Stracony sezon Pogoni- co nas czeka w następnym? - 10/06/2005 22:54
Najgorsze w mijającym sezonie było nawet nie to, że Pogoń grała fatalnie i ledwo uchroniła się przed barażami, ale to, że nie stworzono praktycznie zalążka drużyny na następny sezon.
Miałem nadzieję, że będziemy spokojnie plasowali się w środku tabeli (bo z takim składem o pucharach mogli myśleć tylko naiwniacy) ale że powstanie trzon drużyny, który po pewnych uzupełnieniach powalczy w następnym sezonie o górę tabeli. A tu sezon całkowicie stracony. Praktycznie nie mamy trzonu drużyny, na którym można by się oprzeć w przyszłym sezonie.
Jeśli odejdą Kaźmierczak (który mimo kiepskiej wiosny ma potencjał na dobrego rozgrywającego) i Grzelak (najrówniej grający w Pogoni wiosną), to kim mamy grać?
Zawodnicy pokroju Michalskiego, Matlaka, Parzego są dobrzy jako uzupełnienie lub jako dobrzy zmiennicy ale na pewno nie będą decydowali o obliczu drużyny.
Tak więc budowę drużyny trzeba będzie zaczynać od początku i to szukając dobrych wzmocnień. A znając politykę transferową Ptaków czarno to widzę.
Jestem pełen obaw co do nadchodzącego sezonu.
Odp: Stracony sezon Pogoni- co nas czeka w następnym? - 10/06/2005 23:38
mozna sprobowac potraktowac ten temat jako podsumowanie sezonu, takowy chcialem zalozyc po meczu z Odra na, ale oki
wzmocnienia i oslabienia maja już swoją historię, a w temacie poruszyc nalezy sprawy od wlascicieli do trenerów i piłkarzy
jedno z waznych pytan, ktore mi sie nasuwa to - Z czego wynikała taka, a nie inna postawa Pogoni w tym sezonie.
- nietrafione transfery, które były uzupełnieniem składu, a nie wzmocnieniem - wina spoczywa po stronie naszego menadzera oraz trenera Panika
- zła koncepacja trenera Panika, do trenera Pietrzka nie mam nic, cudów nie wymagałem po pieciu meczach
- taka a nie inna postawa piłkarzy, kiedy co niektorzy jechali po Paniku, ze z niego slaby trener itd. ja probowalem sie po czesci tlumaczyc fakt slabej gry Pogoni nie tylko w nim, a takze w grze naszych piłkarzy, nie chodzi tu o sama forme jak o poziom, ktory prezentuja
z calym szacunkiem do chlopakow jak wiemy sa lepsi i gorsi i nie do mnie nalezy wysuwanie wnioskow, czy z takim skladem jestesmy w stanie zawojowac pierwsza 5 w tabeli, duzo mozna byloby pisac i pisac wyprzedzam tych, ktorzy napisza nazwiska, ze mamy dobra ekipe itd.
nazwiska nie graja, a spotykam sie z opinia, ze mimo tych nazwisk poziom jest jak widac slaby
jak wspomnial s_portowiec na dzien dzisiejszy nie ma trzonu zespolu, do ktorego uzupelniamy 2-3 zawodnikow i gramy o europejskie puchary
obym sie mylil, ale z tego co gadaja za kulisami z Pogonią moze sie pozegnac nawe 4-5 pilkarzy i znow w nowym sezonie bedzie zgranie itd.
do tego niewiadomo czy trener Pietrzak zachowa posade, na dzien dzisiejszy nie odniosl zwyciestwa, a ewentualna wygrana z Odra nie bedzie miala takiego znaczenia jakie powinna miec
puchar Intertoto bedzie fajna przygoda i etapem przyghotowan do nowego sezonu
s_portowiec akurat nazwisko Matlaka mi tu nie pasuje - uzpełnienie? tu sie nie zgodze
jednym zdaniem na zakonczenie dzisiejszego wpisu - wazne bedzie to czy sie bedziemy wzmacniac naprawde, czy uzupelniac sklad?
na dzis w ciemno potrzeba nam dwoch klasowych napastnikow i bardzo dobrego rozgrywajacego, chyba ze Edi w przyszlym sezonie (jesli zostanie) bedzie gral na tej pozycji
c.d.n.
Odp: Stracony sezon Pogoni- co nas czeka w następnym? - 11/06/2005 11:26
Zgadzam sie z wami to bedzie arcy ciekawy sezon. Korona Kielce ktorą 2 lata temu grała na boiskach 3 ligi a teraz wchodzi do 1. Arka z która zawsze sa ciekawe mecze. Bełchatów rownież groźny przeciwnik.
Mam nadzieje ze w nowym sezonie Pogoń zaskoczy nas dobrą piłka i że Pan Antoni Ptak zrobi jakiś porzadny transfer.
Odp: Stracony sezon Pogoni- co nas czeka w następnym? - 11/06/2005 12:21
Przede wszystkim co musi różnić ten sezon od poprzedniego to tranfsery. Niestety również musi być ich dużo (choć rok temu wcale nie musiało - Ptaki zespół zepsuły) ale teraz również muszą być ściągnięci zawodnicy prezentujący przyzwoity poziom. Potrzeba nam:
3 obrońców - skrajnych i środkowego
2 pomocników - środkowego i prawego
2 napastników
trenera z wysokiej półki i to polskiego, któóry będzie krótko trzymał gwiazdki
Wtedy przyszły sezon będzie dobry, jednak jeśli powtórzone zostaną błędy z zeszłego sezony to następny sezon będzie równie słaby jak ten a może i słabszy... dlatego możemy prorokować właściwie dopiero gdzieś od połowy lipca.
Odp: Stracony sezon Pogoni- co nas czeka w następnym? - 11/06/2005 13:17
Co do tego, ze ten sezon jest stracony to chyba nikt nie ma watpliwosci. Utrzymanie zawdzieczamy temu, ze akurat liga jest reformowana.
Co do przyszlego to teraz ciezko sie wypowiadac. Duzo zalezy od tego czy uda sie utzrymac nasze gwiazdki. Najwazniejsze obecnie wydaje mi sie zatrudnienie naprawde dobrego trenera-fachowcę, ktory nie da sie nikomu zastraszyc (tylko czy dzaialcze takiego zatrudnia?). Dobrze by tez bylo gdyby koncepcja gry tego trenera byla nieco bardziej ofensywna niz Panika.
Zgadzam sie w 100%.
Kazmieirczak odejdzie do Legii a za nie go ma przyjsc Surma wydaje mi sie w sumie dobra wymiana. Łukasz jest typem walczaka kóry potrafi pociaganc zespół do gry. Jednego obrońce to juz prawdopodobnie mamy Wiśniewski :/. A napastników to jak zywkle dawidek wypatrzy na plazy w BRazylii. Szkoda że Wdowczykiem nikt sie nie interesuje z klubu
Ostatnio edytowany przez: ace, 11 czerwca 2005, 15:07 [1 raz(y)]
Odp: Stracony sezon Pogoni- co nas czeka w następnym? - 11/06/2005 13:35
..co do obrony to zauważcie że grali całkiem przyzwojicie, swiadczy o tym chocby mala liczba straconych bramek... "winny" powinniscmy szukac raczej w drugiej linii gdzie tak naprawde nie ma rozgrywajacego... Kazmierczak gral slabo.. zreszta on jest bardziej od obrony niz wyprowadzania akcji.. na prawej stronie pustka, brak zawodnika w rodzaju Grzelaka... no i nieszczesny atak.. dziwi mnie to ze nie mam mlodego Polskiego pilkarza w tej formacji ..Trałke traktuje jako pomocnika jakby ktos chcial o nim napisac... mamy dziadka Bugaja.. ktory jako zmiennik jeszcze moze byc... kontuzjowanego Diveckiego.. i Pajaca Milara ktory wiecej razy w meczu sie przewraca niz strzela na bramke...
priorytetem na przyszły sezon powinnien byc rozgrywajacy z prawdziwego zdarzenia... i napastnik (przed 30-stka )
"To że nie mam dresu jest powodem wielkiego stresu mojego superego..."
"Pijmy piwo, jedzmy Śledzie, będziem silni jak niedźwiedzie"
"Życie jest bardzo niebezpiecznym zajęciem. Śmiertelność sięga stu procent"
3 obrońców - skrajnych i środkowego
2 pomocników - środkowego i prawego
2 napastników
trenera z wysokiej półki i to polskiego, któóry będzie krótko trzymał gwiazdki
Zgadzam sie w 100%.
Kazmieirczak odejdzie do Legii a za nie go ma przyjsc Surma wydaje mi sie w sumie dobra wymiana. Łukasz jest typem walczaka kóry potrafi pociaganc zespół do gry. Jednego obrońce to juz prawdopodobnie mamy Wiśniewski :/. A napastników to jak zywkle dawidek wypatrzy na plazy w BRazylii. Szkoda że Wdowczykiem nikt sie nie interesuje z klubu
Odp: Stracony sezon Pogoni- co nas czeka w następnym? - 11/06/2005 15:58
Moim zdaniem temat niepotrzebny, bliźniaczy do "Wzmocnienia i osłabienia"...
Na dzień dzisiejszy nie można powiedzieć, co czeka nas w następnym sezonie - nie wiadomo kto odejdzie, nie wiadomo kto przyjdzie. Na prognozy przyjdzie czas wtedy, gdy zostanie ustalona kadra.
Mogę powtórzyć tylko to, co pisałem już x razy...
Pietrzak jest OK, widzę postęp w naszej grze, a całą robotę zjebał Panik.
Nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że potrzebujemy wzmocnień w ofensywie - mamy w tej formacji wystarczająco dużo dobrych graczy. Grzelak to najlepszy lewy pomocnik w lidze. Andradina jest w tragicznej formie fizycznej, a i tak spokojnie można określić go jako gracza wyróżniającego się na tle naszej ligi. Od dobrych 6-7 lat nie mieliśmy tak dobrego środkowego napastnika jak Divecký, ten człowiek ma wszystko, może siać terror pod bramką rywali. Milar w tej rundzie grał słabo, ale daję wiarę wyjaśnieniom że było to wynikiem kłopotów rodzinnych. Dołóżmy do tego Batatę, który - gdy tylko był zdrowy - był przymierzany do reprezentacji Polski. Co tu wzmacniać? Trzeba zadbać o dobrą formę tych graczy i po krzyku...
Bez wątpienia problemem jest obrona - jedynie Peškovič i Julcimar trzymają odpowiedni standard. Michalskiego lubię, ale jest co najwyżej przeciętny (na całe szczęście jest Kaspřák, z którym wiążę duże nadzieje na przyszłość). Magdoń ładnie ściąga górne piłki, ale przy ofensywnym stylu potrzebujemy zwrotnych defensorów (w innym razie do usranej śmierci będziemy oglądać murowanie bramki lub 4 gole rywala w 5 minut). To samo dotyczy Masternaka. Matlak jest niesamowicie ambitny i waleczny, ale tutaj także możnaby pokusić się o lepszego gracza.
Potrzebujemy więc co najmniej dwóch porządnych obrońców (albo dwóch środkowych, albo środkowego i lewego). Można dokupić defensywnego gracza do środka pola, ale nie takiego jak Łabędzki - chodzi o kogoś co najmniej tak kreatywnego jak Kaźmierczak. Można dokupić prawego pomocnika, bo Parzy cofa się w rozwoju i coraz bardziej wątpię w to, czy on kiedykolwiek będzie lepszy. Choć tutaj też niekoniecznie, bo na obu tych pozycjach spokojnie może zagrać Batata (zresztą na stoperze także ). Oprócz tego kilku fajnych, ambitnych, młodych graczy na ławkę - nieważne na jaką pozycję.
Nie zgadzam się więc, że nie mamy trzonu drużyny. Trzon jak najbardziej jest (mamy 8/11 = 72,73% składu ), o ile Pietrzak spełni moje oczekiwania i zrobi z tej ekipy maszynkę do atakowania. Wiele zależy od taktyki - widzę 2 opcje ustawienia (4-4-2, 4-2-3-1) i do obu ustawień brakuje mi 2-3 graczy:
1) Peškovič - (Kaspřák), Julcimar, , (Matlak) - Batata, Kaźmierczak, Andradina, Grzelak - Milar, Divecký.
2) Peškovič - (Kaspřák), Julcimar, , (Matlak) - Kaźmierczak, (Batata) - Milar (Batata), Andradina, Grzelak - Divecký.
Odp: Stracony sezon Pogoni- co nas czeka w następnym? - 11/06/2005 16:27
To nie był dobry sezon, ani runda wiosenna, ani jesienna w wykonaniu Portowców nie mogła nie tylko zachwycić, ale choćby zadowolić, i tak naprawdę to tylko kilka spotkań Pogoń zagrała bardzo dobrze (z Lechem w Szczecinie, z Legią w PP w Szczecinie i w Wwa) czy dobrze (z Wisłą Płock, Groclinem i Cracovią w Szczecinie, Polonią Wwa na wyjeździe). To zdecydowanie za mało. Oczekiwania były większe, niż gra i miejsce w tabeli. Powstaje jednak pytanie, czy aby słusznie. Bardzo częste zmiany trenerów, fatalna wręcz polityka transferowa i nieudane transfery (tutaj wyjątkiem mogą być jedynie Petr Kasprak i Radek Divecky- choć nie grali zbyt dużo, może ewentualnie Edi). Jeśli do tego dodamy praktycznie brak napastników na I- ligowym poziomie i słabo grającą obronę w rundzie jesiennej to nawet trudno się temu dziwić.
Dzisiaj zapowiedzi przed sezonem p. Ptaka, że tylko Wiśle, Groclinowi i Legii ustępujemy wydają się być nie na miejscu, zresztą dobitnie świadczy o tym choćby tabela i nie jest wcale przypadkiem, że Pogoń ledwo uratowała się przed grą w barażach.
Reasumując zgadzam się, że nie mamy nawet zalążka drużyny na kolejny sezon, a ewentualne odejścia Przemka (mimo słabej rundy wiosennej) osłabi tylko zespół, bo nie bardzo wierzę w te nowe brazylijskie gwiazdy naszego menadżera...
Jedynym plusem gry Pogoni w rundzie wiosennej było zdecydowane poprawienie gry obronnej zespołu, już nie traciliśmy tyle bramek, co jesienią. Pozostaje nadzieja, że najlepsi gracze pozostaną w Pogoni na kolejną rundę, a właściciel pozwoli poprowadzić drużynę jednemu trenerowi choćby jedną, całą rundę. Mam nadzieję, że w nowym sezonie uplasujemy się w środku tabeli i zbudujemy trzon zespołu, który uzupełniany dobrymi transferami nie będzie musiał się bronić przed barażami za rok.
Ostatnio edytowany przez: sledz, 11 czerwca 2005, 16:35 [2 raz(y)]
Odp: Stracony sezon Pogoni- co nas czeka w następnym? - 11/06/2005 16:37
to wszystko zaczyna przypominac brazylijska telenowele... Jesli naszym menago bedzie dalej David, to i kolejny sezon bedzie stracony. Nic poza brazylijskimi gwiazdkami nie widzi, jeszcze gdyby chociaz te 'wzmocnienia' daly nam jakies korzysci. Mysle, ze Pietrzak (o ile zostanie coachem na nastepny sezon) powinien miec cos do powiedzenia w tej kwesti (tak jak jest to w normalnych klubach), a nie ze przyjedzie David i powie: ten i ten ma grac. Co do naszych potrzeb w 100% zgadzam sie z Szolnem, z tym ze 1 snajper mlodszego pokolenia by sie jeszcze przydal.
"Wśród pięknych kwiatów rosną te chwasty, popularnie to pedały i lewe niewiasty..."
Odp: Stracony sezon Pogoni- co nas czeka w następnym? - 11/06/2005 17:33
Jak nie zatrudnia dobrego trenera i nie kupia kilku graczy z nazwiskami ale w dobrej formie a nie takich ze jada na opini bo kiedys dobrze grali to moze cos zdzialamy w nastepnym sezonie i jakis puchary beda w Szczecinie.
PS.Ptak obiecywal w ciagu 2 lat ze bedziemy mieli mistarz Polski wiec to jest ten sezon
Odp: Stracony sezon Pogoni- co nas czeka w następnym? - 11/06/2005 17:40
Na przewidywanie przyszlosci naszej Pogoni poczekam jeszcze z dwa tygogodnie bo narazie cisza jak makiem zasial w sprawie transferow. Niby byly jakies wzmianki o Kazmierczaku i Wisniewskim ale jak to z Ptakiem bywa nigdy nic nie wiadomo. Pobawie sie natomiast w zgadywanke kto o co bedzie gral w sezonie 2005/06.
1. Wisła Kraków - druzyna w przebudowie. Odejda wielkie gwiazdy Zurawski i Frankowski. Wisla bez nich to tak jak czolg bez lufy. Nastepcow nie widac... typ: walka o mistrza
2. Dyskobolia Grodzisk Wlkp. - dobra koncowka sezonu. Radolsky zostaje co zapowiada stabilizacje. Jedno, dwa wzmocnienia i beda grozni dla wszystkich. Rywal Legii do mistrzostwa typ vice mistrz
3. Legia Warszawa - jak co runde ofensywa transferowa lecz ta wydaje sie naprawde trafiona. To moze byc znow ta Legia ktora wygrywa wszystko. Pytanie czy to wypali? Moim zdaniem tak! typ mistrz Polski
4. Cracovia Kraków - jak ja uwielbiam ten klub... Duzo halasu, napinki... W klubie sytuacja jest rozna. Szanowny profesor obwiescil sie bogiem i byc moze jeden z lepszy trenerow w Polsce pozegna sie z praca. Znaczacych wzmocnien nie przewiduja. typ miejsce 5-6
5. Wisła Płock - solidna jak na nasze warunki druzyna ligowa. Gdyby w Plocku byla atmosfera do wielkiej pilki pewnie bylyby puchary a tak jest porazka w srode w Lubie 3:0 w PP i w sobote zwyciestwo 0:1... tez w Lubinie. typ miejsce 5-6
6. Amica Wronki - konczy sie pewna era we Wronkach. Swietna praca w mlodzieza to jednak za malo. Brak kibicow i jasno nakreslonych celow. Wyzej wala nie podskocza... typ srodek tabeli
7. Górnik Łęczna - Bobo zrobil dobra robote. Sprowadzil swoich ludzi i jak zwykle wykreowal jedna gwiazde. Po Moskale i Gajtkowski przyszla pora na Szalachowskiego. Wszystko zalezy od tego czy utrzymaja sklad. typ raczej srodek tabeli
8. Lech Poznań - w Poznaniu nie ucza sie na bledach. Po raz drugi popelnili ten sam blad zyjac na kreche. Dowodem tego sa klopoty w uzyskaniem licencji. Jak bedzie sianko to bedzie granko... typ dolna polowa tabeli
9. Polonia Warszawa - ten klub to taki czeski film. Nic nie wiadomo, cos tam graja, czasem im wyjdzie a jeszcze czesciej jest klapa. typ walka o utrzymanie
10. Górnik Zabrze - jesli Kozminski odejdzie to Gornik sie rozpadnie. Chyba ze znow tradycja pokona ekonomie. typ walka o utrzymanie
11. Zagłębie Lubin - egzystencja za panstwowe pieniadze. KGHM przypomina mi troszke PZPN. Czerwone nosy, kupa kasy plynaca bokiem. typ niestety srodek tabeli
12. MKS Pogoń Szczecin - pozyjemy zobaczymy...
13. Odra Wodzisław Śl./Widzew - Odra racze spadnie na koszt Widzewa i to Lodzianie beda grac w przyszlym sezonie w ekstraklasie. typ dolna polowa tabeli
14 Korona Kielce - beda wznocienia to moze cos z tego bedzie. Buduja ladny stadion wiec moze zagoszcza na troche w I lidze. typ walka o utrzymanie
15. GKS Belchatow - jesli utrzymaja sklad to moze cos zwojuja czyli zostana w lidze. Maja dobre trenera wiec pewnie sie uda. typ walka o utrzymanie
16. Arka Gdynia - ehh awansowali akurat wtedy gdy do II ligi weszla Lechia... No coz duzej kariery w ekstraklasie nie wroze... walka o utrzymanie
Error nr 1024;
Opis błędu: 1194:
SELECT
s.sesja_uzytkownik,
s.sesja_zalogowany
FROM
forum_sesje as s,
forum_uzytkownicy as u
WHERE
1768852414 - UNIX_TIMESTAMP(sesja_czas) < 180
AND
s.sesja_uzytkownik = u.id
AND
s.sesja_zalogowany = 'tak'
ORDER BY
u.nick ASC
Table 'forum_sesje' is marked as crashed and should be repaired /home/sites/forum.pogononline.pl/include/class.baza.php/36;
!
Error nr 1024;
Opis błędu: 1194: Table 'forum_sesje' is marked as crashed and should be repaired /home/sites/forum.pogononline.pl/include/class.baza.php/50;
Forum służy do prezentacji opinii odwiedzających, którzy są w pełni odpowiedzialni za swoje wypowiedzi. Serwis PogonOnLine.pl w żaden sposób nie odpowiada za opinie użytkowników.