Apel w obronie flagi oraz Konstytucji Rzeczpospolitej Polskiej - 02/04/2008 21:26
" W programie Kuby Wojewódzkiego nadanym 25 marca 2008r. przez telewizję TVN doszło do znieważenia polskiej flagi państwowej, co nie tylko jest czynem karalnym, ale przekracza wszelkie normy przyzwoitości obowiązujące w cywilizowanym świecie. Uczestnicy programu dopuścili się umieszczenia polskiej flagi w psich odchodach.
Przez wiele stuleci pod biało-czerwoną flagą Polacy płacili życiem za niepodległość swojego państwa. Przywiązanie do symboli tej niepodległości jest częścią naszej historii, ale także dziedzictwem, które zamierzamy przekazać następnym pokoleniom. Nie pozwolimy obrażać naszego państwa, ani lekceważyć jego praw.
Od instytucji wymiaru sprawiedliwości domagamy się natychmiastowego podjęcia z urzędu niezbędnych kroków prawnych, aby przykładnie ukarać winnych złamania prawa.
Od Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji domagamy się podjęcia działań, które na przyszłość zabezpieczą nas przed podobnymi przypadkami haniebnego nadużywania wolności wypowiedzi. Domagamy się również poinformowania opinii publicznej zarówno o decyzjach dotyczących postępowania w tej sprawie, jak i o ich skutkach.
Od telewizji TVN i autorów tego programu, w którym doszło do znieważenia polskiej flagi, a tym samym obrazy naszej dumy i godności narodowej, domagamy się zaniechania emisji tego programu w internecie. Domagamy się przeprosin we wszystkich mediach elektronicznych oraz w gazetach codziennych."
myślę że nic nikomu nie zaszkodzi jak to ogarnie jak nie ze względów patriotycznych to z powodu zaszkodzenia ITI
zaszkodzenie ITI, a zaszkodzenie Wojewódzkiemu to dwie różne rzeczy
Nie bronię tutaj Wojewódzkiego, bo również uważam go za debila ale takiego debila, który jest bądź co bądź śmieszny i lubię oglądać jego program. Wiem, że spora część z Was się ze mną nie zgodzi, ale ja oglądając akurat ten odcinek nie poczułem się w żaden sposób obrażony, pomimo, że za Polaka się uważam. I podejrzewam, że gdyby wcześniej nie było afery z tymi flagami teraz nikt by tego nie zauważył i taki apel by nie powstał ..
Odp: Apel w obronie flagi oraz Konstytucji Rzeczpospolitej Polskiej - 02/04/2008 22:10
Chłopaki bez napinki Wojewódzki był, jest i będzie skończonym idiotą ( to tylko moja opinia) ... Po prostu go nie cierpię i tych jego debilowatych "kawałów". W tym odcinku została naruszona moja godność... Jestem Polakiem i dopuszczanie się takich rzeczy na wizji jest dla mnie nie dopuszczalne.
Myślę, że sobie w życiu poradzę bo potrafię kombinować i swoich ideałów nie zdradzę !
Odp: Apel w obronie flagi oraz Konstytucji Rzeczpospolitej Polskiej - 02/04/2008 22:48
Tak czy siak K.Wojewódzki i M.Raczkowski (bo to on był pierwszym "wykonawcą") osiągnęli zarówno wcześniej, jak i teraz swój cel. A to, że temat spotkał się z tak zdecyowanym sprzeciwem i wzbudził tyle kontrowersji jeszcze bardziej napędza im popularność... ale czemu nikt nie zastanawia się, co przy pomocy tego happeningu M.Raczkowski chciał osiągnąć? Na co chciał zwrócić uwagę. To nie był żart, to miało swoje głebsze przesłanie.Szkoda, że wszytsko zatrzymało się na tej płytkiej warstwie. Jakoś niewielu po tym hapeningu skusiło się do refleksji nad naszym krajem. Gdyby to wszytsko miało na celu robienie sobie jaj to owszem było by mocną przesadą, której nie powinnień się nikt dopuścić.Owszem trzeba szanować symbole narodwe, historię i tradycję, ale można choć raz spróbować odrzucić na chwilę ta momentami przesadzona dumę narodową i kompleksy historyczne by choć raz zastnaowić się w mairę obiektywnie spojrzeć na miejsce w którym żyjemy. I o to w tej akcji chodziło. To, że przez postać K.Wojewódzkiego nabrałato formy znacznie bardziej komercyjnej, to niestety bląd. Będac tylko ślepo wpatrzonym, z klapkami na oczach daleko się nie zajdzie. Cała ta akcja jest metaforą, która została przedstawiona w dosadny sposób by zsykać na rozgłosie i jeśli ktoś, nawet jedna osoba zaczęła się zastnawiać co jest nie tak z naszym krajem i co ważniejsze, co można zmienić i poprawić dla dobra państwa to akcja odniosła sukces. Bo nie wmawiajmy sobie, że w naszym kraju wszytsko jest ok i nie można nic poprawić. Czasami warto mieć odwagę wątpić i zastanwić się nad tym co jest głebiej. Hapening miał skłonić własnie do takiego zastanowienia się, bo można ślepo trawać przy ideałach nie robiąć jednocześnie nic. Przypomniała mi się tutaj piosenka Muńka Staszczyka z ostatniej płyty T.Love... tam było coś w tym klimacie...
Pomijam kwestię oceny innych działań i zachowań K. Wojewódzkiego i ITI bo, to całkiem inny temat.
Te szare trybuny jeszcze zatętnią granatowo-bordowym rytmem dwudziestu tysięcy serc...
Tu nie chodzi o obronę flagi, bo również jestem Polakiem i jest ona dla mnie ważnym symbolem. Ale powiedzmy sobie szczerze, gdyby zwykły Kowalski zrobił to co zrobił Wojewódzki nikt by tego nie zauważył. Wojewódzki jest postacią kontrowersyjną i w takich przypadkach chodzi głównie o to, żeby zaszkodzić właśnie jemu, a nie bronić flagi. Z tym "spadaj" może rzeczywiście się pospieszyłem. Zły dzień mam, sporo stresu i tak jakoś wyszło pod wieczór. Co nie zmienia faktu, że ja obrażony się nie czuję
Lord ty się lepiej zajeb sobie młotkiem w głowę. Wojewódzki to osoba kontrowersyjna, ale musi przestrzegać prawa. Kurwa tu nie chodzi, o aby Wojewódzkiego wpierdolić do kryminału, ale o to, aby przeprosił. Bo wszyscy Polacy poczuli się w tym, momęcie, co najmniej zażenowani a większość poczuła się obrażona. O to chodzi, ale jak Ty tego nie rozumiesz to Ciebie źle rodzice wychowali, jednak to nie moja sprawa.
Odp: Apel w obronie flagi oraz Konstytucji Rzeczpospolitej Polskiej - 02/04/2008 23:16
Wojewodzki czy powiatowy wsio radno, ale nikomu nie wolno zniewazac Flagi Narodowej, w walce o publike troche sie zagalopowali i konsekwencje powinni poniesc. Dopoki beda rzadzic nami zydzi to niestety bedzie coraz wieksze bagno, ale do gowna nie porownal bym tego.
Srbijo - Izvinjavamo se za našu prodajnu kurevsku vladu
Szczecinska Brac
"Ale któż ze zwykłych ludzi pomyślałby, że to właśnie ci stadionowi chuligani i bandyci w szalikach jako pierwsi poszliby walczyć za Ojczyznę, gdyby taka przyszła potrzeba? To właśnie ludzie cechujący się tak wielkim patriotyzmem broniliby kraju..."-JKM
Odp: Apel w obronie flagi oraz Konstytucji Rzeczpospolitej Polskiej - 03/04/2008 14:57
Tam nie ma żadnej metafory. Kurwa ludzie, ten debil nie potrafił nawet uzasadnić swojego happeningu. A do tego zaczął się rozpruwać przed policjantami i prawie sprzedał swoją koleżankę (również "artystkę"). Piszę "artystka" w cudzysłowie, bo dla mnie to żadna sztuka. Popieram czyjś pomysł żeby w ramach tworzenia sztuki ich ryje wysmarować w gównie. Dla mnie będzie to zaczyn do ogólnonarodowej dyskusji na temat poziomu naszych telewizji.
p.s. A jeśli ktoś uważa programy tego debila za dowcipne i warte tego żeby je oglądać, to gratuluję gustu. Ja po obejrzeniu tego "programu" poszedłem się wyrzygać, bo oglądanie psich gówien nie jesty moim ulubionym zajęciem.
"MY PORTOWCY, MY PORTOWCY NASZ CHARAKTER SIŁĄ JEST!!!"
Ludzie wy nie macie większych problemów?? A co jeśli by to zrobił wasz ulubieniec TV. Tez byście tak sie zachowywali?
tak.. może nie jestem fanem Wojewódzkiego ale nic do nie niego nie mam.. jednak tym zachowaniem (sam namawiał..) ostro mi podpadł.. to jaki ma stosunek do flagi to rzeczywiście jego sprawa.. ale to że publicznie namawia i przyzwala do jej znieważania już nie...
Pogoń to barwy, historia, stadion, klimat - POGOŃ TO MY! || Hala Madrid!
Error nr 1024;
Opis błędu: 1194:
SELECT
s.sesja_uzytkownik,
s.sesja_zalogowany
FROM
forum_sesje as s,
forum_uzytkownicy as u
WHERE
1763382160 - UNIX_TIMESTAMP(sesja_czas) < 180
AND
s.sesja_uzytkownik = u.id
AND
s.sesja_zalogowany = 'tak'
ORDER BY
u.nick ASC
Table 'forum_sesje' is marked as crashed and should be repaired /home/sites/forum.pogononline.pl/include/class.baza.php/36;
!
Error nr 1024;
Opis błędu: 1194: Table 'forum_sesje' is marked as crashed and should be repaired /home/sites/forum.pogononline.pl/include/class.baza.php/50;
Forum służy do prezentacji opinii odwiedzających, którzy są w pełni odpowiedzialni za swoje wypowiedzi. Serwis PogonOnLine.pl w żaden sposób nie odpowiada za opinie użytkowników.