Słowniczek kibica Pogoni - portugalski - 02/03/2006 18:35
tematu na forum takiego nie ma a warto chyba troszkę poznać język naszych nowych nabytków
proponuje wszystkim dysponującym słownikami, książkami do nauki portuglaskiego wrzucać tutaj ciekawe słowa, zwroty dotyczące klimatu piłkarskiego i nie tylko...
P.S.
tylko bez niecenzuralnych słówek
to dziś zamieścił Głos Szczeciński
piłka – bola
stadion – estadio
piłkarz – jogador
bramkarz – goleiro
obrońca – zagueiro
faul – falta
Witamy w Szczecinie – Sejam bem vindos a Szczecin
Witamy w Pogoni – Sejam bem vindos ao Pogoń
Jesteśmy z Wami! Estamos com voces!
Nic się nie stało! – Noa foi nadal
Wspieramy! – Lhes apoiamos
Jesteśmy razem na dobre i złe – Estamos juntos para ogue der e vier
Chcemy gola! – Queremos gol!
Amaral jesteś najlepszy – Amaral e o melhor
Brazylijczycy jesteście najlepsi – Brasileirado e a melher
Gramy do końca! – Jogamos a te o final!
Na drodze do tytułu – Estamos a caminho do titulo
Zmierzamy po puchar – Buscamos a taca
Jesteśmy tam gdzie nasza Pogoń gra – Estamos sempre aonde nosso Pogoń jogar
Czy wygrywasz czy nie, ja i tak kocham Cię, bo najlepsza w Polsce jest Pogoń – Se ganhar ou nao, sempre vou te amar, porque o melhor na Polonia e a Pogoń
Jesteśmy najlepsi – Somos os melhores
Będziemy mistrzami – Sermos campeos
Odp: Słowniczek kibica Pogoni - portugalski - 02/03/2006 18:41
voce e um jogador ruim (vose e um żogador ru-im) - jestes beznadziejnym pilkarzem
voc jogou muito mal (vose żogou muitu mal) - zawaliłeś mecz
regresse ao Brasil (regresi au brazil) - wracaj do Brazylii
Odp: Słowniczek kibica Pogoni - portugalski - 02/03/2006 18:52
Z całym szacunkiem kolego Cobra_S,dla mnie hujowy temat. I nie jest raczej dla nikogo normalnego frajdą zapamiętanie głupiego zwrotu a potem powtórzenie go przy którymś z tych najemników,no chyba że ma się ze 12 lat...
''...A jesli ktoś nasz Polski dom zapali
to każdy z nas gotowym musi być,
bo lepiej byśmy stojąc umierali
niż mieli klęcząc, na kolanach żyć.''
Z całym szacunkiem kolego Cobra_S,dla mnie hujowy temat. I nie jest raczej dla nikogo normalnego frajdą zapamiętanie głupiego zwrotu a potem powtórzenie go przy którymś z tych najemników,no chyba że ma się ze 12 lat...
A ja sie nie zgodze. Podobno w Szczecinie wzrosla ilosc slownikow hiszpanko-polskich... no wlasnie dlaczego hiszpansko-polskich
a tak na marginesie jak ma sie 12 lat wie sei juz ze chujowy pisze sie przez "ch"
Odp: Słowniczek kibica Pogoni - portugalski - 02/03/2006 18:58
Potraktujmy ten temat z przymrużeniem oka...
Jednak fajnie by było nawiżać jakiś kontakt z piłkarzami i "zaszpanować" znajomością ich języka, może nie piosenką "Czy wygrywasz czy nie" ale jakimś prostym zwrotem, mogło to by dac ciekawy efekt...
Być może poczuliby presję i siłę szczecinskich kibiców
Coś w stylu "Trenerze Paniku- zmien takitku"
Coś dla Vasyla i innych fanów córki trenera.
Treinador, você tem a grande filha. (Trenerze masz "fajną" córkę)
Ostatnio edytowany przez: Plum, 2 marca 2006, 19:06 [1 raz(y)]
Te szare trybuny jeszcze zatętnią granatowo-bordowym rytmem dwudziestu tysięcy serc...
A ja sie nie zgodze. Podobno w Szczecinie wzrosla ilosc slownikow hiszpanko-polskich... no wlasnie dlaczego hiszpansko-polskich
a tak na marginesie jak ma sie 12 lat wie sei juz ze chujowy pisze sie przez "ch"
Ale wyjebales z tym slownikiem . Myslalem ze w Brazylii mowi sie po portugalsku ale luz moze mi sie pojebalo. Co do tematu to trzeba spojrzec na problem jezykowy z innej strony. Troche dziwne bedzie dopingowanie kopaczy ktorzy nierozumieja tego dopingu, a o nauce przyspiewek w portugalskim nie ma mowy bo wkoncu jestesmy w Polsce. Mamy wiec zakrecona i troszke dziwnie bedzie to wygladalo, ale chuj z tym bo Pogon to My
hiszpańsko - polskich ?! A jesteś pewien że w Brazylii mówi się po hiszpańsku :> ?
Portugalski jak dla mnie fajny.. ale nie na stadionie.
Odp: Słowniczek kibica Pogoni - portugalski - 02/03/2006 19:25
spokojnie Panowie i Panie temat jak ktos napisal potraktowac nalezy z przymrozeniem oka
nie kaze nikomu uczyc sie portuglaskiego itd..
to co jest w Głosie to tez zrobione pod publike dobrych wynikow Pogoni
nikt nikomu nie kaze uczyc sie portuglaskiego i spiewac im tego na meczach
chyba zle to zostalo odebrane przez niektore osoby
a juz watek rasistowski tu w ogole nie pasuje, bo to akurat nie ten temat
hiszpańsko - polskich ?! A jesteś pewien że w Brazylii mówi się po hiszpańsku :> ?
Portugalski jak dla mnie fajny.. ale nie na stadionie.
tak HISZPANSKO-POLSKI! tak jest napisane w pilce noznej plus. kibice ze szczecina kupuja zamiast slownikow portugalsko-polskich, hiszpansko-polskie i jeszcze chwala sie ze sa kibicami Pogoni :/
nie wiem czy to smieszne...
Error nr 1024;
Opis błędu: 1194:
SELECT
s.sesja_uzytkownik,
s.sesja_zalogowany
FROM
forum_sesje as s,
forum_uzytkownicy as u
WHERE
1768814833 - UNIX_TIMESTAMP(sesja_czas) < 180
AND
s.sesja_uzytkownik = u.id
AND
s.sesja_zalogowany = 'tak'
ORDER BY
u.nick ASC
Table 'forum_sesje' is marked as crashed and should be repaired /home/sites/forum.pogononline.pl/include/class.baza.php/36;
!
Error nr 1024;
Opis błędu: 1194: Table 'forum_sesje' is marked as crashed and should be repaired /home/sites/forum.pogononline.pl/include/class.baza.php/50;
Forum służy do prezentacji opinii odwiedzających, którzy są w pełni odpowiedzialni za swoje wypowiedzi. Serwis PogonOnLine.pl w żaden sposób nie odpowiada za opinie użytkowników.