Ktory bank oferuje najtansze i najkorzystniejsze konta ?? - 06/07/2004 19:45
Przegladam oferte wszystkich bankow i nie mam pojecia na co sie zdecydowac.
Wszedzie podobne oplaty, jednak oferty sa zagmatwane i pewnie nie brakuje w nich ukrytych oplat.
Na wszystkich stronach mozna pobrac szczegolowa tabele prowizji za ”pozostale” uslugi, ale nie moge tego odczytac po zalaczeniu.
Licze na tych, ktorzy juz maja konta i wiedza o co chodzi.
Odp: Ktory bank oferuje najtansze i najkorzystniejsze konta ?? - 06/07/2004 22:12
Ja korzystam z mBankunajwyzsze oprocentowanie, praktycznie placi sie jedynie za przelewy wychodzace poza mBank 50gr, brak jakichkolwiek oplat za posiadanie konta, no i troche posrednicze w zakladaniu kont u nich
http://www.bankier.pl/centrum/sp/produkty/mbank/eKONTO/info.html tu masz informacje o ich uslugach
i ewentualny link jakbys chcial sie zapisac
http://www.bankier.pl/centrum/sp/produkty/mbank/eKONTO/form.html?user=chrisxx
Też wydaje mi sie ze to najlepszy wybór.Bo nie ma zadnych opłat za:
- założenie
- prowadzenie rachunku
- nie ma też konieczności minimalnych oraz systematycznych wpłat na konto.
>Zadnych > oplat na pewno nie pobieraja, to pewnie Twoj bank Cie pozbawia tej milej sumki > (ew poczta poslska)
>w takim razie gdzie mam wplacac jak ktos ma konto > mBank, zeby nie bylo prowizji ? >pozdro
W pytaniu pytales sie czy mBank pobiera cos...i odpowiadam nic, ale rzeczywiscie jesli jedyna forma jaka mozesz zaislic konto jest poczta polska to czeka cie wydatek 3pln, chociaz tego do konca nie jestem pewny, na placu gdzie stoi pomnik colloniego widzialem dzis punkt mbanku i nie wiem czy tam nie mozna dokonywac wplat...jesli by to ktos wiedzial to prosze o informacje
Mam konto w banku Citibank Handlowy i delikatnie mówiąc nie jestem z niego zadowolony (wysokie opłaty miesięczne za prowadzenie konta, częste problemy ze stroną internetową).
Po nowym roku chciałbym założyć konto w nowym banku no i właśnie w tym rzecz, na forum z tego co widziałem jest parę osób które znają się na temacie. Powoli sam robię rekonesans ale jako że średnio jestem w temacie to wolę spytać o radę kogoś kto się na tym zna lepiej.
Interesuje mnie normalne konto (PLN) z jakąś niewysoką opłatą za prowadzenie (ewentualnie żadną), sprawnym serwisem internetowym i punktami bankomatowymi w centrum Szczecina, w grę wchodzą konta studenckie (mam 23 lata).
W niedalekiej przyszłości chciałbym też założyć lokatę, oprocentowanie przeważnie z tego co zdążyłem się dowiedzieć jest podobne we wszystkich bankach, ale z tego co słyszałem od znajomego to istnieją gdzieniegdzie lokaty, w których od zarobionego procentu nie jest pobierany 19% podatek (Belki), prawda to czy jakiś przekręt?
Odp: Ktory bank oferuje najtansze i najkorzystniejsze konta ?? - 30/12/2009 00:15
W niedalekiej przyszłości chciałbym też założyć lokatę, oprocentowanie przeważnie z tego co zdążyłem się dowiedzieć jest podobne we wszystkich bankach, ale z tego co słyszałem od znajomego to istnieją gdzieniegdzie lokaty, w których od zarobionego procentu nie jest pobierany 19% podatek (Belki), prawda to czy jakiś przekręt?[/cytat]
Tak dokładnie,czasem banki robią takie myki.Polega to na tym,że ogłaszają coś w stylu promocji i wkładasz pieniądze na rachunek oszczędnościowy oprocentowany tak samo jak lokata z tymże oficjalnie jest on np. na mieszkanie (ściema banku).W ten sposób klient i bank ucieka przed podatkiem Belki.W PKO BP rok temu taka sytuacja miała miejsce,oprocentowanie na 6,5 %.Generalnie musisz pochodzić i wprost zapytać o to jaka stawka,co lepiej się opyla(konto,rachunek,lokata),jaki wkład własny itp
pozdr
Siła Płynie Z Krwią , Duma Razem Z Nią ->Duma Pomorza
Osobiście mógłbym polecić Ci konto w mBanku(masz możliwość założenia konta eMax plus - konto oszczędnościowe w zamian za lokatę)
+
0 za prowadzenie konta,
0 za przelewy
dobry portal transakcyjny,
-
opłata za sprawdzenie stanu konta w bankomacie chyba 1zł,
jak masz pieniądzę, które często sam wpłacasz to banku to tutaj musisz robić to poprzez wpłatomat(niekiedy nie działają i jest ich w Szczecinie stosunkowo mało)
Alior, ING(direct) i BZWBK (<30) ma też dobrą ofertę ale różnice są szczerze mówiąc niewielkie i najlepiej jak sam sobie poczytasz i wybierzesz to co Tobie najbardziej odpowiada.
Jeśli chodzi o unikaniu płacenia Belki przy lokatach to myk polega na tym, że kapitalizacja odsetek jest dzienna a nie miesięczna, 2-miesieczna czy roczna(jeśli odsetki będą mniejsze niż 2,49 zł dziennie to podatek nie jest naliczany,bo podatek z takich odsetek jest mniejszy niż 50 groszy(gdyby był powyżej 50 groszy to fiskus zaokrągliłby wartość podatku do 1 złotego i jest to minimalna wartość podatku)
Wszystko zależy od kwoty, którą chcesz zdeponować. Przy większych kwotach musiałbyś rozbijać kasę na kilka lokat. Niemniej jednak istnieje takie coś jak ominięcie podatku Belki.
Ostatnio gdzieś czytałem artykuł czy aby klient sam nie będzie musiał się rozliczać z tego podatku(bo normalnie jak masz lokatę to Bank automatycznie zabiera 19% z zysku i płaci podatek za klienta) ale jak na razie cisza w temacie.
Odp: Ktory bank oferuje najtansze i najkorzystniejsze konta ?? - 30/12/2009 00:42
Ja mam konto w Aliorze i nie narzekam, wszystko za free, chyba 30 przelewów w miesiącu darmowych, prowadzenie darmowe, wypłaty ze wszystkich bankomatów także darmowe, jedynie za kartę 3 złote, ale konto jest z lokatą nocną gdzie 50% posiadanej kwoty rośnie o jakieś 6% dokładnie nie pamietam, wiec jeśli będziesz mieć na nim coś koło tysiąca złotych to konto masz darmowe.
Chociaż gdzieś czytałem, że mają podwyższyć opłaty.
Ja korzystam z ekonta w mBanku i jestem zadowolony. Dostęp do konta przez internet bezpłatny i 24H na dobę. Bankomaty darmowe sieci Euronet, BZWBK, CashForYou, Ecard. Z tym,że w Euronet i Ecard możesz wybierać min. 50 zł i wielokrotność tej sumy, a w CashForYou 20 zł i wielokrotność i w BZWBK każdą kwotę od 10 pln. Prowadzenie konta bezpłatne. Przelewy do wszystkich banków w Polsce bezpłatne. Informują na bieżąco gdy, robią przerwę w dostępie do systemu banku. Kiedyś było oprocentowanie 0,5% teraz niestety nie ma nic. Ale możesz otworzyć lokatę lub inne konto oszczędnościowe z oprocentowaniem około 5% (eMax plus) lub 1 % (eMax). Musisz poczytać dokładniej czemu ta różnica, ale wynika ona chyba z możliwości wypłaty.
Co do innych kont to korzystają z nich moi znajomi też są zadowoleni. Ale też musisz popatrzyć gdyż niektóre konta są płatne np 1-5 zł za miesiąc za prowadzenie rachunku oraz płatne przelewy 50gr - 2 zł. Różnie to wygląda. Ale te konta mysle, że są optymalne jeżeli też nie zarabiasz regularnie.
Wadą banków internetowych może być brak tradycyjnych oddziałów. Tutaj mi chodzi o mBank, który ma jedynie 2 tzw mKioski (Galaxy, CH Turzyn) oraz centrum finansowe na Placu Żołnierza. Działa za to infolinia 24H na dobę i muszę przyznać, że dobrze działa, bo kilka razy na nią dzwoniłem i to co chciałem zrobiłem od ręki bez stania w kolejce w oddziale.
Decyzja należy do Ciebie
edit:
Widzę że się spóźniłem
dodam jeszcze, że karta w mBanku jest za free i jej prowadzenie też jest za free.
Od 1 stycznia 2010 podnoszą opłaty za prowadzenie rachunku i korzystanie z karty kredytowej. Opłaty mają być pobierane jakoś od końca marca by klienci mogli ewentualnie uciec
Error nr 1024;
Opis błędu: 1194:
SELECT
s.sesja_uzytkownik,
s.sesja_zalogowany
FROM
forum_sesje as s,
forum_uzytkownicy as u
WHERE
1757983718 - UNIX_TIMESTAMP(sesja_czas) < 180
AND
s.sesja_uzytkownik = u.id
AND
s.sesja_zalogowany = 'tak'
ORDER BY
u.nick ASC
Table 'forum_sesje' is marked as crashed and should be repaired /home/sites/forum.pogononline.pl/include/class.baza.php/36;
!
Error nr 1024;
Opis błędu: 1194: Table 'forum_sesje' is marked as crashed and should be repaired /home/sites/forum.pogononline.pl/include/class.baza.php/50;
Forum służy do prezentacji opinii odwiedzających, którzy są w pełni odpowiedzialni za swoje wypowiedzi. Serwis PogonOnLine.pl w żaden sposób nie odpowiada za opinie użytkowników.