Zdjęcia te znalazłem na jednym z internetowych forów, pochodzą z okresy wojny polsko-bolszewickiej, do tej pory nie wiadomo skąd wzięli się ci czarnoskórzy w polskiej armii.
Stocznie Szczecina, Gdyni i Gdańska chciały wolności krzyczały basta !
Odp: Ciekawostka dla miłośników historii - 10/03/2006 14:21
Nna wojnie tej walczylo wielu ochotnikow z zachodu. Ci na zdjeciach pochodzili najprawdopodobniej z USA choc inne kraje sa tez mozliwe. Gdyby ktos poznal, co to za pulk albo typ armii, sprawa bylaby duzo latwiejsza
Odp: Ciekawostka dla miłośników historii - 10/03/2006 14:28
Z tymi ochotnikami z zachodu nieco przesadziłeś, gdyż nie było ich praktycznie wcale; Francuzi w sztabie generalnym i słynna eskadra amerykańskich pilotów, którymi ci żołnierze nie mogliby cyć ze względu na..............kolor skóry.
Stocznie Szczecina, Gdyni i Gdańska chciały wolności krzyczały basta !
no coz, nie tylko polacy przeciez ruskich nie lubia
sa to pewnie zolnierze z USA, albo moze francja nam przyslal kilku..przeciez w ch kolonii mieli... a przeciez to nie jedyna wojna w ktorej ochotnicy z zachodu brali udzil (w powstaniu styczniowym tez byli). z drugiej zas stronii murzyni zbyt wysokiej pozycji w spolecznestwie nie mieli...a na pierwszej fotce czarny wyglada jakby byl wysoki ranga
heh fajna sprawa, a fotomontaz to raczje nie jest...bo po co?
Ostatnio edytowany przez: avelyn, 10 marca 2006, 16:28 [1 raz(y)]
Jeśli historia mogłaby nas czegokolwiek nauczyć, to niewątpliwie tego, że żaden naród nie stworzył wyższej cywilizacji bez poszanowania prawa do posiadania własności prywatnej
Ludwig von Mises
Odp: Ciekawostka dla miłośników historii - 10/03/2006 17:07
jak dla mnie to Amerykanie,ktorzy pomagali Polaka w Lotnictwie.Chcieli sie odwdzieczyc za Koscuiszke i Kuławskiego...tak mi sei przynajmniej wydaje.
(Jeden z Lotnikow dostal nawet Virtuti nadane przez J.Piłsudskiego...)
"...patrzę na własne odbicie w witrynie i widzę to, że jest realne, nie będąc hologramem przypomina po której stronie się znalazłem i w jakim celu tak naprawdę..."
Odp: Ciekawostka dla miłośników historii - 10/03/2006 17:23
na drugiej fotce na lewo od czarnego widac 2 sierzantow (przynajmniej tak maja na czapkach, pagonow nie widac) wiec mozna sie domyslic ze byl on podoficerem. Nazwa obrazka to "BlackPoleFliers" czyli czarni polscy piloci. Ile w tym prawdy to nie mam pojecia bo watpie by zaraz po I WS czarni z USA mieli stopnie oficerskie czy nawet podoficerskie (ale tu wogole nie wiem bo armia USA mnie nigdy zbytnio nie ciekawila)
i podziekujmy aliantom za pomoc udzielona w Teheranie, Jałcie i Poczdamie
Jeśli historia mogłaby nas czegokolwiek nauczyć, to niewątpliwie tego, że żaden naród nie stworzył wyższej cywilizacji bez poszanowania prawa do posiadania własności prywatnej
Ludwig von Mises
Odp: Ciekawostka dla miłośników historii - 16/03/2006 18:52
Najprawdopodobniej byli to ochotnicy , zgłosili się do Polskiej armi bo chcieli walczyć z czerwoną zarazą O ile dobrze kojarze to ten z flaszką pochodził z Francji.
W tamtym okresie u boku Polaków służyło troche Amerykanów i Francuzów , wszyscy mieli jeden motyw , walka z czerwonymi więc nic dziwnego że wśród nich mógł się trafić jakiś czarny
tez mi sie tak wydaje na dalszym planie chyba Teatrr jest
To na pewno Wały chrobrego, a konkretnie prawe schody na doł (patrząć od strony Odry). A ten budynek w głębi to przeciez dzisiejszy Urząd Wojewódzki. Mieszkacie w Szczecinie i tego nie wiecie?
Error nr 1024;
Opis błędu: 1194:
SELECT
s.sesja_uzytkownik,
s.sesja_zalogowany
FROM
forum_sesje as s,
forum_uzytkownicy as u
WHERE
1757983686 - UNIX_TIMESTAMP(sesja_czas) < 180
AND
s.sesja_uzytkownik = u.id
AND
s.sesja_zalogowany = 'tak'
ORDER BY
u.nick ASC
Table 'forum_sesje' is marked as crashed and should be repaired /home/sites/forum.pogononline.pl/include/class.baza.php/36;
!
Error nr 1024;
Opis błędu: 1194: Table 'forum_sesje' is marked as crashed and should be repaired /home/sites/forum.pogononline.pl/include/class.baza.php/50;
Forum służy do prezentacji opinii odwiedzających, którzy są w pełni odpowiedzialni za swoje wypowiedzi. Serwis PogonOnLine.pl w żaden sposób nie odpowiada za opinie użytkowników.