Antek ma trochę racji, niektórzy popadają w paranoję. Dziś w tramwaju jakiś chłopak się głośniej zaśmiał, a kilka osób zaczęło na niego najeżdżać, że żałoba jest - paranoja! No i zamykanie sklepów - rozumiem zamykanie centr rozrywkowych, ale ja np. musiałem starszym osobom z klatki użyczać swojej lodówki, bo w okolicy wszystkie sklepy pozamykane! A starsi ludzie nie mieli możliwości dalszego "zwiedzania" miasta. Żałoba to sprawa indywidualna, nie należy nikogo do niej zmuszać, bo skutek będzie odwrotny do zamierzonego. Inna sprawa, że żałoba narodowa w Polsce była ostatnimi czasy nadużywana.
byla mowa dzien wczesniej ze sklepy beda zamkniete...np ja zrobilem sobie zakupy, jeden dzzien kurwa nikogo nie zbawi..cywil masz racje, wiadomo ze nie kazdy odczuwa to tak jakie stwarza pozory ale uszanowac to co sie stalo powinien kazdy...bez wzgledu na przekonanie,na stosunek do polittyki etc. a starsi ludzie moga isc na spacer, a nie rano od 6 robic kolejki w sklepach, maja takie bicia na bani ze nawet jak maja wszystko w domu to i tak wlaza do sklepu bo maja za duzo wolnego czasu, a Ty (sz.) w tym przypadku mogles zrobic dobry uczynek wiec jezeli wierzysz w Boga to pojdziesz do nieba...ja mam miejscówke w piekle wiec sie o nic nie martwie...
Wasza nienawiść daje mi siłę, żebym stał się mocniejszy!Na zawsze w moim sercu tylko MKS Pogoń Szczecin!
Dzisiaj zarządzono minutę ciszy w szkołach, ciekawe czy dzieciaki to uszanują? Pamiętam, że im dłużej byłem w szkole, tym krótsza była "minuta ciszy", w ostatniej klasie to trwała już z 30 sekund. Może tym razem nie będą lecieć w kulki i zrobią jak przystało, zegarowa minuta?
14 kwietnia 2010 r. w szwedzkim parlamencie odbędzie się seminarium upamiętniające Zbrodnię Katyńską.
To bezprecedensowe wydarzenie odbędzie się dzięki współpracy Ambasady RP w Sztokholmie, Instytutu Polskiego w Sztokholmie, szwedzkiej instytucji Forum för Levande Historia (www.levandehistoria.se) oraz szwedzko-polskiej grupy parlamentarnej w Riksdagu.
Wprowadzenia do seminarium dokona szwedzka parlamentarzystka oraz przewodnicząca szwedzko-polskiej grupy parlamentarnej w Riksdagu, Marietta de Pourbaix-Lundin. Na początku uroczystości polski skrzypek - Bartosz Cajler wykona utwory J. S. Bacha - Adagio oraz Sicilienne z sonaty g-moll.
Szwedzki historyk oraz dziennikarz Peter Johnsson wygłosi wykład na temat zbrodni Stalina w Katyniu i jej historycznych następstw.
Ella Carlsson, krewna jednej z ofiar zbrodni katyńskiej podzieli się z zebranymi swoimi wspomnieniami.
W programie seminarium przewidziano również wykład profesora Kristiana Gernera z Uniwersytetu w Lund pt. „Katyń a polityka”. Podczas obchodów rocznicy zbrodni pokazany zostanie również fragment wywiadu z Andrzejem Wajdą, w którym reżyser opowiada o swoim filmie „Katyń”.
Spotkanie zakończy wystąpienie zastępcy ambasadora RP w Szwecji, Ewy Dębskiej.
17 kwietnia 2010 r. w Sztokholmie, w centrum ABF, również w ramach obchodów 70. rocznicy zbrodni katyńskiej, odbędzie się zorganizowane przez Instytut Polski w Sztokholmie wraz z licznymi miejscowymi partnerami, spotkanie z pisarzem i dziennikarzem Peterem Johnssonem, na którym zaprezentuje swoją najnowszą książkę „Zbrodnia Stalina w Katyniu i jej historyczne następstwa w latach 1940-2010” (Stalins mord i Katyń och dess historiska efterspel 1940–2010). Autor przedstawia w niej historię oraz przebieg zbrodni katyńskiej.
Jest to pierwsza na rynku szwedzkim, napisana przez szwedzkiego historyka, publikacja na temat Katynia.
[...]Katyń stał się bolesną raną polskiej historii, ale także na długie dziesięciolecia zatruł relacje między Polakami i Rosjanami. Sprawmy, by katyńska rana mogła się wreszcie w pełni zagoić i zabliźnić. Jesteśmy już na tej drodze. My, Polacy, doceniamy działania Rosjan z ostatnich lat. Tą drogą, która zbliża nasze narody, powinniśmy iść dalej, nie zatrzymując się na niej ani nie cofając.[...]
Polscy i rosyjscy prokuratorzy odczytali większość informacji zapisanych na czarnych skrzynkach z prezydenckiego samolotu, który w sobotę rozbił się w Smoleńsku – nieoficjalnie dowiedział się "Wprost". Ostateczny przebieg rozmów polskich pilotów ma być znany w ciągu kilku dni.
Śledczy badali dwie skrzynki: jedną zawierającą zapis rozmów pilotów oraz drugą, na której zapisane są parametry lotu. Media informowały wcześniej, że jedna z nich została lekko uszkodzona. "Wprost" informuje, że także tę udało się odczytać.
– Obecnie trwa przypisywanie wypowiedzi konkretnym osobom: pilotom i kontrolerom – twierdzi rozmówca "Wprost" w prokuraturze.
Rosjanie poczekali z otwarciem czarnych skrzynek na przybycie polskich prokuratorów.
Odp: Katyń 10.04.2010 - 12/04/2010 11:56
Ja jestem pod wielkim wrażeniem postawy władz Federacji Rosji. Piękne, wielkie gesty, które nie były zaplanowane wcześniej czy wyuczone. A co do postawy samych, Rosjan to nie jestem zaskoczony ich postawą. To wspaniali ludzie i jeszcze bardziej ich szanuję za te ostatnie dni.
"MY PORTOWCY, MY PORTOWCY NASZ CHARAKTER SIŁĄ JEST!!!"
Odp: Katyń 10.04.2010 - 12/04/2010 14:30
Myślę że robimy zbyt wielkie halo z postaw władz rosji. Nagle wszyscy są zaskoczeni że Ci ludzie są zdolni do przeżywania ludzkich emocji, a przecież takie zachowania powinny być normą w cywilizowanym świecie. Zrobili duży krok do pojednania, ale absurdem jest to że trzeba się tyle lat prosić o uznanie Katynia za ludobójstwo dokonane przez naród rosyjski. Powinni klękać przed naszym narodem i to nie tylko za Katyń. Prawdziwe przeprosiny to uznanie Katynia za ludobójstwo oraz rozbrojenie rakiet w obwodzie kaliningradzkim skierowanych w stronę polski. Pojednanie jak najbardziej tak, ale na uczciwych warunkach z szacunku dla potomnych którzy oddali życie za naszą ojczyznę.
Przy okazji chciałem wspomnieć że 10.04. to także data śmierci Jacka Kaczmarskiego (o czym w żadnych mediach chyba nie wspominali) który m.in. stworzył bardzo przejmującą balladę o Katyniu.
Oto link: http://www.youtube.com/watch?v=bW-SkS63-5U
Ps. Tytuł tematu powinien też uwzględniać datę 70 rocznicy Katynia
Ostatnio edytowany przez: IS, 12 kwietnia 2010, 14:42 [1 raz(y)]
Odp: Katyń 10.04.2010 - 12/04/2010 22:28
Super sprawa z tym nabożeństwem oraz przemarszem dodam że w katedrze są odprawiane bardzo ciekawe msze. Myślę ,że to nasz patriotyczny obowiązek. Oddanie czci ofiarom , ludziom którzy byli patriotami i chcieli zawsze jak najlepiej dla Polski.
Odp: Katyń 10.04.2010 - 13/04/2010 08:31
Niech jak największa liczba kibiców pojawi się na tym marszu pokażmy że jestesmy solidarni z całym krajem. Bierzemy szaliki i flagi i o 18.30 spotykamy się na kładce przy katedrze.
Daremne żale - próżny trud,
Bezsilne złorzeczenia!
Przeżytych kształtów żaden cud
Nie wróci do istnienia.
Świat wam nie odda, idąc wstecz,
Znikomych mar szeregu -
Nie zdoła ogień ani miecz
Powstrzymać myśli w biegu.
Trzeba z żywymi naprzód iść,
Po życie sięgać nowe...
A nie w uwiędłych laurów liść
Z uporem stroić głowę.
Wy nie cofniecie życia fal!
Nic skargi nie pomogą -
Bezsilne gniewy, próżny żal!
Świat pójdzie swoją drogą.
Odp: Katyń 10.04.2010 - 13/04/2010 10:57
Mnie zastanawia jedno gdzie jest nagranie z lądowania pary prezydenckiej? Godzinę przed wypadkiem lądował tam pełny samolot z dziennikarzami. Wiadomo niektórzy zostali aby to filmować. Nawet to samo podchodzenie do lądowania bez wypadku by coś dało do myślania. A ta odległośc 400-500m to też nie jest jakaś szokująca dla kamer było by widać dym i ogień jak zbiorniki były pełne.
"I kneel only to God and I don't see him here"<--Prion Break S02E04
Error nr 1024;
Opis błędu: 1194:
SELECT
s.sesja_uzytkownik,
s.sesja_zalogowany
FROM
forum_sesje as s,
forum_uzytkownicy as u
WHERE
1757983692 - UNIX_TIMESTAMP(sesja_czas) < 180
AND
s.sesja_uzytkownik = u.id
AND
s.sesja_zalogowany = 'tak'
ORDER BY
u.nick ASC
Table 'forum_sesje' is marked as crashed and should be repaired /home/sites/forum.pogononline.pl/include/class.baza.php/36;
!
Error nr 1024;
Opis błędu: 1194: Table 'forum_sesje' is marked as crashed and should be repaired /home/sites/forum.pogononline.pl/include/class.baza.php/50;
Forum służy do prezentacji opinii odwiedzających, którzy są w pełni odpowiedzialni za swoje wypowiedzi. Serwis PogonOnLine.pl w żaden sposób nie odpowiada za opinie użytkowników.