Autor
Wiadomość
   Pogoń Szczecin -> Nowy stadion - ostrzeżenie z Warszawy << początek   < poprzednia   l   następna >   ostatnia >>     idź na dół   
IS
Kibic
IP: zapisany
Na forum od 7360 dni

Odp: Nowy stadion - ostrzeżenie z Warszawy - 13/07/2008 02:06

Gradus napisał:  

goral1982 napisał:  

Albo budujemy stadion albo nie budujemy. Po co kombinowac.Na Twardowskiego mozna zbudowac jedynie brzydki stadion , ktory w niczym nie bedzie przypominal nowoczesnych obiektow. Bo jak budowac go po trybunie skoro caly stadion jest praktycznie polozony w dziurze. Z tymi trybunami nie da sie wiele zrobic .Mozna zrobic jedynie kosmetyczne zmiany , dobudowac 4 trybune i zadaszyc.

jak to sie nie da zrobic? Wszystko sie da zrobic co tylko dusza zapragnie... po przebudowie ze starego stadionu moze juz niewiele albo nawet nic nie zostac. Nie widze problemu...

Robisz najpierw 4 trybune. Potem rozwalasz niska i w jej miejscu budujesz nastepna trybune, pozniej mozna zabrac sie za luk i za wysoka. Dzieki temu nie ladujesz calej kasy na raz. Nie licz, ze miasto bedzie w stanie zbudowac caly stadion od razu. Jak na razie nasze wladze oprocz wydania kasy na "nowa marke 2050" specjalnie sukcesow nie maja. Nie radza sobie z parkowaniem, z kupami psimi, z utrzymaniem zieleni a maja zbudowac wielki, nowoczesny stadion? Z jedna trybuna to moze i sobie poradza ale z 4 od razu?? Nie da rady ;)

Nie no naprawdę laikom można wmawiać takie rzeczy.
Nie mów że miasto niema żadnych większych sukcesów jeśli (choćby z informacji z tego tygodnia) wynika że przeznaczają wieksza pulę pieniędzy np na:

- budowę ronda Dąbska-Chłopska - 10,5 mln złotych
- odnowienie chodników przy ulicy Mazurskiej, Mazowieckiej, Emili Plater, Cedrowej, Poległych, Dobrzyńskiej i Wernyhory oraz Alei Wyzwolenia. - 6 mln złotych
- na inwestycje w komunikację miejską w tym roku Szczecin wyda blisko 50 milionów złotych, a w tym na:
- na modernizację torów - 16 mln złotych
- Na zużyte koła tramwajowe MZK - 1 mln złotych
- 6 nowych tramwai niskopodłogowych
- w tym roku spłacą wszystkie tramwaje typu tatra, czyli prawie 14 mln zł (pierwotnie mieli tą kwotę spłacić do 2014 roku) - czyli bardzo przyspieszyli płatność zaoszczędzając 400 tyś euro.
- 8 nowych przegubowych, klimatyzowanych autobusów dla Dąbia - 13 mln zł
- 10 nowych przegubowych autobusów, które trafią do miasta w 2009 roku. Klonowica.
- kładka od Basenu Górniczego do Mostu Cłowego dla rowerzystów (za iles tam milionów złotych)

Poza tym rating Szczecina jako miasta wiarygodnego dla inwestorów poszedł w górę do oceny BBB+ Tym samym Szczecin jest w czołówce polskich miast. Pierwsze efekty podniesienia ratingu można obserowac po tym że chętnie inwestują tutaj firmy wysokich technologii tak jak ostatnio "Deloitte" które ma swoje oddziały tylko w 6, a obecnie 7 największych miastach polski.

Ja tylko wymieniłem rzeczy najważniejsze i te które miały miejsce w tym tygodniu a reszte o inwestycjach sami sobie doczytajcie
...i skończmy z ta demagogią że władze miasta nic nie robią, bo czasy Jurczyka dawno się skończyły. Jak widzisz psią kupę lub zaniedbaną zieleń to idź do odpowiednich służb i zgłoś to - ja tak robie i nie problemu - poza tym to chyba mentalność mieszkańców trzeba zmienić żeby szanowali swoje podwórka czy przylegające do domów chodniki, nawet największe inwestycje tutaj nie pomogą jak się ludzie nie nauczą że to co dewastują nalezy tak naprawde do nich i im ma służyć.

I w kwestii stadionu. Moża i infrastruktura na Twardowskiego nie jest najgorsza bo jest i dworzec i planowana obwodnica Szczecina oraz tramwaje, ale ja sobie tego nie wyobrażam żeby wybudowali stadion w tej niecce, bo jeśli miałoby być bez niecki to trzeba wtedy wywieźć miliony ton ziemi, żeby to jakoś wygladało, ułatwiło komunikacje na stadion ludziom. Stadion ma być inwestycja która ma się zwracać w jakiejś części, a więc w stadionie powinny być pasaże handlowe, restauracje itd. Jest więc czymś jasnym że stadion nie może być w niecce.

Po drugie geologia terenu. Gdyby chcieli budować stadion na Twardowskiego to budowa przedłużyłaby się o kilka lat conajmniej, a wszystko przez to że prace byłyby spowolnione przez choćby saperów którzy odgrzebywaliby stare pociski (kiedyś pod stadionem było ich całkiem sporo - polecam odgrzebać jakieś stare artykuły na ten temat z lokalnej prasy gdy dobudowywano na stadionie wyższą trybunę), rozkopywali liczne tam tunelem ale to jest akurat najmniejszy problem, bo trzeba by było zmieniać uzbrojenie terenu, wszystko przekładać. Te nędzne działki na górze za stadionem oprócz tego że są poszatkowane takim własnie prowizorycznym uzbrojeniem to jeszcze nie zapominajcie że należą w jakiejś tam części do byłych PZPRowców - chociaż myślę że ich dałoby się stamtąd wykurzyć. Jakby na to wszystko nie spojrzeć jest tam wszędzie ciężko.

Bardziej opłaca się budowa stadionu na Dąbiu, odwadniając teren, wbijając pale i inwestując przy tym w infrastrukturę. Wiem że część kwoty miasto planowało pozyskać na stadion ze sprzedaży gruntów przy obecnym stadionie. Część kwoty miałby wnieść inwestor zewnętrzny, co akurat przy takim terenie byłoby bardzo opłacalne. Jeśli taki Auchan wywala dziesiątki milionów złotych na przebudowę Autostrady Poznańskiej budując nad nią wiszące rondo to czymże byłaby dla poważnej firmy z kapitałem inwestycja w nowy stadion.

Cytat:  
jak to sie nie da zrobic? Wszystko sie da zrobic co tylko dusza zapragnie... po przebudowie ze starego stadionu moze juz niewiele albo nawet nic nie zostac. Nie widze problemu...

Robisz najpierw 4 trybune. Potem rozwalasz niska i w jej miejscu budujesz nastepna trybune, pozniej mozna zabrac sie za luk i za wysoka.

Przepraszam nie mówimy o tym samy stadionie chyba. Na Lechu można było sobie rozwalać trybuny bo były tam nasypy, a tu masz stadion w zupełnej niecce a obok niego dodatkowo domy jednorodzinne tuż za niską trybuną. Troche więcej wyobraźni, bo nietrzeba być architektem tak jak ja żeby sobie uzmysłowić pewne rzeczy.

Oczywiście Gradus nie traktuj tego emocjonalnie - ja tylko napisałem swoje zdanie i niezakładam ze posiadam całkowitą wiedzę w tym temacie, ale to co już wiem pomaga mi w stwierdzeniu że się nie opłaca budowanie tam stadionu.
...zresztą ten temat wiele razy wałkowany jest mało potrzebny tutaj - podobny już istnieje tu: http://forum.pogononline.pl/temat.php?did=1&tid=5427&strona=44

Ostatnio edytowany przez: IS, 13 lipca 2008, 02:23 [4 raz(y)]

verte
Kibic
Na forum od 8547 dni

Odp: Nowy stadion - ostrzeżenie z Warszawy - 13/07/2008 09:10
IS, to zlicz to wszystko do kupy i zobaczysz że nie stanowi to nawet polowy stadionu. Co do mozliwości wykonania trybuny od strony niskiej to mnie nie rozsmieszaj. Ile czasu pracowałeś na powaznej budowie? Jako architekt do rzeczy wykonawczych sie nie odnoś, bo widze że nie do końca się znasz. Co nie znaczy ze jesteś złym architektem broń Boże :). Geologia na lotnisku jest jeszcze gorsza. Zapewniam. wysoka woda gruntowa wymusza palowanie lub wymiane gruntów. Co do pocisków to trafileś nomen omen jak kula w płot. Zapytaj tych co budowali ten market meblowy obok lotniska (Shopping czy jakos tak sie nazywa) ile razy saperzy wywozili stamtąd duże ilości niewybuchów przy kopaniu.
Mnie interesuje głownie realność budowy w niedługim czasie. Stadion w Dąbiu wydaje się należeć bardziej do strategii Szczecin 2050 niż 2010.
Nie upolityczniej też dyskusji. Dzieje się czy nie w Szczecinie to inny temat. Ale następnej kampanii na planach budowy stadionu niech lepiej Krzystek nie planuje.

21:37
Gradus
Kibic
Na forum od 8545 dni

Odp: Nowy stadion - ostrzeżenie z Warszawy - 13/07/2008 10:25
IS nie rozmieszaj mnie... takie "sukcesy" to ma kazdy zarzad miasta. Gdyby tego nie mial to by znaczylo, ze kompletnie nic nie robi. Szczegolnie, ze wplywy do budzetu sie zwiekszaja dzieki ogolnie poprawiajacej sie koniunkturze...

W kwestii oplacalnosci i "pasazow handlowych" to pojedz do Berlina na stadion Olimpijski i zobacz czy tam masz jakies pasaze handlowe... Tak samo np. na Stadion w Gelsenkirchen albo w Klagenfurcie ;). Tam to w ogole obok stadionu jakas kukurydza i chyba buraki rosna :). Na stadionie Stade de France tez nie widzialem specjlanie pasazy handlowych (podobno biura tam sa). Na stadionie Chelsea widzialem za to osiedle, ktore praktycznie bylo wbudowane w jedna z trybun.
Na stadionie mozesz zarabiac dzieki meczom i koncertom a nie dzieki "pasazom handlowym".

Co za problem wkomponowac stadion w niecke? Bo nie rozumiem tego. W tym wypadku mielibysmy pol stadionu CZESCIOWO wkomponowane w niecke a polowe (aktualne niska trybuna i 4) juz normalnie. Zobacz sobie, ze stadion Olimpijski tak wlasnie jest zbudowany. Dolne tarasy sa w niecce!! Wiec o jakich Ty problemach mowisz?

Ostatnio edytowany przez: Gradus, 13 lipca 2008, 10:33 [1 raz(y)]

Cz
Kibic
Na forum od 7800 dni

Odp: Nowy stadion - ostrzeżenie z Warszawy - 13/07/2008 12:01
Stadion na Twardowskiego jest w polozony w dawnym zwirowisku-to tak dla uscislenia. Ja rowniez bylbym za rozbudowa obecnego stadionu, ale nie ma co sie oszukiwac jest to nie oplacalne. Dlatego lokalizacja w Dabiu wydaje sie byc dobrym pomyslem, o ile beda podstawiane srodki komunikacji miejskiej. Co do geologii obszaru w Dabiu, jest to podmokly teren, dlatego palowanie terenu jest wiecej niz wymagane i wtedy okaze sie czy stadion w tamtym miejscu jest mozliwy do wybudowania. Ktos pisal o Planie Zagospodarownia Przestrzennego- obecnie zajmuja on ok.33-34 % obszaru Szczecina, wiec nie liczyl bym na jakies szybkie zmiany w tej kwestii.

www.sectorshop.net
IS
Kibic
Na forum od 7360 dni

Odp: Nowy stadion - ostrzeżenie z Warszawy - 13/07/2008 13:42
Najlepsze dla mnie to jest to że Verte już podał nawet konkretną cenę budowy nowego stadionu czyli 350 mln euro, podczas gdy sam prezydent nawet nie wie ile to będzie dokładnie kosztowało. Karzesz mi zliczyć wszystko do kupy, kiedy Wy nawet nie wiecie o czym rozmawiacie. Na jakiej Ty to podstawie obliczyłeś że to jest nie jest nawet połowa kosztów stadionu?
Stadion ma być wybudowany na zasadzie partnerstwa publiczno-prywatnego. Będzie to jedyny stadion w Polsce z dostępem do lotniska (aeroklubu), oprócz tego ma to być prawdziwe centrum sportu z marinami w pobliżu. Przywoływanie dla przykładów stadionów w Gelsenkirchen który leży w szczerym polu, bo zwyczajnie i samo miasto też nie jest duże (260 tyś ludzi) lub stadionu Olimpijskiego wybudowanego w czasach Hitlera, a niedawno odnawianego (m.in. przy udziale Mostostalu Kędzierzyn) jest jakimś nieporozumieniem. Jest czymś normalnym że stadiony buduje się z funkcjami komercyjnymi. Tu już nie chodzi nawet o większe koszty przebudowy stadionu, ale i o lokalizacje - tam stadion po prostu nie pasuje, nawet sam Turek Sabri Bekdas to rozumiał i planował wybudować stadion tuż za koroną starego stadionu - jeśli nie pamiętacie tego projektu to poszukajcie w internecie.

Gradus (jeśli to ten sam Gradus z Skyscrapercity) to mnie nawet szczerze mówiąc nie dziwisz swoimi tekstami, bo o ile dobrze kojarze to na tym forum poddawałeś pod wątpliwość budowanie stadionu na 35 tyś miejsc i to ze względu na argument że tyle ludzi nie przyjdzie na niego w Szczecinie. Nawet pół żartem pół serio proponowałeś jako lokalizację Łasztownię :) Ogólnie Twoje pomysły są dziwne, nawet przeczytałem coś kiedyś o stadionach z bieżnią. ;)

Jednym zdaniem - Stadion na Twardowskiego pachnie architektoniczną fuszerką, a już napewno z tego co Ty piszesz byłaby to megafuszerka.

Ostatnio edytowany przez: IS, 13 lipca 2008, 15:56 [1 raz(y)]

nowa od nowa
Kibic
Na forum od 6870 dni

Odp: Nowy stadion - ostrzeżenie z Warszawy - 13/07/2008 17:12

kiko napisał:  

verte napisał:  
"Żadna ze startujących w przetargu firm nie chce budować stadionu Legii za uchwaloną przez radę stolicy kwotę 365 mln zł. Najniższa oferta to 450 mln. Wygląda na to, że nowoczesnego obiektu przy Łazienkowskiej w ogóle nie będzie "

W Szczecinie już niedługo bedzie stracony na rozważania i koncepcje rok. Nowy stadion musiałby pochłonąć olbrzymie pieniądze, których byc może nie będzie. Ale to się może okazać dopiero za rok albo nawet półtora. A wszystko przez to, że ktos uprzejmy wmówił Krzystkowi, że nie opłaca się modernizować Twardowskiego. Gdyby normalnym trybem rozpoczeto działanie, to na wiosnę mielibysmy gotową nową trybunę z zapleczem od strony Twardowskiego. Potem co rok, w miarę posiadanych środków kolejne strony stadionu do przebudowy i w 2012r. mamy stadion z prawdziwego zdarzenia na 30-35 tys. ludzi. Rozwiązanie na pewno tańsze i realne. Poza tym cały czas trzeba pytać czy wokół nowego stadionu powstaną również dodatkowe boiska treningowe przynajmniej tak jak jest teraz? Boje się, że niekoniecznie się tam zmieszczą, bo przecież ma być zabudowa komercyjna.

Racja. Powinni dobudować trybunę od Twardowskiego, do tego dobudować drugie piętro na niskiej i stopniowo wszystko zadaszyć. Byłoby napewno około 30tys miejsc + wspomniane boiska treningowe oraz cena i czas dużo mniejsze. Tylko pytanie czy ten stadion jest jeszcze w stanie służyć wiele lat czy już jest w stanie zgonu ;)

a ja sie zastanawiam jak wy chcecie połączyc te rozwidlające sie trybuny...

PZPN=Pieniądze Zagrabimy Piłke Niszczymy
Gradus
Kibic
Na forum od 8545 dni

Odp: Nowy stadion - ostrzeżenie z Warszawy - 13/07/2008 21:16

IS napisał:  
Najlepsze dla mnie to jest to że Verte już podał nawet konkretną cenę budowy nowego stadionu czyli 350 mln euro, podczas gdy sam prezydent nawet nie wie ile to będzie dokładnie kosztowało. Karzesz mi zliczyć wszystko do kupy, kiedy Wy nawet nie wiecie o czym rozmawiacie. Na jakiej Ty to podstawie obliczyłeś że to jest nie jest nawet połowa kosztów stadionu?
Stadion ma być wybudowany na zasadzie partnerstwa publiczno-prywatnego. Będzie to jedyny stadion w Polsce z dostępem do lotniska (aeroklubu), oprócz tego ma to być prawdziwe centrum sportu z marinami w pobliżu. Przywoływanie dla przykładów stadionów w Gelsenkirchen który leży w szczerym polu, bo zwyczajnie i samo miasto też nie jest duże (260 tyś ludzi) lub stadionu Olimpijskiego wybudowanego w czasach Hitlera, a niedawno odnawianego (m.in. przy udziale Mostostalu Kędzierzyn) jest jakimś nieporozumieniem. Jest czymś normalnym że stadiony buduje się z funkcjami komercyjnymi. Tu już nie chodzi nawet o większe koszty przebudowy stadionu, ale i o lokalizacje - tam stadion po prostu nie pasuje, nawet sam Turek Sabri Bekdas to rozumiał i planował wybudować stadion tuż za koroną starego stadionu - jeśli nie pamiętacie tego projektu to poszukajcie w internecie.

Gradus (jeśli to ten sam Gradus z Skyscrapercity) to mnie nawet szczerze mówiąc nie dziwisz swoimi tekstami, bo o ile dobrze kojarze to na tym forum poddawałeś pod wątpliwość budowanie stadionu na 35 tyś miejsc i to ze względu na argument że tyle ludzi nie przyjdzie na niego w Szczecinie. Nawet pół żartem pół serio proponowałeś jako lokalizację Łasztownię :) Ogólnie Twoje pomysły są dziwne, nawet przeczytałem coś kiedyś o stadionach z bieżnią. ;)

Jednym zdaniem - Stadion na Twardowskiego pachnie architektoniczną fuszerką, a już napewno z tego co Ty piszesz byłaby to megafuszerka.

widze juz, ze wierzysz w bajki (Floating Garden 2050) wiec mozesz sobie wierzyc, ze bedzie piekny stadion z marinami i bedzie to najpiekniejszy obiekt w Polsce. Zobacz sobie ile lat sie buduje w Szczecinie aquapark albo hala sportowa i potem popatrz np. jak wyglada deptak na Boguslawa, jak sie dba o porzadek, jak samochody parkuja gdzie chca i przypomnij sobie, ze Gondorowi trzeba kilkadziesiat milionow odszkodowania zaplacic. Potem jeszcze sobie przypomnij kto byl szefem zespolu negocjacyjnego jak zrywali umowe z Gondorem (jesli nie pamietasz to przypomne, ze Krzystek). Ciekawe, ze Krzystek nie potrafil dobrze zabezpieczyc miasta i wykorzystac odpowiednio prawa w sprawie z Gondorem ale swietnie potrafil zabezpieczyc swoje interesy w przypadku mieszkania. Przy okazji pomysl jeszcze, ze ktos ma chrapke na grunty przy Twardowskiego i modl sie, zeby sie nie skonczylo tym, ze nie bedziemy miec zadnego stadionu albo bedziemy grali na jakiejs prowizorce...

Co do stadionu z bieznia to przygladnij sie np. Stade de France i potem cos tam mow. Bo widze, ze masz male pojecie o stadionach.
Ja najbardziej jestem/bylem za budowa na gorce obok stadionu (tak jak Bekdas "chcial"). To w sytuacji jesli bysmy budowali calkiem nowy stadion. Ale tutaj mowilem o przebudowie aktualnego stadionu

Moze daj jakis przyklad stadionu z funkcjami komercyjnymi i jak sobie wyobrazasz te funkcje komercjalne w Dabiu? W jaki sposob maja one utrzymac stadion? Bo jesli juz to tego typu "pasaze handlowe" maja sens tylko i wylacznie jesli stadion jest w centrum miasta a nie w polu jak na Dabiu.
Teraz np. Ukraina ma problem ze stadionem narodowym bo za blisko centrum handlowe powstaje i UEFA nie chce sie na to zgodzic ze wzgledow bezpieczenstwa.

Stadion w Dabiu moze sobie byc... nie mam w zasadzie nic przeciwko tylko nie zgadzam sie z tym, ze tam jest lepsza lokalizacja i nie wierze tez w to, ze przyjdzie inwestor i wylozy kilkaset milionow na cos co najprawdopodobniej przez nastepne lata bedzie przynosilo straty.

Co do wielkosci stadionu to nigdy nie bylo wiecej niz 35 tys na meczu Pogoni i raczej mala szansa, ze w najblizszych latach bedziesz mial SREDNIA frekwencje wieksza niz powiedzmy 15-20 tys (no chyba, ze bedzie sukces na ME2012). Czym wiekszy stadion tym wieksze koszty utrzymania. Teraz zastanow sie dlaczego po ME w Klagenfurcie stadion zostanie zmniejszony do chyba tylko 12 tys ? Uwazasz, ze jak duzy stadion powinien byc w Szczecinie?

Reasumujac uwazam po prostu, ze powolna przebudowa aktualnego stadionu daje duzo wieksze szanse, ze cos w ogole bedzie niz bujanie w oblokach typu Floating Garden 2050. Moze po prostu jestem troche wiekszym realista niz Ty :)

nowa od nowa
Kibic
Na forum od 6870 dni

Odp: Nowy stadion - ostrzeżenie z Warszawy - 14/07/2008 10:50

Gradus napisał:  

IS napisał:  

widze juz, ze wierzysz w bajki (Floating Garden 2050) wiec mozesz sobie wierzyc, ze bedzie piekny stadion z marinami i bedzie to najpiekniejszy obiekt w Polsce. Zobacz sobie ile lat sie buduje w Szczecinie aquapark albo hala sportowa i potem popatrz np. jak wyglada deptak na Boguslawa, jak sie dba o porzadek, jak samochody parkuja gdzie chca i przypomnij sobie, ze Gondorowi trzeba kilkadziesiat milionow odszkodowania zaplacic. Potem jeszcze sobie przypomnij kto byl szefem zespolu negocjacyjnego jak zrywali umowe z Gondorem (jesli nie pamietasz to przypomne, ze Krzystek). Ciekawe, ze Krzystek nie potrafil dobrze zabezpieczyc miasta i wykorzystac odpowiednio prawa w sprawie z Gondorem ale swietnie potrafil zabezpieczyc swoje interesy w przypadku mieszkania. Przy okazji pomysl jeszcze, ze ktos ma chrapke na grunty przy Twardowskiego i modl sie, zeby sie nie skonczylo tym, ze nie bedziemy miec zadnego stadionu albo bedziemy grali na jakiejs prowizorce...

Co do stadionu z bieznia to przygladnij sie np. Stade de France i potem cos tam mow. Bo widze, ze masz male pojecie o stadionach.
Ja najbardziej jestem/bylem za budowa na gorce obok stadionu (tak jak Bekdas "chcial"). To w sytuacji jesli bysmy budowali calkiem nowy stadion. Ale tutaj mowilem o przebudowie aktualnego stadionu

Moze daj jakis przyklad stadionu z funkcjami komercyjnymi i jak sobie wyobrazasz te funkcje komercjalne w Dabiu? W jaki sposob maja one utrzymac stadion? Bo jesli juz to tego typu "pasaze handlowe" maja sens tylko i wylacznie jesli stadion jest w centrum miasta a nie w polu jak na Dabiu.
Teraz np. Ukraina ma problem ze stadionem narodowym bo za blisko centrum handlowe powstaje i UEFA nie chce sie na to zgodzic ze wzgledow bezpieczenstwa.

Stadion w Dabiu moze sobie byc... nie mam w zasadzie nic przeciwko tylko nie zgadzam sie z tym, ze tam jest lepsza lokalizacja i nie wierze tez w to, ze przyjdzie inwestor i wylozy kilkaset milionow na cos co najprawdopodobniej przez nastepne lata bedzie przynosilo straty.

Co do wielkosci stadionu to nigdy nie bylo wiecej niz 35 tys na meczu Pogoni i raczej mala szansa, ze w najblizszych latach bedziesz mial SREDNIA frekwencje wieksza niz powiedzmy 15-20 tys (no chyba, ze bedzie sukces na ME2012). Czym wiekszy stadion tym wieksze koszty utrzymania. Teraz zastanow sie dlaczego po ME w Klagenfurcie stadion zostanie zmniejszony do chyba tylko 12 tys ? Uwazasz, ze jak duzy stadion powinien byc w Szczecinie?

Reasumujac uwazam po prostu, ze powolna przebudowa aktualnego stadionu daje duzo wieksze szanse, ze cos w ogole bedzie niz bujanie w oblokach typu Floating Garden 2050. Moze po prostu jestem troche wiekszym realista niz Ty :)

realzm realizmem,ale idąc tym tokiem myslenia,nigdy nic nie zostanie wybudowane w Szczecinie. Miał być besen zadaszony,aquapark,hala...póki co nie ma nic. a wiemy wszyscy że na tereny na Twardowskiego mają chrapke devoloperzy i tym podobni przedsiębiorcy...ja dalej nie widze możliwości zrobienia chgocby przyzwoitej areny z tego trupa. owszem mozna podwyższać zadaszać ale w dalszym ciągu nie widze odpowiedzi jak połączyć rozwidlające sie trybuny,co z odległością do szatni etc. juz o infrestrukturze pisać nie bede bo to truizm. jestem zwolennikiem nowego stadionu,choć kencepcja w dąbiu niekoniecznie jest najlepsza,sądze ze jest propagandowa...

PZPN=Pieniądze Zagrabimy Piłke Niszczymy
goral1982
Kibic
Na forum od 7711 dni

Odp: Nowy stadion - ostrzeżenie z Warszawy - 14/07/2008 11:18

Gradus napisał:  

Nie porownujmy Klagenfurtu do Szczecina . To miasto jest wielkosci Slupska . Po cholere im w 90 tys. miescie stadion na ponad 30 tys? Tym bardziej , ze latwo zauwazyc , ze pilka nozna nie cieszy sie tam duzym zainteresowaniem. Bedac na meczu z Chorwacja , wiedzialem , ze tam jest Euro tylko dlatego , ze mijalem grupy kibicow z Polski i Chorwacji. Austriacy maja pilke w d... Wola sporty zimowe. Stadion zmniejszaja jeszcze w Insbrucku lub Salzburgu.
A czy w Szczecinie mozna zapelnic 35 tysieczny stadion ?Dzisiaj nie ma na to szans. Ale przy sprzyjajacych okolicznosciach jest to prawdopodobne za kilka lat. Sam nowy stadion powoduje , spory wzrost frekwencji. Gdzie sie nie biora za stadion tam frekwencja rosnie .Ale najwazniejsze sa wyniki:)

verte
Kibic
Na forum od 8547 dni

Odp: Nowy stadion - ostrzeżenie z Warszawy - 14/07/2008 16:01

nowa od nowa napisał:  

realzm realizmem,ale idąc tym tokiem myslenia,nigdy nic nie zostanie wybudowane w Szczecinie. Miał być besen zadaszony,aquapark,hala...póki co nie ma nic. a wiemy wszyscy że na tereny na Twardowskiego mają chrapke devoloperzy i tym podobni przedsiębiorcy...ja dalej nie widze możliwości zrobienia chgocby przyzwoitej areny z tego trupa. owszem mozna podwyższać zadaszać ale w dalszym ciągu nie widze odpowiedzi jak połączyć rozwidlające sie trybuny,co z odległością do szatni etc. juz o infrestrukturze pisać nie bede bo to truizm. jestem zwolennikiem nowego stadionu,choć kencepcja w dąbiu niekoniecznie jest najlepsza,sądze ze jest propagandowa...

A kto ma zamiar łączyć rozwidlajace się trybuny? W miejsce niskiej buduje się równoległą do wysokiej po prostu. A cop do pasażu, to rzeczywiście sklepik przy samym stadionie może być mało rentowny . Szczególnie z efektownymi, duzymi przeszkleniami :). Może ktoś uzasadni jaką korzyść daje sklepom sąsiedztwo stadionu a jakie stadionowi sąsiedztwo sklepów?
A co do trupa, to stadion Lecha był takim samym trupem i jakoś daje się tam zrobic porządny obiekt.
Zastanów się tez dlaczego nie ma tego aquaparku, hali? Dlatego własnie, że bujano w obłokach. Basen będzie w miejscu starego przy SDSie. Właśnie tam bedzie najtaniej i najmniejsze problemy lokalizacyjne. Hala też była dobrze zlokalizowana przy Szczanieckiej. Ale ktoś wymyslił Szafera z wydumanym projektem. I ciągnie się to i jeszcze bedzie. Bo do hali tez potrzeba kupe kasy na budowę wyłożyc a i potem jak bedzie zbyt wypasiona to dużo dokładać. Jak widać póki co cały czas od lat serwuje się nam zamiast obiektów sportowych bujanie w obłokach. Dlatego najrozsądniej zejść na ziemię i zrobić cos przystającego bardziej do potrzeb i mozliwości niż do wybujałych ambicji.

Ostatnio edytowany przez: verte, 14 lipca 2008, 16:07 [1 raz(y)]

21:37
ROJ
Kibic
Na forum od 7455 dni

Odp: Nowy stadion - ostrzeżenie z Warszawy - 14/07/2008 16:05
Gradus nie zgadzam sie z tobą całkowicie. Po pierwsze stadiony z centrami handlowymi stawia sie w tej chwili wszędzie i najczęściej po za centrami miast- przecież nawet u nas kilka centrów jest po za centrum (np. Auchan). W trybunach stadionu umieszcza się w tej chwili nie tylko centra handlowe ale i inne obiekty. Tak dla przykładu co mozna pod trybunami zmieścić: biurowce (Brema), hotel (Zurich), basen olimpijski (Rzym), lodowiska (Moskwa), hale sportowe (Stambuł) jest takich przykładów cała masa najciekawsze to szkoła (Denwer) czy dom starców w Bazylei.
Po drugie kolejną sprawą jest frekwencja zgadzam się z tobą, że w tej chwili przy grze w ekstraklasie wynosiłaby u nas kilkanaście tysięcy osób. Tylko ty nie bierzesz pod uwagę jednego - poprawa infrastruktury zwieksza frekwencję zdecydowanie. Mało optymistyczni Niemcy twierdzą, że o 70-100%, a np. Anglicy czy Turcy, że jeszcze więcej. Niegdzie na świecie nie zdarzyło się, żeby po wybudowaniu nowego stadionu frekwencja nie wzrosła 2-krotnie. Przecież masz przykłady w Polsce np. Kielce wzrost o 120% czy Poznań który miał średnią porównywalną do nas czy Kraków gdzie średnią mieliśmy wyższą zawsze my.
Dlatego stadion jaki nam potrzebny to 35-40 tyś. ludzi i na mniejszy szkada kasy bo będzie to kasa wyrzucona w błoto. Klagenfurt jest mniejszy 4 krotnie od Szczecina więc wystarczy pomnożyć sobie jaki stadion nam jest potrzebny.

Co do lokalizacji to uważam, że jest to kwestia wtórna ponieważ każda ma swoje wady i zalety. Budowa w obecnym miejscu będzie jednak jak słusznie pisze IS o około 30% droższa. Dla mnie jednak samo to, że dyskutujemy o lokalizacji jest idiotyczne.
Jest decyzja i trzeba się jej trzymać, bo każda dyskusja opóźni tylko budowę stadionu.

monter
Kibic
Na forum od 7816 dni

Odp: Nowy stadion - ostrzeżenie z Warszawy - 14/07/2008 16:58
Verte, Gradus: wasze argumenty są wyssane z palca.
IS i Czarny słusznie Wam tłumaczą geo-ekonomiczną słuszność nowego stadionu, a Wy bezpodstawnie upieracie się przy swoim. Jest taka uczelnia na al. Piastów, gdzie znajdziecie Katedrę Inżynierii Sanitarnej i Katedrę Budownictwa Wodnego. Nie wierzycie nam - uwierzycie naukowcom.

PS. W przypadku terenów Dąbia należało by zaprojektować złożony system drenarski. Od opaskowych po igłofiltry.

pzdr%

MKS Pogoń Szczecin Polska
 - 1  - 2  - 

!
   Error nr 1024;    Opis błędu: 1194: SELECT s.sesja_uzytkownik, s.sesja_zalogowany FROM forum_sesje as s, forum_uzytkownicy as u WHERE 1768762145 - UNIX_TIMESTAMP(sesja_czas) < 180 AND s.sesja_uzytkownik = u.id AND s.sesja_zalogowany = 'tak' ORDER BY u.nick ASC
Table 'forum_sesje' is marked as crashed and should be repaired
/home/sites/forum.pogononline.pl/include/class.baza.php/36
;

!
   Error nr 1024;    Opis błędu: 1194: Table 'forum_sesje' is marked as crashed and should be repaired
/home/sites/forum.pogononline.pl/include/class.baza.php/50
;

idź do góry   
  Użytkownicy on-line: 0 - Rekord: 102 - 06/04/2010 21:51

Nie jesteś zalogowany. Możesz czytać forum, jednak aby napisać wiadomość lub zmienić ustawienia musisz się zalogować.
 l: h:

czas wykonania skryptu: 0.03 s. | wersja forum: 2.0-dev [historia]

regulamin | ostrzeżenia użytkowników
Forum służy do prezentacji opinii odwiedzających, którzy są w pełni odpowiedzialni za swoje wypowiedzi.
Serwis PogonOnLine.pl w żaden sposób nie odpowiada za opinie użytkowników.

© Pogoń On-Line 2000-2005