Autor
Wiadomość
   Pogoń Szczecin -> Pogoń - Cracovia 1:2 << początek   < poprzednia   l   następna >   ostatnia >>     idź na dół   
fenster
Kibic
IP: zapisany
Na forum od 8579 dni

Odp: Pogoń - Cracovia 1:2 - 25/10/2005 00:01

KloceK napisał:  

fenster napisał:  

fenster napisał:  
za gazetą wyborczą:
cyt.
Marcin Borski, sędzia główny meczu Pogoń - Cracovia

Rozmawiałem z panem Romanem Kostrzewskim po spotkaniu i nie powiedział mi, że dostałem bardzo niską ocenę. Ale jeśli powiedział, że otrzymałem słabą notę, to nie jest to przyjemna sytuacja. Na moją pracę nie miała wpływu wysoka frekwencja na trybunach. Sędziowałem już przy tak licznej i głośnej publiczności. Choćby spotkanie Pogoni z Lechem Poznań. Publiczność nie ma wpływu na moje decyzje. Karne? Jestem tylko człowiekiem, mam prawo do pomyłek. Nie jestem w takim miejscu, by widzieć tyle, co kamera telewizyjna. Kiedy nie jestem pewny, że był faul, nie gwiżdżę karnego. Moim zdaniem w sytuacji z Edim zawodnik Pogoni cofał się. Piłkarz Cracovii wybił mu najpierw piłkę między nogami, a później piłkarz Pogoni przewrócił się o nogi rywala. Absolutnie nie wypaczyłem wyniku meczu. Rzut karny to jeszcze nie gol, nawet jeśli rzeczywiście był. Jeszcze raz powtarzam: z miejsca, w którym byłem, sytuacja nie kwalifikowała się do rzutu karnego.

Roman Kostrzewski, kwalifikator z PZPN-u

Jaką ocenę dałem Borskiemu? Bardzo niską, ale noty nie powiem. W każdym razie, jakbym ja się przebrał w stój sędziowski dzisiaj, to jestem pewny, że lepiej bym posędziował ten mecz. Pomylił się przynajmniej dwa razy w istotnych sytuacjach. Między innymi w końcu meczu powinien odgwizdać rzut karny dla Pogoni. W tej konkretnej sytuacji zawodnik Pogoni, który mógłby dobić piłkę do pustej bramki, został sfaulowany. Czy Borski trafi na egzamin komisyjny? Bez przesady! Wysłałem dwóch sędziów przed komisję, ale w tym meczu nie było podstaw do tak drastycznej decyzji. Marka Mikołajewskiego wysłałem na egzamin komisyjny, bo zagwizdał karnego, którego nie było, gdy gwizdnął rzekomy faul na Mirko Poledicy i po nim padła bramka z rzutu karnego. Tym samym Mikołajewski wypaczył wynik meczu. Tu była sytuacja odwrotna. Borski nie gwizdnął karnego, który powinien być. Jego gwizdnięcie nie oznaczałoby jeszcze gola dla Pogoni. Przecież karny mógłby być niewykorzystany.

Tak na marginesie to nie rozumiem interpretacj PZPN-u.
Jeśli sędzia podyktuje ,,jedenastkę" z kapelusza to egzamin.Jeśli nie podyktuje ewidentnego karnego to już nie wypaczył wyniku i wszystko jest cacy.Może ktoś mi wyjaśni różnice bo nie bardzo rozumiem???

bo to jest tak ze zobacz :
Jezeli odgwizda karnego z kapelusza to naczy ze specjalnie to robi (choc nie zawsze tak jest) po o zeby dana druzyna wygrala ...i daje jej strzelic bramke

A Jezeli nie odgwizda karnego to nie widzial (al;e nei zawsze) a nawet gdyby byl karny mozna by nie strezlic czyli on nie dal bramki tylko nie dal szansy na jej zdobycie.
A jesli nei da sie bramki to nie mozna mowic o wypaczeniu ...
Mam nadzieje ze pomoglem PZDR

Nie pomogłeś (niestety).
Skutek w obu przypadkach jest dokladnie jednakowy.Podyktowanie karnego z nikąd to ,,prezent" i powiedzmy 80% szans na jego wykorzyśtanie.Brak gwizdka podczas ewidentnego karnego to ,,zLodziejstwo" i odebranie 80 % szansy na zdobycie gola.Tak ja to rozumuje.Jeśli sędzia będzie "kręcił" to posłuży się obiema metodami w zależności od sytuacji a skutek będzie podobny.

Obrazek jpg wstawiony na forum
 - 1  - 2  - 3  - 4  - 5  - 6  - 7  - 8  - 9  - 10  - 

!
   Error nr 1024;    Opis błędu: 1194: SELECT s.sesja_uzytkownik, s.sesja_zalogowany FROM forum_sesje as s, forum_uzytkownicy as u WHERE 1768835948 - UNIX_TIMESTAMP(sesja_czas) < 180 AND s.sesja_uzytkownik = u.id AND s.sesja_zalogowany = 'tak' ORDER BY u.nick ASC
Table 'forum_sesje' is marked as crashed and should be repaired
/home/sites/forum.pogononline.pl/include/class.baza.php/36
;

!
   Error nr 1024;    Opis błędu: 1194: Table 'forum_sesje' is marked as crashed and should be repaired
/home/sites/forum.pogononline.pl/include/class.baza.php/50
;

idź do góry   
  Użytkownicy on-line: 0 - Rekord: 102 - 06/04/2010 21:51

Nie jesteś zalogowany. Możesz czytać forum, jednak aby napisać wiadomość lub zmienić ustawienia musisz się zalogować.
 l: h:

czas wykonania skryptu: 0.03 s. | wersja forum: 2.0-dev [historia]

regulamin | ostrzeżenia użytkowników
Forum służy do prezentacji opinii odwiedzających, którzy są w pełni odpowiedzialni za swoje wypowiedzi.
Serwis PogonOnLine.pl w żaden sposób nie odpowiada za opinie użytkowników.

© Pogoń On-Line 2000-2005