mnie się wydaje, że Ty jesteś osobiście zaangażowany w ten (moim zdaniem żałosny) projekt.

Gadał dziad do obrazu...

Szczecin Blog - strona o Szczecinie
Uśmiechnij się - jesteś w Szczecinie
Szczecin Blog na Twitterze
E.
Kibic
Na forum od 6609 dni

Odp: The most visionary city in Europe - 19/04/2008 12:30

AlterEgo napisał:  

Jeżeli upierasz się żeby to "niebiesko-czerwone coś, z białym czymś" nazywać herbem, to może jeszcze wymyśl "nowoczesne godło" zastępujące orła w koronie.
Proponuję pójść dalej i zastąpić biało-czerwona flagę, na przykład nowoczesnym "różem".

A tak na serio: skąd w tym niby-herbie wziął się kolor biały, który w ogóle w barwach miasta nie występuje, to ja nie wiem.

Chłopie po co ty się kłócisz z "IS" on ma w większej cześć dużo racji, i on ma racje z herbem miasta . Więc przestań już.

AlterEgo
Kibic
Na forum od 8104 dni

Odp: The most visionary city in Europe - 19/04/2008 12:40

Endrjus napisał:  

Chłopie po co ty się kłócisz z "IS" on ma w większej cześć dużo racji, i on ma racje z herbem miasta . Więc przestań już.

Właśnie po to, żeby pokazać, ze nie ma racji :) - zwłaszcza z herbem.

Dobra, koniec tematu z mojej strony.

IS
Kibic
Na forum od 7235 dni

Odp: The most visionary city in Europe - 19/04/2008 14:18
Zacytuje tutaj przedstawiciela BNA żeby rozwiać pewne wątpliwości - chociaż zaznaczam że tylko pewne.

Cytat:  
Oba znaki, jakie pokazaliśmy, mają być używane w różnych celach. W celach promocyjnych powinny być stosowane znaki z transkrypcyjnym zapisem i niebiesko-zielonymi barwami. Natomiast unowocześnione logo wykonaliśmy po to, by współgrało z tą wizją. Proszę sobie wyobrazić prezydenta Szczecina opowiadającego o marinie przyszłości i posługującego się wizytówką z herbem z XVIII w. To tak, jakby ubrać we frak kogoś promującego i-phony.

Jak widać jednak ten nowy gryf ma zastąpić herb miasta. Jest tylko jedno "ale" o którym wcześniej wspominałem, że następuje poważne pomylenie pojęć. Bo herb według nawet samych twórców nazywa się logiem. Jeśli jest na to zgoda Polskiego Towarzystwa Heraldycznego to jest to herb, bo na coś co nazywa się logiem nikt nie wyda pozwolenia - jest więc spór co do pojęć, według mnie nie jest on istotny, ale jak kilka osób chciało ciągnąć dyskusję to co innego ( twórcy posługują się nazwą logo, bo oczywiście proces projektowania tego herbu wiele od logo się nie różnił - jeśli chodzi o samą grafikę). Powstają jednak przez to jakieś małe kontrowersje. Powinno być jakieś wyjaśnienie na stronach Miasta Szczecin, bo uważam że jest poważne pomylenie terminologii, czyli:

herb nazywa sie logiem
a logo w zapisie fonetycznym nazywa się jakimś symbolem (śmieszne określenie).

Jedna z wizualizacji prezentuje tez wizytówki na których jest nowy herb miasta.
Więc tak czy tak uważam że się nie mylę w kwestii, że nowy gryf ma zastąpić 18 wieczny herb miasta, czego potwierdzenie zresztą mamy w powyższym cytacie.

Według reguł heraldycznych tarcza może być kwadratowa, a godło gryfa może być tak uproszczone i nie sądzę żeby z tego powodu heraldycy robili problemy. Problem raczej tkwi w naszych umysłach, bo sobie wyobrażamy tarcze herbu jako tą pospolitą czyli półkoliście zakończoną z bardzo rozbudowanym elementem graficznym w środku - nic bardziej mylnego.

Ostatnio edytowany przez: IS, 19 kwietnia 2008, 14:37 [4 raz(y)]

mastah86
Kibic
Na forum od 6408 dni

Odp: The most visionary city in Europe - 19/04/2008 16:29
@ IS chcialem sie posprzeczac co do herbu/loga ale teraz juz sam nie wiem, moze masz racje...tym nie mniej wydaje mi sie ze 'nowy gryf' zastepuje stara 'trojkolorowa eske' (szukalem na necie ale nigdzie jej znalezc nie moge) i na kazdej imprezie ktora bedzie sponsorowalo miasto zamiast tej eski bedzie nowy gryf. Moim zdaniem jest to symbol promocyjny nawiazujacy do herbu. Nie wiem czy okreslenie nowego znaku herbem nie jest przesada cokolwiek nie mowilaby definicja slowa herb. W encyklopedii pod haslem Szczecin jako herb podawany byl i bedzie stary dobry XVIII-wieczny gryf. Chcialem tez zauwazyc ze w kazdym zrodle (przynajmniej w tych ktore udalo mi sie przeczytac) odnosnie nowej marki miasta nowy znak jest okreslany jako logo. Nawet Krzystek w swojej prezentacji uzywal tego slowa.

http://www.um.szczecin.pl/umszczecinswiat/chapter_59111.asp

ps a propo tego powinien byc zalozony osobny temat :) nie twierdze ze nie masz racji po prostu przedstawiam swoj punkt widzenia ;] wazne jest ze cos sie zaczyna dziac a jakich nazw bedziemy uzywac to juz mniej istotne

Ból przemija, chwała pozostaje!

Szczecin - niezwykłe miasto, niezwykła historia
IS
Kibic
Na forum od 7235 dni

Odp: The most visionary city in Europe - 19/04/2008 16:47
'trojkolorowa eska' jest znakiem od dawna nieużywanym, zastąpionym przez logo "Szczecin jest otwarty", ale to także jest nieaktualne, bo będzie zastąpione przez logo z zapisem fonetycznym.

Teraz chyba sami dostrzegacie jaki był wcześniej bałagan i że miasto na gwałt potrzebowało jakiejś spójnej wizji i unowocześnionej identyfikacji wizualnej.
Nowy gryf ma oficjalnie zastępować stary herb miasta z pewnością na stronach urzędu miejskiego, listownkach, wizytówkach, na oficjalnych dokumentach gdzie do tej pory był stary herb Szczecina.

Aha tak jak przypuszczałem AlterEgo wkleiłeś nieprawidłowy stary herb Szczecina. Jeśli chcesz już być tak dokładny to daj ten prawidłowy w właściwych barwach Panteone ;) bo tłoo herbu Szczecina według regulaminu insygniów miasta nie jest granatowe :)

Załącznik nr 5
do Statutu Miasta Szczecina napisał:  
Rozdział I

Herb Miasta Szczecina

§1

1. Herbem Miasta jest koronowana głowa gryfa w kolorze czerwonym na niebieskim polu tarczy o stosunku wysokości do szerokości 1 : 0,75 w dolnej części w kształcie łuku. Korona i dziób są koloru złotego. Krawędź tarczy jest obramowana kolorem złotym.
2. Barwny emblemat herbu z uwzględnieniem wzajemnych proporcji jego poszczególnych elementów przedstawia wzór nr 1 :

Mówiąc prościej. To nawet nie jest herb miasta Szczecina obowiązujący w ostatnim czasie, a zastąpiony przez nowego gryfa:

Herb miasta Szczecina (który używaliśmy przed zastąpieniem go przez nowego gryfa) ma niebieskie tło i tak powinien wyglądać :)

Ostatnio edytowany przez: IS, 19 kwietnia 2008, 17:17 [13 raz(y)]

Olaf
Kibic
Na forum od 8351 dni

Odp: The most visionary city in Europe - 19/04/2008 18:52

Cytat:  
2008-04-15
Miasto w ogonie
"Marka" Szczecina
Do Szczecina przyjechał ambasador Belgii, ważnego unijnego kraju, w stolicy którego siedzibę ma Komisja Europejska. Odwiedził lokalnych włodarzy - prezydenta miasta, marszałka województwa, wojewodę. Zachęcał do współpracy. Tym chętniej, że w zespole portowym działają z sukcesami trzy poważne firmy z kapitałem belgijskim.

Normą w takich sytuacjach jest uroczysty obiad, na który zostali zaproszeni samorządowi decydenci. Nic tak bowiem nie wieńczy owocnych spotkań, jak wspólna biesiada. Zapraszający ma wtedy poczucie dobrze spełnionej misji i zadowolenia, które ma nadzieję ujrzeć także w oczach gospodarzy. Zaproszeni oprócz doznań kulinarnych, mogą wzmocnić w sobie przekonanie, że załatwili coś dla miasta i regionu - choćby dobre wrażenie u gościa i chęć jego powrotu.

Sęk w tym, że choć ambasador czekał na gości w ekskluzywnym Park Hotelu, nie pojawił się nikt, ani z magistratu, ani od marszałka. Przybył jedynie jeden z wicewojewodów.

Absencję można by usprawiedliwić pechowym zbiegiem okoliczności; dzień wcześniej wokół Szczecina zrywały się linie energetyczne i waliły słupy wysokiego napięcia. Faksy i telefony nie działały, miasto stało sparaliżowane, a prezydenta i marszałka absorbowały konferencje prasowe i nadzór nad przywracaniem metropolii i regionu do życia. Ale przecież na obiad można było oddelegować innego urzędnika. Tak postąpił wojewoda, który też miał sądny dzień z powodu awarii.

Władze grodu Gryfa zleciły opracowanie i wykreowania Marki Szczecina, również w sferze gospodarczej. Będzie to kosztowało kilkaset tysięcy złotych. Marka ma zmienić postrzeganie miasta w kraju i w Europie. Tylko po co wydawać tyle pieniędzy, skoro opisana praktyka może skutecznie podważyć promocyjne zabiegi.

- Teraz rozumiem, dlaczego nasze miasto, które na początku lat 90. było w krajowej czołówce, od wielu lat ciągnie się w ogonie - wyznał nam z rozżaleniem Jan Stasiak, prezes Fast Terminals z kapitałem belgijskim.

M. Klasa
Źródło Kurier Szczeciński

A tak dbanie o wizerunek miasta wygłąda w praktyce

Pieniądze to nie wszystko.... potrzebne są jeszcze złoto i diamenty.
IS
Kibic
Na forum od 7235 dni

Odp: The most visionary city in Europe - 19/04/2008 20:09
Owszem sytuacja naganna można by rzec o ile to jest prawda, ale Olaf zapytam się czy w ogóle masz wiedzę co do tego, że pierwszy raz od wielu lat inwestuje się w porty w Szczecinie i Świnoujściu - (po to się właśnie chciał spotkać ambasador Belgii i okazuje się jednak że się spotkał z prezydentem i władzami regionu). Że są to pierwsze władze i wojewódzkie jak i miejskie które dostrzegają potencjał?

To może kilka faktów. Sam obserwuje ten temat od kilku miesięcy i jestem pozytywnie zaskoczony. Zaznaczam nie jestem zwolennikiem żadnego z polityków.

Oto co powiedział ambasador Belgii:

Cytat:  
Więcej pionierów

- Chcielibyśmy kontynuować tę pionierską rolę firm belgijskich - podkreślał ambasador Belgii w Polsce Jan Luykx. - Byłem zaskoczony planami inwestycyjnymi waszego regionu. Z pewnością zainteresują one wiele firm z mojego kraju. Szczególnie jeśli chodzi o port Zostały tu już zakończone nowe inwestycje. Choćby terminal kontenerowy Tę wiadomość zabierzemy ze sobą i przekażemy naszym instytucjom gospodarczym.

Ambasador Jan Luykx wyliczył, że w naszym kraju działa już około 500 firm z kapitałem belgijskim, z czego w naszym regionie blisko 20. Sferą ich działalności są głównie transport i logistyka, tekstylia, urządzenia transportowe, a produkcja musi być wywieziona. Nic więc dziwnego, że goście interesowali się planami pogłębienia toru wodnego Szczecin - Świnoujście. - To z pewnością zwiększy wydajność portu - ocenił ambasador.

- Nasze inwestycje w pierwszym rzędzie pojawiają się w Szczecinie, bo wasze miasto i port są największym ośrodkiem położonym najbliżej Belgii - komplementował dyplomata. - Macie w regionie bardzo dobrą infrastrukturą drogową.

A teraz poczytaj Olaf o inwestycjach w porcie:

Inwestycje

Inwestycje druga część

Dziś natomiast na stronach biuletynu informacji publicznej ukazała się kolejna ważna informacja.

Cytat:  
O B W I E S Z C Z E N I E

PREZYDENTA MIASTA SZCZECIN
z dnia 17 marca 2008 R

Na podstawie art. 53, art. 32 ust.1, art. 3 pkt. 19 ustawy z dnia 27 kwietnia 2001 r. Prawo ochrony środowiska (teks jednolity – Dz. U. z 2008r. Nr 25, poz. 150)

podaje się do publicznej wiadomości

1. W publicznie dostępnym wykazie danych o wniosku o wydanie decyzji, prowadzonym w Biuletynie Informacji Publicznej Urzędu Miasta Szczecin, został zamieszczony wniosek Zarządu Morskich Portów Szczecin i Świnoujście S.A. z siedzibą w Szczeciniew sprawie wydania decyzji o środowiskowych uwarunkowaniach zgody na realizację przedsięwzięcia pn.:

„Rozbudowa infrastruktury portowej na Półwyspie Katowickim portu w Szczecinie ”.

2. Każdy ma prawo składania uwag i wniosków w wymienionym postępowaniu administracyjnym. Wnioski i uwagi można składać, w ciągu 21 dni od daty publicznego ogłoszenia, w Biurze Obsługi Interesantów Urzędu Miasta Szczecina, pl. Armii Krajowej 1, sala nr 62, stanowisko 46.

3. Każdy ma prawo zapoznać się z dokumentacją dotyczącą przedmiotowego postępowania, w ciągu 21 dni od daty publicznego ogłoszenia, w Urzędzie Miasta Szczecin, w Wydziale Gospodarki Komunalnej i Ochrony Środowiska – pok. 4, codzienne w godzinach od 9ºº - 14ºº .

Więc mam prawo sądzić że owszem jeśli jest prawdą że tak postąpiono z ambasadorem Belgii to rzecz jest skandaliczna, ale z drugiej strony trzeba powiedzieć że od dawna nikt nie wykazywał woli, aż tak dużych inwestycji np w samym zespole portów, więc jeśli chodzi o dbanie o interes regionu w tej akurat materii to nie mam zastrzeżeń. Co do wizerunku i promocji mam nadzieje że się to poprawi, bo to że była awaria prądu w mieście akurat w tym czasie to żadne usprawiedliwienie.

Naprawdę przestańmy w końcu być takimi malkontentami bo to już się żałosne robi. Najlepiej to jak znowu wróci Maryjan Jurczyk i zacznie robić spustoszenie. Poza tym co do Kuriera Szczecińskiego hmmm pamiętam jeszcze czasy jak w Kurierze Szczecińskim udostepniano jakiemuś pismakowi rubrykę gdzie wypisywał bzdury na temat tego dlaczego Niemcy wykupią polskie ziemie - bez komentarza. :)

Ostatnio edytowany przez: IS, 19 kwietnia 2008, 20:14 [1 raz(y)]

N.
Kibic
Na forum od 6527 dni

Odp: The most visionary city in Europe - 19/04/2008 20:28

AlterEgo napisał:  
To NIE jest herb miasta:

TO JEST I BęDZIE HERB MIASTA SZCZECIN

Ja w tym temacie powiem tylko, że to niebiesko czerwone z białą kreską nie jest i nie będzie herbem Szczecina, niektórzy za bardzo chcą wskoczyć w XXI wiek, ale nieco za późno zaczęto te marne starania, lepiej niech wybudują nowy stadion, a nie pierdolą o ogródkach.

PS
 - 1  - 2  - 3  - 4  - 5  - 6  - 7  - 8  - 9  - 10  - 11  - 

!
   Error nr 1024;    Opis błędu: 1194: SELECT s.sesja_uzytkownik, s.sesja_zalogowany FROM forum_sesje as s, forum_uzytkownicy as u WHERE 1757977119 - UNIX_TIMESTAMP(sesja_czas) < 180 AND s.sesja_uzytkownik = u.id AND s.sesja_zalogowany = 'tak' ORDER BY u.nick ASC
Table 'forum_sesje' is marked as crashed and should be repaired
/home/sites/forum.pogononline.pl/include/class.baza.php/36
;

!
   Error nr 1024;    Opis błędu: 1194: Table 'forum_sesje' is marked as crashed and should be repaired
/home/sites/forum.pogononline.pl/include/class.baza.php/50
;

idź do góry   
  Użytkownicy on-line: 0 - Rekord: 102 - 06/04/2010 21:51

Nie jesteś zalogowany. Możesz czytać forum, jednak aby napisać wiadomość lub zmienić ustawienia musisz się zalogować.
 l: h:

czas wykonania skryptu: 0.04 s. | wersja forum: 2.0-dev [historia]

regulamin | ostrzeżenia użytkowników
Forum służy do prezentacji opinii odwiedzających, którzy są w pełni odpowiedzialni za swoje wypowiedzi.
Serwis PogonOnLine.pl w żaden sposób nie odpowiada za opinie użytkowników.

© Pogoń On-Line 2000-2005