Autor
Wiadomość
   Pogoń Szczecin -> Nowa ustawa, a Kibice! << początek   < poprzednia   l   następna >   ostatnia >>     idź na dół   
L.
Kibic
IP: zapisany
Na forum od 8034 dni

Nowa ustawa, a Kibice! - 14/02/2009 00:12

Cytat:  

Sejm uchwalił ustawę o bezpieczeństwie imprez masowych

Sejm zaostrzył warunki bezpieczeństwa imprez masowych, wprowadzając m.in. nowe rodzaje kar wobec stadionowych bandytów oraz obowiązek identyfikacji kibiców. Dopuszczono możliwość sprzedaży alkoholu podczas imprez, którym nie grożą akty przemocy.

Sejm uchwalił w czwartek wieczorem ustawę o bezpieczeństwie imprez masowych, która ma zapewnić m.in. bezpieczny przebieg Euro 2012. Za jej przyjęciem było 277 posłów, przeciwnych było 135, a 2 wstrzymało się od głosowania.

Najwięcej dyskusji parlamentarzystów wywołał zapis o możliwości sprzedaży alkoholu podczas imprez. Przyjęto, że sprzedaż, podawanie i spożywanie napojów, w tym piwa, zawierających nie więcej niż 4,5 proc. alkoholu, może odbywać się na imprezach masowych - z wyłączeniem tych o podwyższonym ryzyku aktami przemocy - tylko w wyznaczonych miejscach i jedynie przez podmioty posiadające zezwolenie. Szczegóły mają znaleźć się w rozporządzeniu rządu.

Odrzucono poprawkę PiS, które było za skreśleniem tego przepisu i tym samym za pełnym zakazem sprzedaży alkoholu na imprezach masowych.

Ustawa wprowadziła tzw. zakaz klubowy, stanowiący, że organizator meczu może osobom łamiącym regulamin zakazać - nie dłużej niż na dwa lata - wstępu na swe kolejne imprezy.

Odrzucono poprawkę PiS, by nie było takiego zakazu. PiS obawiało się, że organizator imprezy "wybierałby sobie kibiców, których wpuści na mecz". Przed arbitralnością klubów w tej mierze ostrzegał też Rzecznik Praw Obywatelskich Janusz Kochanowski, który podzielał część zastrzeżeń stowarzyszeń kibiców piłkarskich wobec projektu.

Wprowadzono nowe rodzaje kar za przestępstwa związane z burdami na meczach. I tak, za wnoszenie lub posiadanie na meczach alkoholu grozić będzie kara ograniczenia wolności albo grzywna nie niższa niż 2 tys. zł. Za wnoszenie materiałów pirotechnicznych i innych niebezpiecznych przedmiotów, grozić będzie grzywna, ograniczenie wolności albo od 3 miesięcy do 5 lat więzienia.

Wdarcie się na teren, na którym rozgrywane są mecze, będzie karane grzywną, ograniczeniem wolności albo karą więzienia do 3 lat. Za rzucanie przedmiotów mogących stanowić zagrożenie będzie grozić grzywna, ograniczenie wolności albo do 2 lat więzienia (taka sama kara czeka tego, kto naruszy nietykalność członka służby porządkowej). Kara grzywny, ograniczenia wolności lub więzienia od 3 miesięcy do 5 lat będzie grozić sprawcom wymienionych czynów - jeśli zakryją oni twarz w celu uniemożliwienia rozpoznania.

Wobec ukaranych za wykroczenia podczas imprezy sportowej sąd będzie orzekał od 2 do 6 lat tzw. zakazu stadionowego, który będzie połączony z obowiązkiem stawiania się na komisariacie policji w czasie meczu (co ma na celu lepsze egzekwowanie istniejącego zakazu). Ponadto zakaz ten obejmie teraz także zagraniczne mecze danego klubu lub reprezentacji Polski.

Spiker zawodów sportowych, który sprowokuje kibiców do działań zagrażających bezpieczeństwu, będzie podlegał grzywnie albo karze ograniczenia wolności.

Służby porządkowe będą uprawnione do stosowania siły fizycznej - chwytów obezwładniających lub innych technik obrony oraz kajdanek lub ręcznych miotaczy gazu. Służby te będą mogły nie wpuścić na mecz - lub usunąć z niego - tych, którym zakazano wstępu, którzy nie poddadzą się kontroli i wylegitymowaniu, pijanych lub odurzonych, mających broń lub niebezpieczne narzędzia, zachowujących się "agresywnie i prowokacyjnie". Za niepodporządkowanie się poleceniom porządkowym grozić będzie co najmniej 2 tys. grzywny.

Na stadionach piłkarskich ma być wprowadzony jednolity elektroniczny system identyfikacji osób. Gromadzone dane obejmą imię, nazwisko i PESEL, a gdy go nie nadano - numer dokumentu tożsamości. Uwzględniając poprawkę SdPL-Nowa Lewica, Sejm odłożył do sierpnia 2010 r. wprowadzenie obowiązku identyfikacji osób podczas meczów organizowanych poza zawodową ligą piłkarską.

Z identyfikacją osób wchodzących na stadion łączyć się będzie już samo kupno biletów - kibic będzie musiał okazać przy tym swój dokument tożsamości. Osobie z zakazem stadionowym lub klubowym bilet nie będzie sprzedany. Sprzedaż biletów na mecze piłkarskie będzie prowadzona jedynie na miejsca siedzące.

Ustawa zakłada, że organizatorzy meczów piłki nożnej i innych imprez "podwyższonego ryzyka" muszą utrwalać ich przebieg. W drodze rozporządzenia mają być określone m.in. wymagania techniczne dla urządzeń, umożliwiające wykorzystanie obrazu i dźwięku w postępowaniu wobec zakłócających porządek.

Zgodnie z regulacją, to organizator imprezy masowej - na którą wstęp jest odpłatny - odpowiada za szkody (obejmujące równowartość zniszczonego lub uszkodzonego mienia), które poniosły policja, żandarmeria wojskowa, straż gminna lub miejska, straż pożarna oraz służba zdrowia "w związku z ich działaniami w miejscu i w czasie trwania imprezy". Organizator takiej imprezy musi ubezpieczyć się od odpowiedzialności cywilnej.

Ustawa ma wejść w życie 1 sierpnia br. - by na Euro 2012 skutecznie już działała. - Projekt daje gwarancję, że polskie stadiony będą bezpieczne - mówił wcześniej szef MSWiA Grzegorz Schetyna. Dodawał, że chodzi o to, by mistrzostwa Europy w piłce nożnej były bezpieczne, bez "szantażu bandytów stadionowych"

Jak widać Sejm przyjął ustawę, która niestety prowadzi do jednego - angielskiego stylu kibica.

Jak można przeczytać ustawa nie udeza tylko w Ultrasów ale w zwykłych kibicow przychodzacych obejrzec mecz, czy dopingowac swoja druzyne. W tej chwili czkawka moga odbic sie kazdemy humory ochrony wpuszczajacej na mecze, jej liczne prowokacje, oraz widzi mi sie wladz klubu.

Klubom będzie zależało na dobrych relacjach z policja, bo to ona będzie ogłaszać czy mecz jest podwyższonego ryzyka, wiec ona będzie decydowała o sprzedaży piwa, czyli także ona o znacznych dochodach dla klubów, wiec coś za coś. Klub współpracuje/kapuje, ma piwo na meczach.

Jezeli ta ustawa wejdzie w życie powróci czas komuny, a to zagraża każdemu z osobna.

PRECZ Z POLITYKĄ ZE STADIONÓW !!

MW'03
PL
Kibic
Na forum od 7216 dni

Odp: Nowa ustawa, a Kibice! - 14/02/2009 00:30
Napewno warto sie zapoznac z nowa ustawa lub chociaz przeczytac wybrane fragmenty, bowiem moze sie okazac ze kazdy z nas wylapie zakaz stadionowy nie koniecznie za przewinienie bowiem mozna go dostac gdy "swoim zachowaniem stworzyła zagrozenie dla bezpieczeństwa osob bioracych w imprezie"- czyli np. powiesz jedno slowo za duzo "profesjonalnej" ochronie.

http://www.legialive.pl/news/28541_Rzecznik_Praw_Obywatelskich_zglasza_zastrzezenia_do_nowej_ustawy.html

goral1982
Kibic
Na forum od 7711 dni

Odp: Nowa ustawa, a Kibice! - 14/02/2009 00:37
A z czystej ciekawosci kto glosowal przeciw?130 osob , wyglada mi to na caly PiS . A skoro tak to nie tylko Kochanowski moze skierowac ustawe do TK , ale prezydent lub poslowie .
I maja otwarta furtke zeby nie podpasc wyborcom.
Gdyby chodzilo o zakaz klubowy , mogli by sie obawiac glosu wyborcow . . ALe zaskarza cala ustawe z naciskiem na sprzedaz piwa , ktoremu sie sprzeciwiaja.

Lrd
Moderator**
Na forum od 7639 dni

Odp: Nowa ustawa, a Kibice! - 14/02/2009 00:59
Jeżeli ktoś jest zainteresowany to tutaj znajduje się treść całej ustawy.

Against modern wszystko!
Matek.
Kibic
Na forum od 8613 dni

Odp: Nowa ustawa, a Kibice! - 14/02/2009 12:16
Jednym słowem, wszystko zmierza w bardzo złym kierunku... ;/

Pogoń To My!
DeeMeN.
Kibic
Na forum od 6733 dni

Odp: Nowa ustawa, a Kibice! - 14/02/2009 12:50
Źle się dzieje - angielski styl :|

PS: A piwo to sobie wsadzić mogą ...

Myślę, że sobie w życiu poradzę bo potrafię kombinować i swoich ideałów nie zdradzę !
M.
Kibic
Na forum od 7844 dni

Odp: Nowa ustawa, a Kibice! - 14/02/2009 13:25

goral1982 napisał:  
A z czystej ciekawosci kto glosowal przeciw?130 osob , wyglada mi to na caly PiS . A skoro tak to nie tylko Kochanowski moze skierowac ustawe do TK , ale prezydent lub poslowie .
I maja otwarta furtke zeby nie podpasc wyborcom.
Gdyby chodzilo o zakaz klubowy , mogli by sie obawiac glosu wyborcow . . ALe zaskarza cala ustawe z naciskiem na sprzedaz piwa , ktoremu sie sprzeciwiaja.

Ta ustawa jest oczywiście gierką polityczną pomiędzy PiS i PO.I wiadomo dlaczego PiS tak głosował,jednakże nie wiadomo czy Kaczyński zawetuje tą ustawę bo wątpie by narażał się wyborcom,bo jakby nie było to większość ludzie pomyśli ,żę pomógł"kibolom i bandytom" i jego słupki mogą spaść.Jak będzie zobaczymy pewne jest to, że ta ustawa uderza we wszystkich!

Ustawę do TK może zgłośić także RPO.

DeszczH zawsze leje,DeszczH nigdy nie pada!

Bądź szybszy od Cienia i twardszy od kamienia,na drodze wojownika łatwego losu nie ma!
Floralys
Kibic
Na forum od 6182 dni

Odp: Nowa ustawa, a Kibice! - 14/02/2009 14:24
Cholera. Czytam to, co tu piszecie, i chyba czegoś nie rozumiem. Sejm działa, wypuszcza ustawy, które spowodują, iż na stadionach będzie bezpieczniej. Za chwilę odniosę się do cytowanych fragmentów ustawy, ale najpierw chciałbym powiedzieć, że sporo bywałem na meczach w całej Europie, jak też we wspominanej Anglii również. Miałem okazję być na wielu meczach czy to Chelsea Londyn, czy też Manchesteru United. Nie widziałem, żeby kogoś nie wpuścili na stadion, a oczywiście mają takie prawo. Ja też mam prawo nie życzyć sobie, aby ktoś obok mnie był pijany w deche. Oczywiście na stadionie można kupić alkohol, z tego co widziałem piwo i wino białe i czerwone, kolejki podczas przerw są olbrzymie, na sektor z alkoholem się już nie wejdzie, stoją ochroniarze. Pełna kultura.Przejdźmy zatem do analizy nowych zapisów.

1. Alkohol na stadionie. Ciekawe jest gdzie będzie sprzedawany, czy na sektorach będzie można pić (mam nadzieję, że nie będzie to możliwe). Uważam, że nie jest to złe posunięcie, ponieważ będą to dodatkowe dochody dla klubu, możliwość przyciągnięcia większej liczby widzów.
2. Zakaz klubowy. Tutaj uważam jest to za bardzo łagodne. Jestem wszelkim przeciwnikiem przemocy i powinno być tak jak w Anglii zakazy dożytownie. Nie ma tolerancji dla bandytów.
3. Wnoszenie alkoholu na mecz. Sprawa oczywista według mnie jak najbardziej słuszne postanowienie
4. Wnoszenie materiałów pirotechnicznych na mecz. Akurat nie jestem specjalnie przywiązany do rac i innych fajerwerków na meczach. Jeśli są to fajnie, jeśli ich nie ma to też okej. Są inne też równie widowiskowe metody dopingowania piłkarzy.
5. Kolejne punkty dotyczące wdarcia się na płytę boiska, rzucania przedmiotów. Bezdyskusyjnie popieram.
6. Zakazy stadionowe. Mój pogląd podobny jak w przypadku zakazów klubowych.
7. Służby porządkowe, które mogą odmówić wejścia danej jednostce na mecz. Normalna sprawa w Anglii. Praktycznie wszędzie, nawet w sklepach jest zapis "Management reserves the right to refuse entry". Oczywiście z głową musi to być używane.
8. Identyfikacja osób. W końcu. Nie wiem czego niektórzy się tak boją, bo ja jestem zwykłym kibicem, a mówicie, że uderzy to również w nas, a jakoś uważam, że zmiany za pozytywne i bardzo potrzebne.

ps. mój pierwszy post tutaj, fajne forum, szkoda że tak późno o nim się dowiedziałem.

Joanna d^Arc
Kibic
Na forum od 7636 dni

Odp: Nowa ustawa, a Kibice! - 14/02/2009 14:31

Floralys napisał:  

ps. mój pierwszy post tutaj, fajne forum, szkoda że tak późno o nim się dowiedziałem.

szkoda, że w ogóle się dowiedziałeś...

Ustawa masakra;/

Szymen
Kibic
Na forum od 6497 dni

**

Odp: Nowa ustawa, a Kibice! - 14/02/2009 14:31

baran napisał:  

2. Zakaz klubowy. Tutaj uważam jest to za bardzo łagodne. Jestem wszelkim przeciwnikiem przemocy i powinno być tak jak w Anglii zakazy dożytownie. Nie ma tolerancji dla bandytów.

na Legi dużo tych bandytów już znikło, pan walter dal rade...

"ps. mój pierwszy post tutaj, fajne forum, szkoda że tak późno o nim się dowiedziałem."

miejmy nadzieje że tez ostatni, Tutaj forum dla ciebie

kiko
Kibic
Na forum od 7033 dni

*

Odp: Nowa ustawa, a Kibice! - 14/02/2009 14:39

Floralys napisał:  
Cholera. Czytam to, co tu piszecie, i chyba czegoś nie rozumiem. Sejm działa, wypuszcza ustawy, które spowodują, iż na stadionach będzie bezpieczniej. Za chwilę odniosę się do cytowanych fragmentów ustawy, ale najpierw chciałbym powiedzieć, że sporo bywałem na meczach w całej Europie, jak też we wspominanej Anglii również. Miałem okazję być na wielu meczach czy to Chelsea Londyn, czy też Manchesteru United. Nie widziałem, żeby kogoś nie wpuścili na stadion, a oczywiście mają takie prawo. Ja też mam prawo nie życzyć sobie, aby ktoś obok mnie był pijany w deche. Oczywiście na stadionie można kupić alkohol, z tego co widziałem piwo i wino białe i czerwone, kolejki podczas przerw są olbrzymie, na sektor z alkoholem się już nie wejdzie, stoją ochroniarze. Pełna kultura.Przejdźmy zatem do analizy nowych zapisów.

1. Alkohol na stadionie. Ciekawe jest gdzie będzie sprzedawany, czy na sektorach będzie można pić (mam nadzieję, że nie będzie to możliwe). Uważam, że nie jest to złe posunięcie, ponieważ będą to dodatkowe dochody dla klubu, możliwość przyciągnięcia większej liczby widzów.
3. Wnoszenie alkoholu na mecz. Sprawa oczywista według mnie jak najbardziej słuszne postanowienie
4. Wnoszenie materiałów pirotechnicznych na mecz. Akurat nie jestem specjalnie przywiązany do rac i innych fajerwerków na meczach. Jeśli są to fajnie, jeśli ich nie ma to też okej. Są inne też równie widowiskowe metody dopingowania piłkarzy.
5. Kolejne punkty dotyczące wdarcia się na płytę boiska, rzucania przedmiotów. Bezdyskusyjnie popieram.
7. Służby porządkowe, które mogą odmówić wejścia danej jednostce na mecz. Normalna sprawa w Anglii. Praktycznie wszędzie, nawet w sklepach jest zapis "Management reserves the right to refuse entry". Oczywiście z głową musi to być używane.
8. Identyfikacja osób. W końcu. Nie wiem czego niektórzy się tak boją, bo ja jestem zwykłym kibicem, a mówicie, że uderzy to również w nas, a jakoś uważam, że zmiany za pozytywne i bardzo potrzebne.

zakaz klubowy tak ci się spodobał mówisz, a jak w obojętnie jaki sposób narazisz się prezesikowi danego klubu (np. rzucisz mu kulką w jego mercedesa, spojrzysz na niego groźnym wzrokiem, zakryjesz kawałek twarzy szalikiem bo będzie ci zimno )- to wedle tej ustawy będzie mógł ci zakazać wstępu na stadion. Ale zapewne to dla ciebie nic nie znaczy - rusek w Chelsea cię wpuści lub yankees w ManU.

Zastrzeżenia RPO są jak najbardziej uzasadnione - oby to coś dało lub niech kaczor wyśle ustawę do TK, to choć trochę tą ustawę ograniczą. Ale moim zdaniem i tak jesteśmy skazani na "zangliczenie" naszych stadionów - prędzej czy później. Jebać Sejm!

.Krzysiek
Kibic
Na forum od 7765 dni

Odp: Nowa ustawa, a Kibice! - 14/02/2009 14:48

Floralys napisał:  

Co Ci przyciągnie większą liczbę widzów? Rozwodniony browar za 8zł?

Cytat:  

Zgięcie się w pasie pod kątem prostym, rozbieg co najmniej 5m i szybki bieg zakończony uderzeniem w jakąś twardą przeszkodę typu "ściana" głową...wyobrażasz sobie, że dostajesz zakaz klubowy za to, że odpowiedziałeś w niezbyt kulturalny sposób ochroniarzowi, który szukał zaczepki i próbował Cię sprowokować? Litości...

Cytat:  

Na przykład jakie metody? Kołowrotki i trąbki...?

Cytat:  

Patrz moja opinia co do pkt. 2.

Cytat:  

Szczerze wątpię w to, że ochrona będzie uzywać "z głową" swoich kompetencji...nie od dziś wiadomo, że w ochronie zatrudnia się jakiś pajaców z łapanki co tylko myślą jak kogoś sprowokować i komu spuścić wpierdol...

Cytat:  

Potrzebne czemu?

Cytat:  

Szkoda, że w ogóle się dowiedziałeś.

Joanna d^Arc
Kibic
Na forum od 7636 dni

Odp: Nowa ustawa, a Kibice! - 14/02/2009 14:56

kiko napisał:  

Zastrzeżenia RPO są jak najbardziej uzasadnione - oby to coś dało lub niech kaczor wyśle ustawę do TK, to choć trochę tą ustawę ograniczą. Ale moim zdaniem i tak jesteśmy skazani na "zangliczenie" naszych stadionów - prędzej czy później. Jebać Sejm!

Opinia rzecznika była przedstawiona na długo przed uchwaleniem ustawy i została delikatnie mówiąc "OLANA".
TK? nie żartuj... jedyne co oni by chcieli zmienić to punkt o sprzedaży alkoholu. Sankcje dotyczące "wykroczeń" już takie pozostaną...
Pewnie nawet jakby zaostrzyli je do 10 lat wiezienia za wniesienie racy, to nikt by nie stanął po naszej(kibiców) stronie.

PL
Kibic
Na forum od 7216 dni

Odp: Nowa ustawa, a Kibice! - 14/02/2009 15:09

Floralys napisał:  

Ale powiedz mi skoro bywałeś na stadionach w całej Europie czy na polskich stadionach jest niebezpiecznie, czy zdążyło ci się abyś ucierpiał, na którym stadionie w Polsce? W mediach cały czas kreuje się kibica jako osobnika zdemoralizowanego, który wszędzie szuka awantury i tym podobnych zachowań, ale czy faktycznie w rzeczywistości tak jest? Ja osobiście uważam, że na polskich stadionach jest bezpiecznie.
Media, politycy bardzo często porównują polski styl do Anglii, ale prawda jest że Anglia to pięknie ty wygląda tylko w Cyfra plus, W naszym kraju kibice emocjonują się piłką, żyją w Anglii mam wrażenie że trochę tego brakuje bo są stadiony gdzie po strzelonym golu jak wstaniesz że swojego siedziska możesz dostać zakaz klubowy. W Warszawie podjęto się wprowadzeniu drugiej Anglii i obserwując to chyba jednak im się nieudaje…

Popierasz sprzedaż alkoholu, ok. – ale czy naprawdę uważasz że to przyciągnie dodatkowa liczbę ludzi? W jaki sposób? Mi się wydaje że są setki innych rzeczy w tym m.in. race które nadają kolory tym trybuna urozmaicaja spotkanie i to co się dzieje na stadionie,

Zakaz klubowy- jak piszesz nie ma tolerancji dla bandytów- oby się nie okazało że bandyta jest każdy z nas bo wyłapanie takiego zakazy może się okazać prostsze niż ci się wydaje- swoja droga gdzie jest dostępny regulamin naszego stadionu? bo nie znalazłem ani na stronach Mosiru ani stronie oficjalnej.

Służby porządkowe- powiadasz że z głową to musi być używane i normalna sprawa w Anglii- a czy będzie używane z głową? Patrząc na profesjonalizacje służb szczerze wątpię- do tej pory ochrona sama jawnie łamała prawo- zakryte twarze, palki teleskopowe, brak identyfikacji itd. A teraz daje jej się jeszcze większe prawa- popieraj dalej, aż dostaniesz palka w głowę wedle prawa i gazem po oczach wyłapując zakaz klubowy bowiem swoim zachowaniem stworzyłeś niebezpieczeństwo;)

Floralys
Kibic
Na forum od 6182 dni

Odp: Nowa ustawa, a Kibice! - 14/02/2009 15:18

Cytat:  
Ale powiedz mi skoro bywałeś na stadionach w całej Europie czy na polskich stadionach jest niebezpiecznie, czy zdążyło ci się abyś ucierpiał, na którym stadionie w Polsce?

Tak. Dostałem puszką piwa w głowę. Widziałem bijatyki na meczach, moi znajomi ucierpieli. Uważam, że jest niebezpiecznie.

Cytat:  
ale prawda jest że Anglia to pięknie ty wygląda tylko w Cyfra plus

Mówisz o meczach? Uwierz mi na słowo, że nie tylko w Cyfra plus.

Cytat:  
żyją w Anglii mam wrażenie że trochę tego brakuje bo są stadiony gdzie po strzelonym golu jak wstaniesz że swojego siedziska możesz dostać zakaz klubowy.

Na szczęście to tylko Twoje odczucie.

Cytat:  
Zakaz klubowy- jak piszesz nie ma tolerancji dla bandytów- oby się nie okazało że bandyta jest każdy z nas bo wyłapanie takiego zakazy może się okazać prostsze niż ci się wydaje- swoja droga gdzie jest dostępny regulamin naszego stadionu? bo nie znalazłem ani na stronach Mosiru ani stronie oficjalnej.

To teraz po wprowadzeniu ustawy oczywiste jest, że się to zmieni.

Cytat:  
A teraz daje jej się jeszcze większe prawa- popieraj dalej, aż dostaniesz palka w głowę wedle prawa i gazem po oczach wyłapując zakaz klubowy bowiem swoim zachowaniem stworzyłeś niebezpieczeństwo

Jakoś nie mam obaw o to.

Często chodzę też na Pogoń, bo odnoszę wrażenie, że niektórzy niedokładnie przeczytali mój post.

PL
Kibic
Na forum od 7216 dni

Odp: Nowa ustawa, a Kibice! - 14/02/2009 15:30

Cytat:  
Tak. Dostałem puszką piwa w głowę. Widziałem bijatyki na meczach, moi znajomi ucierpieli. Uważam, że jest niebezpiecznie.

To popieraj dalej sprzedaż alkoholu- moze dostaniesz drugi raz puszka piwa. Skoro uwazasz ze jest niebezpiecznie czy jest sens chodzic na nie?

Cytat:  
Mówisz o meczach? Uwierz mi na słowo, że nie tylko w Cyfra plus.

A dokladniej o trybunach- emocje ograniczone do wyzywania zawodnikow, miejsca na oprawy,chereo brak nie wspominajac o flagach takich jak u nas.

Fajnie by bylo jak bys sie odniosl tez do zadanych pytan.

Floralys
Kibic
Na forum od 6182 dni

Odp: Nowa ustawa, a Kibice! - 14/02/2009 15:33

Cytat:  
To popieraj dalej sprzedaż alkoholu- moze dostaniesz drugi raz puszka piwa. Gratki

Na sektorach spożywanie jest ZAKAZANE!. A poza tym podają w plastikowych kubeczkach.

PL
Kibic
Na forum od 7216 dni

Odp: Nowa ustawa, a Kibice! - 14/02/2009 15:39

Floralys napisał:  

1. Alkohol na stadionie. Ciekawe jest gdzie będzie sprzedawany, czy na sektorach będzie można pić (mam nadzieję, że nie będzie to możliwe).

Floralys napisał:  
Na sektorach spożywanie jest ZAKAZANE!. A poza tym podają w plastikowych kubeczkach.

Tacy jak to sie sam okresliles "zwykly kibic" beda stwarzac najwieksze problemy na stadionach. Zadaj sobie pytanie czy przychodzisz na mecz czy sie napic skoro ma to wplynac na przyciagniecie wiekszej liczby osob.

Floralys
Kibic
Na forum od 6182 dni

Odp: Nowa ustawa, a Kibice! - 14/02/2009 15:45
Ja nie, ale lubie piwko pociągnąć w przerwie. Myślę, że to może uatrakcyjnić mecze, człowiek pomyśli "o kurde, jak sprzedają piwo na meczach to musi być bezpiecznie. Coś się zmieniło. Pójdę też na mecz"

Skoro tamten system jest gorszy to dlaczego mimo to tam chodzi po 40 tysięcy ludzi na mecze? Praktycznie na każdym meczu komplet.

kiko
Kibic
Na forum od 7033 dni

*

Odp: Nowa ustawa, a Kibice! - 14/02/2009 15:46

Floralys napisał:  

Cytat:  
To popieraj dalej sprzedaż alkoholu- moze dostaniesz drugi raz puszka piwa. Gratki

Nie rozumiem czemu ty się tak fascynujesz meczami w Premiership? Po za samym aspektem sportowym tam się nic nie dzieję. A trzeba zauważyć, że poziom sportowy w niższych klasach poza Premiership jest nędzny, a połączeniu z atmosferą na trybunach nie da się tego oglądać. Na trybunach cisza, zero spontaniczności, doping ogranicza się do trzech przyśpiewek - które w swoim repertuarze ma 80% angielskich klubów.

I nie myśl, że piszę to na podstawie meczów oglądanych w C+, byłem na paru meczach w Anglii, i to nie na samych topowych zespołach, ale również zaliczyłem kilka spotkań w niższych klasach.
Na podstawie tych doświadczeń wolę chodzić na nasze boiska gdzie według ciebie jest bandytyzm, chuliganizm, brud i smród. A według mnie niezapomniana atmosfera, wiele wspomnień i satysfakcji, że kibicuję swoim a nie kolorowym biegających w koszulkach Manu czy Chelsea.

- 1  - 2  - 3  - 4  - 5  - 6  - 

!
   Error nr 1024;    Opis błędu: 1194: SELECT s.sesja_uzytkownik, s.sesja_zalogowany FROM forum_sesje as s, forum_uzytkownicy as u WHERE 1768758473 - UNIX_TIMESTAMP(sesja_czas) < 180 AND s.sesja_uzytkownik = u.id AND s.sesja_zalogowany = 'tak' ORDER BY u.nick ASC
Table 'forum_sesje' is marked as crashed and should be repaired
/home/sites/forum.pogononline.pl/include/class.baza.php/36
;

!
   Error nr 1024;    Opis błędu: 1194: Table 'forum_sesje' is marked as crashed and should be repaired
/home/sites/forum.pogononline.pl/include/class.baza.php/50
;

idź do góry   
  Użytkownicy on-line: 0 - Rekord: 102 - 06/04/2010 21:51

Nie jesteś zalogowany. Możesz czytać forum, jednak aby napisać wiadomość lub zmienić ustawienia musisz się zalogować.
 l: h:

czas wykonania skryptu: 0.06 s. | wersja forum: 2.0-dev [historia]

regulamin | ostrzeżenia użytkowników
Forum służy do prezentacji opinii odwiedzających, którzy są w pełni odpowiedzialni za swoje wypowiedzi.
Serwis PogonOnLine.pl w żaden sposób nie odpowiada za opinie użytkowników.

© Pogoń On-Line 2000-2005