Autor
Wiadomość
   Pogoń Szczecin -> Pomysly na finansowanie Pogoni Nowej << początek   < poprzednia   l   następna >   ostatnia >>     idź na dół   
muniek
Kibic
IP: zapisany
Na forum od 8344 dni

*

Pomysly na finansowanie Pogoni Nowej - 11/05/2003 15:42
Z tego co czytam na forum to spora liczba kibicow wyraza obawy nie tyle o sam pomysl utworzenia nowego klubu tylko o jego pozniejsza dzialalnosc (czyt. skad wziac kase). Jak zakladam ludzie ktorzy sie w to zaangazowali maja jakies plany (z reszta mozna o tym poczytac). Fajne jednak by bylo aby ludzie rzucili kilka swoich pomyslow (a noz moze ktos trafi na cos genijalnego). Ponizej kilka moich przemyslen... Moze przyszlym szefom Pogoni Nowej ktorys z nich sie spodoba...

1 Sprzedaz gadzietow zwiazanych z Pogonia. Wiem ze teraz przeciez juz cos takiego istnieje ale mozna troche w inny sposob. Ujednolicic kroje, modele, barwy i sprzedawac jako orginalne i oficjalne. Ponad to mysle tu o czyms takim jak jest np na Barcy (kto byl w sklepie przy Camp Nou ten wiem o czym mowie) gdzie mozna kupic wszystko. Od olowkow przez koszulki, szaliki (standard) konczac na poscieli. Zajebista sprawa dla prawdziwych fanow... Jednym slowem ful sprzetu w barwach Pogoni sprzedawanych z chologramem ze jest oficjalne i nie podrabiane.

2 W prasie ukazal sie wywiad z facetem od reklamy ktory twierdzi ze jesli Pogon na grac w IV lidze to nikt sie nie zgolosi aby sie reklamowac... A mi sie wydaje ze gosciu jednak nie ma jaj i nie widzi interesu. Przeciez Pogon jest rozpoznawana w calym regionie nie mowiec juz o miescie Szczecin.Przeciez mozna zareklamowac wszystko urzywajac wizerunku pilkarzy. Przyklad: w hipermarkecie staja rozne wody mineralne, ktora wybrac... A jesli stoi obok nich reklama "Portowcy pija tylko wode XXXXX" to ktora wybierzecie... Wiadomo ze ta co pija Pogońiarze itp. Przykladow moze byc wiecej trzeba tylko chciec. A forsa z tych reklam dla klubu (moga tez byc umowy barterowe).

Wiem ze moje dwie propozycje wielkich pienidzy nie dadza ale na 4 i 3 lige to na pewno jakas spora kasa. Napiszcie jak Wy to widzicie moze cos z tych pomyslow wypali...

Kto nie pije ten donosi....
KEDZIOR
Kibic
Na forum od 8406 dni

**

Odp: Pomysly na finansowanie Pogoni Nowej - 11/05/2003 15:49
Jak to by bylo takie latwe jak mowisz to Pogon teraz by nie byla w takim stanie w jakim jest !!! To nie takieproste jak sie wydaje !!1

muniek
Kibic
Na forum od 8344 dni

*

Odp: Pomysly na finansowanie Pogoni Nowej - 11/05/2003 16:09
A kto powiedzial ze to proste... Do tej pory nikt o tym nie myslal tylko czekal na manne z nieba (no to teraz mamy tak jak mamy...). Jak sie chce osiagnac jakies cele to trzeba troche pozapierdalac... [Ostatnio edytowane przez bierut: 2003-05-11 16:11]

V...
Kibic
Na forum od 8781 dni

*

Odp: Pomysly na finansowanie Pogoni Nowej - 11/05/2003 16:24
Tymi sprawami sie juz zajma ludzie co od tego sa. Uwazam, ze mozna bedzie zrobic umowe z Idea, bedzie jej logo na koposzulkach i oni beda mieli tylko finansowac wyjazdy i moze jakies jeszcze drobne pieniadze dawac. Jak by sie taka firma jak Idea nie zgodzila na taka reklame za takie male srodki to by tylko o niej zle swiadczylo...

MKS
Orło
Kibic
Na forum od 8317 dni

*

Odp: Pomysly na finansowanie Pogoni Nowej - 11/05/2003 17:52
Można by było zrobić taki sklep jak ma Roma. Wchodzisz do sklepu mówisz jaki numer chcesz mieć na koszulce Pogoni, czyje nazwisko (swoje, albo zawodnika) i za parę minut dostajesz taki trykot.

Babilon Team
Qcu
Kibic
Na forum od 8412 dni

**

Odp: Pomysly na finansowanie Pogoni Nowej - 11/05/2003 18:29
Bierut masz dobre pomysly. Mi sie podobaja, szczegolnie ten drugi. Ale mowicie o takich sklepach jak ma Roma czy Barcelona... Do tego trzeba miec zaplecze, a zeby zrobic zaplecze... No wlasnie! Trzeba miec kase. Jak to mowia: pieniadz robi pieniadz. Potrzeba kogos kto wylozy troche kasy na poczatek a potem w rozsadny sposob ja zainwestowac.
A tak a propos tych sklepow z pamiatkami to wydaje mi sie ze sporo te sklepy zarabiaja na przyjezdnych, na turystach, a takich w Szczecinie malo jest...:(
> Do tej pory nikt o tym nie myslal tylko czekal na manne z nieba (no to teraz mamy tak jak mamy...)
KEDZIOR: Z twojej wypowiedzi wnioskuje ze to o tobie jest tekst...

Lu Dex
Kibic
Na forum od 8424 dni

Odp: Pomysly na finansowanie Pogoni Nowej - 11/05/2003 18:31
Ja sie zatrudnie jako spec od gadzetow zwiazanych z Pogonia:D:P

Wiara i nadzieja trwaja w nas do końca.
Tylko ogień wybacza nam winy
muniek
Kibic
Na forum od 8344 dni

*

Odp: Pomysly na finansowanie Pogoni Nowej - 11/05/2003 18:47
No to niestety fakt ze trzeba najpierw puscic troche gotowki w ruch zeby zrobic taki sklep... Ale koszulke Pogoni ze swoim nazwiskiem to bym chcial miec.

A moze zagramy w totka. Jest nas troche wiec jakims systemem... Bylaby kasa na rozruch ;)

KEDZIOR
Kibic
Na forum od 8406 dni

**

Odp: Pomysly na finansowanie Pogoni Nowej - 11/05/2003 19:46
Dzialajcie, mam nadzieje ze nie skonczy sie na gadaniu!!!

Stary
Kibic
Na forum od 8870 dni

**

Odp: Pomysly na finansowanie Pogoni Nowej - 11/05/2003 23:41
Ja wlasnie pisze magisterke na temat zarzadzania klubem pilkarskim i dosc dokladnie przerabialem game zrodel finansowania klubow w Europie. Znalezie pieniedzy na dzialalnosc klubu wydaje sie dziecinnie proste ... w normalnie funkcjonujacej gospodarce. A u nas spoleczenstwo (a juz w szczegolnosci w naszym regionie) ubogie wiec na pokazne zyski z merchandisingu nie mozna liczyc, wiekszosc firm ledwo zipie i nie w glowie im wykladanie szmalu na sponsoring, klub nie dysponuje zadnym kapitalem, ktory moglby sensownie zainwestowac itd. ale moglbym o tym jeszcze dlugo. Pogon ma jednak pewien olbrzymi atut, ktory na dodatek jest nie w pelni wykorzystany. Mianowicie marka. Pogon jest znana, szanowana, a nade wszystko swietnie rozpoznawalna marka. W oparciu o te marke mozna budowac w regionie potezna baze kibicow, poniewaz generalnie jest tak, ze to kibice sa podstawowym zrodlem dochodu dla klubu.

Wykorzystujac wizerunek Pogoni moznaby na przyklad stworzyc w calym regionie siec pubow pod godlem i barwami Pogoni, spelniajacych okreslone warunki, ktore moglyby stanowic bardzo dobre zrodlo dochodow dla klubu. Takie lokale to zawsze ryzyko, gdy nie maja pewnej stalej, docelowej grupy klientow. Ale tu glowna grupe klientow beda stanowic kibice, ktorzy na pewno jesli beda wybor pojda na browar do lokalu pt. "Pogoń", niz jakis tam pub "X". To tylko jeden z wielu pomyslow na wykorzystanie marki. Innym np. udostepnienie praw do wykorzystania, nazwy i wizerunku powiedzmy sieci sklepow sportowych na zasadzie franchisingu.

Uwazam tez, ze jezeli bedzie w zarzadzie klubu z kim rozmawiac to znajda sie i chetni sponsorzy, ktorzy wyloza moze nie duze kwoty, ale ziarnko do ziarnka ...
W Polsce wiele firm nie rozumie idei sponsoringu i korzysci jakie sie z nia wiaza. Wiec trzeba wyjsc do firm i je uswiadomic. Moze wtedy chetniej sypna groszem na dzialalnosc sportowa. Tym bardziej, jak beda mieli do czynienia z ludzmi odpowiednio przygotowanymi i majcymi w pelni profesjonalne podejscie do sprawy.

To, ze nie udalo sie z Bekdasem i Gondorem nie znaczy, ze nalezy zaprzestac pomyslu z poszukiwaniem inwestora na grunty wokol stadionu. Szlag mnie trafia jak slysze, ze rzesze Szczecinian jezdza sobie na basen i inne atrakcje do Gryfina i tam zostawiaja swoje pieniadze, kiedy mogliby jezdzic w okolice Twardowskiego i dofinansowywac Pogon. To miasto laknie rozrywki, wiec czemu mu jej nie zapewnic uzyskujac dodatkowo srodki dla Pogoni. Tu juz paleczka jest po stronie miasta, ktore trzeba wrecz zmusic do zintensyfikowania dzialan w tej materii.

Abstrahujac od sposobow finansowania klubu, MUSI w Szczecinie powstac szkolka pilkarska!!! To jest nisza rynkowa. Pilkarze wychodzacy z tzw. grup mlodziezowych, ktorych prowadzenie jest wymuszane przez PZPN, sa przewaznie kiepsko wyszkoleni i kluby aby zapewnic sobie pilkarzy odpowiedniej klasy (ktorzy sa u nas dobrem rzadkim) musza wykladac gruby szmal na transfery. Jesli my teraz zainwestujmey to za pare lat bedziemu zbierac x-krotne zyski, bo bedziemy mieli pilkarzy tak wyszkolonych, ze nie bedziemy musieli szukac lepszych po calym kraju i wykladac na nich grubych pieniedzy. Przeciwnie, to od nam beda chcieli zaplacic. Dziwie sie, ze zaden klub w Polsce jeszcze tego nie dostrzegl i nie wykorzystal. Ale to dobrze, bo to ciagle dla nas szansa by byc tymi pierwszymi. Problem skad fundusze. Mysle, ze skoro w budzecie miasta jest kasa na pomniki to znajdzie sie i na czesc szkolki pilkarskiej. Po reszte mozna siegnac np. do funduszy Unii Europejskiej lub sponsora, ktorego nazwa moznaby tytulowac szkolke.

[Ostatnio edytowane przez Stary: 2003-05-11 23:49]

celciusz
Kibic
Na forum od 8917 dni

Odp: Pomysly na finansowanie Pogoni Nowej - 11/05/2003 23:42
nie chce sie wierzyc czasem co wy tu wypisujecie sklepik z gadzetami nie bylo i nie bedzie a czemu ba na 4 lige bedzie przychodzic moze 1000 osob wiec dla kogo ten sklepik polowa nie smierdzi groszem a druga polowa to malolaci co juz wogle nic nie maja wiec na nich raczej nikt sie nie dorobi panowie fanclub barcy to 150 000 zarejstrowanych kibicow do czego wy sie porownujecie jezu troche realizmu

muniek
Kibic
Na forum od 8344 dni

*

Odp: Pomysly na finansowanie Pogoni Nowej - 11/05/2003 23:52
Celciusz wyjdz na ulice i poogladaj sobie jak dzieciaki chodza ubrane po podworkach. U mnie wiekszosc lata w koszulkach Pogoni. Ich rodzice kupili je pewnie na rynku i zasilili kase jakims handlowcom. A te pieniadze spokojnie mogla zarobic Pogon.

Stary dobrze kombinujesz... Marka to jest dzisiaj cenny towar i wokol tego mozna budowac interes.

A na IV lige mysle ze bedzie przychodzic duzo ludzi bo po pierwsze bilety beda tanie a po drugie to bedzie inna Pogon (nasza) a nie zgnojona przez Kondora...

--
Kibic
Na forum od 8721 dni

Odp: Pomysly na finansowanie Pogoni Nowej - 12/05/2003 16:08
Ja mam pomysla, zeby mozna bylo wysylac smsa pod numer cztero cyfrowy i kazdy taki sms to 1 lub 2 zl dla POGONI NOWEJ FAJNE CO NIE ??

Sadu
Kibic
Na forum od 8397 dni

Odp: Pomysly na finansowanie Pogoni Nowej - 12/05/2003 16:19
bartollo ja tez kiedys o tym myslalem ale ktos mi kiedys wytlumaczyl ze to raczej nie wypali.
Wlasnie na wp przeczytalem ze deklaracje do Pogoni Nowej zglaszaja potencjalni sponsorzy, wiecie cos o tym czy nastepna plotka mediow? raczej to drugie..

...idę sobie swą dzielnicą ,z podniesioną przyłbicą i wyzwaniu stawiam czoła wierzę, że podołać zdołam...
dary
Kibic
Na forum od 8616 dni

Odp: Pomysly na finansowanie Pogoni Nowej - 12/05/2003 17:04
A propos pamiątek klubowych: tutaj wiele zależy od nas, by kupować szaliki, czapki, koszulki czy znaczki tylko ze sprawdzonych źródeł. Chcesz pomóc klubowi? Nie kupuj na straganach! To oczywiscie pomysł na przyszłośc, bo skoro pamiątek nie można kupić na własnym stadionie...Ech szkoda słów

POGOŃ TO MY !
Jay-J
Kibic
Na forum od 8412 dni

Odp: Pomysly na finansowanie Pogoni Nowej - 12/05/2003 17:34
Stary, a moze zostaniesz prezesem Pogoni Nowej?? ;) Gadasz madrze, byloby super gdyby sie udalo cos takiego zrobic w polskich warunkach! Tylko jak teraz czytam, ze nie wiadomo czy uda sie zaczac POGONI SZCZECIN NOWEJ nawet od 4 ligi to optymizm u mnie znika :(

Obrazek gif wstawiony na forum
Qcu
Kibic
Na forum od 8412 dni

**

Odp: Pomysly na finansowanie Pogoni Nowej - 12/05/2003 17:39
Stary, naprodukowales sie! :D Ale mi sie twoje pomysly podobaja. To o pubach... nic dodac nic ujac. Na 100% wybiore lokal Pogoni niz jakis zwyczajny. Z tym basenem kolo stadionu to juz wszyscy sie cieszyli ze cos takiego bedzie jak Bekdas chcial wybudowac cale centrum rozrywki.
celcjusz: To co ty mowisz to nie jest realizm tylko pesymizm. Jak jestes totalnym pesymista to siedz w domu i nie wystawiaj nosa na dwor... przeciez wiadomo ze w Szczecinie nie powstanie taki sklep z pamiatkami jak w barcelonie (ne razie:P) Pomysl jest tylko taki zeby zrobic cos podobnego. Na 4 lige jestem pewien ze bedzie przychodzic wiecej ludzi niz na 1 lige teraz... czyli przynajmniej 2000 ludzi. A po meczu wiekszosc bedzie chciala na browarka skoczyc... i tutaj pomysl Starego jest jak najbardziej trafiony :)

Mrc.
Kibic
Na forum od 8292 dni

Odp: Pomysly na finansowanie Pogoni Nowej - 12/05/2003 18:02
W pełni popieram pomysły Starego!!!! Własnie takich ludzi potrzeba nam do zarządu , młodych , kreatywnych , którzy będą naprawde oddani sercem za Pogonią.
A co do pubu to pomysł trafiony w 10 :) Pozdrawiam

Pogoń Legia!
celciusz
Kibic
Na forum od 8917 dni

Odp: Pomysly na finansowanie Pogoni Nowej - 12/05/2003 18:32
duzo gadania na darmo przeraszam za moj pesymizm ale czy ktos z tu obecnych posiada chos drobne 100 000 pln ....napewno nie a na utrzymanie druzyny i probe wprowadzenia jej do extraklasy potrzba duzo duzo wiecej mierne gadanie na nic tu potrzeba poprostu kogos kto ma od huja sosu i dobre uklady i wtedy cos sie ruszy a tak bedziue wielka kupa bo watpie ze z takimi drobnymi jak my tu caly czas gadamy to do 2 ligi starczy

Qcu
Kibic
Na forum od 8412 dni

**

Odp: Pomysly na finansowanie Pogoni Nowej - 12/05/2003 19:03
celcjusz: Znowu sie z toba nie zgodze. Nie potrzeba kogos kto ma wielki szmal i wielkie uklady. Potrzeba kogos kto bedzie umial takich kasiastych gosci przekonac zeby zainwestowali wlasnie w Pogon. A takim kims moze sie okazac kazdy z nas... No moze (bez obrazy) nie ty, bo przejawiasz wg mnie za malo optymizmu ;) a to bardzo potrzebna cecha.

Juz jest kilka pomyslow. Jeden z nich na pewno sie uda (moze ten z totolotkiem bieruta ;) ) A jak ktos ma wiecej pomyslow to dawajcie!

- 1  - 2  - 3  - 4  - 

!
   Error nr 1024;    Opis błędu: 1194: SELECT s.sesja_uzytkownik, s.sesja_zalogowany FROM forum_sesje as s, forum_uzytkownicy as u WHERE 1769039045 - UNIX_TIMESTAMP(sesja_czas) < 180 AND s.sesja_uzytkownik = u.id AND s.sesja_zalogowany = 'tak' ORDER BY u.nick ASC
Table 'forum_sesje' is marked as crashed and should be repaired
/home/sites/forum.pogononline.pl/include/class.baza.php/36
;

!
   Error nr 1024;    Opis błędu: 1194: Table 'forum_sesje' is marked as crashed and should be repaired
/home/sites/forum.pogononline.pl/include/class.baza.php/50
;

idź do góry   
  Użytkownicy on-line: 0 - Rekord: 102 - 06/04/2010 21:51

Nie jesteś zalogowany. Możesz czytać forum, jednak aby napisać wiadomość lub zmienić ustawienia musisz się zalogować.
 l: h:

czas wykonania skryptu: 0.05 s. | wersja forum: 2.0-dev [historia]

regulamin | ostrzeżenia użytkowników
Forum służy do prezentacji opinii odwiedzających, którzy są w pełni odpowiedzialni za swoje wypowiedzi.
Serwis PogonOnLine.pl w żaden sposób nie odpowiada za opinie użytkowników.

© Pogoń On-Line 2000-2005