Męska Rzecz - 08/03/2006 18:53
Dosc powaznie zastanawialam się, czy umieścić tu link do tegoz tekstu. Ale mysle, ze jest on wart przeczytania, skomentowania i wyrażenia o nim opinii (nawet – a może i zwłaszcza, negatywnej; kazda krytyka prowadzi przeciez do perfekcji czy do sluszniejszych wnioskow ).
Zapraszam do lektury. Artykul jest nieco naukowy (w kilku miejscach umiescilam skromne czesci mojej starej pracy dyplomowej), ale mysle, ze nie jest niezrozumialy. Wychwycilam kilka dziwnych kresek, ale wynikaja one z blednego wprowadzenia tekstu (niezaleznie ode mnie)
Odp: Męska Rzecz - 08/03/2006 19:45
Tekst bardzo ciekawy, a co najważniejsze oparty na naukowych stwierdzeniach. Szczególnie zainteresowała mnie część dotycząca feminizacji społeczeństwa, która niewątpliwie miała duże znaczenie w powstaniu podkultury kibiców. Bycie kibicem jest to kwintesencja wszystkich tych cech które posiadali wojownicy, rycerze przed tysiącem, setkami lat. Cechy te są jak najbardziej naturalnymi dla nas mężczyzn, a są nimi niewatpliwie: waleczność, rywalizacja, braterstwo. Być kibicem to znaczy być takim współczesnym rycerzem w czasach gdzie nie ma wojen i róznorodnych konfliktów "siłowych", a agresywna feminizacja będzie tylko tą podkulturę rozwijać i umacniać...całe szczęście
Odp: Męska Rzecz - 08/03/2006 20:24
nie powiem.. warto przecztac.. tekst duzo MOZE uswiadamiac, moim zdaniem to dla niektorych moze byc odpowiedz na pyt. czy kobiety powinne przebywac na #12 ..
Odp: Męska Rzecz - 08/03/2006 20:35
Tekst naprawde ciekawy i warty przeczytania. Zainteresowała mnie zwłaszcza część dotycząca obiektywnego patrzenia na kibiców. Przecież fan jakiegoś klubu to nie zawsze musi być jakimś wandalem czy chuliganem, w tym tekście jest to dobrze poruszone. Naprawde niektóre fragmenty ukazują prawdę o kibicach, której niektórzy ludzie nie są świadomi.
Polecam tekst do przeczytania
Nie myślę "jak to będzie wyglądać", ale myślę "jak to zrobić"!
Odp: Męska Rzecz - 08/03/2006 20:48
Świetna interpretacja słow A. Rankina. Bardzo dobrze zrobiony tekst. Aż miło się czyta. Dużo prawd. Podchodziło mi to pod "FANI-CHULIGANI Rzecz o polskich kibolach". Powodzenia w dalszym pisaniu !
Odp: Męska Rzecz - 09/03/2006 00:50
konkretny tekst oparty na dobrych i fachowych wywodach...szkoda tylko ze my to rozumiemy i akceptujemy a nie czytaja tego Ci ktorzy uwazja kiboli za cos gorszego godnego potepienia, moze bylo by troszke lepiej.. ale fakt faktem prawdziwi kibice poprostu kochaja swoj klub ponad zycie i ta cala otoczka wynika z milosci do barw,nazwy,herbu..mysle ze mozna by sie zastanowic czy do pokazania meskiej natury potrzebne jest bycie kibolem,zawsze mozna isc na sztuki walki,podnoszenie ciezarow,sport to tez ma na celu udowodnienie bycia lepszym...a zeby srodowisko mialo jakis wplyw na to..nie sadze.zeby to zrozumiec trzeba to przezyc...
Ostatnio edytowany przez: Prawa Strona Miasta, 9 marca 2006, 10:42 [1 raz(y)]
Wasza nienawiść daje mi siłę, żebym stał się mocniejszy!Na zawsze w moim sercu tylko MKS Pogoń Szczecin!
Odp: Męska Rzecz - 09/03/2006 01:52
Jakby kazdy mial dostep i chcial (!!) czytac artykuly jak w/w to prawdopodobnie media stracilyby lakomy kasek, jakim jest tania sensacja o "zlych kibolach".
" Szczególnie zainteresowała mnie część dotycząca feminizacji społeczeństwa, która niewątpliwie miała duże znaczenie w powstaniu podkultury kibiców "
jakie to mialo znaczenie to ja kurwa nie wiem , a mysle ze wiem wiecej o zyciu kibicowskim niz .........
czemu wy nie rozumiecie ze na zostanie kibicem nie ma wplywu patologiczna rodzina , feminizacja swiata (?) ani inne pierdoly .... takie wysrane z dupy argumenty pasuja tylko to tlumu " leszczy " chadzacych na mecze wlasnie dlatego ze brakuje im cech meskich i proboja lansowac sie na kibicow ....
ja i mi podobnie chodze na mecze od kiedy pamietam, i nie bylo tak kurwa zadnych wplywow wyssanych z dupy, po prostu facet rodzi sie w miescie i albo KOCHA SWOJ KLUB albo nie kocha i zadne pierdoly tego nie zmienia
POGON SZCZECIN DO OSTATNIEGO TCHU !!!
p.s. przy okazji porusze temat pseudochuliganow na naszym stadionie ... wszelkie lamusy na mlynie beda tepione i karane za lansowanie sie na chuliganke lub beda toczyli solowki aby pokazac ze sa cos warci... wiec przemyslcie swopje postepowanie zanim sie zacznia mecze u nas
Chodzi mi o to, że w czasach gdzie mężczyźni pracują jako manicurzystki, kosmetyczki i fryzjerki (tym jest feminizacja społeczeństwa), bycie przysłowiowym ‘kibolem”, który to da od czasu do czasu po „gębie” kibicowi innej drużyny jest właśnie odzwierciedleniem prawdziwych cech męskich, o których wcześniej mówiłem. Oczywiście nie miało to głównego wpływu na to, że zostałem kibicem tylko właśnie to, że jestem z stąd i kocham swój klub. W swojej wypowiedzi chodziło mi głównie o to, że postępujący proces feminizacji społeczeństwa będzie miał tylko i wyłącznie pozytywny wpływ, jeżeli chodzi o podkulturę kibiców, a dlaczego to przytoczę tobie jeden cytat z tego tekstu; „chuligaństwo oraz bójki między kibicami to ostatni bastion normalnych zdrowych mężczyzn” - A. Rankin.
hmmm.. swoja wypowiedzia wiele mi wyjasniasz i potwierdzasz to, co mysle... „chuligaństwo oraz bójki między kibicami to ostatni bastion normalnych zdrowych mężczyzn” - A. Rankin.
Zobacz, jak sie w kregach kibicowskich nienawidzi homoseksualizmu, jak niektorzy maja dosc oryginalne poglady na kobiety. Nie przez przypadek kibicami sa ci faceci, ktorzy czuja, ze musza, ze chca byc NAPRAWDE mezczyznami (a nie cholera jak jeden moj kolega, ktorego kreci plywactwo synchroniczne i lyzwiarstwo figurowe + zdrowa zywnosc i zero alkoholu).
Masz od stworzenia swiata jako (przepraszam za okreslenie) samiec wkodowana potrzebe dominacji, zabawy, walki, rywalizacji... Masz potrzebe posiadania jakiejs WYZSZEJ WARTOSCI, o ktora warto zabiegac i za ktora warto walczyc (MEZCZYZNI OD ZAWSZE O COS WALCZYLI, NIEPRAWDAZ?). Teraz to sie rozmywa... W tym obecnym swiecie zanikaja wartosci i zanika mozliwosc pokazania sie mezczyznie jako silnej jednostki... Elo fajnie to tlumaczy
Nie musisz sie zgadzac z moim zdaniem ale nie uwazam, ze rozni sie ono od mojego za wiele
aaa to Ty jechalas wtedy specjalem w kwietniu do Poznania.
pzdr
yhy, to ja coz za wniosek, coz za pamiec!
pozdr
PS. Dziekuje WSZYSTKIM za przeczytanie i ustosunkowanie sie do tresci artykulu. To jest taka malenka probka tego, co chce rozwinac w mgr. Grzecznie uprzedzam, ze kiedys (tzn w "niedalekie kiedys") zwroce sie do Was o pomoc. Ci, co mieli doczynienia ze mna w zeszlym roku przy dyplomowce powinni mnie juz dawno udusic za upierdliwosc... Ale to tylko mala dygresja... Ja po prostu lubie wiedziec.
EDIT
konkretny tekst oparty na dobrych i fachowych wywodach...szkoda tylko ze my to rozumiemy i akceptujemy a nie czytaja tego Ci ktorzy uwazja kiboli za cos gorszego godnego potepienia, moze bylo by troszke lepiej.. ale fakt faktem prawdziwi kibice poprostu kochaja swoj klub ponad zycie i ta cala otoczka wynika z milosci do barw,nazwy,herbu..mysle ze mozna by sie zastanowic czy do pokazania meskiej natury potrzebne jest bycie kibolem,zawsze mozna isc na sztuki walki,podnoszenie ciezarow,sport to tez ma na celu udowodnienie bycia lepszym...a zeby srodowisko mialo jakis wplyw na to..nie sadze.zeby to zrozumiec trzeba to przezyc...
...Byciew Kibicem to jedna z alternatyw. ale jedna z najlepszych. Poza tym KIBIC to ostatni bastion patriotyzmu i nosnik glebszych i wyzszych celow i wartosci - a to dla Mezczyzn jest szczegolnie wazne
„ Płynie się zawsze do źródeł pod prąd. Z prądem płyną śmiecie ” - Z. H.
Masz od stworzenia swiata jako (przepraszam za okreslenie) samiec wkodowana potrzebe dominacji, zabawy, walki, rywalizacji... Masz potrzebe posiadania jakiejs WYZSZEJ WARTOSCI, o ktora warto zabiegac i za ktora warto walczyc (MEZCZYZNI OD ZAWSZE O COS WALCZYLI, NIEPRAWDAZ?). Teraz to sie rozmywa... W tym obecnym swiecie zanikaja wartosci i zanika mozliwosc pokazania sie mezczyznie jako silnej jednostki... Elo fajnie to tlumaczy
Nie musisz sie zgadzac z moim zdaniem ale nie uwazam, ze rozni sie ono od mojego za wiele
w sumie troszke faktycznie Twoja wypowiedz odbiega od prawdy bo wedlug artykulu mezczyzni musza to robic z powodu niedowartosciowania i tego ze nie czuja sie jak prawdziwi faceci...a wiemy ze tak nie jest,a co do Twojego kolegi...hmmmmmmmm bez komentarza
Wasza nienawiść daje mi siłę, żebym stał się mocniejszy!Na zawsze w moim sercu tylko MKS Pogoń Szczecin!
w sumie troszke faktycznie Twoja wypowiedz odbiega od prawdy bo wedlug artykulu mezczyzni musza to robic z powodu niedowartosciowania i tego ze nie czuja sie jak prawdziwi faceci...a wiemy ze tak nie jest,a co do Twojego kolegi...hmmmmmmmm bez komentarza
ktory facet sie do tego przyzna? i ktory przyzna sie publicznie? Wiesz, co odroznia jeszcze mezczyzn od kobiet? to, ze ich przyjaznie i uczestnictwo w grupie polega na wspoldzialaniu. I te wspoldzialanie jest dla nich wazne...
Reasumujac uwazam, ze bycie kibicem jest azylem od tego pokreconego swiata gejow, lesbijek, euroobywatelstwa, feministek (typu Szczuka, ktorej cholernie wspolczuje...)... itd... rozumiesz, co mam na mysli?
Odp: Męska Rzecz - 09/03/2006 13:50
Bardzo dobry artykuł aż go wydrukuje i dam do przeczytania mojej kobiecie, moze wtedy zrozumie że to co czasem dzieje sie na wycieczkach to jest takie naturalne zachowanie
Sex alkohol mordobicie POGOŃ SZCZECIN ponad życie!!!
Odp: Męska Rzecz - 09/03/2006 14:21
„chuligaństwo oraz bójki między kibicami to ostatni bastion normalnych zdrowych mężczyzn” dobry tekst na transa albo i nawet flage...
Oby jak najwięcej takich kobiet jak Shee... masz chłopaka
''...A jesli ktoś nasz Polski dom zapali
to każdy z nas gotowym musi być,
bo lepiej byśmy stojąc umierali
niż mieli klęcząc, na kolanach żyć.''
z pozoru nic w tym zlego... wchodzac glebiej w to, zauwazam problem... az sie niepokoje o pewne osoby... To sie nazywa ortoreksja. Powazna jednostka chorobowa.
... masz chłopaka
EDIT....
Ostatnio edytowany przez: Shee, 11 czerwca 2006, 00:43 [1 raz(y)]
Error nr 1024;
Opis błędu: 1194:
SELECT
s.sesja_uzytkownik,
s.sesja_zalogowany
FROM
forum_sesje as s,
forum_uzytkownicy as u
WHERE
1763448193 - UNIX_TIMESTAMP(sesja_czas) < 180
AND
s.sesja_uzytkownik = u.id
AND
s.sesja_zalogowany = 'tak'
ORDER BY
u.nick ASC
Table 'forum_sesje' is marked as crashed and should be repaired /home/sites/forum.pogononline.pl/include/class.baza.php/36;
!
Error nr 1024;
Opis błędu: 1194: Table 'forum_sesje' is marked as crashed and should be repaired /home/sites/forum.pogononline.pl/include/class.baza.php/50;
Forum służy do prezentacji opinii odwiedzających, którzy są w pełni odpowiedzialni za swoje wypowiedzi. Serwis PogonOnLine.pl w żaden sposób nie odpowiada za opinie użytkowników.