Autor
Wiadomość
   Pogoń Szczecin -> 1% z podatku na Pogoń (oprawy) << początek   < poprzednia   l   następna >   ostatnia >>     idź na dół   
mundek
Kibic
IP: zapisany
Na forum od 7817 dni

1% z podatku na Pogoń (oprawy) - 14/01/2006 19:05
Jest taka sprawa. Już od dawna w polskim systemie podatkowym, przy rozliczeniu istnieje możliwość przekazania 1% np. stowarzyszeniu, lub instytucji charytatywnej. W tym roku po nowelizacji ustawy podobno można ten 1% przeznaczyć na klub piłkarski. Mam taki pomysł, aby zrobić akcję z tym 1%, może są kibice, lub ich rodzice, którzy chcieli by aby ta kasa poszła na konkretny cel zamiast do budżetu państwa. Można by było porozmawiać z władzami klubu aby pieniądze podarowane z rozliczeń szły np. dla MW na oprawy meczów. Nie wiem jak wygląda sprawa stowarzyszenia Pogoń Walcząca, bo być może tym korytarzem dało by się zebrać kasę, której nigdy nie jest za mało J. Daje ten pomysł pod dyskusję. Mam prośbę do osób, które mają więcej czasu aby zorientowały się jak dokładnie wygląda cała procedura. Ja niestety nie mam teraz czasu, bo sesja.
Jeśli komuś się nie podoba ten pomysł to proszę tylko o konstruktywną krytykęJ. Mnie się wydaje, że zawsze warto zrobić coś pozytywnego.

ja kocham Pogon
ofconcern
Kibic
Na forum od 7680 dni

Odp: 1% z podatku na Pogoń (oprawy) - 14/01/2006 19:09
Słyszałem o tym 1procencie. Ale przekazanie tej kasy na oprawy to poprostu genialny pomysł! Nie mam dochodów ale napewno moj tata by sie pisał na takie coś! BOMBA!

Marcin_
Kibic
Na forum od 8165 dni

Odp: 1% z podatku na Pogoń (oprawy) - 14/01/2006 19:10
Chyba by sie nie dalo, dlatego, ze MW nie jest jakims tam zarejestrowanym stowarzyszeniem czy cus takiego.

Tony Montana
Kibic
Na forum od 7587 dni

Odp: 1% z podatku na Pogoń (oprawy) - 14/01/2006 19:22
oddawac jeden procent mozna na stowarzyszenie, fundacje ktore ma status "uzytecznosci publicznej".
teoretycznie Pogon Walczaca moglaby uzyskac taki status. tylko ze potem z tych pieniedzy trzeba sie rozliczac, a oprawy to nie jest cos podpada pod uzytecznosc publiczna. oczywiscie mozna poszukac kruczka prawnego, (cos w stylu: prowadzenia edukacji spolecznie prawidlowej postawy na stadionie sportowym :P) wiec prawnicy do dziela. to tyle jesli chodzi o Pogon Walczacą.
a co do przekazania srodkow na klub to nie wiem jak to wyglada, a nie mam teraz czasu tego szukac

https://media.giphy.com/media/3ohc0SrzhBrmKfudTW/giphy.gif
Kuba L.
Kibic
Na forum od 7527 dni

Odp: 1% z podatku na Pogoń (oprawy) - 14/01/2006 19:56
PW nie jest organizacją pożytku publicznego - można to sprawdzic na stronie Ministerstwa Finansów, choć
wydaje się ze zgodnie z art. 20 ustawy o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie mogła by się ubiegać o taki status.
Najlepiej niech jakiś członek PW-forumowicz wpisze sie w tym temacie.

Młode Wilki to raczej grupa nieformalna - więc z przekazaniem bezpośrednio na ich rzecz 1% podatku nie ma szans.

Ostatnio edytowany przez: Kuba L., 14 stycznia 2006, 21:52 [1 raz(y)]

Trybik w machinie zwanej Pogonią.
Udziu
Kibic
Na forum od 7309 dni

Odp: 1% z podatku na Pogoń (oprawy) - 14/01/2006 20:08
Ja jestem jak najbardziej za, sam jeszcze nie płace podatków ale na pewno 1% niczego wielkiego by nie pozbawił nikogo a chociaż na oprawy by było =)

Najlepszą obroną jest atak!
Rzeznik
*zablokowany
Na forum od 7555 dni

Odp: 1% z podatku na Pogoń (oprawy) - 14/01/2006 20:27
fajnie by było gdyby wyszło :)

Porto
Kibic
Na forum od 7437 dni

Odp: 1% z podatku na Pogoń (oprawy) - 14/01/2006 20:35
Pomysl by by lsuper, ja bym sie pisal z Ojcem i braholem :)
Tylko czy jest to zgodne z prawem, jesli nie to moze dogadac sie z Prezesem by ten 1% co idzie do klubu przekazywali do MW

BTR
Kibic
Na forum od 7672 dni

Odp: 1% z podatku na Pogoń (oprawy) - 14/01/2006 21:33
Sądze że jest to mało realny pomysł z prostej przyczyny.Na 100% wiele osób będzie chciało przkazać hajs na Pogoń (np.byli piłkarze,działaze i zwykli kibice) a nie na MW i oprawy.Z tegoż względu ciężko będzie rozdzielić hajs na Pogoń i MW.Jedyna opcja to dogadanie się z klubem na przekazanie np.10 czy ileś % dla MW.To też wg.mnie mało realna opcja bo klub przecie nie odda ''swojego'' hajsu.Gdyby jakoś dałoby się ''obejść'' te problemy to sądze że fajna sprawa by była.

''...A jesli ktoś nasz Polski dom zapali
to każdy z nas gotowym musi być,
bo lepiej byśmy stojąc umierali
niż mieli klęcząc, na kolanach żyć.''
-HL
Kibic
Na forum od 8130 dni

Odp: 1% z podatku na Pogoń (oprawy) - 14/01/2006 22:13
Po 1. Jesli chodzi o 1% przekazywanych z dochodu od osob fizycznych to taka mozliwosc istnieje tylko przy przekazywaniu pieniedzy jak to juz ktos wspomnial organizacjom porzadku publicznego np. fundacjom charytatywnym. Uzyskac status takiej organizacji nie jest prosto, co wiecej musza isc za tym konkretne czyny czyli trzeba odpowiedziec sobie na pytanie czy jest sens w ogole o taki status sie starac - moim zdaniem nie ma

Po 2. W tym roku po nowelizacji ustawy o sporcie kwalifikowanym odpisac od podatku mozna wydatki na rzecz klubow sportowych nie przekraczajach 10% dochodu. Czyli z tego co ja rozumiem to jezeli poniesliscie udokumentowane wydatki na rzecz klubu sportowego to mozecie to sobie odpisac. Pozatym slyszalem ze do gry wkroczyli konstytucjonalisci i chca ten artykul skarzyc do Trybunalu.

Po 3. "Dogadac sie z prezesem" - nie ma szans... ;)

Miłość do Pogoni jest naszym losem, zwycięstwo naszą nadzieją...
dary
Kibic
Na forum od 8612 dni

Odp: 1% z podatku na Pogoń (oprawy) - 15/01/2006 09:02
Pogoń Walcząca ma w swoim statucie m.in "organizowanie widowisk sportowych" i jest zarejestrowana w sądzie.

Zastanawialiśmy się nad staniem się Organizacją Pożytku Publicznego, ale stwierdziliśmy, że to nie ma sensu. Np. moje osobiste wpływy z 1% podatku w 2005 roku to byłoby jakieś 7 zł (!). Każda OPP powinna prowadzić osobną księgowość (koszty) i jest narażona na stałe kontrole Urzędu Skarbowego.

POGOŃ TO MY !
Cobra_S
PogonOnLine TEAM
Na forum od 8039 dni

Odp: 1% z podatku na Pogoń (oprawy) - 30/01/2006 18:57
no to chyba znalazła się pełna odpowiedź

link 1
link 2

Helmut
Moderator*
Na forum od 8279 dni

Odp: 1% z podatku na Pogoń (oprawy) - 30/01/2006 19:25
no i ja juz wiem... a Wy :D

Nazwa organizacji: Fundacja Ratujmy Ptaki
Adres: Szafera 196/18, 71-245 Szczecin
Kontakt: tel/fax (91) 43 93 959, [email protected]
Nazwa banku, numer konta: Bank Ochrony Środowiska O/Szczecin 17 1540 1085 2001 5317 8565 0001

Stoi przed nami ogrom zadań. To nasze wspólne brzemię, ale i porywające wyzwanie...
Cobra_S
PogonOnLine TEAM
Na forum od 8039 dni

Odp: 1% z podatku na Pogoń (oprawy) - 30/01/2006 19:45

Helmut napisał:  
no i ja juz wiem... a Wy :D

Nazwa organizacji: Fundacja Ratujmy Ptaki
Adres: Szafera 196/18, 71-245 Szczecin
Kontakt: tel/fax (91) 43 93 959, [email protected]
Nazwa banku, numer konta: Bank Ochrony Środowiska O/Szczecin 17 1540 1085 2001 5317 8565 0001

tylko czy zgodzą się przekazać uzbieraną kwotę na konto opraw ;)

Cobra_S
PogonOnLine TEAM
Na forum od 8039 dni

Odp: 1% z podatku na Pogoń (oprawy) - 05/02/2006 10:20
tak to zorganizowała Olimpia Elbląg

1% dla Olimpii

Niechybnie zbliża się termin corocznego rozliczenia z fiskusem. Klub Sportowy Olimpia Elbląg od 1 kwietnia ubiegłego roku jest organizacją pożytku publicznego - nr KRS 0000031017. Pozwala to na przeznaczenie 1% płaconego państwu podatku dochodowego na konto Olimpii.
Zachęcamy gorąco do wsparcia Olimpii 1% swojego podatku. Poniżej prezentujemy informację klubu w tej sprawie.

Zarząd Klubu Olimpia w Elblągu dziękuje serdecznie wszystkim naszym Sponsorom, Przyjaciołom, Sympatykom oraz Kibicom sportowym za współpracę i wsparcie udzielone klubowi w roku 2005.
Przy okazji informujemy, że Klub nasz, postanowieniem Sądu Rejonowego w Olsztynie z dnia 1 kwietnia 2005 roku, uzyskał status organizacji pożytku publicznego – numer KRS – 0000031017.

Zbliża się czas składania osobistych zeznań podatkowych. Zwracamy się do tych Państwa, którzy rozliczają się za pomocą formularzy PIT 36, PIT 37 oraz PIT 28, o przekazanie 1% swojego podatku dochodowego na rzecz KS Olimpia. Uzyskane z tego tytułu środki chcemy przeznaczyć na realizację dwóch głównych celów statutowych: na szkolenie sportowe młodzieży w poszczególnych Sekcjach Sportowych oraz awansu Zespołu Seniorów do III Ligi Piłkarskiej.

Jak przeznaczyć 1%? - to proste.
Pierwszy krok - obliczenie kwoty 1%, która może być przekazana.
Należy tego dokonać przy wypełnieniu odpowiedniego dla siebie formularza PIT (PIT 37, PIT 36, PIT 2Cfaniak, w części zatytułowanej "Obliczenie obowiązku podatkowego" - i tak dla PIT 36 jest to pozycja 179, dla PIT 37 pozycja 111, dla PIT 28 pozycja 103.

Drugi krok - wybór podanego poniżej konta bankowego Banku Millenium, jednej z sekcji sportowych KS Olimpia:

55 1160 2202 0000 0000 6769 2622 - Sekcja Piłki Nożnej Seniorów
06 1160 2202 0000 0000 4823 1618 - Sekcja Tenisa
96 1160 2202 0000 0000 4823 1550 – Sekcja Kajakowa
75 1160 2202 0000 0000 4823 1637 – Młodzieżowy Ośrodek Piłkarski
23 1160 2202 0000 0000 4823 1603 – Sekcja Zapasów
44 1160 2202 0000 0000 4823 0740 – Elbląska Liga Halowa

Ostatni krok - wpłata przelewem na wybrane konto obliczonej kwoty.
Wpłaty dokonać przelewem na wybrane konto w banku lub na poczcie. Na dowodzie wpłaty powinny być zawarte co najmniej następujące dane: nazwisko i imię, adres podatnika, kwota wpłaty oraz nazwa Klubu.
Pokwitowanie należy zachować do wglądu Urzędu Skarbowego.

Serdecznie dziękujemy.
Zarząd Klubu.
Elbląg, dnia 19 stycznia 2006 roku

Plus
Kibic
Na forum od 7551 dni

Odp: 1% z podatku na Pogoń (oprawy) - 05/02/2006 10:43
czyli jak sie chce to jednak mozna. nie chce wchodzic w kompetencje pewnych osob, ale mysle ze warto by bylo porozmawiac z kierownictwem, aby kaska szla na oprawy. moze sie uda, a jak akcja zostala by odpowiednio medialnie naglosniona to byloby wielu chetnych. zawsze warto rozmawiac i szukac wyjscia z sytuacji.

Przegląd Sportowy- Codziennie nowy
Miś
Kibic
Na forum od 8018 dni

Odp: 1% z podatku na Pogoń (oprawy) - 05/02/2006 11:40
Myślę, że prościej by było wziąść 10zł i wpłacić je na konto MW. Takie jest moje zdanie.

Randall McMurphy
Kibic
Na forum od 7550 dni

*

Odp: 1% z podatku na Pogoń (oprawy) - 22/02/2006 23:12
jedenprocent.pl

To My Niechciani, Nielubiani i Bezczelni...MKS!
AS.
Kibic
Na forum od 7752 dni

Odp: 1% z podatku na Pogoń (oprawy) - 06/01/2007 22:39

mundek napisał:  
Jest taka sprawa. Już od dawna w polskim systemie podatkowym, przy rozliczeniu istnieje możliwość przekazania 1% np. stowarzyszeniu, lub instytucji charytatywnej. W tym roku po nowelizacji ustawy podobno można ten 1% przeznaczyć na klub piłkarski. Mam taki pomysł, aby zrobić akcję z tym 1%, może są kibice, lub ich rodzice, którzy chcieli by aby ta kasa poszła na konkretny cel zamiast do budżetu państwa. Można by było porozmawiać z władzami klubu aby pieniądze podarowane z rozliczeń szły np. dla MW na oprawy meczów. Nie wiem jak wygląda sprawa stowarzyszenia Pogoń Walcząca, bo być może tym korytarzem dało by się zebrać kasę, której nigdy nie jest za mało J. Daje ten pomysł pod dyskusję. Mam prośbę do osób, które mają więcej czasu aby zorientowały się jak dokładnie wygląda cała procedura. Ja niestety nie mam teraz czasu, bo sesja.
Jeśli komuś się nie podoba ten pomysł to proszę tylko o konstruktywną krytykęJ. Mnie się wydaje, że zawsze warto zrobić coś pozytywnego.

Pytanie: Czy Pogoń Nowa jest stowarzyszeniem ? Czy można na jej działalność przeznaczyć 1% ?podatku?

POGOŃ SZCZECIN
Helmut
Moderator*
Na forum od 8279 dni

Odp: 1% z podatku na Pogoń (oprawy) - 06/01/2007 23:35

AS. napisał:  
Pytanie: Czy Pogoń Nowa jest stowarzyszeniem ? Czy można na jej działalność przeznaczyć 1% ?podatku?

Jest stowarzyszeniem natomiast nie jest organizacją pożytku publicznego, więc nie można.

Stoi przed nami ogrom zadań. To nasze wspólne brzemię, ale i porywające wyzwanie...
 - 1  - 2  - 

!
   Error nr 1024;    Opis błędu: 1194: SELECT s.sesja_uzytkownik, s.sesja_zalogowany FROM forum_sesje as s, forum_uzytkownicy as u WHERE 1768758479 - UNIX_TIMESTAMP(sesja_czas) < 180 AND s.sesja_uzytkownik = u.id AND s.sesja_zalogowany = 'tak' ORDER BY u.nick ASC
Table 'forum_sesje' is marked as crashed and should be repaired
/home/sites/forum.pogononline.pl/include/class.baza.php/36
;

!
   Error nr 1024;    Opis błędu: 1194: Table 'forum_sesje' is marked as crashed and should be repaired
/home/sites/forum.pogononline.pl/include/class.baza.php/50
;

idź do góry   
  Użytkownicy on-line: 0 - Rekord: 102 - 06/04/2010 21:51

Nie jesteś zalogowany. Możesz czytać forum, jednak aby napisać wiadomość lub zmienić ustawienia musisz się zalogować.
 l: h:

czas wykonania skryptu: 0.03 s. | wersja forum: 2.0-dev [historia]

regulamin | ostrzeżenia użytkowników
Forum służy do prezentacji opinii odwiedzających, którzy są w pełni odpowiedzialni za swoje wypowiedzi.
Serwis PogonOnLine.pl w żaden sposób nie odpowiada za opinie użytkowników.

© Pogoń On-Line 2000-2005