Odp: Polscy sedziowie ... - 27/05/2005 12:17
A o Borskim slyszeliscie? Ponoc tez ladnie sie popisal w meczu Odry z GKS. Katowiczanie sie niezle wqrwili i pewnie dostana niezle kary, lacznie z walkowerem. To ostatnie to dla nas moze byc maly problem bo Odra dostanie darmowo dwa punkty....
A o Borskim slyszeliscie? Ponoc tez ladnie sie popisal w meczu Odry z GKS. Katowiczanie sie niezle wqrwili i pewnie dostana niezle kary, lacznie z walkowerem. To ostatnie to dla nas moze byc maly problem bo Odra dostanie darmowo dwa punkty....
Ta liga jest dla mnie coraz bardziej żałosna!! To paranoja aby sędzia "PRZERWAŁ" mecz w 95 minucie!! W tej minucie kończy się mecz, a nie przerywa... to kolejny dowód na to, iż nasza liga jest ustawiana od pierwszej do ostatniej kolejki ligowej. Na nic aresztowanie Fijarczyka, groźby policji, że będą kolejne aresztowania. Borski nie wzruszony "ustawił" mecz jak chciał... Borski pokazał wszystkim "niedowiarkom", że "Idea Ekstraklasa" nigdy nie bedzie czysta...
Pewnie kary będą, ale nie sądzę aby Odra dostała walkowera - to oznaczałoby kłopoty dla "Listkowej" Polonii...
Pewnie kary będą, ale nie sądzę aby Odra dostała walkowera - to oznaczałoby kłopoty dla "Listkowej" Polonii...
Polonia juz na pewno ma poustawiane mecze, a my raczej nie sadze...
Odp: Polscy sedziowie ... - 27/05/2005 19:24
Tylko że wszystkie trzy czerwa absolutnie zasłużone, a Borski sędziował mecz dobrze... jednak suche fakty pozwalają sądzić inaczej skoro Odra wyrównała w 93' grając z przewagą 2 zawodników. Jednak chyba wszystko było OK, nie ma tak głupich sędziów by teraz kręcili.
Polonia juz na pewno ma poustawiane mecze, a my raczej nie sadze...
Odp: Polscy sedziowie ... - 27/05/2005 21:56
Słuchajcie. Widziałem ten mecz na Canal+ i jak zobaczyłem co się działo podczas tego spotkania sprawiło, że jako zdrowo i logicznie myślący człowiek odpuszczę sobię w całości Ligę polską!
Pewnie powiecie: "oh lamer, piknik" itp. Rozumiem Was ale naprawde mi się już nie chce tej parodii oglądać!
Mecz GKS - Odra był w 100% ustawiony! Sędzia nie dość, że gwizdał tylko dla Odry (ta czerwona kartka musiała być i zapowiada się dłuższa dyskwalifikacja za ten faul, dla gracza Odry) to jeszcze w ogóle się z tym nie krył! Nie gwizdał fauli dla GKS-u, wykartkował ich praktycznie za nic!
Ale najlepsze było na koniec: Sędzia przedłużył mecz o 5 min (mimo, że dłuższych przerw w grze nie było), a w 93 minucie Odra strzeliła wyrównującego gola! Wtedy z trybun doszły mnie słowa fanów GKS typu: "zabić!", "dawać go!", "za nim!" i mecz został przerwany 2 min przed końcem!!!!!!!!!!!!!
Następnie na murawę wyskoczyło paru pseudokibiców, a 1 z nich dopadł sędziego głównego i 2 celnymi ciosami "wymierzył mu sprawiedliwość". Najgorsze było to jak Andruszczak - piłkarz GKS-u podczas tego incydentu zdjął koszulkę i podsycał nienawiść do arbitra!
Gdyby nie jeden z trenerów GKS-u (nie wiem kto to był, ale nie J. Furtok), który obezwładnił tego pseudokibica, wątpię aby sędzia o własnych siłach dotarł do szatni.
Ten mecz i cała liga to hańba dla polskiego sportu! Nie wiem jak Wy, ale ja sobie po prostu odpuszczam! Kocham Pogoń Szczecińską, ale będę ją kochał w domu a nie na stadionie, przypominając sobie tylko te dobre chwile!
POZDRO DLA WSZYSTKICH
Odp: Polscy sedziowie ... - 27/05/2005 22:11
A ja mam jeszcze inną teorie.Mecz GKS-Odra został ustawiony dopiero teraz!
Po naszym remisie i remisie Odry okazało się że jest realna szansa uratowania Odry.Nagle więc pojawiła się teoria o przerwaniu meczu w...93 min.(sic) i zagrożeniu oraz pretekst do walkowera dla Odry który dla Katowic jest już bez znaczenia a Odrze dodaje 2 pkt.
Po co robić wałek na boisku gdzie wszyscy widzą jak bez cienia podejrzeń można tak.
Nie pozostaje nic innego jak dogadać się z Cracovią by na 1 min. przed końcem wpuścila nieuprawnionego zawodnika na boisko(np.pauzujćego za ,,żółtko") i mamy 3 pkt.pomimo że na boisku jest np.3-1 dla gospodarzy.
Polak potrafi
Odp: Polscy sedziowie ... - 27/05/2005 22:44
Albo wiecie co?? Mam genialny plan! Tak genialny w swojej prostocie, że aż się go przestraszyłem!
Jednak pójdę na ostatni mecz w moim życiu i ............przypnę się kajdankami to bramki! Ciekawe ile by sędzia później mecz przedłużył ?? to by pewnie od wyniku zależało....hehehe
Albo wiecie co?? Mam genialny plan! Tak genialny w swojej prostocie, że aż się go przestraszyłem!
Jednak pójdę na ostatni mecz w moim życiu i ............przypnę się kajdankami to bramki! Ciekawe ile by sędzia później mecz przedłużył ?? to by pewnie od wyniku zależało....hehehe
Dzięki wspólnej akcji reporterów „rzeglądu Sportowego” i programu stacji TVN „Superwizjer” udało się wpaść na ślad wielkiej afery w Polskim Związku Narciarskim.
W nagranej rozmowie pośrednik handlowy związku przyznaje się do wręczenia łapówki prezesowi.
Paweł Włodarczyk i Piotr Metlenga znali się od dawna i doskonale się dogadywali. W obawie przed podsłuchem nie używali zwrotów łapówka, pieniądze, kasa… W końcu i tak wpadli.
- Włodarczyk do mnie dzwonił i skamlał o pieniądze – przyznał Piotr Metlenga w rozmowie towarzyskiej, nie spodziewając się, że jest nagrywany ukrytym magnetofonem.
- Prezes mówił: „Ciężko jest, masz dla mnie te zdjęcia Małysza. A ile ich chcesz? Dwadzieścia, trzydzieści – pytałem. „ A ile masz?” – odpowiadał – słychać na taśmie.
Każde zdjęcie Małysza oznaczało 1000 zł.
Liczby są bezlitosne i nie pozostawiają wątpliwości . 1,5 mln złotych wypłaciła w sezonie 2003/04 firma Lotos na mocy umowy sponsorskiej z PZN. Tylko 900 tysięcy trafiło do kasy związku, a resztę otrzymał pośrednik. Tym razem na specjalne życzenie Włodarczyka, związek stał się znacznie uboższy.
Jak wspominają działacze PZN, w tym ówczesny sekretarz generalny Jacenty Kowerski – Metlenga wkroczył do negocjacji z Lotosem z polecenia prezesa narciarskiej centrali. O dziwo umowa z Lotosem była już wtedy prawie dogadana. Lotos dawał pieniądze, a w zamian dostał prawa do wykorzystania powierzchni reklamowej na kombinezonach skoczków.
TVN i „rzegląd Sportowy” ma nagranie potwierdzenie, że prezes PZN otrzymał „dolę” za dopuszczenie pośrednika do negocjacji z Lotosem. I nieprawdą jest – co mówi Włodarczyk – że Metlenga pojawił się z polecenia drugiej strony. Co ciekawe w kontrakcie narciarskiej centrali Metlenga figuruje jako pełnomocnik rafinerii, a w egzemplarzu tej ostatniej – oczywiście jako pełnomocnik związku.
- Dostał 120 tysięcy – to kolejny cytat z nagrania właściciela firmy „Metlenga Media”. – Skamlał o pieniądze, mówił, że potrzebuje szybko, bo chce wykupić wspólnika w firmie. Raz przyjechał rannym pociągiem, wziął pieniądze i półtora godziny później wyjechał następnym. Czasami nie był ostrożny – jak mu się spieszyło, to wysyłane były pieniądze na konto. Z pięć przelewów… Mam potwierdzenia – mówi Metlenga.
Prezes PZN i wiceprezes Polskiego Komitetu Olimpijskiego Paweł Włodarczyk zaczepiony wprost, czy wziął łapówkę, odpowiedział: - Proszę mnie nie pytać o takie rzeczy.
Na kolejną wątpliwość, gdzie się podziały oryginały związkowych umów, reakcja była jeszcze krótsza i jeszcze bardziej absurdalna: - No właśnie, nie wiem.
Więcej w "Przeglądzie Sportowym"
Jak widac gdzie pojawi sie nazwa " Polski zwiazek" to wszedzie sa przkrety
Ps. Sorka za off-topic ale bez sesnu jest zakładać nowy topic. Mozna zmienic nazwe w tym na np. "Korupcja w sporcie"
Odp: Polscy sedziowie ... - 28/05/2005 09:38
Prasa się wzięła i okazuje się że nasz sport nie jest taki czysty. Ale skoro taka jest droga do oczyszczenia go choćby w najmniejszym stopniu to niech dalej próbują chłopaki. Teraz wszyscy będą węszyć podstępy i trzęść portkami
Arbiter, który chce przejść z III do II ligi, musi dać 30 tysięcy łapówki. Awans do ekstraklasy kosztuje 50 tysięcy złotych - donosi "Super Express".
Andrzej Kondrat, były sędzia piłkarski z Lublina, nie ma wątpliwości. Jeżeli arbiter chce zrobić w Polsce karierę, to musi dawać w łapę. Płaci się głównie kwalifikatorom, czyli byłym sędziom, którzy oceniają pracę młodszych arbitrów.
- Sędziowałem ponad 2,5 tysiąca meczów, więc wiem, co mówię - zapewnia Kondrat. - Z sędziowaniem skończyłem, a raczej ze mną skończono, w 1987 roku. I wtedy, i teraz polska piłka to bagno. Przecież u nas ustawia się już nawet mecze juniorów. Pamiętam takie spotkanie: Motor Lublin - Górnik Łęczna. Za wydrukowanie meczu działacze Motoru proponowali mi wtedy opony do "malucha", a ludzie z Łęcznej cztery koniaki.
GW :
Jak się kupuje sędziów w V lidze?
Nasi sędziowie dzielą się na uczciwych i nieuczciwych. "Uczciwi" to ci, którzy biorą od nas kasę, ale jeśli przegramy, to po meczu nam zwracają. "Nieuczciwi" to ci, którzy nie zwracają. Mówią, że się starali, dali karnego, a że nie wygraliśmy, to już wyłącznie nasza wina. Jeszcze się nie zdarzyło, żeby sędzia nie wziął, kiedy mu zaproponowaliśmy - opowiada działacz jednego z klubów śląskiej V ligi - czytamy w "Gazecie Wyborczej".
Dużo kupił Pan meczów?
XY: Dużo. W zeszłym sezonie dziewięć z piętnastu, które zagraliśmy u siebie. Od pewnego czasu powiedziałem sobie "dość". Nie wiem, jak długo wytrzymam...
Kiedy zostawałem prezesem, miałem ideały. Wierzyłem, że to wszystko jest uczciwe, no, w miarę uczciwe... Ale szybko pozbyłem się złudzeń. Po paru przegranych meczach mój trener powiedział, że po prostu musimy dogadać się z sędziami.
Jak się "skręca"?
- Najbezpieczniej obstawiać mecze u siebie. Na wyjeździe warto tylko wtedy, gdy klub tego naprawdę potrzebuje. Sędziowie zawsze przyjeżdżają wcześniej niż drużyna gości i nie trzeba się z tym specjalnie kryć. Odbywa się to bez emocji, na Śląsku obsady sędziowskie są znane dużo wcześniej.
Zycie Wa-wy:
Listkiewicz: GKS zostanie surowo ukarany!
Mecz GKS z Odrą (1:1) może zakończyć się walkowerem dla gości. Sędzia przerwał zawody w obawie przed linczem - informuje "Życie Warszawy".
Na schodzących do szatni arbitrów rzucili się chuligani z Katowic. Borski dostał kilka ciosów w twarz. Ucierpiał również jego asystent Rafał Rostkowski.
– GKS zostanie surowo ukarany za brak porządku na swoim stadionie, ale nie wiem, jaka będzie decyzja w sprawie wyniku. Czekamy na raport delegata, obserwatora i sędziego tego spotkania. Decyzję podejmie w poniedziałek Wydział Gier – mówi prezes PZPN Michał Listkiewicz
Następne ukazujące się artykuły w gazetach: Listkiewicz: GKS zostanie surowo ukarany!
Mecz GKS z Odrą (1:1) może zakończyć się walkowerem dla gości. Sędzia przerwał zawody w obawie przed linczem - informuje "Życie Warszawy".
Na schodzących do szatni arbitrów rzucili się chuligani z Katowic. Borski dostał kilka ciosów w twarz. Ucierpiał również jego asystent Rafał Rostkowski.
– GKS zostanie surowo ukarany za brak porządku na swoim stadionie, ale nie wiem, jaka będzie decyzja w sprawie wyniku. Czekamy na raport delegata, obserwatora i sędziego tego spotkania. Decyzję podejmie w poniedziałek Wydział Gier – mówi prezes PZPN Michał Listkiewicz
Następne ukazujące się artykuły w gazetach: Listkiewicz: GKS zostanie surowo ukarany!
ale co robili dolnośląscy policjanci pod Kielcami ?
nie ważne co tam robili, ważne że wreszcie coś w tej materii drgnęło,
śmierć czarnej mafii!!!!!!!!!!!!!
Czy coś drgnęło? Szczerze powiedziawszy to nie jestem przekonany - moim zdaniem Fijarczyk został kozłem ofiarnym, rzucili go na pożarcie opinii publicznej.
Znamienne jest to, że drugim podejrzanym w tej sprawie jest Marian Dusza ("Marian D."), będący... przewodniczącym Kolegium Sędziów w Śląskim Związku Piłki Nożnej. Nie sądzę, aby był to przypadek odosobniony - z dużym prawdopodobieństwem można powiedzieć, że za ustawianie meczów odpowiedzialne są osoby z PZPN i związków regionalnych, a sędziowie są tylko "wykonawcami zleceń" ...
np jeden pan z ZZPN-u wziol 10 tys aby hutnik awansowal do 5 ligi.
Hutnik Sz-n??
tak
mecz na szczycie w klasie O:
Swit-Hutnik 0:0 , Hutnik ma nadal 4pkt przewagi i zostaly 4 mecze do konca, a z kad masz takie "rewelacje"??
Error nr 1024;
Opis błędu: 1194:
SELECT
s.sesja_uzytkownik,
s.sesja_zalogowany
FROM
forum_sesje as s,
forum_uzytkownicy as u
WHERE
1768792489 - UNIX_TIMESTAMP(sesja_czas) < 180
AND
s.sesja_uzytkownik = u.id
AND
s.sesja_zalogowany = 'tak'
ORDER BY
u.nick ASC
Table 'forum_sesje' is marked as crashed and should be repaired /home/sites/forum.pogononline.pl/include/class.baza.php/36;
!
Error nr 1024;
Opis błędu: 1194: Table 'forum_sesje' is marked as crashed and should be repaired /home/sites/forum.pogononline.pl/include/class.baza.php/50;
Forum służy do prezentacji opinii odwiedzających, którzy są w pełni odpowiedzialni za swoje wypowiedzi. Serwis PogonOnLine.pl w żaden sposób nie odpowiada za opinie użytkowników.