Wyjaśniła się sprawa zagranicznego obozu przygotowawczego Pogoni Szczecin. W dniach 15-25 lutego Pogoń przebywać będzie w Antalyi położonej w południowo-zachodniej części Turcji.
W trakcie obozu Porotwcy rozegrają sparingi z mistrzem Łotwy Metalurgsem Lipawa oraz 13. zespołem ukraińskiej ekstraklasy Zorią Ługańsk. Trwają rozmowy w sprawie zakontraktowania kolejnego rywala.
Ciekawe dlaczego nagle zmienili miejsce zagranicznego obozu.
tłumaczyli to brakiem mozliwosci rozegrania sparingow na Cyprze z mocnymi/dobrymi druzynami,
Mistrz Łotwy i trzynasta drużyna ligi ukraińskiej jako sparingpartnerzy też na kolana nie powalają także wydaje mi się iż marne to tłumaczenie...
Wez pod uwage, ze Pogon jest beniaminkiem I ligi, w zasadzie 2 ligi
Odp: Sparingi przed runda wiosenną - 11/01/2010 22:52
No fakt... mimo to myślę że lepiej byłoby po prostu ogrywać się z lepszymi klasowo drużynami nawet jeśli kończyło by się to porażkami ( vide Antalya Cup w 2001 r.)
Ostatnio edytowany przez: 1973, 11 stycznia 2010, 22:57 [1 raz(y)]
Wyjaśniła się sprawa zagranicznego obozu przygotowawczego Pogoni Szczecin. W dniach 15-25 lutego Pogoń przebywać będzie w Antalyi położonej w południowo-zachodniej części Turcji.
W trakcie obozu Porotwcy rozegrają sparingi z mistrzem Łotwy Metalurgsem Lipawa oraz 13. zespołem ukraińskiej ekstraklasy Zorią Ługańsk. Trwają rozmowy w sprawie zakontraktowania kolejnego rywala.
Ciekawe dlaczego nagle zmienili miejsce zagranicznego obozu.
tłumaczyli to brakiem mozliwosci rozegrania sparingow na Cyprze z mocnymi/dobrymi druzynami,
Mistrz Łotwy i trzynasta drużyna ligi ukraińskiej jako sparingpartnerzy też na kolana nie powalają także wydaje mi się iż marne to tłumaczenie...
Wez pod uwage, ze Pogon jest beniaminkiem I ligi, w zasadzie 2 ligi
Od początku mówiło się o Cyprze/ Turcji, więc nie wiem komu to roni jakąś różnicę - a sparing partnerzy? Kogo byście chcieli? Szachciora odrazu? :p
Te szare trybuny jeszcze zatętnią granatowo-bordowym rytmem dwudziestu tysięcy serc...
No fakt... mimo to myślę że lepiej byłoby po prostu ogrywać się z lepszymi klasowo drużynami nawet jeśli kończyło by się to porażkami ( vide Antalya Cup w 2001 r.)
Tak to był chyba rok 2001. A w samej Turcji pamiętam, że graliśmy między innymi z Galatasaray (wynik chyba 1:5 czy coś w ten deseń, bramka Gęsiora).
Nie ma co narzekać, w Ekstraklasie teraz nie jesteśmy więc każdy rywal zagraniczny jest dobry dla sprawdzenia jak stoimy w odniesieniu nie tylko do polskiej pierwszej ligi.
Tylko wtedy byliśmy mistrzem jesieni w Ekstraklasie i dlatego nas zaprosili
Choć na świecie wiele klubów jest
I może lepsze są i sława większa jest
My w Szczecinie mamy taki klub
Któremu serca oddaliśmy już...
Tak to był chyba rok 2001. A w samej Turcji pamiętam, że graliśmy między innymi z Galatasaray (wynik chyba 1:5 czy coś w ten deseń, bramka Gęsiora).
Nie ma co narzekać, w Ekstraklasie teraz nie jesteśmy więc każdy rywal zagraniczny jest dobry dla sprawdzenia jak stoimy w odniesieniu nie tylko do polskiej pierwszej ligi.
Tak było ,parę dni po rozpoczęciu przygotowań na wiosnę i tak opóźnionych o tydzień z powodu niewypłacania pensji wyjechali na zaklepany obóz w Turcji.Parę dni później po remisie z Werderem Brema 0:0(porażka w karnych) grali z Galatasaray,przegrali 6:1 tracąc 5 bramek w drugiej połowie,bo nie wytrzymali kondycyjnie.
Tak było ,parę dni po rozpoczęciu przygotowań na wiosnę i tak opóźnionych o tydzień z powodu niewypłacania pensji wyjechali na zaklepany obóz w Turcji.Parę dni później po remisie z Werderem Brema 0:0(porażka w karnych) grali z Galatasaray,przegrali 6:1 tracąc 5 bramek w drugiej połowie,bo nie wytrzymali kondycyjnie.
A Radziu i tak tym meczem 'zapracował' na transfer do Turcji
Choć na świecie wiele klubów jest
I może lepsze są i sława większa jest
My w Szczecinie mamy taki klub
Któremu serca oddaliśmy już...
Od początku mówiło się o Cyprze/ Turcji, więc nie wiem komu to roni jakąś różnicę - a sparing partnerzy? Kogo byście chcieli? Szachciora odrazu?
Samo miejsce zgrupowania nie gra aż takiej roli wszak i tak z Cypru do Turcji "żabi skok"... generalnie Pogoń to zawsze była "firma" i jakby nie patrzeć chciałoby się aby sparingpartnerzy byli z "wyższej półki" co nie zmienia faktu iż z Metalurgiem Lipawa "spacerku" nie będzie... co do tej Zorii to trudno powiedzieć co sobą reprezentują... Szachciora na "widelec" czemu by nie, rozklepalibyśmy ich
Odp: Sparingi przed runda wiosenną - 12/01/2010 11:01
Uwazam ze lepiej zagrac z mistrzem Łotwy niz rezerwami jakiejs Herthy czy innego zespolu z silniejszej ligi. Nie oszukujmy sie takich zespolow jak nasz jest "na peczki".. Powazne ligi przerwy nie maja a jak maja to krotka i bedziemy na innym etapie przygotowan wiec jak dla mnie wybor adekwatny do terminu mozliwosci i atrakcyjnosci Pogonki..
Dotychczasowi zimowi sparingpartnerzy Pogoni nie powalają na kolana. Duma Pomorza nie ma w planach pojedynku z klubem polskiej ekstraklasy. To może się jednak zmienić.
Najciekawiej zapowiadają się konfrontacje w Antalyi, gdzie Portowcy będą przebywać na dziesięciodniowym obozie. Wiemy już, że zagrają z ukraińską Zorią Ługańsk (13 w tabeli ekstraklasy naszych wschodnich sąsiadów) oraz Metallurgiem Lipawa (Mistrz Łotwy). To jednak nie wszystkie gry kontrolne. Z kim jeszcze może zagrać Pogoń?
- Jeszcze nie ustaliliśmy przeciwników, ale to nie jest żaden problem - tłumaczył nam kilka dni temu dyrektor sportowy Pogoni, Robert Dymkowski. - Nawet na miejscu jest tyle zespołów, że zawsze jest w kim wybierać.
Słowa dyrektora znajdują potwierdzenie w praktyce. Kiedy 15 lutego do Turcji zawita Pogoń, będzie tam wówczas aż 8 zespołów polskiej ekstraklasy (sic!). 6 z nich będzie się przygotowywać w Antalyi, albo oddalonej o kilkanaście kilometrów miejscowości Belek. Czy to właśnie rodacy będą kolejnymi sparingpartnerami Pogoni? Niewykluczone. Podobny scenariusz miał miejsce, gdy Portowcy ostatni raz byli w Antalyi (latem 2004 roku). Wówczas - obok meczów kontrolnych z przedstawicielami innych państw, rozegrali spotkanie z Widzewem Łódź. Ten obóz pamiętają dwaj obecni piłkarze Pogoni - Tomasz Parzy oraz Olgierd Moskalewicz.
Belek będzie siedzibą Lecha Poznań (od 9 do 18 lutego), Lechii Gdańsk (9-19 lutego) oraz Zagłębia Lubin (8-18 lutego). Antalya gościć będzie natomiast Jagiellonię Białystok (1-19 lutego), Piasta Gliwice (9-18 lutego) i Koronę Kielce (3-17 lutego).
Biorąc pod uwagę fakt, że Belek i Antalya mają łącznie aż sześć piłkarskich kompleksów z hotelami pięciogwiazdkowymi, nie należy się dziwić, że zjeżdża tu w okresie zimowym mnóstwo zespołów. Pojawiają się tu kluby głównie z Europy wschodniej, środkowo-wschodniej, a także Azji.
Gdyby Piotr Mandrysz zechciał jednak spotkać się z zagranicznym rywalem, będzie miał do wyboru wiele zespołów. W okresie, gdy Pogoń będzie w Antalyi, w okolicy przygotowywać się będą także m.in.: Sigma Ołomuniec (9 w czeskiej ekstraklasie, rywal Pogoni sprzed kilku lat w Pucharze Intertoto), japońscy Sanfrecce Hiroshima (czwarty zespół J-League), serbska Crvena zvezda Belgrad (mistrz jesieni w Serbii, wielokrotny Mistrz kraju), czy Dnipro Dniepropietrowsk (4. w ekstraklasie Ukrainy).
Czy to właśnie któryś z tych zespołów sprawdzi Pogoń Szczecin w Turcji? Niewykluczone, chociaż będzie tam też wiele innych, słabszych zespołów. Przykładem może być np. czeski drugoligowiec MFK Karvina. Na pewno jednak dla kibiców gratką byłyby spotkania z Crveną zvezdą, czy Dniprem. Dla Portowców były z kolei ciekawym doświadczeniem i poważnym sprawdzianem umiejętności. Pewne jest natomiast to, że w Antalyi zimą klasowych przeciwników nie brakuje.
Mam nadzieje ze trzeci przeciwnik (bo była mowa o 3 grach na zagranicznym obozie) bedzie bardziej interesujacy niz Zoria Ługańsk, jak widac pare opcji jest, zobaczymy co wybiorą.
"Racja jest jak dupa, każdy ma swoją" "Panie Marszałku a jaki program tej partii? - Najprostszy z możliwych, bić kurwy i złodziei, mości hrabio" J Piłsudski
"W sferze sportowej mam całkowite zaufanie do Grzegorza Smolnego [wiceprezesa Pogoni]. Uważam, że jest jednym z najlepszych dyrektorów sportowych w Polsce."
Myślę że nie zgodziliby się Nie mierzmy zbyt wysoko. I tak te sparingi dużo nam dadzą, tak myślę. Chłopaki zobaczą na czym stoją z lepszymi klubami. No bo te sparingi w Polsce to ze słabiakami, więc nie można do końca określić w jakim stadium przygotowań będziemy Ja bym strzelał bardziej w Sigme Pewnie nas pamiętają to może i by zechcieli z nami pokopać
"Skurwysynu psi oddechu bez pośpiechu,
jeszcze się spotkamy ty podczłowieku...
Jeszcze się spotkamy i jeszcze zobaczymy...
Jaką trudność wtedy sprawi ci przełknięcie śliny!!!"
Odp: Sparingi przed runda wiosenną - 20/01/2010 13:46
Zmiana sparingowych rywali Pogoni Szczecin
Lolland-Falster Alliancen i Górnik Łęczna zamiast Regi Trzebiatów i Kotwicy Kołobrzeg. Z tymi rywalami zmierzy się Pogoń Szczecin w okresie przygotowawczym.
Spotkanie z Lolland-Falster Alliencen odbędzie się 6 lutego o g.11.00 na stadionie w Pobierowie. Duńska drużyna zajmuje obecnie 8. miejsce w III lidze duńskiej (2. division East). Z kolei mecz z Górnikiem Łęczna zostanie rozegrany 13 lutego o g.13.00 na boisku ze sztuczną nawierzchnią w Szczecinie przy ul.Witkiewicza. Górnik Łęczna plasuje się obecnie na 12. pozycji w rozgrywkach Unibet I ligi. W jesiennym, ligowym spotkaniu obu zespołów w Szczecinie padł remis 2:2. Będzie więc okazja do minirewanżu i zdobycia przewagi psychologicznej przed rewanżowym meczem ligowym. Po spotkaniu z Górnikiem Portowcy udadzą się na 10-dniowy obóz do Turcji.
Tak wiec zmiana na lepsze, nie mam pojecia jak prezentuje sie III liga dunska w porownaniu z nasza ale sadze ze to i tak bardziej wymagajacy przeciwnik niz Rega.
"Racja jest jak dupa, każdy ma swoją" "Panie Marszałku a jaki program tej partii? - Najprostszy z możliwych, bić kurwy i złodziei, mości hrabio" J Piłsudski
"W sferze sportowej mam całkowite zaufanie do Grzegorza Smolnego [wiceprezesa Pogoni]. Uważam, że jest jednym z najlepszych dyrektorów sportowych w Polsce."
Tak wiec zmiana na lepsze, nie mam pojecia jak prezentuje sie III liga dunska w porownaniu z nasza ale sadze ze to i tak bardziej wymagajacy przeciwnik niz Rega.
Z rok temu widzialem zespol z 3 ligi szwedzkiej i zadnej rewelacji nie grali a poziom pewnie zblizony do dunczykow. Warto jednak zagrac z kims innym bo nudne jest takie ciagle granie z tymi samymi zespolami.
Ostatnio edytowany przez: goral1982, 20 stycznia 2010, 16:04 [1 raz(y)]
Z rok temu widzialem zespol z 3 ligi szwedzkiej i zadnej rewelacji nie grali a poziom pewnie zblizony do dunczykow. Warto jednak zagrac z kims innym bo nudne jest takie ciagle granie z tymi samymi zespolami.
Na pewno sparing partnerzy lepsi. Ale znamy realia ligi że i z 3ligą duńską można się pomęczyć Ale nie wyniki w sparingach się będą dla Mandrysza liczyły a zaangażowanie i wola walki zawodników Wynik poboczna sprawa.
"Skurwysynu psi oddechu bez pośpiechu,
jeszcze się spotkamy ty podczłowieku...
Jeszcze się spotkamy i jeszcze zobaczymy...
Jaką trudność wtedy sprawi ci przełknięcie śliny!!!"
Forum służy do prezentacji opinii odwiedzających, którzy są w pełni odpowiedzialni za swoje wypowiedzi. Serwis PogonOnLine.pl w żaden sposób nie odpowiada za opinie użytkowników.