A ja z własnego przykładu wiem, że nie warto pchać w tak tytaniczne tematy jak Ojciec Chrzestny. To tylko matura ustna, trzeba odbębnić 15 minut gadki i tyle. Czasem prostota i odtwórczość jest lepsza niż ględzenie w nieznanym Tobie języku przed komisją i tzw. zawias myślowy. Pamiętam, że z mojego rocznika kilka osób chciało się wykazać ambicją na ustnej i wzięli sobie nie tyle ekstremalne tematy co megaszczegółowe przykłady do nich i wychodzili z sali z łzami w oczach bo poplątało im się wszystko. Dlatego lepiej stawiać na prostotę i jasny przekaz. Komisja chce usłyszeć co masz do powiedzenia na dany temat, a nie jak wiele wiesz. Dlatego Jądro Ciemności jest z tych 3 pozycji najlepszym wyborem bo jest najkrótsze, a film masz podsunięty pod sam ryj
W kwestii adaptacji filmowych warto brać przykłady lektur nie z liceum a np. z gimnazjum - są jeszcze prostsze do interpretacji, a komisja z przyjemnością wysłucha twoich argumentów. Ojciec Chrzestny to prawdziwa mina i hardkor, ale to nie ja będę za 100 dni stał i nasuwał. Twój wybór
Ha ha ha, he he, ho-ho, uh, uh, ha-ha, ha...And I thought my jokes were bad...
Odp: Matura - 24/01/2010 09:20
proponuje wybierać tematy o których nauczyciele nie mają pojęcia ( nie wierzcie w to, że się przygotują)
Miałem temat "Różne oblicza faszyzmu w literaturze i filmie" zrobiłem im 15 minutowy wykład po czym zadali mi 3 pytania z serii jak pan myśli? jak pan uważa? i dali 100 %
Miałem bardzo podobnie. Na temat "wizje zaświatów w różnych rodzajach sztuki" zapodałem im przykłady z dzieł najbliższych mojemu sercu, jak np. Dragon Ball i Star Wars... Nauczyciele chyba jednak się nie przygotowali, więc otrzymałem pytania: Dlaczego taki wybór? Które najbardziej lubię? i 100% xD
A co do powyższych, może i Ojciec Chrzestny to wybitny film, ale książka bez porównania lepsza
Odp: Matura - 04/05/2011 16:16
Wiersze, ten drugi wiersz troche zjebalem bo cos o wojnie pisalem ale bedzie dobrze! Jutro matma to dopiero bedzie tragedia...
Słyszałem kroki Boga, życie jest kruche
Mam złotą proporcję między umysłem a duchem
Wersów plecak, tysiące w zeszycie
Oślepiam blaskiem, jestem słońcem w zenicie
Właśnie, posiada ktoś? Joanna Wrycza, Galaktyka Języka Internetu, wyd. Novae Res, Gdynia 2008 ? Ryja troszku za wolno ogarnąłem i się okazało, że tam gdzie miała być ta książka to wcale jej nie było i się zaczyna robić ciepło...
Error nr 1024;
Opis błędu: 1194:
SELECT
s.sesja_uzytkownik,
s.sesja_zalogowany
FROM
forum_sesje as s,
forum_uzytkownicy as u
WHERE
1757978109 - UNIX_TIMESTAMP(sesja_czas) < 180
AND
s.sesja_uzytkownik = u.id
AND
s.sesja_zalogowany = 'tak'
ORDER BY
u.nick ASC
Table 'forum_sesje' is marked as crashed and should be repaired /home/sites/forum.pogononline.pl/include/class.baza.php/36;
!
Error nr 1024;
Opis błędu: 1194: Table 'forum_sesje' is marked as crashed and should be repaired /home/sites/forum.pogononline.pl/include/class.baza.php/50;
Forum służy do prezentacji opinii odwiedzających, którzy są w pełni odpowiedzialni za swoje wypowiedzi. Serwis PogonOnLine.pl w żaden sposób nie odpowiada za opinie użytkowników.