Nie jestem przeciwko wyrażaniu poglądów ale ... wybór miejsca, formy i jakości takiej debaty do tak poważnego tematu wymaga podejścia w trochę inny sposób niż strzelanie postów na forum przez przypadkowych małolatów. Co więcej uważam, że forum to ma charakter ogólnodostępny i opiniotwórczy niekiedy o środowisku a więc tym bardziej winniśmy nie dopuszczać do bezmyślnego wyżywania się w postach. Poważna dyskusja o poważnym temacie, że tak powiem. Topic brzmi co z załogą antyrasistowską na Pogoni ? Odpowiedź: Nie wiesz to wpadnij na stadion i zobacz kolego. Nie mieszajmy w to Francji, Londynu, Żydów i tak dalej bo to nie w temat jest. Niech któś koledze odpowie, że kibicami Pogoni są ludzie z MW - Młodzież Wszechpolska, i innych frakcji z lewa i prawa a razem tworzą całość dla idei jaką jest Pogoń i się wokół niej jednoczą a nie dzielą i tak dale i tak dalej I temat zamknięty. Natomiast w Hydzie można strzelić topic - Antysemityzm - zjawisko społeczne czy proces dzidziczny ? Albo rasizm - forma obrony tożsamości czy ksenofobia ? Wtedy przynajmniej wiadomo będzie co do czego, ponieważ będąc antyrasistą można być antysemitą Ha ha ha ha .... No to tyle...
Apeluję jeszcze raz o zamknięcie tego topicu bo nic nie wnosi a nawet dzieli a co niektórzy nawet nie wyczuwają istoty istienia forum, jeszcze inni rozmywają temat lub kieruję w ogóle w niepotrzebnym kierunku. I jeszcze chyba powinien być zdjęty z afiszu - z pierwszej strony i umieszczony w hydzie a tak wisi na pierwszej stronie i przynosi wstyd co niektórym użytkownikom tego forum. Ahhh, szkoda gadać
Zgoda ze do hyde parku mozna przeniesc! Kazdy ma prawo do swoich pogladów i niech je wyraza co w tym złego??
Nie jestem przeciwko wyrażaniu poglądów ale ... wybór miejsca, formy i jakości takiej debaty do tak poważnego tematu wymaga podejścia w trochę inny sposób niż strzelanie postów na forum przez przypadkowych małolatów. Co więcej uważam, że forum to ma charakter ogólnodostępny i opiniotwórczy niekiedy o środowisku a więc tym bardziej winniśmy nie dopuszczać do bezmyślnego wyżywania się w postach. Poważna dyskusja o poważnym temacie, że tak powiem. Topic brzmi co z załogą antyrasistowską na Pogoni ? Odpowiedź: Nie wiesz to wpadnij na stadion i zobacz kolego. Nie mieszajmy w to Francji, Londynu, Żydów i tak dalej bo to nie w temat jest. Niech któś koledze odpowie, że kibicami Pogoni są ludzie z MW - Młodzież Wszechpolska, i innych frakcji z lewa i prawa a razem tworzą całość dla idei jaką jest Pogoń i się wokół niej jednoczą a nie dzielą i tak dale i tak dalej I temat zamknięty. Natomiast w Hydzie można strzelić topic - Antysemityzm - zjawisko społeczne czy proces dzidziczny ? Albo rasizm - forma obrony tożsamości czy ksenofobia ? Wtedy przynajmniej wiadomo będzie co do czego, ponieważ będąc antyrasistą można być antysemitą Ha ha ha ha .... No to tyle...
niewiem jak ty to odebrales ale to niebyla alzja tylko normalnie napisalem
wiec nierozumiem po co to napisales
a skoro piszesz na forum to po to wlasnei zeby sie ktos interesowal (tam mi sie wydaje)
ale dobra tomek niezmieniajmy tematu dyskusji
pozdro 600 dla ciebie i 3maj sie niedaj sie
Odp: Co z załogą antyrasistowska na Pogoni? - 27/10/2004 23:06
NIe wiedzialem ze wzbudzi ten temat takie zainteresowanie tyle emocji...Nie chodzi w nim na pewno o dziadkow francuskich dzieci,ani o agresje Niemiec na Polske w ubieglym stuleciu...Chdzi o sytuacje na stadionach.Jezeli flagi (nie bede ich nazywal szmatami skoro przeszkadza ) z krzyzami celtyckimi powiewaja na stadionach to jest to karalne tak tak byly sytuacje ze musieli zdejmowac je z plotow,a gdyby prawo bylo respektowane tak jak sie nalezy to przerywano by mecze i byly by kary pieniezne dla klubow tak jak jest to w przepisach. Tak tez sie dzialo na poczatku kiedy bylo troche szumu o tym,byly kary dla Wisly legii...A w pewnym momencie na meczach Wisly zawsze za bramka wisiala flaga Rasizm STOP! bodajze...
pozdrawiam
NIe wiedzialem ze wzbudzi ten temat takie zainteresowanie tyle emocji...Nie chodzi w nim na pewno o dziadkow francuskich dzieci,ani o agresje Niemiec na Polske w ubieglym stuleciu...Chdzi o sytuacje na stadionach.Jezeli flagi (nie bede ich nazywal szmatami skoro przeszkadza ) z krzyzami celtyckimi powiewaja na stadionach to jest to karalne tak tak byly sytuacje ze musieli zdejmowac je z plotow,a gdyby prawo bylo respektowane tak jak sie nalezy to przerywano by mecze i byly by kary pieniezne dla klubow tak jak jest to w przepisach. Tak tez sie dzialo na poczatku kiedy bylo troche szumu o tym,byly kary dla Wisly legii...A w pewnym momencie na meczach Wisly zawsze za bramka wisiala flaga Rasizm STOP! bodajze...
pozdrawiam
Przepis arcydebilny. Zakazuje on wieszania np. celtow ale np. sierp i mlot mozna wieszac! Co za glupstwo! Reasumujac flaga ze swastyka jest zabroniona, ale flaga z sierpem juz nie. A przeciez oba socjalizmy sa zbrodnicze i oba wymordowaly miliony ludzi. Paradoks, prawda?
P.S
Na Reymonta Za bramka wisiala ( wisiala - bo zmienila wlasciciela) flaga ANTYJUDE.
Może i paradoks, bo nazizm to jedna z najczarniejszych kart ludzkiej historii i dlatego ja szwabow zawsze bede nienawidzil, ale i tak daleko im do zbrodni systemu totalitarnego w ZSRR gdzie jeden ch... zabil kilkanascie milionow SWOICH rodakow (nie mowiac juz o przedstawicielach inych nacji). O to prawdopodobnie ci chodzi, ale chyba nie widzisz jednego faktu - mianiwocie nazizm byl ideologią RASISTOWSKĄ, zaś socjalizm nie. tak wogule to nazizm czy faszyzm to nie socjalizmy, dlatego twoje sformulowanie ,,oba socjalizmy'' jest nie na miejscu. Tak wieć oba systemy to sku....synstwa, i bledne jest to ze swastyka budzi wiecej kontrowersji niz sierp i mlot. Ale akurat to ze to jest zabronione a to nie ma pewne wytlumaczenie.
"Bo jest wśród Sopliców taka choroba,
że nic prócz Pogoni im się nie podoba".
Adam Mickiewicz "Pan Tadeusz" ks. VII
Nazizm ikomunzm to socjalizmy...
Nazizm - narodowy socjalizm
No w tym sensie tak, ale nazizm niemiecki byl na pewno bardziej narodowy niz socjalistyczny. Mi sie skojarzylo to, ze niemiecki faszyzm byl antykomunistyczny, a socjalizm od razu kojarzy sie z komunizmem i dlatego stwierdzenie oba socjalizmy brzmialo dziwnie. Bo nazizm to raczej nacjonalizm niz socjalizm (ideologia Nietschego, antysemityzm, antykomunizm to podstawa, nie zaś programy Marksa jak rownosc itd). Dlatego twe stwierdzenie tak dziwnie zabrzmialo - ale w sumie to mi przypomniales ze nazizm to tez odmiana socjalizmu - choc dla mnie akurat ta definicja jest nie najtrafniejsza.
A zeby tak rozluznic atmosfere to taki zart na temat tych Francuzow ktorzy ponoc tak bronili swej ojczyzny jak ktos napisal......
Ile biegów ma francuski czołg?
- Francuski czołg ma 4 wsteczne biegi i jeden do przodu na wypadek gdyby wróg pojawił się z tyłu. D tyle w watku walecznych Francuzów, nic dziwnego ze boja sie wychodzic na ulicę.......
Ostatnio edytowany przez: ManU, 28 października 2004, 16:16 [1 raz(y)]
Nazizm ikomunzm to socjalizmy...
Nazizm - narodowy socjalizm
No w tym sensie tak, ale nazizm niemiecki byl na pewno bardziej narodowy niz socjalistyczny. Mi sie skojarzylo to, ze niemiecki faszyzm byl antykomunistyczny, a socjalizm od razu kojarzy sie z komunizmem i dlatego stwierdzenie oba socjalizmy brzmialo dziwnie. Bo nazizm to raczej nacjonalizm niz socjalizm (ideologia Nietschego, antysemityzm, antykomunizm to podstawa, nie zaś programy Marksa jak rownosc itd). Dlatego twe stwierdzenie tak dziwnie zabrzmialo - ale w sumie to mi przypomniales ze nazizm to tez odmiana socjalizmu - choc dla mnie akurat ta definicja jest nie najtrafniejsza.
A zeby tak rozluznic atmosfere to taki zart na temat tych Francuzow ktorzy ponoc tak bronili swej ojczyzny jak ktos napisal......
Ile biegów ma francuski czołg?
- Francuski czołg ma 4 wsteczne biegi i jeden do przodu na wypadek gdyby wróg pojawił się z tyłu. D tyle w watku walecznych Francuzów, nic dziwnego ze boja sie wychodzic na ulicę.......
Odp: Co z załogą antyrasistowska na Pogoni? - 28/10/2004 20:53
Vasyl :
Nazizim do nacjonalizm? Bzdura kompletna. Niemiecki nacjonalizm nie zawieral w sobie doktryny WHITE POWER, tyczyl sie tylko samych Niemiec, a nie aryjskosci Europy. Roznice mozna wymieniac do rana.
nacjonalizm to NIE doktryna white power lecz uwielbienie dla wlasnego panstwa i niechęc do wszelkich mniejszosci spolecznych itp itd. Hitleryzm byl na pewno systemem nacjonalistycznym, a nawet rasistowskim. Przecież to logiczne- A eliminowanie zydow, tworzenie swobody zyciowej dla tylko jednej nacji - czy to nie jest nacjonalizm!!??
Co do reszty masz dużo racji, lecz mowiac ze socjalizm kojarzy sie z komunizmem myslalem nie o prawdzie historycznej lecz o skojarzeniu i stereotypie. To oczywiscie coś zupelnie innego choc niektore idee są te same. A zresztą w takich kwestiach mowi sie nie o idei, lecz o życiu - przeciez idee socjalistyczne są calkiem mądre i sprawiedliwe, lecz co z tego jak piep..... ustroje komunistyczne na naszej planecie dzialaly wbrew tym ideom i mialy (mają) inne cele i srodki........
Odp: Co z załogą antyrasistowska na Pogoni? - 28/10/2004 22:39
Nie chcialem rozgraniczac nazizm faszyzm komunizm...wszystkie totalitarne systemy sa zle!!
Kazda skrajnosc tez bo wtedy nie ma miejsca na racjonalne myslenie widzi sie tylko to co jest wbite mocno i gleboko do glowy chociaz czasami innym postronnym ludziom moze wydawac sie to smieszne nie na miejscu czy wrecz debilne...tak samo jak fanatyzm religijny czy kazdy inny nie prowadzi do niczego dobrego.Bo widzicie, ja moge byc katolikiem,ale fanatycznych katolikow nie musze lubiec czy popierac...
W dzisiejszym swiecie wg mnie nie ma miejsca na uprzedzenia- zadne - bo kazdy kraj miasto staje sie powoli wielokulturowym,dodaje to tylko kolorytu,bac sie moga tylko ludzie o "krotklim polu widzenia'' i wyrazaja to agresja nienawiscia wobec "obcych"a czy jest wsrod Was ktos komu naprawde tacy ludzie zaszkodzili,Wam bezposrednio??
Z raportu - przedstawionego podczas międzynarodowej konferencji "Bezpieczny Stadion" w Kielcach:"...
Znacznie spadła między innymi liczba odnotowanych przypadków wnoszenia na obiekty i rzucania środkami pirotechnicznymi (petardami) oraz przejawów zachowań rasistowskich..."(widom.Onet.pl)
Ostatnio edytowany przez: piterpunk, 29 października 2004, 10:53 [1 raz(y)]
Nie chcialem rozgraniczac nazizm faszyzm komunizm...wszystkie totalitarne systemy sa zle!!
a czy jest wsrod Was ktos komu naprawde tacy ludzie zaszkodzili,Wam bezposrednio??
faszyzm - Włochy
komunizm-wydaje mi sie zsrr
nazizm- niemcy
Tak mi sie wydaje ale jak to nie prawda niech ktoś mnie poprawi, to tyle z rozgraniczenia
Oczywiście że są ludzie którym zaszkodzili bezpośrednio , wojna przez wszystki te ustroje i przez żydów.
Jednym z takich przykładów może być mój dziadek Po drugiej wojnie światowaj musiał uciekać wraz z ciocią z Warszawy na zachód, był jednym z pierwszych pionierów na tych terenach osiedlił sie niedaleko Szczecina w takim miasteczku ciocia osiedliła sie w Szczecinie ma teraz 96 lat i ma sie dobrze . Ale wracając do wątku krzywdy widomo co było gdy ktoś nie należał do partii mój dziadek nie należał ze względu na swoje poglądy a więc nie otrzymał tych wszystkich przywilejów jakimi dysponowali zdrajcy naszej ojczyzny bo tak można ich nazwać.
Drugim z przyładów moge być ja ,tak jak wcześniej napisałem obrzucali mnie czarnuchy kamieniami.
Trzeci przykład .. Winda - hotel ,,Las Vegas" , Francja jade z kolegą na duł na trzecim piętrze wchodzi 2 szwabów szybko zoriętowali sie ze jesteśmy polakami i zaczeli nas obrażać w swoim języku myśląc że my nie rozumiemy - podruż windą zakonczyła im sie na piewszym piętrze dziwnym trafem nie dojechali na sam duł
Czwarty przykład Dania zbieram se te pierdolone truskawki a tu mi jakiś jebany ni to hińczyk ni koreańczyk na rajke mi sie wbija i wybiera co lepsze truskawki , nie powstrzymałem sie. Jedyny miły aspekt to solidarność Litwinów z nami w nienawieści do żółtków
Zaraz powiesz że to wszystko to moja wina że mnie czarnuch żucają niemcy wyzywają a żółtki na rajki wpierdalają
I przestań już pierdolić o tym antyrasistowskich bzdurach
Na Ziemi Choszczeńskiej Wychowani Z Pogonią Od Zawsze Związani...
a czy jest wsrod Was ktos komu naprawde tacy ludzie zaszkodzili,Wam bezposrednio??
faszyzm - Włochy
komunizm-wydaje mi sie zsrr
nazizm- niemcy
Tak mi sie wydaje ale jak to nie prawda niech ktoś mnie poprawi, to tyle z rozgraniczenia
Oczywiście że są ludzie którym zaszkodzili bezpośrednio , wojna przez wszystki te ustroje i przez żydów.
Jednym z takich przykładów może być mój dziadek Po drugiej wojnie światowaj musiał uciekać wraz z ciocią z Warszawy na zachód, był jednym z pierwszych pionierów na tych terenach osiedlił sie niedaleko Szczecina w takim miasteczku ciocia osiedliła sie w Szczecinie ma teraz 96 lat i ma sie dobrze . Ale wracając do wątku krzywdy widomo co było gdy ktoś nie należał do partii mój dziadek nie należał ze względu na swoje poglądy a więc nie otrzymał tych wszystkich przywilejów jakimi dysponowali zdrajcy naszej ojczyzny bo tak można ich nazwać.
Drugim z przyładów moge być ja ,tak jak wcześniej napisałem obrzucali mnie czarnuchy kamieniami.
Trzeci przykład .. Winda - hotel ,,Las Vegas" , Francja jade z kolegą na duł na trzecim piętrze wchodzi 2 szwabów szybko zoriętowali sie ze jesteśmy polakami i zaczeli nas obrażać w swoim języku myśląc że my nie rozumiemy - podruż windą zakonczyła im sie na piewszym piętrze dziwnym trafem nie dojechali na sam duł
Czwarty przykład Dania zbieram se te pierdolone truskawki a tu mi jakiś jebany ni to hińczyk ni koreańczyk na rajke mi sie wbija i wybiera co lepsze truskawki , nie powstrzymałem sie. Jedyny miły aspekt to solidarność Litwinów z nami w nienawieści do żółtków
Zaraz powiesz że to wszystko to moja wina że mnie czarnuch żucają niemcy wyzywają a żółtki na rajki wpierdalają
I przestań już pierdolić o tym antyrasistowskich bzdurach
To ja dodam, że w latach 91 - 96 pracowałem także na truskawkach tylko, że w Szwecji - doświadczenia z tamtąd wyniosione świadczą o szwedzkim nacjonaliźmie i niechęci wobec Polaków i nacji. Szkoda gadać o zdarzeniach, które przeżyłem. Po drugie, w kwesti przodków: mój dziadek (świętej pamięci) został wraz ze swoim ojcem i rodziną złapany przez NKWD w Odessie gdzie posiadali swój majątek ziemski (rodzina osiedliła się tam po wojnie w 20-tym roku jako emerytura oficerska). Zesłano ich na sybir, z którąd wrócił tylko dziadek jako żołnierz WP, bo tylko tak mógł się wyrwać z łagru, gdzie dochodziło do aktów nawet kanibalizmu. Walczył od Lenino po Berlin - osiedlił się w Szczecinie jako pionier tej ziemi i miasta. Jako oficer bezpośrednio po wojnie został zastępcą komendanta wojskowego miasta Szczecin - ponieważ w pierszej fazie to wojsko administrowało miastem. Był jedynym Polakiem na tej funkcji bo komendantem był rusek. Był świadkiem wielu rzeczy, które tu się działy - co wyczyniali ruskie. Był niewygodny dla struktur NKWD w związku z historią swojej rodziny i dwa razy podejmowano próby zamachu na niego. Złożono mu propozycję wyjazdu do Moskwy łącznie z Jaruzelskim - odmówił - bo wiedział,że wojsko to narzędzie terroru i postanowił w tym nie uczestniczyć - wiązało się to z rezygnacją z kariery wojskowej. Został pierwszym taksówkarzem w Szczecinie - medale virtuti wielu kategorii i innych zakopał - ukrył bo bał się że odbiorą mu wszystko. Postanowił zapomnieć do końca życia o zdrajcach suwerenności Polski. Jego koledzy z frontu nie dali mu renty, emerytury, zasiłków i szacunku do końca jego dni. Oto system totalitarny w Polsce, który można było doznać w mojej rodzinie. Nie będę pisać szczegółowo bo to wiedza przekazywana w naszej rodzinie z pokolenia na pokolenie. Nadmienie że jego Żona - moja Babcia z kolei uczestniczyła w Powstaniu Warszawkim - także się osiedliła w Szczecinie wygnana przez Nazizm - i tak dalej ... Szkoda was zamęczać. Będę zawsze pamiętać i uczulać moje dzieci na rzeczy, które mogą spowodować powrót tamtych chwil w przyszłości - to moje misja i świadomość jak te systemy sperd...iły życie kilku pokoleń w mojej rodzinie. Bez napiny - korzystając z okazji dnia Wszystkich Świętych, naszło mnie na wspomnienia odwidzając grób Mojego Bohatera, który nie został na własne życzenie pochowany w alei zasłużonych ponieważ leżą tam niektórzy ludzie, którzy zasług z dzisiejszego punktu widzenia czasem nie mileli.
Ostatnio edytowany przez: ARO, 29 października 2004, 14:12 [2 raz(y)]
Szkoda gadać o zdarzeniach, które przeżyłem. Po drugie, w kwesti przodków: mój dziadek (świętej pamięci) został wraz ze swoim ojcem i rodziną złapany przez NKWD w Odessie gdzie posiadali swój majątek ziemski (rodzina osiedliła się tam po wojnie w 20-tym roku jako emerytura oficerska). .
Mam małe pytanko. Po wojnie w 1920r. Odessa była miastem leżącym na terytorium ZSRR. Czyli ta emerytura była za służbę w WP czy w Armii Czerwonej?
Odp: Co z załogą antyrasistowska na Pogoni? - 29/10/2004 14:25
Odpowiem Ci tak. Jedynie flaga z krzyżem celtyckim może wisieć na Pogoni. Na 100% nie zawiśnie żadne ścierwo z anarchią czy punki z łapanki. Flaga z Celtykiem wisiała jakiś czas, ale teraz wisi 11 listopada u mnie na balkonie.
Ja też czytałem o załode antyrasistowskiej, ale jako przyjaciel ludzi z pod znaku Celtyka nigdy nie widziałem lewaków na stadionie.
Szkoda gadać o zdarzeniach, które przeżyłem. Po drugie, w kwesti przodków: mój dziadek (świętej pamięci) został wraz ze swoim ojcem i rodziną złapany przez NKWD w Odessie gdzie posiadali swój majątek ziemski (rodzina osiedliła się tam po wojnie w 20-tym roku jako emerytura oficerska). .
Mam małe pytanko. Po wojnie w 1920r. Odessa była miastem leżącym na terytorium ZSRR. Czyli ta emerytura była za służbę w WP czy w Armii Czerwonej?
Dla szczegółu: był obywatelem Polski, stopień oficerski z oznaczeniami za bitwę warszawską w wojsku polskim. Na marginesie swoich na sybir by nie wywozili Dlaczego Odessa ? Żona mojego Pradziadka była Ukrainką i chyba z tego względu wyjechał po odprawie do Odessy. Swoją przeszłość trzymali w konspiracji dla świętego spokoju, ale któregoś dnia NKWD wpadło i przeszukało dom i znaleźli dokumenty oficerskie, nawet buty oficerskie i wtedy wszystko było jasne co zrobią z nimi. Zabrali ze sobą na sybir tylko pamiątkowy krzyż, który wisiał nad drzwiami...
No może to tu zamieszczę z tego względu, że to co napiszę będzie miało pewne kontinuum logiczne - Właśnie z tej historii powyżej i z tych wartości czerpię moją siłę bycia wiernym Pogoni jako idei ludzi tu żyjących, w tym mieście. Idei, która znaczy więcej niż podziały, jest wizytówką naszej społeczności tworzącycej wspomnianą przeze mnie kiedyś "małą ojczyznę" i po częsci biorę za nią także odpowiedzialność i co najważniejsze jestem tego świadom, dlatego działam społecznie i dlatego w przyszłości zmienię tych, którzy dzisiaj nie wiedzą i nie widzą tego co ja widzę, zmienię teraźniejszość z innymi mi podobnymi w przyszłość i nastanie nasza rzeczywistość uwolniona od chańby dawnych chwil, od bezproduktywnych podziałów, rzeczywistość wolna od republik kolesi i innych chaniebnych procesów toczących gangreną naszą "małą ojczyznę" jak i cały kraj... Nie będe przepraszał za napine bo tak będzie, to kwestia procesów pokoleniowych, a że poza internetem i tak robię to co piszę to tym bardziej nie pomyliłem światów tylko relacjonuję fakty lub mówię o procesach, które zostały zainicjowane... Pozdrawiam, i zostawiam przeszłość zaklętą w kamień dla pamięci ku naszej lepszej przyszłości...
Ostatnio edytowany przez: ARO, 29 października 2004, 16:33 [1 raz(y)]
Odp: Co z załogą antyrasistowska na Pogoni? - 29/10/2004 14:44
Ok dzięki. Z tym, że swoich by nie wysyłali to nie do końca. Częściowo nie wysyłali np. Tuchaczewski i koledzy. Ale cześć wysokich oficerów wylądowała na Sybirze np. Rokossowski. Dlatego po wypuszczeniu tak wiernie słuzyli tow. Stalinowi.
Masz rację ARO twój dziadek zasłuzył na miano Bohatera.
Szczerze. Pozdrawiam
Error nr 1024;
Opis błędu: 1194:
SELECT
s.sesja_uzytkownik,
s.sesja_zalogowany
FROM
forum_sesje as s,
forum_uzytkownicy as u
WHERE
1768762015 - UNIX_TIMESTAMP(sesja_czas) < 180
AND
s.sesja_uzytkownik = u.id
AND
s.sesja_zalogowany = 'tak'
ORDER BY
u.nick ASC
Table 'forum_sesje' is marked as crashed and should be repaired /home/sites/forum.pogononline.pl/include/class.baza.php/36;
!
Error nr 1024;
Opis błędu: 1194: Table 'forum_sesje' is marked as crashed and should be repaired /home/sites/forum.pogononline.pl/include/class.baza.php/50;
Forum służy do prezentacji opinii odwiedzających, którzy są w pełni odpowiedzialni za swoje wypowiedzi. Serwis PogonOnLine.pl w żaden sposób nie odpowiada za opinie użytkowników.